0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is roggebrood?

Roggebrood is een brood dat meestal erg donker van kleur is. Het heeft een compacte, vochtige en soms ietwat stroperige structuur die dit brood onderscheidt van andere broodsoorten. 
 
Roggebrood wordt natuurlijk gemaakt met rogge. Rogge is een graansoort die familie is van tarwe en gerst. Rogge wordt ook gebruikt om ontbijtkoek, whiskey, pepernoten, bier, vodka en knäckebröd van te maken. Rogge is dus een ontzettend veelzijdige graansoort.
 
De bereidingswijze van zwartbrood is opmerkelijk. Zwartbrood wordt gaar gemaakt, maar niet echt gebakken. De lage oventemperatuur zorgt ervoor dat het brood geen harde korst krijgt. Bakkers bakken roggebroden bij een afliggende oven. Dit betekent dat zij het brood pas in de oven doen wanneer de oven eigenlijk al aan het afkoelen is. Hoe lang het brood in de oven ligt, verschilt per streek.

Soorten roggebrood

Zwartbrood wordt namelijk per streek anders gemaakt. In Nederland zijn er ruwweg drie verschillende soorten roggebroden: Friese roggebroden, Gelderse roggebroden en Limburgse roggebroden.
 
Friese roggebroden zijn erg donker van kleur. Het binnenste van het brood, dat ook wel kruim genoemd wordt, is bij deze variant vochtiger dan bij andere varianten. Daardoor ligt het Friese roggebrood langer in de oven dan de Gelderse en Limburgse varianten. Fries roggebrood moet wel vijftien tot twintig uur in de oven liggen. De Friezen maken hun zwartbrood vooral van geweekt
en gekookt oud zwartbrood, maar ook van gebroken roggekorrels. Dit brood bevat geen gist of desem. 
 
Gelderse roggebroden lijkt qua kleur en structuur sterk op de Friese versie. Het brood uit Gelderland is wel wat minder vochtig. Hierdoor hoeft het Gelderse brood minder lang in de oven. Gelders roggebrood gaar je in de oven voor tien tot vijftien uur.
 
Limburgs/Brabants zwartbrood verschilt wel sterk van de noordelijke roggebroden. Dit brood is minder zoet en een stuk minder vochtig. Dit komt doordat de Limburgers en Brabanders het brood niet alleen van gebroken roggekorrels maken. Het brood wordt gemaakt van gemalen rogge met tarwemeel. Hierdoor is de kleur van het brood ook een stuk lichter. Dit brood moet, in tegenstelling tot de Friese en Gelderse varianten, wel rijzen met zuurdesem of gist. Meestal wordt voor het rijzen zuurdesem gebruikt. Limburgs roggebrood is daardoor soms wat rins van smaak. Het is dus ietsje zuriger. 
 
In Limburg wordt dit brood vaak met kaas en rinse appelstroop gegeten. Maar ook mosterd en spek zijn populaire belegopties. Omdat het brood een stuk minder vochtig is, hoeft het helemaal niet lang in de oven. Vaak doen de Limburgers en Brabanders er anderhalf tot tweeënhalf uur over.

Hoe herken je roggebrood?

Roggebrood is dus heel anders dan andere broodsoorten. Roggebroden zijn vaak een stuk donkerder dan andere broden. De structuur is veel compacter en wat vochtiger. De smaak is ook heel anders. Doordat zwartbrood vaak veel langer in de oven ligt dan ander brood, is de smaak wat zoeter. Dit geldt eigenlijk alleen voor Fries en Gelders zwartbrood. Een gedeelte van het zetmeel dat van nature voorkomt in roggekorrels, wordt door de lange baktijd omgezet in suikers. Hierdoor wordt het brood zoeter en donkerder.
 
Als je zwartbrood koopt in de winkel of bij de bakker, zal je daarnaast zien dat de vorm en de grootte van het brood ook heel anders is. Roggebrood is vaak kleiner, zowel in de lengte als in de breedte. De bovenkant is platter dan bij veel ander brood. 

Is roggebrood gezond?

Ja! Roggebrood is ontzettend gezond. Dit brood zou eigenlijk onder de categorie “superfood” geplaatst moeten worden. Doordat roggebroden gegaard worden, in plaats van gebakken, behoudt het deeg het grotendeel van zijn voedingsstoffen. Hierdoor is rzwartbrood rijk in vezels, onverzadigde vetten en koolhydraten. 
 
Daarnaast bevat roggebrood uitzonderlijk veel vitaminen en mineralen. Je krijgt niet alleen erg veel ijzer en vitamine C binnen als je een plakje zwartbrood eet. Dit geweldige brood bevat ook nog eens twee keer zoveel vitamine B6 dan volkoren brood! Vitamine B6 is belangrijk voor je spijsvertering en je weerstand.
 
Ook kalium vind je in dit brood. Kalium werkt het schadelijke effect van natrium tegen in ons lichaam. Op die manier draagt kalium bij aan een gezonde bloeddruk, een goedwerkend zenuwstelsel en sterke spieren.
 
