0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is zoet brood?

Zoet brood is een brood die zoet is. Je kunt ontzetten veel soorten zoet brood maken, zoals suikerbrood en brioche. Zoete broden worden door hun rijke smaak en cake-achtige structuur soms ook wel luxe broden genoemd. Er zijn ook hartige luxe broden, maar veel luxe broden zijn zoet. 
 
Je maakt zoet brood door suikers toe te voegen aan het beslag. Je kunt dan aan gewoon suiker denken, maar ook aan fructose of een siroop. Ook kun je specerijen zoals kaneel en anijs toevoegen aan je zoet broodbeslag. Vaak gebruik je patentbloem voor zoet brood, om die cake-achtige structuur te krijgen. 

Soorten zoet brood

Je kunt dus ontzettend veel soorten zoet brood maken. Sommige zoete broden zijn zoeter of gezonder dan andere. Als je van zoet houdt, kun je dus alsnog kiezen voor een iets minder zoet brood, een zachter brood of een gezonder brood.
 
Briochebrood is een bekend zoet brood en luxe brood uit Frankrijk. Dit brood lijkt qua structuur erg op cake. Brioche is een licht, ietwat zoet brood die verrijkt wordt met roomboter, extra suiker, eieren en fructose. Dit brood is erg lekker met jam, opgeklopte slagroom of met een lekkere chocoladepasta of notenpasta. 
 
Suikerbrood is een brood die erg zoet is. Het Friese suikerbrood zit vol met suiker. Je vindt zelfs lekkere klontjes suiker terug in dit zoete brood. Ook bevat suikerbrood vaak gembersiroop, om de textuur iets kleveriger en smeuïger te maken. 
 
Chocoladebrood lijkt erg op brioche qua structuur en smaak. Met stukjes chocolade of chocoladedruppels maak je een heerlijk brood met puntjes chocolade. Een chocoladebrood lijkt iets meer op een cake dan een brood. Het is een melkbrood waarin suiker, ei, melk, boter en chocolade verwerkt worden. Dit is dus een erg zoetig brood. 
 
Een iets gezonder en iets minder zoetig brood is een krentenbrood. Dit brood is meestal een wit brood, wat betekent dat het gemaakt wordt met bloem. Maar je kunt ook een volkoren rozijnenbrood of krentenbrood maken met volkorenmeel. Je brood is dan een stuk gezonder, maar alsnog lekker zoet en fris door de rozijnen en krenten. Je kunt krentenbrood erg lekker beleggen met roomboter of met kaas. 
 
Notenbroden en vruchtenbroden lijken erg krentenbrood. Ze zijn wat minder zoet en wat gezonder dan de andere zoete broden. Je maakt ze met jouw keuze aan noten of vruchten. Denk bijvoorbeeld aan een walnootbrood of een appelbrood. 
 
Ten slotte heb je ook nog kaneelbrood. Je kunt een groot kaneelbrood maken met kaneel, suiker en roomboter. Maar je kan natuurlijk ook kleine kaneelbroodjes maken. Een kaneelbroodje of cinnamon roll kun je heerlijk overgieten met glazuur. 
 
Als je zin hebt in een lekker zoet brood, heb je dus genoeg keuze. Maar hoe maak je deze overheerlijke broden?

Hoe maak je zoet brood?

Hoe je zoet of luxe brood maakt, ligt aan wat voor soort brood je maakt. Een krentenbrood maak je bijvoorbeeld heel anders dan een briochebrood. Bekijk daarom onze broodrecepten en kies een recept die jij lekker vindt. 
 
Zoete broden hebben wel vaak een soortgelijk beslag. Vaak zijn zoete broden ook melkbroden. Dat betekent dat je melk gebruikt voor je broodbeslag. Ook gebruik je vaak suiker, siroop of specerijen in je broodbeslag. Bij specerijen kun je aan zoete specerijen en kruiden denken, zoals kaneel, anijs en kardemom. 
 
Je kunt voor zoete broden ook een broodmix voor zoet brood gebruiken. Deze broodmixen bevatten vaak bloem, bakkerszout en gist. Ook je suiker, melkpoeder en siroop zit al in een broodmix voor zoete broden. Voor verschillende soorten zoete broden heb je verschillende broodmixen. Zo zit in een broodmix voor krentenbrood ook kaneel. Soms zijn je rozijnen of krenten ook al toegevoegd. En in een broodmix voor brioche zijn niet alleen je suiker en melk, maar ook je botervet, fructose en glucosestroop al toegevoegd voor een heerlijk zoet broodje. 
 
Wil jij zelf een zalig zoet brood bakken? Kies dan een heerlijk zoet broodrecept en een zoete broodmix. Happy baking! 
 
Veelgestelde vragen
Waar koop je een broodmix voor zoete broden?

Bij Bakwinkel koop je een heerlijke broodmix voor alle soorten broden. Heb je zin in een zoet broodje? Kies dan bijvoorbeeld voor een brioche broodmix, een mix voor notenbrood of een mix voor kaneelbrood.

Hoe lang kun je zoete broodjes bewaren?

Jouw zelfgemaakte zoete broden of broodjes wil je natuurlijk zo lang mogelijk bewaren. Het verschilt een beetje per broodsoort, maar over het algemeen kun je zoete broden het beste in een dichte plastic zak bewaren. Je kunt je brood meestal ongeveer 3 dagen bewaren. Maar bij sommige zoete broden, zoals kaneelbroodjes, kun je je brood het beste dezelfde dag nog oppeuzelen. 

Welke zoete broden zijn gezond?

Over het algemeen bevatten zoete broden veel suiker en boter. Daarnaast zijn het meestal witte broden, waardoor ze minder gezond zijn dan bruin brood of volkorenbrood. Wil jij een lekker zoet broodje, maar wel gezond? Maak dan bijvoorbeeld een (volkoren) krentenbrood. Ook notenbroden zijn erg gezond. Je kunt deze broden volkoren maken, maar de noten alleen al bevatten veel voedingsstoffen en gezonde vetten. Bekijk onze broodrecepten voor inspiratie.

Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zoet brood maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor zoet brood maken. Welke ingrediënten je nodig hebt, verschilt per broodsoort. Zo heb je voor briochebrood stroop, siroop of honing nodig. Voor rozijnenbrood heb je natuurlijk rozijnen nodig en voor chocoladebrood heb je chocoladedruppels nodig. Wat voor zoet broodje je ook wil bakken, bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten.

 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...