0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is Glutenvrij Brood?

Bij het horen van de term "glutenvrij brood" denk je misschien aan een speciaal dieetproduct dat alleen geschikt is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Maar wist je dat glutenvrij brood tegenwoordig steeds populairder wordt, zelfs bij mensen zonder deze medische aandoeningen? Glutenvrij brood is een voedzaam en lekker alternatief voor traditioneel brood, en het is een geweldige optie voor iedereen die wil experimenteren met nieuwe smaken en graanvariëteiten.

Definitie en Kenmerken

Glutenvrij brood is een type brood dat geen gluten bevat. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst en rogge. Voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie kunnen gluten ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ontstekingen in de darmen, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Daarom is glutenvrij brood een essentiële keuze voor deze mensen.

Waarom zijn gluten een probleem voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie?

Wanneer mensen met coeliakie of glutenintolerantie voedingsmiddelen consumeren die gluten bevatten, reageert hun immuunsysteem op deze eiwitten en veroorzaakt het schade aan de dunne darm. Dit kan leiden tot malabsorptie van voedingsstoffen en een breed scala aan gezondheidsproblemen. Daarom is het vermijden van gluten in hun dieet van cruciaal belang voor hun welzijn.

Alternatieve Meelsoorten in Glutenvrij Brood

Gelukkig zijn er tal van alternatieve meelsoorten die gebruikt kunnen worden om glutenvrij brood te bakken. Meelsoorten zoals rijstmeel, amandelmeel, boekweitmeel en teffmeel zijn enkele voorbeelden van gezonde en lekkere opties. Deze meelsoorten bieden niet alleen een glutenvrij alternatief, maar ze voegen ook unieke smaken en texturen toe aan het brood. Bovendien zijn er glutenvrije keurmerken die garanderen dat het meel écht glutenvrij is, wat betekent dat het glutenvrije meel niet verwerkt is op een plek waar ook glutenhoudende producten verwerkt worden.
 
Of je nu coeliakie hebt, glutenintolerant bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe en gezonde voedingskeuzes, glutenvrij brood bakken is een fantastische optie. Het biedt een wereld van mogelijkheden om te genieten van heerlijk brood zonder je zorgen te hoeven maken over gluten. 

Zelf Glutenvrij Brood Bakken: Recepten en Technieken

Zelf glutenvrij brood bakken brengt talloze voordelen met zich mee. Niet alleen kun je de smaak en textuur volledig naar jouw eigen voorkeur aanpassen, maar je hebt ook volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt. Met een paar essentiële ingrediënten en meelsoorten kun je heerlijk glutenvrij brood bakken dat net zo lekker en bevredigend is als het reguliere brood dat je gewend bent.

Essentiële Ingrediënten en Meelsoorten voor Glutenvrij Brood Bakken

Bij glutenvrij brood bakken zijn er een aantal essentiële ingrediënten en meelsoorten die je nodig hebt. In plaats van tarwemeel, dat gluten bevat, kun je gebruikmaken van diverse glutenvrije alternatieven zoals rijstmeel, teffmeel, boekweitmeel en havermeel. Zorg ervoor dat je kiest voor gecertificeerd glutenvrije varianten om mogelijke kruisbesmetting te voorkomen.
 
Naast meel heb je ook andere ingrediënten nodig, zoals bakpoeder, zout, suiker, olie of boter, en vloeistoffen zoals water of melk. Deze basisingrediënten vormen de bouwstenen van het brood en geven het de juiste structuur en smaak.

Tips en Trucs om het Beste Resultaat te Behalen

 • Experimenteer met verschillende meelsoorten en verhoudingen om de gewenste smaak en textuur te bereiken.
 • Voeg extra smaakmakers toe, zoals zaden, noten, gedroogd fruit of kruiden, om het brood nog lekkerder te maken.
 • Gebruik xanthaangom als bindmiddel om de elasticiteit van het deeg te verbeteren.
 • Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt, zodat het zijn structuur behoudt.
 • Bewaar het glutenvrije brood in een goed afgesloten zak of bak om uitdroging te voorkomen.
Nu je de essentiële stappen, ingrediënten en tips kent, ben je klaar om je eigen glutenvrije brood te bakken. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de heerlijke resultaten die je zelf hebt gecreëerd. Met zelfgebakken glutenvrij brood kun je gezond genieten, zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit.

