0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is bruin brood?

Bruin brood is een broodsoort dat gemaakt wordt van meel. Meel is een mix van bloem en volkorenmeel. Meestal is de verhouding van het meel 50% bloem en 50% volkorenmeel. In volkorenmeel zitten nog zemelen en kiemen die aan de buitenkant van de graankorrel zitten. In bloem zitten geen zemelen. De zemelen maken brood gezond. Grijs brood is dus gezonder dan wit brood, maar minder gezond dan volkorenbrood. 
 
Net als bij wit brood, zijn er ontzettend veel soorten grijs brood. Denk aan bruin stokbrood en bruin casinobrood. 

Bruin brood vs volkorenbrood

Bruin broden en volkorenbroden zijn allebei gezonder dan witte broden. Dat komt doordat ze beide van volkorenmeel gemaakt worden. Het verschil is dat volkorenbrood van 100% volkorenmeel gemaakt wordt, terwijl bruin brood gemaakt wordt van een deel volkorenmeel en een deel bloem. 
 
Volkorenbrood is gebuild en grijs brood is ongebuild. Wanneer je een graan maalt, hou je volkorenmeel over. Dat meel kun je dan builen. Bij volkorenbrood gebeurt dat dus niet. Bruin broden worden wel gebuild. Dat betekent dat de grofste delen uit het meel gezeefd worden. Sommige mensen vinden dat lekkerder. Het kan daarnaast de kwaliteit van het brood verbeteren om het meel te zeven. Maar hierdoor wordt het brood wel een stukje minder gezond. Een deel van het gries en de zemelen worden bij builen namelijk uit het meel gezeefd. Vaak worden bruin broden gemaakt met tarwemeel waar zemelen aan toegevoegd zijn.
 
Wanneer je meel built, kun je de mate waarin je zeeft zelf bepalen. Je kunt veel of weinig zemelen en gries uit het meel zeven. Als je alle zemelen uit het meel zeeft, houd je bloem over. Brood dat van bloem gebakken wordt, is wit brood. Bruin brood bevat wel nog wat zemelen en gries, maar minder dan volkorenbrood. Daardoor bevat bruin brood minder vitaminen, mineralen en vezels dan volkorenbrood. 
 
Een reden om meel te builen is omdat je bruin of wit brood misschien lekkerder vindt dan volkorenbrood. Maar volkorenbrood is ook lastiger om te bakken dan brood van gebuild meel. Deeg zonder zemelen of met minder zemelen rijst makkelijker, waardoor het brood hoger wordt. 

Is bruin brood gezond?

Bruin brood is dus gezonder dan wit brood, maar minder gezond dan volkorenbrood. Maar wat betekent dat? Als je gezond wil eten, kan je dan een sneetje grijs brood eten voor het ontbijt? 
 
Natuurlijk is volkorenbrood beter als je gezond brood wil eten. Maar bruin brood is zeker niet ongezond. De meeste mineralen, vitaminen en voedingsvezels zitten in de buitenste laag van de graankorrel. Deze belangrijke voedingsstoffen kom je in grijs brood dus meer tegen dan in wit brood. Deze voedingsstoffen zitten vooral in de zemelen. In bruin brood zitten, in tegenstelling tot wit brood, wel zemelen. Alleen wat minder dan volkorenbrood. Wel worden er vaak zemelen aan bruin brood toegevoegd. 
 
Bruin brood is door de aanwezigheid van zemelen dus een betere keuze dan wit brood. Als je niet van volkorenbrood houdt, kun je dus prima voor bruin brood kiezen.

Soorten bruin brood 

Bruin brood is dus een brood dat gemaakt wordt van meel. En een heleboel broden kun je bakken van meel. Zo kun je casinobrood maken met bloem, meel of volkorenmeel. Casinobrood is een brood dat gebakken wordt in een broodblik met gesloten deksel. Dit brood heeft meestal een rechthoekige vorm, maar kan ook een cilindervorm hebben. Dan wordt dit brood lampionbrood genoemd. Casinobrood koop je meestal wit, maar kan ook gemaakt worden met meel of volkorenmeel. Dit brood wordt veel gebruikt voor tosti's. 
 
Meergranenbrood kan ook grijs brood zijn. Meergranenbrood, zoals Waldkorn brood, wordt meestal met bloem gemaakt. Ondanks de bruine kleur is dit brood dus vaak wit brood. Maar je kunt meergranenbrood ook maken met meel. Volkoren meergranenbrood bestaat ook. Dan wordt het meergranenbrood gebakken met 100% volkorenmeel. Meergranenbrood betekent eigenlijk dat er minstens drie verschillende soorten graan verwerkt zijn in het brood. Je kunt meergranenbrood bakken met bloem, meel en volkorenmeel en nog twee andere graansoorten. 
 
Ook knipbrood kun je in de witte, bruine en volkoren variant tegenkomen. Knipbrood is een brood dat in een broodblik gebakken wordt. Dit is eigenlijk een gewoon brood, op de vorm na. Knipbrood heet knipbrood omdat de bakker een vorm in het brood knipt voordat het de oven ingaat. Doordat het knippen gebeurt voordat het brood gebakken wordt, scheurt het brood open en krijgt het de karakteristieke vorm van knipbrood. Wanneer knipbrood grijs brood is, wordt het ook wel tarweknip genoemd. 
 
