0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is meel?

Voordat we erachter kunnen komen wat het verschil is tussen meel en bloem, is het eerst belangrijk dat je weet wat deze poeders precies zijn; te beginnen met meel. 
 
Meel bestaat uit gemalen graankorrels. Dit kunnen allerlei soorten graankorrels zijn. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, rogge, eenkoorn en zelfs maïs. Bakmeel kan dus van alle soorten graan gemaakt worden, of van vergelijkbare zetmeelrijke planten, zoals boekweit. Maar meestal hebben we het over tarwemeel als de graansoort niet genoemd wordt. 
 
Je maakt bakmeel dus door graankorrels fijn te malen. Daarna kun je de gemalen graankorrels nog zeven. Dit proces van zeven wordt ook wel builen genoemd. Het woord buil verwijst naar het woord buidel. Vroeger werd bakmeel namelijk gezeefd door een grof gewoven buidel die de bakker heen en weer schudde. Wat achterbleef in de buidel, of zak, was een deel van het gries en de zemelen. 
 
Hierdoor krijg je gebuild meel. Gebuild bakmeel wordt vaak voor bruin brood gebruikt en bevat nog maar een deel van de kiem en de zemelen van de graankorrels. Een graankorrel bestaat uit drie delen: de kiem, de zemelen en het meellichaam. Het vierde deel, de aleuronlaag, beïnvloedt de bakkwaliteit van je brood, koekjes of cake niet, maar bevat wel nog vitaminen. Wij focussen ons hier op de eerste drie. 
 
De kiem is het deel waaruit weer een nieuwe plant kan groeien. Dit deel van de graankorrel is rijk aan gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. De zemel is het buitenste laagje van de graankorrel. Zemelen zijn rijk aan vezels en, net als de kiem, vitaminen en mineralen. Deze twee componenten maken de graankorrel gezond. Het binnenste en grootste deel van de graankorrel is het meellichaam. Dit deel bevat vooral veel eiwitten en zetmeel. Er zijn ook een kleine hoeveelheid mineralen en vitaminen te vinden in het meellichaam, maar het zijn vooral de zemel en de kiem die de graankorrel gezond maken.
 
Als je graankorrels maalt, krijg je dus meel. Als je ze built, krijg je gebuild meel, welke wat minder van de belangrijke voedingsstoffen van de graankorrels bevat. 

Wat is bloem?

Dan de vraag: wat is bloem? Bloem lijkt erg op meel. Bloem komt namelijk meestal ook van een graansoort af. Als we die er niet bijnoemen, hebben we het meestal over tarwebloem. Maar je kan van alles gebruiken om bloem te maken. Van verschillende soorten granen en zelfs van noten en vruchten kun je bloem maken. 
 
Als we het hebben over tarwebloem, hebben we het over gemalen tarwekorrels. Deze gemalen tarwekorrels zijn zo ver doorgezeefd dat de kiem en zemel er helemaal uit zijn. Doordat bloem verder doorgezeefd is dan meel, heeft bloem een wittere kleur. 
 
Vroeger werd bakbloem extra geproduceerd in molens. Het werd dan voor meer geld verkocht dan meel. Verschillende meelsoorten gebruik je voor het maken van volkoren brood en voor bruin brood, terwijl je bloem gebruikt voor het bakken van wit brood. Doordat bloem voor meer geld verkocht werd, was wit brood alleen voor de rijkere mensen. 

Verschil bloem en meel

Dus, wat is het verschil tussen bloem en meel? Ten eerste is bloem dus verder gezeefd of gebuild dan meel. Niet alleen heeft bakbloem hierdoor een wittere kleur dan meel, maar is het ook een stuk fijner van textuur. Dit maakt dat het makkelijker is om met bakbloem te bakken. 
 
Wel is bakbloem een stuk minder gezond dan meel. In bloem missen de kiem en zemel van de tarwekorrel. Wat overblijft zijn de meellichamen. En deze bevatten een stuk minder mineralen en vitaminen. 
 
Verschillende meelsoorten gebruik je meestal voor het bakken van brood. Zo kun je volkoren brood en bruin brood bakken met meel, maar bijvoorbeeld ook volkoren muffins en volkoren pizzabodems. Bakmeel is een stuk grover dan bloem, waardoor het moeilijker is om met tarwemeel te bakken dan met tarwebloem. Bakmeel rijst vaak wat minder mooi en zorgt voor een minder luchtig resultaat. 
 
