0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is gist?

Voordat je gaat bakken met gist is het goed om te weten wat gist nu eigenlijk is. Gist is een micro-organisme dat onder bepaalde omstandigheden koolstofdioxide, oftewel koolzuurgas, produceert. Hierdoor ontstaan een soort luchtbelletjes dat ervoor zorgt dat het deeg rijst, luchtiger wordt en uitzet. Het gebruik van gist is dus bepalen of je een platbrood of een luchtig brood wilt bakken. Ook maakt gist heerlijke geur- en smaakstoffen. Ken je de geur van versgebakken brood? Dat is toch genieten!

Welke soorten gist zijn er?

Op de markt zijn drie soorten gist verkrijgbaar: verse gist, instant-gist en droge gist. Alle drie de gisten hebben dezelfde werking. Het is dus ook mogelijk om de gisten met elkaar te vervangen. Houdt er wel rekening dat de hoeveelheid en de werkwijze met elkaar verschillen. Droge gist is bijna niet meer verkrijgbaar in Nederland. De andere twee soorten zijn te koop bij Bakwinkel. Kijk op de webshop bij bakproducten. Heb je advies nodig? Schroom dan niet om contact op te nemen met de klantenservice. De bakkers staan je graag te woord.

Droge gist

Droge gist is moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Het wordt gemaakt van verse gist en bestaat uit korrels.  Droge gist dien je op te lossen in lauwwarm water. Op deze manier komt het organisme weer tot leven en kun je het gebruiken in het deeg. Het voordeel van deze gist is de lange houdbaarheid. Wij adviseren om te kiezen voor instant-gist of verse gist voor het bakken van jouw favoriete brood.

Instant gist

Dit is de meest voorkomende en gebruikte gist in Nederland. Instant-gist is makkelijk verkrijgbaar, ook bij Bakwinkel. De instant gist is verpakt in kleine zakje. Handig voor de thuisbakkers die niet elke dag brood bakken. Het is gemaakt van gedroogde gist, maar bevat een beschermlaagje. Het voordeel hiervan is dat je de instant gist direct kunt mengen door het deeg. Oplossen in lauwwarm water is dus niet nodig. Het is een zeer lange tijd houdbaar, bij een ongeopend zakje wel 2 jaar. Dit is erg handig voor de hobby bakkers die niet wekelijks bakken. 

Verse gist

Verse gist is verkrijgbaar bij de bakker, daarom wordt het ook wel bakkersgist genoemd. Qua vorm lijkt het op een pakje boter en qua structuur een beetje op zachte kaas. Verse gist is beperkt houdbaar, maximaal 14 dagen in de koelkast. Daarna verliest het zijn werking. We raden het af om verse gist in te vriezen.

Vragen of advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig over de benodigdheden voor het bakken van een zuurdesembrood, volkorenbrood, wit brood of een ander type brood, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan je graag te woord en helpen je verder. 

Veelgestelde vragen
Wat is een vervanger voor gist?

Als je geen gist hebt, kun je bakpoeder of baking soda met citroenzuur gebruiken als vervanger. Deze producten zijn ook beschikbaar bij Bakwinkel.

Hoeveel gist heb je nodig voor 1 kilo bloem?

Voor 1 kilo bloem heb je meestal tussen de 15 en 30 gram gist nodig. Raadpleeg altijd je recept of neem contact op met Bakwinkel voor professioneel advies.

Welke gist gebruik je voor brood bakken?

Voor het bakken van brood kun je zowel verse gist als droge gist gebruiken. Beide soorten gist zijn verkrijgbaar bij Bakwinkel.

Hoe bewaar je gist?

Gist kan het best in de koelkast worden bewaard, goed verpakt om uitdroging te voorkomen.

Wat is een vervanger voor gist?

Als je geen gist hebt, kun je bakpoeder of baking soda met citroenzuur gebruiken als vervanger. Deze producten zijn ook beschikbaar bij Bakwinkel.

Hoeveel gist heb je nodig voor 1 kilo bloem?

Voor 1 kilo bloem heb je meestal tussen de 15 en 30 gram gist nodig. Raadpleeg altijd je recept of neem contact op met Bakwinkel voor professioneel advies.

Welke gist gebruik je voor brood bakken?

Voor het bakken van brood kun je zowel verse gist als droge gist gebruiken. Beide soorten gist zijn verkrijgbaar bij Bakwinkel.

Hoe bewaar je gist?

Gist kan het best in de koelkast worden bewaard, goed verpakt om uitdroging te voorkomen.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...