0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is biologisch brood?

Biologisch brood is brood dat gebakken is met biologische meel of bloem. Graan is biologisch geteeld wanneer de boeren geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruiken. 
 
Maar dan is je brood nog niet per se biologisch. Brood bestaat namelijk ook uit andere ingrediënten, zoals melk, gist en zout. Van alle overige ingrediënten moet minstens 95% biologisch zijn om over biologisch brood te mogen spreken. 
 
Je mag niet zomaar “biologisch” op je broodverpakking schrijven. Welk brood wel en welk brood niet biologisch genoemd mag worden, hangt af van allerlei regels. Zo moet je je laten registreren bij de Skal als je biologische producten verkoopt, werkt met biologische producten of als je biologische producten opslaat. 
 
Brood kan een EKO-keurmerk krijgen. Dit kun je soms terugzien op de ouwel. Als je brood koopt dat aangeduidt staat als biologisch, kun je er dus vanuit gaan dat het brood ook echt biologisch is. 

Waar herken je biologisch brood aan?

Het grootste verschil tussen biologisch brood en andere soorten brood is dat biologisch brood geen synthetische broodverbeteraars en synthetische toevoegingen bevatten. Er zijn enkele E-nummers toegestaan in biologisch brood onder strenge regels. Je zal ook geen smaakstoffen, kleurstoffen of bewaarmiddelen tegenkomen in biologisch brood. Die zijn namelijk niet toegestaan voor biologische broden.
 
Biologische broden kun je daarnaast herkennen aan het groene EU-biologo. Deze staat namelijk verplicht op alle verpakkingen van producten die biologisch genoemd worden. De term “biologisch” is natuurlijk beschermd. Het moet dan ook duidelijk zijn aan de verpakking of het brood ook echt biologisch genoemd mag worden. 

Waarom voor biologisch brood kiezen?

Het biologisch telen van graan kost meer ruimte dan niet-biologisch graan. Dit is ruimte die dus niet aan de natuur gelaten kan worden. Maar de biologische akkerbouw leidt dan weer wel tot een betere bodemkwaliteit, een betere landbouwkwaliteit en een grotere biodiversiteit. Dat komt onder andere doordat er geen giftige stoffen gebruikt worden. 
 
Als je tegen genetische modificatie van gewassen bent, biedt biologisch brood ook een voordeel voor jou. Je mag je graan namelijk niet biologisch noemen als je genetische modificatie gebruikt. 
 
Er wordt soms gezegd dat brood gezonder is wanneer het biologisch is. Dit zou komen door de afwezigheid van synthetische middelen. Deze claim is nooit bewezen. Biologische broden zijn dus niet per se gezonder dan andere broden. Maar voor het milieu is biologisch brood meestal wel een verantwoorde keuze.

Biologisch brood bakken 

Je kan alle soorten brood biologisch bakken. Je let er dan op dat je ingrediënten biologisch zijn. Biologische ingrediënten kun je herkennen aan dat EU-biologo. Dat geldt bij brood alleen voor landbouwproducten. Biologisch water en biologisch zout bestaan dus niet.
 
Als je biologische broodjes wil bakken, kun je een biologische broodmix gebruiken. Je weet dan al dat het gros van je ingrediënten biologisch is. Je moet er dan nog op letten dat je rijsmiddel en je melk biologisch zijn. 
 
Bij Bakwinkel vind je alle ingrediënten die je nodig hebt voor biologisch brood bakken. Weet je niet zeker of je gekozen ingrediënten biologisch zijn? Je kan dan altijd contact met ons opnemen. 
 
Veelgestelde vragen
Waar koop je biologische ingrediënten voor brood bakken?

Bij Bakwinkel kun je alle ingrediënten kopen die je nodig hebt voor biologische broden bakken. Denk bijvoorbeeld aan biologisch meel, biologische bloem en biologische gist. Je kunt altijd contact met ons opnemen bij vragen over onze biologische producten.

Verkopen jullie ook biologische broodmixen?

Jazeker! Ook biologische broodmixen koop je bij Bakwinkel. Als je zelf biologische broden wil bakken, moet je erg opletten dat je ingrediënten allemaal biologisch zijn. Met een biologische broodmix weet je alvast dat de ingrediënten in de mix biologisch zijn. Als je nog melk en gist toe moet voegen, moet je alleen nog opletten dat deze ingrediënten ook biologisch zijn.

Waarom bevat mijn biologische broodmix E-nummers?

Biologische broodmixen kunnen soms E-nummers bevatten. Sommige E-nummers zijn onder strenge voorwaarden toegestaan in biologische broden. Als het EU-biologo op de broodmix staat, weet je dat de mix toch echt biologisch is. “Biologisch” is namelijk een beschermde term. Een broodmix mag dus niet zomaar als biologisch aangeduid worden.

Wanneer is brood biologisch?

Als een brood of ingrediënt als biologisch wordt omschreven, is dit ingrediënt of dit brood echt biologisch. Anders mag het niet biologisch genoemd worden. Maar als je voor jezelf biologisch broden wil bakken, hoef je niet aan de regels te voldoen. Je verkoopt ze dan immers niet als biologisch broden. Als je wil dat je brood zo biologisch mogelijk is, zorg je ervoor dat je ingrediënten allemaal biologisch zijn. Een brood mag officieel biologisch genoemd worden wanneer het graan biologisch geteeld is en minstens 95% van de landbouwproducten in het brood biologisch zijn.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...