Glutenvrij meel voor glutenvrij brood

Bij het bakken van glutenvrij brood zijn er diverse soorten glutenvrij meel beschikbaar die als alternatief dienen voor tarwemeel. Deze meelsoorten bieden variatie in smaak, textuur en voedingswaarde. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten glutenvrij meel die vaak worden gebruikt bij glutenvrij brood maken:

Teffmeel

Teffmeel wordt gewonnen uit de kleine korrels van de teffplant. Het heeft een nootachtige smaak en een lichtbruine kleur. Teffmeel voegt voedingsvezels, ijzer en calcium toe aan het brood en zorgt voor een luchtige textuur.

Havermeel

Havermeel wordt gemaakt door haverkorrels fijn te malen. Hoewel haver van nature glutenvrij is, kan het vaak besmet zijn met gluten tijdens het productieproces. Kies daarom voor gecertificeerd glutenvrij havermeel. Havermeel geeft het brood een milde smaak en zorgt voor een zachte textuur.

Boekweitmeel

Boekweitmeel wordt verkregen uit de zaden van de boekweitplant. Het heeft een kenmerkende smaak en geeft het brood een lichtbruine kleur. Boekweitmeel voegt een nootachtige en hartige smaak toe aan het brood en zorgt voor een stevige structuur.

Glutenvrije bloem

Glutenvrije bloem is een mix van verschillende glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel, aardappelzetmeel en tapiocameel. Deze glutenvrije meelmix is speciaal samengesteld om een goede textuur en smaak aan het brood te geven. Glutenvrije bloem is een veelzijdige keuze die geschikt is voor verschillende glutenvrije broodrecepten.

Rijstmeel

Rijstmeel wordt gemaakt van gemalen rijstkorrels. Het heeft een neutrale smaak en is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals witte rijstmeel en bruine rijstmeel. Rijstmeel zorgt voor een lichte en fijne textuur in het brood.

Kokosmeel

Kokosmeel wordt gemaakt van gedroogd en gemalen vruchtvlees van kokosnoten. Het heeft een zoete en subtiele kokossmaak. Kokosmeel voegt voedingsvezels toe aan het brood en absorbeert veel vocht, waardoor het belangrijk is om het in combinatie met andere meelsoorten te gebruiken.

Amandelmeel

Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen. Het heeft een milde, nootachtige smaak en voegt vocht en textuur toe aan het brood. Amandelmeel is van nature vetrijk en kan helpen bij het creëren van een smeuïge structuur.

Quinoameel

Quinoameel wordt verkregen uit gemalen quinoazaden. Het heeft een licht nootachtige smaak en is rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Quinoameel voegt voedingswaarde en een lichte structuur toe aan het brood.

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen gedroogde kikkererwten. Het heeft een aardse smaak en voegt eiwitten en vezels toe aan het brood. Kikkererwtenmeel kan een dichte structuur geven, dus gebruik het in combinatie met andere meelsoorten.

Tapiocameel (Tapiocazetmeel)

Tapiocameel wordt verkregen uit de wortel van de cassavewortelplant. Het heeft een neutrale smaak en een fijne textuur. Tapiocameel voegt elasticiteit toe aan het brood en helpt bij het binden van ingrediënten.

Maismeel

Maismeel wordt gemaakt van gemalen maïskorrels. Het heeft een zoete en milde smaak en zorgt voor een lichte en luchtige textuur in het brood. Maismeel is ook een goede bron van voedingsvezels.

Sorghummeel

Sorghummeel wordt gewonnen uit de korrels van de sorghumplant. Het heeft een milde, licht zoete smaak en voegt voedingsvezels en eiwitten toe aan het brood. Sorghummeel kan helpen bij het creëren van een luchtige structuur in het brood.

