0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is maïsbrood?

Maïsbrood, ook wel cornbread genoemd, is een brood dat wordt gemaakt met maïsmeel. Dit brood wordt geassocieerd met de Amerikaanse keuken. In het zuiden van de Verenigde Staten is cornbread erg populair. Het is dan ook niet verrassend dat ze daar al een heleboel varianten op dit brood hebben. 
 
Cornbread is een snel brood. Dat betekent dat deze broodsoort rijst met een chemisch rijsmiddel in plaats van desem of gist. Hierdoor is dit brood veel sneller klaar dan andere broodsoorten. Tegenwoordig wordt er echter meestal bakpoeder gebruikt voor het rijzen van het brood. Ook kun je maïsbroden gewoon met gist maken als je dat wil. Zo zie je dat veel maïsbroden die je in de supermarkt kan kopen gewoon bakkersgist bevatten. 

Hoe herken je maïsbrood?

Maïsbrood is geen beschermde productaanduiding in Nederland. Over het algemeen is een maïsbrood elk brood dat gemaakt is met maïsmeel. Vaak kan dit brood ook stukjes gepofte maïs bevatten. 
 
Je kunt een brood niet enkel van maïs maken. Daarom is de toevoeging van een andere graan wel nodig. Maar de verhoudingen kunnen wel verschillen. Zo kun je een maïsbrood kopen waarvan 90% van het meelbestanddeel tarwebloem is. Maar als je je cornbread van de bakker koopt, zal de verhouding meer rond de 50% liggen. 
 
Je herkent maïsbrood vooral aan de gele kleur. Deze kleur krijgt het brood ook echt van de maïs die erin verwerkt is. 

Waar komt maïsbrood vandaan?

Cornbread is nu dus erg populair in de Verenigde Staten en dan vooral in de zuidelijke staten. Maar gerechten met maïs werden al duizenden jaren voordat de Europeanen Amerika ontdekten gemaakt door Inheemse Amerikanen. 
 
De kolonisten in het zuiden van de huidige Verenigde Staten namen de maïsrecepten van de Inheemse Amerikanen over. Zij bedachten toen maïsmeel en maakten er een maïsbrood mee zoals de tarwebroden die zij in Europa gewend waren. De Inheemse Amerikanen hadden wel al een soortgelijk maïsbrood recept.
 
Cornbread werd later gezien als de hoeksteen van de keuken van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Maïsbrood werd pas echt populair tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Dat kwam vooral doordat deze broodsoort goedkoop was om te maken. Daarnaast kon je veel verschillende variaties op maïsbrood maken.
 
Door de lekkere smaak en de snelle bereidingswijze werd cornbread later in Europa ook een populaire broodsoort.

Is maïsbrood gezond?

Maïsbrood is zeker niet ongezond. Het ligt eraan hoe je dit brood maakt. Wanneer je maar een beetje maïsmeel gebruikt en je brood vooral maakt met tarwebloem, heb je eigenlijk een gewoon wit brood. Maar wanneer minstens 50% van je meelbestanddeel afkomstig is van maïsmeel, dan heb je een veel gezonder brood.
 
Een echt maïsbrood met lekker veel maïsmeel bevat ongeveer dezelfde voedingswaarden als bruin brood. Er zitten iets meer vezels en iets minder koolhydraten in cornbread dan in bruin brood. Daardoor is dit brood net wat gezonder dan bruin brood. 
 
Maïsbroden zullen dus nooit minder gezond zijn dan wit brood. Maar als je zelf maïsbrood maakt, kan je brood zelfs gezonder dan bruin brood zijn. Cornbread kan dus een voedzame toevoeging aan je eetpatroon zijn.

Soorten cornbread 

Doordat maïsbroden al lang gegeten worden in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, zijn er ontzettend veel variaties op dit brood ontwikkeld. En ook in andere landen kun je dit brood in verschillende maten, vormen en smaken vinden. Als je graag cornbread eet, kun je dus genoeg variëren. 
 