Cake en koekjes worden dan weer meestal gebakken met bakbloem. Bakbloem zorgt namelijk voor een zachter en luchtiger resultaat. Als je bijvoorbeeld een slof bakt met alleen maar meel, wordt hij erg grof. Koekjes kun je soms wel met bakmeel bakken, maar je zal zien dat je structuur erg verandert. Niet iedereen vindt dat lekker. Bloem gebruik je ook voor het bakken van wit brood. Dit brood is een stuk luchtiger en ligt lichter op de maag dan bruin brood en volkorenbrood. Bloem is dan ook perfect voor broden zoals krentenbrood en brioche. 

Soorten meel

Nu we het hebben gehad over de verschillen tussen meel en bloem, kunnen we kijken naar de verschillende soorten bakmeel en bakbloem. 
 
Er zijn ontzettend veel meelsoorten. Omdat ze niet allemaal met granen worden gemaakt, bestaan er ook glutenvrije en koolhydraatarme meelsoorten. 

Tarwemeel

Tarwemeel is de bekendste soort. Dit is het bakmeel dat gebruikt wordt in broden die als gewoon brood verkocht worden. Tarwemeel wordt gemaakt van gemalen en mogelijk gebuilde tarwekorrels. Als ze alleen gemalen zijn, maar de kiem en zemel zijn nog intact, dan mag je de bakmeel volkorenmeel noemen. Als je bloem en volkorenmeel mixt, of als je gebuild meel gebruikt, dan bak je een bruin brood. 

Roggemeel

Roggemeel is een meelsoort die gemaakt wordt van gemalen rogge. Roggemeel kan volkoren zijn, wanneer het niet gezeefd wordt. Rogge is een van de gezondste graansoorten en bevat ontzettend veel vezels. Het is dan ook niet gek dat roggebrood gezonder is dan volkoren tarwebrood. Wel is het wat moeilijker om met dit meel te bakken. Omdat roggemeel minder gluten bevat dan tarwemeel, rijst roggemeel minder goed.

Speltmeel

Speltmeel wordt gemaakt van spelt. Ondanks de hype rondom spelt, is spelt ongeveer even gezond als tarwe. Spelt heeft een licht nootachtige smaak, waardoor een speltbrood van speltmeel anders smaakt dan tarwebrood. 

Boekweitmeel

Boekweitmeel is bijzonder, omdat boekweit geen graan is. Boekweit is een kruidachtige plant, waarvan de zaden gebruikt worden voor het maken van bakmeel. Je kunt brood, wraps, taart, cake, koekjes en pizza bakken van dit meel. Vaak meng je het wel met andere soorten meel of bloem, omdat boekweitmeel een overheersende nootachtige smaak kan hebben. Boekweitmeel is glutenvrij, waardoor het veel wordt gebruikt als vervanger van tarwemeel. Daarnaast bevat boekweitmeel een stuk minder koolhydraten dan tarwemeel.

Amandelmeel

Er zijn nog veel meer meelsoorten. We noemen nog een populaire meelsoort: amandelmeel. Amandelmeel maak je met amandelen. Dit bakmeel wordt dus tevens niet gemaakt van gemalen graankorrels. Amandelmeel maak je door blanke amandelen te malen tot een poeder. Bij amandelmeel wordt de schil van de amandelen ook meegenomen, waardoor amandelmeel een grove textuur heeft. 
 
Amandelmeel is erg populair, mede doordat deze meelsoort zo gezond is. Amandelen bevatten namelijk ontzettend veel belangrijke vitaminen en mineralen. Ook is amandelmeel glutenvrij, waardoor mensen met coeliakie amandelmeel kunnen gebruiken om glutenvrij brood en andere glutenvrije baksels te maken. Ten slotte is amandelmeel een van de meest koolhydraatarme meelsoorten die er bestaan, waardoor dit meel ook nog eens geschikt is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Amandelmeel is dus altijd handig om in huis te hebben!

Soorten bloem

Er zijn ontzettend veel soorten bloem, maar de meest gebruikte soorten zijn tarwebloem en patentbloem. 

Tarwebloem

Tarwebloem is bakbloem die gemaakt is met gezeefd tarwemeel. Tarwebloem bevat daardoor alleen de meellichamen van de tarwekorrels. Voor een bakker is er maar één manier om tarwebloem te maken: door meel te maken en de kiemen en zemelen eruit te zeven. Wat overblijft zijn de meellichamen. De meellichamen bevatten eiwitten en zetmeel. De buitenste laag van het meellichaam bevat minder goede eiwitten dan het midden van het meellichaam. Tarwebloem bevat deze minder goede eiwitten dus ook. 

