0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is amaranth?

Amarant, soms ook geschreven als amaranth, is een enorm voedzame plant. De amarantplant wordt soms ook Amaranthus genoemd, naar de Latijnse benaming. Het is een geslacht van kruidachtige planten met wel zestig verschillende rassen. Verschillende soorten Amaranthus worden met een ander doeleinde gekweekt. Sommige planten worden gebruikt als voedsel, terwijl andere als sierplanten of voor de kleurstof van de bloemen gekweekt worden. Je kunt de zaden, bladeren en stengels van deze plant eten. De bladeren van de Amaranthus hebben een aardse smaak en worden in restaurants soms geserveerd onder de naam “Chinese spinazie”. 
 
Hier hebben we het over de zaden van de Amarantus. De zaden lijken op een graan en kunnen ook als vervanger voor rijst of quinoa gebruikt worden. Toch zijn deze zaden geen graan. Amaranth wordt daardoor ook wel een pseudograan genoemd. 
 
De amarantzaden hebben een nootachtige en ietwat zoete smaak. Je kunt ze koken, gepoft eten en vermalen tot een glutenvrij meel voor het bakken van bijvoorbeeld koekjes, brood en cake. In gepofte of gekookte vorm, wordt amarant vaak gegeten als vervanger voor rijst, quinoa, couscous, havermout, orzo of risotto. Als vervanger voor havermout gebruik je amarantvlokken. Ook worden de zaadjes gebruikt als een bindmiddel in soepen, om soepen de juiste textuur te geven en wat op smaak te brengen. Amaranth is namelijk hartstikke lekker in soep! 
 
Je kunt dus erg veel met amarant. Of je nu meer van koken houdt of juist van bakken, of je nu glutenvrij eet of niet; amaranth is door iedereen te gebruiken. Maar waarom zou je dat doen? 

Amarant voordelen

Bakken of koken met amarant is voor iedereen aan te raden, omdat de zaadjes erg lekker en gezond zijn. Amaranth is van nature glutenvrij. Wel worden sommige amarantproducten, zoals amarantmeel, soms geproduceerd op plekken waar ook tarwe verwerkt wordt. Let dus altijd goed op of het product dat jij koopt ook echt glutenvrij is. 
 
Amaranth blinkt uit als een superfood door het hoge gehalte aan vezels en eiwitten in deze zaadjes. Hierdoor zijn de amarantzaden een uitstekende toevoeging aan een veganistisch of vegetarisch dieet. 
 
Ook vitaminen en mineralen bevat amarant in overvloed. Amarant is bijvoorbeeld rijk aan B-vitaminen, zoals B1, B2, B5 en B11. Ook vitamine C en vitamine E vind je terug in deze superfood. Qua mineralen bevat amaranth onder andere calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink en ijzer. Vooral in calcium en ijzer blinkt amarant uit, met 159 mg calcium per 100 gram en 2,1 gram ijzer per 100 gram. Hiermee bevat deze superfood meer calcium dan melk! 
 
Alsof dat nog niet genoeg was, is amaranth ook bijzonder rijk aan mangaan. Mangaan is een mineraal die je nodig hebt voor de energiestofwisseling in je lichaam. Tevens draagt mangaan bij aan sterke botten. 
 
Amarant is dus echt een superfood! Het is het voor iedereen waard om eens te bakken of te koken met dit wonderingrediënten. Wel bevat amaranth veel koolhydraten, waardoor het niet geschikt is voor mensen die een keto-dieet volgen. 
 
Ben jij ook meteen enthousiast geworden door al deze gezondheidsvoordelen? Lees dan verder om erachter te komen hoe je bakt met dit geweldige product.

