0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is hartig brood?

Hartig brood is een brood dat hartig is. Er zijn erg veel verschillende soorten hartige broden. Vaak is hartig brood van bloem gemaakt en is het dus wit brood. Maar hartig brood kan volkoren ook erg lekker zijn. Je kunt je hartige brood dan met volkorenmeel maken. 
 
Hartig brood is soms hartig door de vulling. Pitabroodjes, bijvoorbeeld, zijn vaak niet hartig van zichzelf (al kun je ook heerlijke gekruide pitabroodjes maken). Deze broodjes zijn hartig doordat ze met vlees en andere lekkernijen gevuld worden. 
 
Hartig brood is verder meestal gekruid en kan belegd zijn met groenten, kaas, vlees of ander hartig beleg. Soms worden de toppings al meegebakken, zoals bij focaccia en pizzabroodjes. 

Soorten hartig brood 

Er zijn dus ontzettend veel soorten hartig brood. Te veel om allemaal op te noemen. Hier zie je de meest populaire hartige broden op een rijtje. Wil je zelf een hartig broodje bakken? Bekijk dan onze overheerlijke broodrecepten. 
 
Kruidenbrood is een erg populair en geliefd hartig broodje. Kruidenbrood is een lekkere toevoeging aan gerechten, maar ook een lekker voorgerecht en een heerlijk tussendoortje. Er bestaat niet één recept voor kruidenbrood. Je kunt de kruiden en specerijen die jij lekker vindt, toevoegen aan je brood om kruidenbrood te maken. Kruidenbrood is verrukkelijk met zowel gedroogde kruiden als met verse kruiden. 
 
Knoflookbrood is een soort kruidenbrood. Dit brood kun je maken als een stokbrood of als gewoon brood. Wel is knoflookbrood vaak een knapperig, hard brood. Voor knoflookbrood heb je natuurlijk knoflook nodig, maar ook boter en andere kruiden naar keuze. Je maakt een knoflookbrood simpel met een afbakstokbrood. Je maakt dan een knoflookboter van knoflook, boter en kruiden zoals oregano of bieslook. Je kan ook nog wat olijfolie aan je knoflookboter toevoegen voor een extra lekkere smaak. 
 
Focaccia is een Italiaans brood die een beetje op een pizza lijkt. Dit grote, platte brood maak je met Italiaanse kruiden en toppings naar keuze. Met zongedroogde tomaatjes of met kaas maak jij een focaccia om van te smullen. 
 
Tomatenbrood is nog een verrukkelijk hartig brood. Je maakt dit brood door tomaten passata te mengen met je beslag. Je voegt zongedroogde tomaatjes toe na de eerste rijs van het deeg. Dit brood is ook erg lekker met olijfolie en kaas.
 
Pizzabroodjes zijn een soort kleine pizza's. Je maakt het deeg met de gewone ingrediënten voor wit brood. Voor lekkere knapperige broodjes kun je ook ciabattabrood of stokbrood gebruiken. Bedek jouw broodjes met tomatensaus of pizzasaus, kaas en toppings naar keuze. Even afbakken in de oven en je hebt zalige pizzabroodjes.
 
Een erg Nederlands hartig broodje is het saucijzenbroodje. Saucijzenbroodjes worden ook wel worstenbroodjes genoemd en bestaan uit wit brood en worst. Het brood maak je met bladerdeeg en bestrijk je met een geklutst eitje, waardoor je een glimmende en goudbruine korst krijgt. De worst zit in het midden van het worstenbroodje. Saucijzenbroodjes worden meestal op de hand gegeten als lunch of tussendoortje.

Hoe maak je hartig brood?

Je kan dus erg veel verschillende soorten hartig brood maken. Hoe je je brood maakt en wat je nodig hebt, hangt af van het soort hartige brood die je maakt. Je maakt een worstenbroodje bijvoorbeeld heel anders dan een focaccia. Voor worstenbrood heb je namelijk bladerdeeg nodig, terwijl je voor focaccia wit brood maakt. Ook heb je voor veel Italiaanse broden, zoals focaccia, Italiaanse kruiden nodig. Voor pitabroodjes en saucijzenbroodjes heb je die dan weer niet nodig. 
 
Je kan de meeste soorten hartig brood makkelijk met een broodbakmix maken. Zo heb je broodmixen waar je olijfolie en kruiden al inzitten. Maar je kan je brood natuurlijk ook met losse ingrediënten maken. Als je graag zelf beslist welke kruiden je gebruikt, kun je met lekkere kruiden of kruidenmixen zelf een origineel brood bakken. 
 
Voor saucijzenbroodjes heb je bladerdeeg nodig. Dat kan je natuurlijk zelf maken, maar met een rol bladerdeeg ben je toch een stuk eerder klaar. En jouw worstenbroodje is net zo lekker. Ook heb je voor een saucijzenbroodje kruiden nodig. Gehaktkruiden zijn perfect voor je worstenbroodje. 
 
Wil jij zelf een zalig hartig brood bakken? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor hartig brood?

De lekkerste ingrediënten voor hartige broden of broodjes maken, koop je bij Bakwinkel. Zo koop je heerlijk meel en bakkerszout in onze webwinkel. Maar ook je kruiden haal je bij Bakwinkel. Kies voor lekkere kruiden die perfect passen bij jouw recept of ga voor een kruidenmix, zodat jij lekker veel smaak toevoegt aan je brood zonder een hele kruidenkast te hoeven aanschaffen. Hoe jij ook het liefst bakt, bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor elk bakproject. 

Waar koop je een hartige broodmix?

Een verrukkelijke hartige broodmix koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Je hebt de keuze uit verschillende broodmixen, voor alle soorten hartige broden. De broodmixen bevatten precies wat jij nodig hebt voor een heerlijk brood, zoals olijfolie en kruiden en specerijen. Maak het jezelf wat makkelijker en bak een overheerlijk brood met een hartige broodmix van Bakwinkel. 

Verkopen jullie ook bladerdeeg?

Jazeker! Met voorgemaakte bladerdeeg bak jij in een mum van tijd een verrukkelijk saucijzenbroodje. Maak jij liever een hartige croissant, zoals een ham-kaas croissant? Gebruik dan een blik croissantdeeg om snel een lekkere, verse croissant te maken. Het leukste aan hartige baksels zijn natuurlijk het beleg, de toppings en de kruiden toevoegen. Gebruik dus bladerdeeg, een broodmix of croissantdeeg om snel te kunnen beginnen aan jouw favoriete deel van brood bakken.

 

Waar vind je lekkere hartige broodrecepten?

De lekkerste hartige broodrecepten vind je natuurlijk ook bij Bakwinkel. Er bestaan enorm veel soorten hartige broden. Het is dus handig om een recept erbij te pakken als je nog niet weet hoe je een bepaald brood maakt of als je nog niet weet welk brood je wil bakken. Browse door onze overheerlijke broodrecepten voor inspiratie en kies het lekkerste recept uit om mee te bakken!

 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...