0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is volkorenbrood?

Volkorenbrood is een van de gezondste broodsoorten. Dit komt door de bereidingswijze van dit brood. Deze broodsoort wordt namelijk gemaakt met volkorenmeel. Volkorenmeel bevat de hele graankorrels, in tegenstelling tot gebuild meel. Hoe werkt dat? 
 
Meel wordt gemaakt van tarwekorrels. De binnenste laag, of de kern, van de tarwekorrel is de meelkern. De meelkern bevat niet echt belangrijke voedingsstoffen. Je vindt de gluten in de meelkern, alsmede zetmeel. De zemel is het buitenste vliesje van de tarwekorrel. In de zemel zitten vezels, vitaminen, enzymen, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Ten slotte heb je nog de kiem. Deze zit bovenop de tarwekorrel. De kiem bevat onder meer antioxidanten, vitamine E en vitamine B. 
 
De zemel en de kiem zijn dus de delen van de tarwekorrel die je boterham gezond maken. Volkorenbroden worden gemaakt van volkorenmeel. Volkorenmeel bevat de hele tarwekorrels. Je krijgt met brood van volkorenmeel dus alle goede voedingsstoffen binnen. Maar meel kan gebuild worden. De bakker kan het meel builen, ofwel zeven. De bakker zeeft de grofste delen van het meel eruit. Het kan dat er niet veel van de kiem en zemel overblijven. Het meel is dan minder voedzaam. Het kan ook dat alles behalve de meelkern uit het meel gezeefd wordt. Je houdt dan bloem over. Met dit tarwebloem wordt wit brood gebakken.
 
Jouw volkorenbroden zijn dus gezond omdat het alle delen van de tarwekorrel bevat. Bruin brood bevat ook volkorenmeel, maar dit volkorenmeel wordt aangevuld met tarwebloem. Bruin brood bevat dus dezelfde voedingsstoffen als volkorenbroden, maar in mindere mate. 

Hoe herken je volkorenbrood?

Als je zo gezond mogelijk wil eten, wil je weten of het brood dat je eet volkoren is. Helaas kun je dat niet zomaar aan het brood zien. Alle soorten brood kunnen pitjes en zaden bevatten. De hoeveelheid bepaalt niet hoe gezond je brood is. Ook de kleur zegt niks over hoe gezond je brood is. Bruin brood is namelijk ook bruin. Maar bruin brood is niet hetzelfde als volkorenbrood. Daarnaast kan zelfs wit brood een bruine kleur hebben. Een brood wordt geclassificeerd als wit brood wanneer het gemaakt is van bloem. Als er met bijvoorbeeld moutpoeder een bruine kleur aan dit brood gegeven wordt, is het nog steeds wit brood. 
 
Omdat niet alle broodsoorten even gezond zijn, is het belangrijk dat je weet wat voor soort brood je koopt. Gelukkig is er een makkelijke manier om te weten of je brood volkorenbrood is. Dat staat namelijk op de verpakking. Volgens de Warenwet moet vanaf 1 juli 2022 op de verpakking van elk brood staan of het bruin brood, wit brood of volkorenbrood is. Als een brood verkocht wordt als een volkorenbrood kun je er dus vanuit gaan dat het brood ook echt volkoren is. 
 
De term “volkorenbrood” is een beschermde productaanduiding. Volkorenbrood is brood dat gemaakt wordt van volkorenmeel. Het maakt dan niet uit van welke graansoort het brood gemaakt wordt en welke andere ingrediënten het brood bevat, bijvoorbeeld of het brood gist of desem bevat. Als een brood verkocht wordt als volkorenbrood, kun je er wel van uitgaan dat het meelbestanddeel van het brood voor 100% uit volkorenmeel bestaat.   

Volkorenbrood: voor- en nadelen

Volkorenbroden zijn dus erg gezond. Doordat de kiem en zemel van de graankorrel verwerkt zijn in het meel, is volkorenbrood een van de gezondste broodsoorten. Een andere broodsoort die erg gezond is, is roggebrood. Roggebrood bevat meer vitaminen en meer vezels dan volkorenbrood. Maar volkorenbrood is altijd nog gezonder dan wit brood of bruin brood.
 
Als volkorenbroden zo gezond zijn, kun je je afvragen waarom we dan nog bruin brood en wit brood eten. Volkorenbroden bevatten bijvoorbeeld drie keer zoveel vezels als wit brood. Maar er zit een nadeel aan volkorenbroden bakken. Het is namelijk lastiger om volkorenbroden te bakken dan broden van bloem of gebuild meel. Dat komt doordat volkorenmeel niet gezeefd is. Dat zorgt ervoor dat het brood minder goed rijst. Vooral als je zelf net begint met brood bakken, kan het dus handig zijn om te beginnen met wit brood. 
 
Ook kan de smaak van wit brood geprefereerd worden boven de smaak van volkorenbrood. Wit brood heeft een meer neutrale smaak, waardoor deze broodsoort beter geschikt is voor zoet beleg zoals chocoladepasta en hagelslag. 
 