Kastanjemeel

Kastanjemeel wordt gemaakt van gemalen kastanjes en heeft een zoete en nootachtige smaak. Het voegt een rijke smaak en textuur toe aan het brood en is van nature zoet, waardoor het een goede keuze is voor zoete broodvarianten.

Aardappelmeel

Aardappelmeel, ook bekend als aardappelzetmeel, wordt gewonnen uit aardappels. Het heeft een neutrale smaak en kan helpen bij het binden en verdikken van het deeg. Aardappelmeel kan ook zorgen voor een zachte textuur in het brood.

Sojameel

Sojameel wordt gemaakt van gemalen sojabonen en heeft een nootachtige smaak. Het is een goede bron van eiwitten en voegt voedingswaarde toe aan het brood. Sojameel kan de textuur van het brood verbeteren en helpt bij het behouden van vochtigheid.

Cassavemeel

Cassavemeel wordt gewonnen uit de wortel van de cassaveplant. Het heeft een neutrale smaak en is van nature glutenvrij. Cassavemeel kan een zachte en elastische structuur aan het brood geven, maar gebruik het in combinatie met andere meelsoorten voor een betere consistentie.

Tijgernotenmeel (Chufameel)

Tijgernotenmeel, ook bekend als chufameel, wordt verkregen uit de wortelknollen van de tijgernotenplant. Het heeft een lichtzoete smaak en voegt een nootachtige en zoete smaak toe aan het brood. Tijgernotenmeel kan bijdragen aan een rijke textuur en vochtigheid in het brood.
 
Deze verschillende soorten glutenvrij meel bieden mogelijkheden om te experimenteren met smaak en textuur in je zelfgebakken glutenvrije brood. Probeer verschillende combinaties en verhoudingen van meelsoorten uit om het gewenste resultaat te bereiken. Onthoud dat het belangrijk is om bij het bakken van glutenvrij brood altijd gecertificeerd glutenvrije meelsoorten te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen en te voldoen aan de behoeften van mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Glutenvrij Brood Bakken met een Broodbakmachine 

Wil je genieten van heerlijk glutenvrij brood zonder al te veel moeite? Dan is een broodbakmachine je nieuwe beste vriend! Dit handige bakgereedschap maakt glutenvrij brood bakken een fluitje van een cent en biedt talloze voordelen.

Voordelen van het gebruik van een broodbakmachine voor glutenvrij brood

Met een broodbakmachine wordt het bakken van glutenvrij brood een stuk eenvoudiger en efficiënter. Hier zijn enkele voordelen waar je van kunt profiteren:

 1. Gemak: Met een broodbakmachine hoef je niet zelf alle stappen van het broodbakproces te doorlopen. Je kunt simpelweg de ingrediënten in de machine doen, het gewenste programma selecteren en de machine doet het werk voor je. Het bespaart je tijd en inspanning.
 2. Consistentie: Een broodbakmachine zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en kneden, waardoor je keer op keer een consistent resultaat krijgt. Je hoeft je geen zorgen te maken over variabele factoren zoals temperatuur of kneedtijd.
 3. Programma's: Broodbakmachines hebben vaak speciale programma's voor glutenvrij brood. Deze programma's zijn geoptimaliseerd voor het beste resultaat met glutenvrij deeg. Je kunt eenvoudig het juiste programma selecteren en vertrouwen op de expertise van de machine.

Aanpassingen en tips voor glutenvrij brood bakken met een broodbakmachine

Hoewel een broodbakmachine het bakken van glutenvrij brood vereenvoudigt, zijn er enkele aanpassingen en tips die je kunt volgen voor een nog beter resultaat:

 1. Glutenvrij broodmeel: Gebruik specifiek glutenvrij broodmeel dat geschikt is voor broodbakmachines. Deze mixen bevatten vaak een combinatie van glutenvrije meelsoorten en toegevoegde bindmiddelen voor een betere textuur.
 2. Vochtigheidsniveau: Glutenvrij brood heeft de neiging om droger te zijn dan gewoon brood. Voeg indien nodig iets meer vocht toe aan het recept om uitdroging te voorkomen. Experimenteer met kleine aanpassingen totdat je de perfecte consistentie hebt bereikt.
 3. Gist en rijsmiddelen: Het juiste gebruik van gist en rijsmiddelen is essentieel voor het goed laten rijzen van glutenvrij brood. Volg de aanbevolen hoeveelheden in je recept en voeg eventueel extra rijsmiddelen toe om een luchtigere textuur te krijgen.

