0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is bakkerszout?

Bakkerszout, ook wel gejodeerd zout genoemd, lijkt erg op gewoon keukenzout, maar aan het zout dat bakkers gebruiken is extra jodium toegevoegd. Dat was niet altijd zo. Voor 2008 gebruikten bakkers ook gewoon keukenzout. Daarna heeft de bakkerijbranche afgesproken met de Nederlandse overheid dat ze een speciaal soort zout zouden gaan gebruiken, waaraan jodium is toegevoegd. De Nederlandse Gezondheidsraad wilde namelijk het jodiumtekort oplossen. De gemiddelde Nederlander krijgt op een dag veel te weinig jodium binnen, wat kan zorgen voor schildklierafwijkingen. 
 
Bakkers zijn overigens niet verplicht om gejodeerd zout te gebruiken. Maar gejodeerd zout is ongeveer even duur en smaakt ongeveer hetzelfde als keukenzout. 
 
Broodzout werd ook wel gebruikt door bakkers voor hun brood. Broodzout bevat nog meer jodium dan bakkerszout. Gejodeerd zout bevat vijftig tot vijfenzestig microgram jodium per kilo zout. Broodzout bevat wel zeventig tot vijfentachtig microgram jodium per kilo zout. Tegenwoordig wordt eigenlijk alleen gejodeerd zout gebruikt. Bakkerszout mag in alle baksels gebruikt worden en broodzout alleen aan brood. 
 
Ook in België wordt vooral gejodeerd zout gebruikt door bakkers. Daar heeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu bakkers gevraagd om gejodeerd zout te gebruiken. Ook in België heerste er namelijk een jodiumtekort. 

Voordelen bakkerszout

Bakkerszout is dus niet per se beter voor bakken, maar wordt toegevoegd vanuit gezondheidsoverwegingen. Een tekort aan jodium kan namelijk schildklierziekten veroorzaken. De Nederlandse en Belgische overheden hebben besloten om gejodeerd zout te bevorderen in de bakkerijbranche, omdat veel mensen dagelijks brood eten. Als je je brood zelf bakt, is het dus belangrijk dat je toch jodium binnenkrijgt. 
 
Een volwassene moet per dag 150 microgram jodium eten. Zes tot zeven sneedjes brood bevatten tussen de 93 en 155 microgram jodium. Je moet dus best veel brood eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium te komen. Gelukkig wordt gejodeerd zout ook gebruikt in cake, koekjes en gebak. En tegenwoordig kun je ook gejodeerd keukenzout kopen. 

Nadelen bakkerszout

Vanaf 1942 werden bakkers in Nederland verplicht om gejodeerd zout te gebruiken voor brood. Dit zout stond bekend als broodzout en bevatte erg veel jodium. Broodzout mag nu niet meer gebruikt worden. In plaats daarvan mogen bakkers gejodeerd zout gebruiken, maar dat is niet meer verplicht. De meeste bakkers doen dat wel. Maar de reden dat broodzout nu niet meer gebruikt mag worden, is dat dat te veel jodium bevatte. 
 
Te veel jodium is dus ook niet goed. Je kunt door een teveel aan jodium namelijk hyperthyreoïdie krijgen. Er is dan te veel schildklierhormoon in het bloed aanwezig. Ook kun je slapeloosheid, nervositeit en een gebrek aan eetlust krijgen door een jodiumoverschot. Het is dus belangrijk dat je brood eet met gejodeerd zout, maar dat je je beslag niet volgooit met zout. 
 
Door jodiumtekorten in Nederland en België is het belangrijk dat je bakkerszout gebruikt bij het bakken. Je mag dit gejodeerd zout gebruiken in brood, cake, gebak en koekjes. Het kost ongeveer hetzelfde als keukenzout en smaakt ook ongeveer hetzelfde. Gewoon doen dus!
Veelgestelde vragen
Waar koop je bakkerszout?

Bij Bakwinkel koop je lekker bakkerszout voor al jouw bakprojecten. Je kunt beter gejodeerd zout gebruiken dan zout zonder toevoegingen voor je baksels. Gebruik dit zout dus in je brood, koekjes, gebak en cake.

Zit er gejodeerd zout in biologisch brood?

Sommige biologische bakkers gebruiken wel gejodeerd zout en andere niet. Jodium komt van nature niet voor in zout. Gejodeerd zout gebruiken maakt je brood niet opeens niet meer biologisch, maar veel biologische bakkers voegen liever geen onnatuurlijke toevoegingen toe. De biologische broodmixen van Bakwinkel bevatten wel gejodeerd zout, omdat het belangrijk is om jodium toe te voegen aan brood.

Wat zit er in bakkerszout?

Gejodeerd zout bevat zout en toegevoegde jodide, de chemische verbindingen waarin jodium zich bevindt. Jodium is een natuurlijke stof die vooral veel in zeewier voorkomt. Omdat de meeste Nederlanders minder dan de aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen, wordt er extra jodium toegevoegd aan het zout dat bakkers gebruiken.

Is gejodeerd zout gezond?

Gejodeerd zout bevat tussen de vijftig en vijfenzestig microgram jodium per kilo zout. Dit zout bevat hiermee niet te veel jodium. Deze jodium wordt toegevoegd om jodiumtekorten te voorkomen. Als je niet genoeg jodium eet, kun je schildklierafwijkingen krijgen. Het is dus belangrijk dat je genoeg jodium eet op een dag. Gejodeerd zout draagt daaraan bij. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...