Denk bijvoorbeeld aan cracklin' brood. Dit brood wordt ook wel knetterend brood genoemd. Dit knetterend cornbread wordt op smaak gebracht met “cracklings”. Dit is de gedroogde huid van varkens of koeien en wordt ook wel zwoerd genoemd. Ze lijken op gedroogde varkensspekjes en zijn lekker knapperig. 
 
Een andere variatie op maïsbrood is maïspone. Deze broodsoort wordt ook wel “Indian corn pone” genoemd. In Nederland eten we dit brood eigenlijk niet, maar dat betekent niet dat jij het niet zelf kan maken. Je hoeft niet helemaal naar de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, waar ook deze broodsoort populair is, om hem zelf te proeven. Je maakt corn pone met een dik, vormbaar maïsmeel. Je gebruikt meestal geen eieren of melk voor dit recept, maar voor een traditioneel recept heb je wel dierlijk vet nodig om in te bakken.
 
Hot water cornbread is een andere variatie op maïsbrood die je buiten de zuidelijke staten van de Verenigde Staten niet tegenkomt. Dit brood wordt met bijna 100% maïsmeel gemaakt. Je maakt dit brood door een beslag te maken met kokend water en zelfrijzend maïsmeel. Je giet je beslag dan in een koekenpan met hete olie. Je laat het brood frituren in de pan totdat het een goudbruine korst heeft. 
 
Voor alle variaties op maïsbrood geldt dat ze in Nederland haast niet gemaakt worden. Als je deze lekkere broden zelf wilt proeven, zul je ze dus ook zelf moeten bakken.

Hoe maak je maïsbrood?

Meestal maak je maïsbrood met tarwebloem en maïsmeel. Een brood van 100% maïsmeel zal niet goed lukken, dus je kunt er niet omheen om bloem te gebruiken. Wel heb je de keuze hoeveel bloem je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld 25% van je meelbestanddeel laten bestaan uit maïsmeel en 75% uit tarwebloem. Voor één brood zou je dan bijvoorbeeld 200 gram tarwebloem en 50 gram maïsmeel gebruiken. 
 
Hoe meer tarwebloem je gebruikt, hoe makkelijker het is om het brood te bakken. Als je net begint, is het dus een goed idee om rond de 25% maïsmeel te blijven. Maar als je een gezonder brood met een sterkere maïssmaak wil hebben, kun je ook 50% bloem en 50% maïsmeel gebruiken. Je zou voor één brood dan 125 gram bloem en 125 gram maïsmeel gebruiken. 
 
Verder kun je voor je maïsbrood gewoon gist gebruiken. Cornbread was vroeger een snel brood, wat betekent dat er een ander rijsmiddel dan gist of desem gebruikt werd. Dat was vooral handig omdat het minder tijd kostte om de broden te maken. Voor de smaak hoef je het traditionele recept niet aan te houden. Vooral als je een broodbakmachine gebruikt, is het voordeel van snel brood er tegenwoordig wel vanaf. Je kunt je brood dus laten rijzen op jouw gewenste manier.
 
Verder heb je nog water, bakkerszout en ongezouten roomboter nodig. In plaats van boter kun je ook zonnebloemolie gebruiken. Verder kun je een recept voor maïsbrood volgen als je wil kiezen voor een specifieke manier van bakken. Zo kun je ei gebruiken, maar het hoeft niet. Je kunt je brood zoeten met basterdsuiker of honing. Ook kun je ervoor kiezen om maïskorrels te verwerken in je brood. Je hebt dus genoeg opties om jouw cornbread precies zo te maken als jij het hebben wilt. 
 
