0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is wit brood?

Wit brood, of wittebrood, is een brood dat wit van kleur is, in tegenstelling tot bruin brood, volkorenbrood en de meeste soorten meergranenbrood. Dat komt doordat wittebrood gemaakt wordt van tarwemeel waarbij de kiem en zemel uitgezeefd of gebuild zijn. Je maakt wit brood dus met tarwebloem. 
 
Wittebrood wordt gemaakt met bloem, gist, zout en water. Er zijn ontzettend veel variaties op het gewone wittebrood. Denk bijvoorbeeld aan tijgerbrood, knipwit en casino brood. Er is dus niet één manier om wittebrood te maken. 

Hoe herken je wit brood?

Wittebrood is wit van kleur. Dit is lichter dan de meeste andere broodsoorten. Dat komt doordat wittebrood gemaakt wordt met bloem in plaats van meel. Meel heeft een donkerdere kleur dan bloem. In sommige landen wordt meel gebleekt om de broden homogeen wit te maken en om de bakkwaliteit te verbeteren. In Nederland wordt meel niet gebleekt, omdat meel bleken in de Europese Unie verboden is. 
 
Het is helaas niet zo makkelijk als het klinkt om wittebrood te herkennen. Het is namelijk niet altijd wit. Meergranenbrood wordt soms met moutpoeder bruin gekleurd. Omdat deze broden met bloem gebakken worden, gelden ze toch als wit brood. Je kunt soms dus bruin wittebrood tegenkomen.
 
Daarom moet er nu bij elk brood duidelijk aangegeven worden of het een wit, bruin of volkorenbrood is. De categorie waaronder een bepaald brood valt, hangt dan niet af van de kleur. Witte broden worden gemaakt met bloem. Bruin brood wordt gemaakt met meel en volkorenbrood wordt gemaakt met volkoren meel. Of een brood wittebrood is, hangt dus af van de ingrediënten.

Is wit brood gezond?

Je zou misschien denken dat wittebrood niet gezond is. Je hoort immers vaak dat je bruin brood moet eten. En dan het liefst volkorenbrood. Maar witte broden zijn gezonder dan je zou denken.
 
Het klopt dat bruin brood en volkoren brood gezonder zijn dan wittebrood. Maar er worden tegenwoordig vaak extra vitaminen aan wittebrood toegevoegd. Daarnaast bevat wittebrood alle voedingsstoffen die ook aanwezig zijn in bruin brood. De reden dat je beter bruin brood kan eten, is dat wit brood deze voedingsstoffen in mindere mate bevat dan bruin brood. Maar witte broden zijn zeker niet ongezond.

Soorten wittebrood

Er zijn enorm veel soorten witte broden. We hebben het dan niet alleen over broden zoals busbrood en vloerwit. Pizza is ook een soort wittebrood. De korst is namelijk gewoon gemaakt van bloem, gist, zout en water. Ook broden zoals bananenbrood, krentenbrood en kerststollen kunnen soorten wittebrood zijn. 
 
Een bekende variant op wittebrood is melkbrood. Melkbrood wordt gemaakt met melk in plaats van water. Dit voegt een zachte smaak toe aan dit brood. Melkbrood is een beschermde productaanduiding. Zo mag je je brood alleen melkbrood noemen wanneer melkbestanddelen in hun natuurlijke verhouding toegevoegd zijn. Ook moet het vetgehalte van de melk minstens 1,5% zijn. 
 
Brioche is een soort wit melkbrood. Dit brood lijkt qua structuur meer op cake dan brood. Dit brood is erg zoet. De ingrediënten van brioche lijken op die van wittebrood, maar er zitten wel meer boter, eieren en suiker in brioche. Dit maakt dat dit brood erg zoet en zacht is.
 
Een andere wittebrood is stokbrood. Dit brood is natuurlijk vooral verschillend van gewoon wit brood door de vorm, en dan vooral de lengte. Een pistolet is een kort stokbrood. De ingrediënten voor stokbrood zijn precies hetzelfde als voor wittebrood.
 
Ten slotte noemen we nog de ciabatta. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten wittebrood. Ciabatta betekent slof of pantoffel in het Italiaans. De ciabatta is een Italiaans brood dat zich kenmerkt door zijn luchtige structuur en platte vorm. Naast water, bloem, gist en zout maak je ciabatta vaak ook met melk, olijfolie en kruiden. 

Hoe maak je wit brood?

Hoe je wit brood maakt, ligt een beetje aan wat voor soort wittebrood je maakt. Bekijk dus een recept voor het wittebrood dat jij wil maken.
 
De basis ingrediënten zijn dus wel vaak hetzelfde. Je hebt bloem, water, gist en zout nodig. Je kunt wittebrood ook met een mix voor wittebrood maken. In deze mix zitten naast bloem vaak ook zout en meelverbetermiddelen. Soms zit de gist ook al in de broodmix. 
 
Je kunt wit brood ook in de broodbakmachine maken. Je giet dan al je ingrediënten in het blik. Probeer direct contact tussen zout en gist te vermijden. Je stelt dan je machine in en wacht tot je brood klaar is. Het rijzen gebeurt ook in de machine. Je hoeft dus niet veel te doen om zelf een lekker wittebrood te bakken.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor wit brood bakken?

Bij Bakwinkel koop je alles wat je nodig hebt voor wit brood bakken. Onze ingrediënten zijn van hoge kwaliteit en zorgen voor mooie en lekkere broden. Daarnaast vind je ook je andere bakbenodigdheden, zoals deegrollers, zeven en broodmachines bij Bakwinkel.

Waar kan je een mix voor wittebrood kopen?

Bij Bakwinkel kun je ook een mix voor wittebrood kopen. Deze mix bevat je bloem, zout en meelverbetermiddelen. Bij sommige mixen voor witbrood moet je zelf nog gist en water toevoegen. Bij andere voeg je zelf alleen nog water toe.

Hoe maak je glutenvrij brood?

Wit brood kun je ook glutenvrij maken. Je gebruikt dan glutenvrije gist en een glutenvrije meel. Je kunt ook een glutenvrije broodmix gebruiken. Hier zit dan vaak meel van boekweit of amandelen in. 

Hoe maak je vegan wit brood?
Wittebrood kan soms melk of eieren bevatten. Deze ingrediënten zijn in principe niet nodig voor het gewone wittebrood. Je hebt alleen gist, zout, water en bloem nodig. Je hebt dus geen veganistische vervanging nodig voor dierlijke producten. 
 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...