Andere voorbeelden van broodsoorten die onder grijs brood vallen, zijn bijvoorbeeld bruin vloerbrood, bruin boerenbrood en bruine stokbroden. Deze broodsoorten kunnen grijs brood zijn, maar ook wit brood of volkorenbrood. Je kunt grijs brood natuurlijk ook in verschillende vormen en formaten bakken. Bruine pistoletjes en bruine bolletjes vallen ook onder grijs brood. 
 
Dus, als je van grijs brood houdt, kun je eigenlijk bijna alle soorten brood met dit bruinbrood meel bakken. 

Hoe herken je bruin brood?

Bruin broden zijn bruin. Soort van. Je hebt vast wel meegekregen in het nieuws dat niet alle bruin broden ook echt bruinbrood zijn. Zo voegt Waldkorn bijvoorbeeld moutpoeder toe aan brood gemaakt van bloem. Brood dat met bloem en zonder volkorenmeel gemaakt wordt, is wit brood. Maar door het moutpoeder kan je dit wit brood wel een erg donkere kleur geven. Bruine broden herken je dus niet aan de kleur.
 
Waldkorn is ook zeker niet de enige die moutpoeder toevoegt aan wit brood. Zelfs aan bruine broden en volkorenbroden wordt moutpoeder toegevoegd om het brood bruiner te maken. Grijs brood is eigenlijk een betere benaming voor brood van meel dan bruin brood. Brood van 50% bloem en 50% volkorenmeel heeft eigenlijk een lichtbeige kleur. Grijs brood dat donkerder is bevat dus waarschijnlijk moutpoeder. 
 
De kleur zegt dus niet veel over het broodsoort. Dat is best verwarrend. Als je een gezonde keuze wil maken, is het niet zo simpel als het donkerste brood kiezen. Daarom moeten bakkers en winkels nu aangeven op de verpakking wat voor brood je nu eigenlijk koopt. De definitie van bruin brood is wettelijk vastgelegd. Volkorenmeel moet het voornaamste bestanddeel zijn van het brood en de zemelen moeten met het blote oog zichtbaar zijn om het brood bruin brood te mogen noemen. 

Hoe maak je bruin brood? 

Bruine broodjes kun je op verschillende manieren maken. En natuurlijk kun je ook verschillende soorten grijs brood maken. Je kunt recepten voor verschillende soorten grijs brood vinden bij onze brood recepten. 
 
Je kunt grijs brood makkelijk maken met een mix voor bruin brood. Deze mix bevat tarwemeel, bloem, zout en meelverbetermiddelen. Soms zit de gist ook al in de broodmix.
 
Als je zelf grijs brood maakt, gebruik je meestal gelijke delen volkorenmeel en bloem. Verder gebruik je gist, basterdsuiker, boter, water en zout. Basterdsuiker voeg je toe om een bruinere kleur te krijgen. Dit ingrediënt is dus optioneel. Je kunt ook een broodverbetermiddel toevoegen. Dit ingrediënt is ook optioneel, maar kan wel fijn zijn om een hoger brood te krijgen met een betere structuur. Dat is omdat broodverbetermiddelen ervoor zorgen dat je brood beter rijst. 
 
Wil jij zelf een bruin broodje bakken? Bekijk dan onze broodrecepten voor inspiratie. De bakbenodigdheden voor brood bakken en je ingrediënten of broodmix kun je natuurlijk ook bij ons bestellen.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste broodmix bruin brood?

Bij Bakwinkel kun je een heerlijke mix voor bruin brood kopen. Deze mix bevat volkorenmeel en bloem in de beste verhouding voor een zalig grijs brood. Verder bevat de broodmix ook meelverbetermiddelen, zodat jouw brood hoog en luchtig wordt.

Verkopen jullie moutpoeder?

Jazeker! Bij Bakwinkel kun je lekkere moutpoeder kopen. Moutpoeder is de natuurlijke bruine kleurstof dat aan brood toegevoegd wordt. Niet alleen krijgt je brood een mooie bruine kleur van moutpoeder, maar ook een heerlijke smaak. Brood met moutpoeder smaakt erg lekker. Deze moutsmaak is wat Waldkorn brood zo populair maakt in Nederland. Je gebruikt mout dus niet alleen voor de kleur, maar ook om je brood nog lekkerder te maken.

Hoe kun je vers bruin brood het beste bewaren?

Vers brood blijft het langste vers in een afgesloten plastic zak. Het brood in de plastic zak kun je dan nog in een broodtrommel doen. Bewaar brood niet in de koelkast. Je brood kun je wel invriezen, maar als je je brood niet invriest, kun je het het beste in je keukenkastje bewaren. Als je je brood lekker knapperig wil houden, kun je beter een papieren broodzak gebruiken. Je brood wordt dan wel sneller oud, dus eet het maar snel op!

Is bruin brood vegan?

Vaak wordt boter of margarine gebruikt om bruin broden te maken. Ook kan het broodverbetermiddel dat gebruikt wordt dierlijke producten bevatten. Als je zelf vegan grijs brood wil maken, let dan op dat je verbetermiddelen vegan zijn. Je kunt brood zonder boter maken, maar je kan boter ook vervangen door een neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...