Raadpleeg de handleiding van je broodbakmachine voor specifieke programma's en instellingen die geschikt zijn voor glutenvrij brood. Experimenteer met verschillende recepten en geniet van versgebakken glutenvrij brood rechtstreeks uit je eigen keuken!

Tips en Tricks voor Lekker Glutenvrij Brood Maken

Bij het bereiden van glutenvrij brood zijn er enkele belangrijke tips en trucs die je kunnen helpen om het beste resultaat te behalen. Of je nu nieuw bent in het glutenvrij bakken of al wat ervaring hebt, deze handige richtlijnen zullen je helpen om heerlijk glutenvrij brood te maken dat iedereen zal waarderen.

Gebruik van Bindmiddelen en Rijsmiddelen voor de Juiste Textuur en Luchtigheid

Het ontbreken van gluten kan leiden tot een minder elastische structuur in glutenvrij brood. Om de gewenste textuur en luchtigheid te bereiken, is het belangrijk om bindmiddelen en rijsmiddelen toe te voegen aan je recept.
 
Een veelgebruikt bindmiddel in glutenvrij bakken is psyllium, dat verkrijgbaar is in de vorm van psylliumvezels of psyllium husks. Dit vezelrijke ingrediënt helpt bij het vasthouden van vocht en het verbeteren van de structuur van het brood. Voeg een eetlepel psylliumvezels toe aan je recept om de binding te verbeteren.
 
Daarnaast kun je ook experimenteren met andere bindmiddelen zoals xanthaangom. Xanthaangom voegt elasticiteit toe aan het deeg en helpt bij het vasthouden van lucht tijdens het rijzen. Begin met een halve theelepel xanthaangom per 250 gram meel en pas indien nodig de hoeveelheid aan voor de gewenste consistentie.

Maak je glutenvrij brood nóg lekkerder

Glutenvrij brood heeft soms de reputatie iets droger of smaaklozer te zijn dan gewoon brood. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Je kunt de smaak van je glutenvrije brood verrijken door extra smaakmakers en ingrediënten toe te voegen.

Experimenteer bijvoorbeeld met het toevoegen van lijnzaad aan je deeg. Lijnzaad voegt niet alleen een nootachtige smaak toe, maar het zorgt ook voor extra voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en voedingsvezels. Voeg ongeveer 2 eetlepels gemalen lijnzaad toe aan je recept voor een heerlijke toevoeging.

Andere smaakmakers zoals kruiden, zaden of gedroogd fruit kunnen ook worden toegevoegd om variatie en een persoonlijk tintje aan je brood te geven. Probeer bijvoorbeeld rozemarijn en zeezout voor een hartig brood, of kaneel en rozijnen voor een zoetere variant.

Glutenvrij brood bewaren

Om ervoor te zorgen dat je glutenvrije brood vers en smakelijk blijft, zijn er enkele bewaartips die je kunt volgen. Omdat glutenvrij brood de neiging heeft sneller uit te drogen dan gewoon brood, is het belangrijk om het goed te bewaren.

Bewaar je brood in een luchtdichte zak of container op kamertemperatuur. Als je merkt dat het brood sneller uitdroogt, kun je het ook in de vriezer bewaren. Snijd het brood in plakjes voordat je het invriest, zodat je gemakkelijk een enkel sneetje kunt ontdooien wanneer je het nodig hebt.

Om de versheid te optimaliseren, kun je ook overwegen om een broodtrommel met ventilatiegaten te gebruiken. Dit helpt bij het reguleren van de luchtstroom en voorkomt dat het brood te vochtig wordt.