Het enige nadeel is dat roggebroden wel veel koolhydraten bevatten. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is dit brood dus niet geschikt. 
 
Dus, als je op zoek bent naar een gezond brood voor je ontbijt of lunch, dan kun je niet verkeerd gaan met dit superfood van een brood! 

Hoe maak je roggebrood?

Zwartbrood kun je het makkelijkst maken met een mix voor roggebrood. Er zijn verschillende soorten zwartbrood en daarmee dus ook verschillende mixen voor zwartbrood. Als je bijvoorbeeld de Limburgse variant maakt, zit er ook tarwemeel in je mix. 
 
Je kunt ook roggebroden maken met roggemeel. Dit meel heeft een grijze kleur en bevat minder gluten dan tarwemeel. Met dit meel kun je niet alleen zwartbrood bakken, maar ook knäckebröd en pepernoten. Roggemeel wordt ook gebruikt voor de bereiding van ontbijtkoek en zelfs voor bloedworst. Handig dus om in huis te hebben. 
 
Voor een Limburgs zwartbrood heb je alleen (volkoren) roggemeel, water, een kom zuurdesem en bakkerszout nodig. Natuurlijk kun je naast roggemeel ook (volkoren) tarwemeel gebruiken. Limburgs zwartbrood wordt meestal gemaakt met zuurdesem, maar je kan natuurlijk ook gewoon gist gebruiken. Als je broodverbeteraar toevoegt blijft je brood wat langer goed en krijg je een mooiere structuur. Dit ingrediënt kun je, net als bij andere broodsoorten, ook gewoon aan roggebroden toevoegen. 
 
Voor een lekker Fries zwartbrood heb je roggevlokken of gebroken rogge en tarwezemelen nodig. Je kan ook nog wat keukenstroop toevoegen om je brood wat smeuïger te maken. 
 
Hoe lang jouw brood in de oven moet, hangt sterk af van je ingrediënten en bereidingswijze. Het garen van zwartbrood is natuurlijk bijzonder. Zo kun je bijvoorbeeld je gebroken rogge of roggevlokken in kokend water later broeien in de oven. Dan is de baktijd een stuk normaler dan vijftien uur. Je kan ook de optie hebben om het brood ongeveer twee uur te “bakken” in de oven en dan een aantal uren te laten nagaren. 
 
Wil jij weten hoe je zwartbrood het beste kunt bakken? Bekijk dan een van onze roggebrood recepten, zoals ons recept voor Limburgs zwartbrood. 

Hoe eet je roggebrood?

Als je roggebrood klaar is, weet je misschien niet wat je ermee moet. Zwartbrood is niet zo lekker met hagelslag als gewoon brood. Maar dat betekent niet dat je je zwartbrood maar niet moet beleggen. Je hebt namelijk erg veel opties.
 
Roggebrood wordt vaak bij erwtensoep gegeten. Je kunt er dan ook nog wat spek op doen. Zwartbrood is ook erg lekker met oude kaas of met haring. Of gebruik zoet beleg. Met jam of appelstroop is zwartbrood namelijk ook heerlijk.
 
Je kunt ook een jagersbrood maken. Je belegt een witte boterham dan met een plakje kaas en een plakje zwartbrood. 
 
Roggebroden zijn zo lekker en gezond dat we ze weer veel vaker moeten gaan eten. Begin vandaag en bak zelf een zalig zwartbrood.
Veelgestelde vragen
Waar kun je roggemeel kopen?

Bij Bakwinkel koop je het lekkerste roggemeel. Roggemeel heeft een grijze kleur en wordt ondermeer gebruikt voor het maken van zwartbrood en pepernoten. Alles wat je nodig hebt voor brood bakken, koop je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een mix voor roggebrood?

Jazeker! Bij Bakwinkel kun je een verrukkelijke mix voor roggebrood kopen. Je hebt dan al je granen, zout en andere ingrediënten in één keer in huis. Voeg zelf wel nog gist of zuurdesem en water toe.

Kun je roggebrood in een broodmachine maken?

Zwartbrood kun je in een broodmachine maken. Je doet dan eerst je gist in de broodmachine en daarna de andere ingrediënten. Welk programma je moet gebruiken, ligt aan je broodmachine. Vaak krijg je een goed zwartbrood als je het programma voor bruin brood gebruikt. Broodmachines hebben geen speciale stand voor zwartbrood, dus probeer wat werkt voor jou.

Is roggebrood vegan?

Roggebrood is meestal vegan. Broodverbeteraar kan dierlijke producten bevatten. Let dus op dat je een veganistische broodverbeteraar gebruikt. Soms wordt melk of boter gebruikt bij het bakken van zwartbrood. Wanneer je zelf vegan zwartbrood bakt, gebruik je die ingrediënten natuurlijk niet. Boter, melk en eieren zijn niet nodig voor het bakken van zwartbrood. Je hoeft deze ingrediënten dus niet te vervangen door een veganistisch alternatief. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...