0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Kruiden

Kruiden zijn kruidige ingrediënten die al eeuwenlang worden gebruikt om heerlijke smaken toe te voegen aan maaltijden. Van kruidige bolognese sauzen tot zoete desserts, kruiden zijn essentieel voor iedere keuken. De meeste ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van kruidenmixen en sauzen, vind je gemakkelijk online in onze winkel. Of het nu gaat om verse peterselie of maggi-bouillon, alles wat je nodig hebt om eenvoudige recepten te maken of experimenteren met wilde combinaties is beschikbaar!
 
 
 
 
 
 
Kruiden online bestellen bij Bakwinkel

Wat wil jij weten over kruiden?

Als je kruiden wilt gebruiken om je maaltijden te maken, is het belangrijk dat je weet wat kruiden zijn en hoe ze gegeten worden. Kruiden zijn de bladeren van vele verschillende planten, die vaak worden gebruikt als smaakversterkers in voedsel. Dit kan variëren van verse basilicum tot rode pepervlokken tot gemalen kurkuma of gemberpoeder. De manier waarop kruiden worden bereid en gegeten gaat meestal over smaak, maar soms ook over hun voordelen voor de gezondheid. Bij onze online bakwinkel vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om de lekkerste recepten te maken met verse of gedroogde kruiden!
 
 
 
 
 
 
 
Vijfde generatie molenaars Al méér dan 100 jaar ervaring
Direct uit voorraad bestellen Snelle en betrouwbare levering
Kwaliteit staat ver voorop Kwaliteit uit binnen- en buitenland
Veilig achteraf betalen Risicoloos bestellen
Veelgestelde vragen
Waar kan ik kruiden voor het bakken kopen?
De lekkerste kruiden om mee te bakken koop je bij Bakspullen. We bieden ook unieke kruiden- en kruidenmelanges, bakgereedschap en andere ingrediënten die je nodig hebt om geweldige gebakjes, brood en meer te bakken.
 
Waar kan ik speculaaskruiden kopen?
Speculaaskruiden koop je bij Bakspullen. Wij bieden een unieke mix van warme kruiden zoals kaneel, gember, piment, koriander en kardemom - perfect voor je oer-Hollandse koekjesrecepten!
Wat is het verschil tussen kruiden?
Kruiden zijn meestal de bladeren van een plant, terwijl specerijen meestal afkomstig zijn van het zaad, de schors, de wortel of de vrucht. Kruiden hebben vaak een subtielere smaak dan specerijen en worden vaak in grotere hoeveelheden gebruikt. Veel voorkomende kruiden zijn basilicum, oregano en rozemarijn, terwijl veel voorkomende specerijen kaneel, nootmuskaat en cayennepeper zijn.
 
Hoe kan ik pit toevoegen aan mijn baksels?
 
Er zijn veel manieren om je baksels pittiger te maken! Van het toevoegen van een mix van zoete kruiden zoals kaneel en nootmuskaat, tot het experimenteren met verschillende melanges zoals pompoenkruiden of garam masala. Vergeet niet om Bakspullen te bekijken voor alle ingrediënten die je nodig hebt om geweldige gerechten te maken!

Kruiden en kopen

De echte thuisbakker of thuiskok kan niet zonder kruiden. Niet alleen gebruiken we kruiden in Indiase of Italiaanse gerechten, maar ook gewoon in onze oer-Hollandse recepten. Zo gebruik je bijvoorbeeld een hutspot kruidenmix als je hutspot maakt. In deze kruidenmix zitten kruiden zoals uienpoeder, kurkuma en nootmuskaat. Nootmuskaat en uienpoeder passen natuurlijk ook goed bij stamppot. 
 
Kurkuma is een specerij dat veel gebruikt wordt in kerriepoeder en Indiase masala's. Kurkuma smaakt een beetje naar gember en heeft een okergele kleur. Kurkuma kun je in ontzettend veel gerechten verwerken. En dus ook in hutspot.
 
Dan heb je natuurlijk de specerijen die veel in gerechten uit andere culturen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan dragon. Ook al komt dragon uit Centraal-Azië, dit kruid is enorm populair in de Franse keuken. Dragon is een belangrijk deel van de Franse kruidenmix “fines herbes”. Deze kruidenmix bestaat uit dragon, kervel, bieslook en peterselie. Dragon smaakt wat peperachtig en bitter, maar het smaakt ook een beetje naar anijs. Een van de meest populaire gerechten met dragon is een saus. De beroemde Franse bearnaisesaus bevat namelijk dragon. 
 
Of je nu etnische gerechten maakt of Hollandse gerechten, je hebt kruiden nodig om jouw maaltijd lekker op smaak te brengen. 

Kruiden die onmisbaar zijn in de keuken 

Er zijn erg veel kruiden, zoals je misschien al gezien hebt in ons gevarieerde assortiment. Welke kruiden heb je sowieso nodig?
 