Met deze tips en trucs ben je goed op weg om heerlijk glutenvrij brood te bakken. Experimenteer met verschillende recepten, ingrediënten en smaakmakers om je eigen unieke broodcreaties te maken. Glutenvrij brood bakken kan een spannend avontuur zijn, dus wees niet bang om te experimenteren en te genieten van de heerlijke resultaten!

Zelf glutenvrij brood bakken

Ga de uitdaging aan en creëer je eigen glutenvrije meesterwerk! Er is geen betere tijd om de keuken in te duiken en je eigen verrukkelijke glutenvrije brood te bakken. Met Bakwinkel ben je verzekerd van de beste ingrediënten, glutenvrije meelmixen, bakbenodigdheden en de meest smaakvolle recepten om je culinaire avontuur te beginnen. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de eindeloze mogelijkheden van glutenvrij brood bakken. Wij geloven in jou en je vermogen om een tongstrelend glutenvrij brood te creëren. Veel bakplezier!

Veelgestelde vragen
Is er glutenvrij zelfrijzend bakmeel?
Ja, er zijn glutenvrije zelfrijzend bakmeelsoorten verkrijgbaar. Deze zijn handig omdat ze al bakpoeder en zout bevatten, waardoor je minder ingrediënten hoeft te gebruiken. Bakwinkel heeft een assortiment van hoogwaardig glutenvrij meel, waaronder glutenvrij zelfrijzend bakmeel dat speciaal is samengesteld voor het bakken van luchtig en heerlijk glutenvrij brood.
 
Hoe bewaar je zelfgebakken glutenvrij brood?

Om de versheid en kwaliteit van zelfgebakken glutenvrij brood te behouden, kun je het het beste bewaren in een luchtdichte verpakking, zoals een plastic zak of broodtrommel. Het is ook aan te raden om het brood op een koele en droge plaats te bewaren, buiten direct zonlicht. Bij Bakwinkel vind je ook speciale broodzakken en -dozen die perfect zijn voor het bewaren van je zelfgebakken glutenvrij brood.

Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor tijgerbroden?

De lekkerste ingrediënten voor zelf tijgerbrood bakken, koop je bij Bakwinkel. Je kunt tijgerbroden op verschillende manieren bakken. Denk aan een wit tijgerbrood, een meergranen tijgerbrood of een glutenvrij tijgerbrood. Hoe je jouw tijgerbroden ook wil bakken, bij Bakwinkel koop jij jouw meel, bloem, gist en alle andere ingrediënten die jij nodig hebt om de lekkerste broden te bakken.

Verkopen jullie ook broodmixen voor tijgerbrood?

Tijgerbroden bak je zoals andere broden, op de korst na. Bij Bakwinkel koop je de broodmix die bij jouw brood past. Wil je bijvoorbeeld volkoren tijgerbroden bakken? Ga dan voor een volkoren broodmix. Bak jij liever de traditionele witte tijgerbroden? Dan kun je kiezen uit onze broodmixen voor wit brood. 

Wat heb je nodig voor tijgerpap?

Tijgerpap is het papje van rijstebloem waarmee je de korst van jouw tijgerbroodje bestrijkt om de karakteristieke tijgerkorst te maken. Maak je dit papje lekker zelf? Dan heb je rijstebloem of rijstemeel nodig. Verder heb je ook water, gist, basterdsuiker, zout en een plantaardige olie nodig. Je kunt bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Alle ingrediënten die je nodig hebt voor jouw tijgerpap koop je bij Bakwinkel.

Kun je tijgerbroden ook in een broodbakmachine bakken?

Doordat je je brood moet bestrijken met je tijgerpap nadat het gerezen is en je daarna het brood nogmaals moet laten rijzen, kun je dit brood niet enkel in een broodmachine bakken. Wel kun je je brood tot aan de eerste rijs in een broodbakmachine bakken. Dat scheelt toch. Je giet je ingrediënten dan in de machine en kiest een programma die past bij het brood dat jij bakt. Na de eerste rijs, haal je je brood uit de machine en bestrijk je het met je tijgerpap. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...