Patentbloem

Patentbloem kan alleen gemaakt worden in een meelfabriek. Voor patentbloem wordt alleen het middelste deel van het meellichaam gebruikt, waardoor alleen de goede eiwitten in de bloem zitten. Dit zijn beter glutenvormende eiwitten. Wanneer eiwitten in contact komen met een vloeistof, onstaan er gluten. Deze gluten zorgen ervoor dat je brood of gebak luchtiger wordt en meer elastisch wordt. Hierdoor is patentbloem vooral handig voor luchtige cake en luchtige broden. Als je een recept hebt met tarwebloem, kun je bijna altijd patentbloem gebruiken. Je brood of ander baksel wordt waarschijnlijk beter als je patentbloem gebruikt in plaats van tarwebloem. Patentbloem is daardoor wel duurder dan tarwebloem; soms wel dubbel zo duur. 

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is een bijzonder soort bakbloem. Jawel, ondanks de naam hebben we het toch echt over bakbloem. Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk bloem waar bakpoeder aan toe wordt gevoegd. Een voordeel van zelfrijzend bakmeel is dat je zelf geen rijsmiddel hoeft toe te voegen aan je beslag. Je bakmeel is voldoende. Een nadeel is dat zelfrijzend bakmeel een vaste verhouding bloem tot bakpoeder bevat. Zelfrijzend bakmeel bevat namelijk 15 gram bakpoeder per 500 gram bloem. Als je je baksel dus meer of minder wil laten rijzen, kan dat niet met deze bloem. Je kunt in dat geval beter zelf bakpoeder toevoegen aan je bloem. 
 
 
Je kunt bloem, net als meel, van allerlei soorten planten maken. Roggebloem en speltbloem zijn gezeefde versies van roggemeel en speltmeel. In tegenstelling tot tarwebloem, is roggebloem wel gezond. Speltbloem, daarentegen, lijkt qua voedingswaarden erg op tarwebloem. Maïsbloem, ook wel maïsmeel genoemd, wordt gemaakt met maïs en kokosbloem, ook wel kokosmeel genoemd, wordt gemaakt met kokos. Amandelbloem lijkt op amandelmeel, maar bevat niet de schilletjes van de amandelen. 
 
Ook met bakbloem kun je dus glutenvrij en koolhydraatarm bakken. En doordat al deze bloemsoorten een andere smaak hebben, kun je ook eens afwisselen voor een bijzondere variatie op je favoriete brood, koekje of cake. Van welke bloemsoort of meelsoort ga jij iets lekkers maken?

 

Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste meel en bloem?

De lekkerste meel en bloem koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Met het enorme assortiment aan meel en bloem van Bakwinkel, kun je alle soorten broden, cake, taarten en pizza's bakken die je maar wil. Onze meel zijn van hoge kwaliteit, waardoor jij een heerlijk brood of gebak bakt.

 

Welke soorten meel en bloem kun je kopen?

Er zijn ontzettend veel soorten meel en bakbloem waaruit je kunt kiezen bij Bakwinkel. Denk bijvoorbeeld aan tarwemeel, patentbloem, amandelmeel, roggebloem, speltmeel en zelfrijzend bakmeel. Wat voor meelsoort of bloemsoort je ook nodig hebt, bij Bakwinkel vindt je de perfecte variant voor jouw bakproject.

 

Waar koop je glutenvrije bakmeel?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste glutenvrije bakmeel. Voor glutenvrij brood maken, moet je meerdere soorten glutenvrije bakmeel mixen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, boekweitmeel en teffmeel. Alle soorten glutenvrije meel en bakbloem koop je bij Bakwinkel. Zo bak jij zelf heerlijke en gevarieerde glutenvrije broden. Wil je weten welke combinaties van glutenvrije meelsoorten en bloemsoorten het lekkerst zijn voor glutenvrij brood? Bekijk dan onze recepten!

 
Welke meelsoorten zijn koolhydraatarm?

Amandelmeel is een meelsoort die erg weinig koolhydraten bevat. Daardoor kun je amandelmeel perfect gebruiken als je een koolhydraatarm dieet volgt. Ook sesammeel, pindameel en kokosmeel zijn goede koolhydraatarme vervangers voor tarwemeel. Alle koolhydraatarme meelsoorten en bloemsoorten koop je bij Bakwinkel.

 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...