Maar dit brood is dus wel erg gezond. Het bevat meer belangrijke voedingsstoffen en minder calorieën dan wit brood en bruin brood. Als je zelf brood bakt, kan het wat lastiger zijn om dit gezonde brood te bakken, maar als je je brood bij de bakker of de supermarkt haalt, heb je daar dus geen last van. Ook de smaak hoeft geen probleem te zijn. Als je graag een broodje kaas eet voor het ontbijt, is volkorenbrood net zo lekker als wit brood of bruin brood. Laat je dus niet tegenhouden en geniet van een gezonde en lekkere volkoren boterham.

Hoe maak je volkorenbrood?

Zelf volkorenbrood bakken kan lastig zijn. Je meel is niet gezeefd, waardoor je brood minder goed rijst. Je kunt zelf een broodverbeteraar toevoegen tijdens het bakken. Hierdoor rijst je brood beter en wordt het proces net wat makkelijker. 
 
Je kunt ook een broodmix voor volkorenbrood gebruiken. Deze mix bevat je volkoren meel, zout en meelverbetermiddelen. Afhankelijk van de broodmix zit de gist er ook al in. Je hoeft dan alleen nog water en boter toe te voegen.
 
Als je geen broodmix gebruikt, heb je volkorenmeel, water en zout nodig. Voor het rijzen van het brood kun je kiezen uit gist of desem. Verder heb je ook boter nodig. Het is handig om bloem te gebruiken op je werkblad en om boter of bakspray te gebruiken om je bakblik in te vetten. Je kunt je brood ook bakken in een broodbakmachine. 
 
Je kunt volkorenbrood dus op verschillende manieren bakken. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit verschillende soorten volkorenbroden. Denk bijvoorbeeld aan volkoren tijgerbrood en volkoren stokbroden. Het is daarom handig om een broodrecept te gebruiken, zodat je jouw gekozen brood op de beste manier maakt. 

 

 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor volkorenbrood bakken?

De lekkerste ingrediënten voor volkorenbroden bakken, koop je bij Bakwinkel. Als je volkorenbroden gaat bakken, heb je volkorenmeel nodig. Je kunt erop rekenen dat ons volkorenmeel echt volkoren is. Hierdoor is het het gezondste soort meel voor brood bakken. Ook je gist en bakkerszout koop je bij Bakwinkel. Bak je liever met een broodmix? Probeer dan onze volkoren broodmix voor heerlijk en gezond brood.

Verkopen jullie ook een broodverbeteraar?

Jazeker! Een broodverbeteraar zorgt ervoor dat je brood beter rijst doordat er extra enzymen inzitten. Ook bak je broden met meer volume en een mooiere kleur met een broodverbeteraar. Omdat het lastig is om volkorenbroden te bakken, kan een broodverbeteraar een goede uitkomst zijn. Jouw broodverbeteraar koop je bij Bakwinkel.

Hoe maak je volkorenbroden in een broodbakmachine?

Hoe je volkorenbroden in een broodbakmachine maakt, hangt af van jouw broodmachine. Verschillende soorten en merken broodmachines hebben soms net andere standen. Maar over het algemeen voeg je al je ingrediënten toe aan je machine en stel je de juiste stand in. Het bakken en rijzen gebeurt dan in jouw broodmachine. Je vermijdt direct contact tussen je gist en zout door eerst je zout toe te voegen. Bovenop het zout giet je je water. Dan giet je je meel in de broodvorm. In je meel maak je een kuiltje voor de gist.

Hoe maak je vegan volkorenbroden

Volkorenbroden worden vaak gemaakt met boter. Soms kom je recepten tegen met melk en ei, maar deze ingrediënten zijn niet nodig. Je hoeft dus alleen de boter te vervangen door een vegan alternatief. Boter is op zich ook niet nodig voor een volkorenbrood. Je hoeft dit ingrediënt dus niet per se te vervangen. Maar het kan minstens handig zijn om je broodblik in te vetten. Je kunt dan een vegan bakspray gebruiken. Je kunt roomboter ook vervangen door plantaardige olie. Ga dan voor een neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Als je brood wel een Italiaans sfeertje mag hebben, kun je ook olijfolie gebruiken.

Hoe maak je glutenvrije volkorenbroden?

Volkorenbroden zijn gemaakt van volkorenmeel. Anders mag het geen volkorenbrood genoemd worden. De hele graankorrel moet gebruikt worden, inclusief de gezonde zemelen en kiemen. Gelukkig zijn er glutenvrije graansoorten die deze belangrijke bestanddelen ook hebben! Denk bijvoorbeeld aan boekweit. Ook met volkoren rijst en teffmeel kun je volkorenbroden bakken die helemaal glutenvrij zijn! Er zijn dus genoeg opties. Bekijk onze recepten voor glutenvrij brood voor inspiratie.

 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...