    • Kurkuma mag niet missen in jouw keuken. Kurkuma heeft een gemberachtige neutrale smaak, waardoor dit kruid erg veelzijdig is.
    • Uienpoeder is gemaakt van uitgedroogde ui. Ui kun je bijna overal aan toevoegen. Hetzelfde geldt voor uienpoeder. Jouw vlees, burrito en zelfs je soep kruid je met uienpoeder.
    • (Gerookte) paprikapoeder is niet weg te denken uit de keuken. Je kunt paprikapoeder toevoegen aan je stoofpot, je groenten, eiersalade en hummus. Paprikapoeder past bij bijna elk hartig gerecht. 
    • Knoflookpoeder voegt een diepere, rijkere smaak toe aan elk recept. Het geeft je maaltijd wat extra umami. Je kan knoflookpoeder heerlijk gebruiken bij garnalen, shoarma, aardappelen en in zelfgemaakte saus. Knoflookpoeder kan dus niet missen in jouw kruidenkast.
    • Basilicum, zowel vers als gedroogd. Je wil misschien niet altijd verse basilicum in huis moeten hebben, maar de gedroogde variant heeft net zo veel smaak en is lang houdbaar. Basilicum poeder kun je gebruiken in zelfgemaakte saus, soep, couscous, in pasta en op pizza. Basilicum is erg populair in de Italiaanse keuken. En de Italiaanse keuken is erg populair overal! Daarom kun je niet zonder dit kruid.
    • Gember is een specerij die ontzettend veelzijdig is. Je kunt gember gebruiken in hartige gerechten, zoals kip teriyaki en in curry, maar ook in zoete gerechten, zoals gemberkoekjes en taart. Ten slotte kun je ook nog gemberthee maken met gember. Deze specerij moet dus absoluut in jouw kruidenrek staan. 
    • Peterselie kun je ook overal voor gebruiken. Peterselie past bij Italiaanse gerechten, zoals lasagne en spaghetti, maar ook in rösti en tabouleh. 
 
Afhankelijk van wat je graag kookt, zijn er nog meer kruiden waar je niet zonder mee kunt. Gelukkig nemen gedroogde kruiden weinig plek in en kun je ze ontzettend lang bewaren. Dus, je kan beter te veel kruiden hebben dan te weinig.

Zoete kruiden

Wanneer je denkt aan kruiden, denk je waarschijnlijk aan de specerijen die je gebruikt om mee te koken. Of om Italiaans brood te bakken. Maar kruiden voegen ook smaak toe aan je taart, koekjes en gebak.
 
Er zijn namelijk veel zoete kruiden. Denk bijvoorbeeld aan vanille. Vanille stokjes en vanille extract worden veel gebruikt in gebak, ijs en room. Banketbakkersroom maak je bijvoorbeeld met vanillesuiker. Geen tompouce zonder vanille dus! Een vanille macaronvulling maak je met vanillepasta of vanillearoma. En een vanillecake bak je natuurlijk met – je raadt het al – vanille. 
 
Kardemom is een ander zoet kruid. Kardemom smaakt naar citroen, kamfer en bergamot. Dit kruid wordt vaak gebruikt in speculaas, havermoutpap en gebak. 
 
Kaneel mag natuurlijk niet missen in de lijst van zoete specerijen. Je weet vast al wat je met kaneel kan. Zo gebruik je kaneel in alles waar je appel in doet, zoals appeltaart en appelbeignets. Kaneel kun je ook in koffie en thee doen. Probeer het maar eens! En met de kerst steek je natuurlijk een kaneelstokje in je Glühwein. 
 
Anijs en gember zijn natuurlijk ook lekkere zoete specerijen. En munt kun je ook in zoete gerechten gebruiken. Munt heeft een frisse smaak, maar wordt wel vaak gebruikt als garnering op ijs, een fruitsalade en andere desserts. En dat geldt ook voor gedroogde munt. 
 
Voordat je meteen naar de Italiaanse of Provençaalse kruiden grijpt, vergeet de zoete specerijen niet!

Kruidenmix 

Het kost professionele koks jaren om de perfecte kruidencombinatie te vinden voor elk gerecht. Dat is natuurlijk ook niet simpel. Maar gelukkig is er hoop. Jij hoeft niet eindeloos te experimenteren met kruidencombinaties totdat je het perfecte recept hebt. Je kunt gewoon een kruidenmix kopen. Gelukkig maar!
 
Er zijn enorm veel kruidenmixen. En bij Bakwinkel kun je ze natuurlijk gewoon bestellen. Veel kruidenmixen gebruik je al. Denk bijvoorbeeld aan gehaktkruiden voor je gehaktballen, bamikruiden en kibbelingkruiden. Maar er wachten nog veel meer verrukkelijke kruidenmixen en specerijenmixen op je. 
 
Furikake is een kruidenmix die je misschien nog niet kent. Furikake komt uit Japan en wordt gebruikt bij rijstgerechten, vis en onigiri. Furikake is dan wel een kruidenmix, maar hij bestaat niet alleen uit kruiden. In Furikake vind je suiker, zout, sesamzaadjes en mononatriumglutamaat. Maar gedroogde vis en gehakt zeewier hoort ook thuis in deze kruidenmix. Kruiden of niet, furikake is erg lekker en moet je eens geproefd hebben.
 
Ras el hanout is een kruidenmix die van origine uit Marokko komt, maar nu ook gebruikt wordt in Tunesië en Algerije. Ras el hanout kan uit wel twintig verschillende kruiden bestaan. Je zal veel varianten vinden op dit kruidenmengsel, maar kaneel en gember horen er altijd in. Verder vind je in ras el hanout kruiden zoals nootmuskaat, kurkuma en piment. 
 
Vadouvan is een bijzondere kruidenmix. Vadouvan komt uit Puducherry, een Indiase regio waar veel Franse kolonisten gevestigd waren. De Fransen hebben een Indiase gefermenteerde specerijenmix overgenomen en er hun eigen twist aan gegeven. Daarom bevat Vadouvan dragon, welke erg populair is in de Franse keuken. Maar dit kruidenmengsel bevat ook kruidnagel, fenegriekzaad en chilli. De smaak is pittig, rokerig en een beetje zoet. 
 
Er zijn dus nog heel veel kruidencombinaties om te proberen. En deze kruidenmengsels bestel je natuurlijk in onze webshop. 
alt=
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...