Om het je wat makkelijker te maken, kun je ook een broodmix voor maïsbrood gebruiken. Hierin zijn je tarwebloem en maïsmeel al gemixt in de juiste verhoudingen. Je kunt ook maïsgries en maïsbloem tegenkomen in deze broodmixen. Voor je brood maakt het niet veel verschil hoe je je maïs erin verwerkt, zolang je de juiste hoeveelheden gebruikt. Verder zijn je suiker, zout, olie en meelverbeteraar al toegevoegd. Als je zonder een broodmix bakt, is het voor maïsbrood handig om een broodverbeteraar te gebruiken om je maïsmeel te helpen rijzen.
 
Je hebt dus erg veel keuze als je zelf maïsbrood wil bakken. Niet alleen kun je zelf beslissen hoeveel maïsmeel je gebruikt en of je maïskorrels toevoegd. Je hebt ook nog de keuze uit verschillende exotische varianten die je in Nederland niet vaak tegenkomt. Je kunt dus met een goed recept voor maïsbroden zelf deze varianten bakken, om een stukje zuidelijke VS te kunnen proeven. Gewoon hier in Nederland. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor maïsbrood maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor maïsbroden. Zo kun je bijvoorbeeld maísmeel, maïsgries en maïsbloem gebruiken. Ook kun je je brood lekkerder maken met witte basterdsuiker, bakkerszout en maïskorrels. Verder heb je gist en tarwebloem of bloem van een andere graansoort nodig. Voor een mooier en hoger brood kun je een broodverbeteraar gebruiken. Omdat maïsmeel niet goed rijst, is een broodverbeteraar erg handig als je cornbread gaat bakken. Al deze ingrediënten vindt je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook broodmixen voor cornbread?

Jazeker! Voor cornbread kun je verschillende soorten ingrediënten gebruiken. Denk aan maïsmeel, maïsgries en maïsbloem. Je hebt ook tarwebloem nodig. Het maakt niet zoveel uit hoe je je maïs in je brood verwerkt, maar je moet wel de juiste hoeveelheden en verhoudingen hebben. Een brood met te weinig tarwebloem zal namelijk mislukken. Met te veel tarwebloem heb je gewoon een wit brood met een vleugje maïs. Met onze heerlijke broodmixen hoef je je daar geen zorgen over te maken. Jouw tarwebloem en maïsmeel of maïsgries en maïsbloem zijn al in de juiste verhoudingen toegevoegd. Verder zitten je zout en basterdsuiker ook al in deze mixen. De broodmixen bevatten ook meelverbeteraar, welke ervoor zorgt dat jouw brood zo luchtig en mooi wordt als hij maar zijn kan. Cornbread bakken met een mix voor maïsbrood is dus een goed idee.

 

Hoe maak je maïsbrood in een broodmachine?

Maïsbroden kun je net als andere broodsoorten gewoon in je broodbakmachine bakken. Je giet dan al je ingrediënten in de broodbak. Zorg ervoor dat je je gist en zout zoveel mogelijk gescheiden houdt. Afhankelijk van je broodbakmachine kun je hem dan op de juiste stand zetten. Meestal zal dat stand medium, normaal of wit brood zijn. 

Hoe maak je vegan cornbread?

Maïsbrood is al grotendeels vegan. Soms worden er eieren in het recept gebruikt. De eieren zijn meestal niet strikt noodzakelijk en kunnen gewoon weggelaten worden. Anders kun je een vegan bindmiddel of verdikkingsmiddel gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een papje maken van lijnzaad om een bindmiddel te krijgen. Als je een recept hebt met melk, is het lekker om de melk te vervangen door een vegan alternatief in plaats van gewoon water te gebruiken. Maïsbrood met melk is namelijk een stuk zachter van smaak. Je kunt bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk gebruiken. Boter kun je vervangen door een neutrale olie naar keuze. Gebruik bijvoorbeeld zonnebloemolie of koolzaadolie. Je bakvorm kun je ook met olie invetten, bijvoorbeeld met kokosolie. Verder moet je alleen nog op je broodverbeteraar letten, als je er één gebruikt. Sommige broodverbeteraars zijn namelijk niet vegan. Zorg er dus voor dat je een vegan broodverbeteraar gebruikt. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...