Koken met amaranth

Je kunt amaranth gebruiken als een vervanger voor bijvoorbeeld rijst, couscous en risotto. Je moet de korrels wel eerst koken. Je kunt ze dus niet rauw eten. Als jij amaranth als vervanger voor bijvoorbeeld quinoa of rijst wil eten, spoel je de zaadjes eerst af. Je kookt ze dan in een pan met water voor ongeveer 15 – 25 minuten. Nadat je je pan van het vuur hebt afgehaald, laat je de zaadjes nog 5 minuten rusten. Tip: laat de korrels een nachtje van tevoren in water weken. Zo zorg je ervoor dat de zaadjes makkelijker te koken zijn en lekker zacht worden. Je kunt ze ook na het koken nog even laten wellen. 
 
Je kunt de zaadjes ook in een pan met deksel poffen. Je poft ze net als maïs in een pan met een beetje olie. Ze zijn dan heerlijk te gebruiken in je yoghurt of door je muesli heen. Ook kun je een heerlijke pap maken met zachte amaranth. 
 
Je kunt amarant ook gebruiken als verdikkingsmiddel in soepen. Je gebruikt dan amarantmeel. Daarover later meer. 
 
Ten slotte kun je ze, net als quinoa, gebruiken in je salade of als topping op verschillende gerechten. Kook ze dan wel eerst! 

Bakken met amarant 

Je kunt ook heerlijke (glutenvrije) baksels maken met amarant. Je gebruikt dan amarantmeel. Amarantmeel kun je ook als bindmiddel gebruiken in soepen. Je geeft je soep dan meteen een Azteekse smaak! 
 
Amarantkoekjes, amarantbrood, amaranttaart, amarantpannenkoeken en nog veel meer heerlijke baksels maak je met amarantmeel. Zelfs pasta kun je met dit gezonde en glutenvrije meel maken.
 
Amarantmeel is glutenvrij en rijst dus niet. Als je een baksel wil maken dat moet rijzen, zoals amarantbrood, gebruik je een mix van amarantmeel en een andere meel, zoals tarwemeel. Je kunt natuurlijk ook andere glutenvrije meelsoorten, zoals boekweitmeel gebruiken. Als rijsmiddel kun je bijvoorbeeld het glutenvrije wijnsteenbakpoeder toevoegen. Dit meel geeft dan weer wel een fijne binding, wat vooral in glutenvrije baksels heel handig is. 
 
Jouw baksels met amarantmeel krijgen een licht nootachtige smaak. Dit meel is dus geschikt voor zowel hartige als zoete baksels. 
 
Wil jij weten hoe je zelf een heerlijk amarantbrood bakt met amarantmeel? Bekijk dan ons recept voor amarantbrood en bak dit voedzame en verrukkelijke brood zelf! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je amarant?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke amarant voor al je kook- en bakprojecten. Kook de amarantzaden bijvoorbeeld voor een heerlijke en gezonde vervanger voor rijst of couscous. Ook kun je de zaadjes poffen en mengen met je muesli of yoghurt. Wil je zelf amarantmeel maken? Maal dan wat zaadjes in een koffiemolentje.

Waar koop je amarantmeel?

Bij Bakwinkel koop je ook heerlijke amarantmeel. Je kunt dit veelzijdige meel gebruiken als bindmiddel voor soepen, om pasta mee te maken of voor het bakken van bijvoorbeeld pizza, brood en koekjes. Let wel dat dit meel niet rijst. Je zult het dus moeten mengen met een ander (glutenvrij) meel als jouw baksel moet rijzen.

Is amaranth glutenvrij?

Amaranth is van nature glutenvrij. Het wordt dan ook veel gebruikt in glutenvrije gerechten. Wel wordt amarantmeel soms gemalen op een plek waar ook tarwe verwerkt wordt. Kijk dus altijd goed of de amaranth die jij koopt wel echt glutenvrij is.

Is amarant gezond?

Ja! Amarant is ontzettend gezond en kan beschouwd worden als een superfood. De zaadjes van de Amaranthus zijn rijk in vezels en eiwitten, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan een veganistisch of vegetarisch dieet. Ook bevatten deze zaadjes erg veel mineralen en vitaminen, zoals vitamine E, B-vitaminen, ijzer en mangaan. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...