0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is anijszaad?

Anijszaad is een specerij dat bestaat uit de zaadjes van de Pimpinella anisum plant. De Pimpinella anisum is een eenjarige plant die vooral groeit in een gematigd subtropisch klimaat. De kwaliteit van anijszaadjes wordt bepaald door de hoeveelheid anijsolie in de zaadjes en de lichtbruine kleur van de zaadjes. Het anijszaad van de beste kwaliteit komt meestal uit Spanje of Egypte, maar de anijsplant wordt ook in Zuid-Europa, Rusland, India en het Middellands Zeegebied verbouwd. Verwilderd komt anijs ook in Nederland voor. De zaadjes zijn erg klein, met een lengte van 3-4 millimeter. Je herkent de zaadjes aan het kleine staartje aan de kop.
 
Anijszaad heeft een lichtzoete en ietwat scherpe en pittige smaak. Je herkent een vleugje drop of zoethout in deze specerij. De smaak dankt anijs aan de stof anethol, welke je ook terugvindt in steranijs, karwijzaad en venkelzaad. Anethol kun je tevens apart kopen als smaakmaker. Deze etherische olie wordt onder meer als smaakmaker in drop gebruikt. Anijs onderscheidt zich van deze andere specerijen door zijn unieke lichtzoete smaak en aroma. 
 
Anijszaadjes kennen we vooral van de muisjes die we in Nederland met een geboorte op beschuit eten. Maar anijs wordt in nog veel meer gerechten gebruikt. Zo maak je met deze specerij heerlijke (alcoholische) dranken, zoals de Griekse ouzo, de Franse pastis en de Turkse raki. Anijsmelk heeft een zalige zachte smaak die niet zoet is. Ook anijsthee heeft een zachte en unieke smaak. Anijsblokjes worden gemaakt met anijsolie en suiker en hebben daardoor weer wel een zoete smaak. Anijs wordt bovendien gebruikt in zowel zoete als hartige en zelfs pittige gerechten. In Nederland en België gebruiken we anijszaadjes in onder andere pepernoten en speculaas.

Geschiedenis anijs

Anijs heeft een lange geschiedenis die terugdateert tot minstens 1500 voor Christus. Anijszaadjes werden in die tijd al in het Oude Egypte gebruikt voor hun vermeende positieve werking op de spijsvertering. Ook de Romeinen gebruikten anijs om de spijsvertering te bevorderen. De Romeinen kauwden 's ochtends bovendien op anijs voor een frisse adem. Later namen Franse hofdames en mensen in verschillende Aziatische landen dit gebruik over. In India wordt er vandaag de dag nog steeds gekauwd op anijs voor een frisse adem en om de spijsvertering te ondersteunen. 
 
In de tijd van de Romeinen werd anijs tevens gebruikt voor epilepsie. Baby's werden ingesmeerd met anijsextract om epileptische aanvallen te voorkomen. Pythagoras was zelfs van mening dat het onmogelijk was om een epileptische aanval te krijgen als je een takje anijs in je hand had. Toen anijs aankwam in Europa in de 14e eeuw, geloofden de Europeanen ook dat anijs een geneeskrachtig middel tegen epilepsie was. Daarnaast geloofde men dat anijs hielp tegen nachtmerries en dat het een afrodisiacum was. In de Middeleeuwen maakten monniken daarom alcoholische dranken van anijs die intens pittig waren. In de 16e eeuw, twee eeuwen na de aankomst van anijs in West-Europa, begon men de plant in tuinen te kweken. 
 
Tegenwoordig gebruiken we meestal enkel de zaadjes van de anijsplant. Anijszaad wordt vooral toegevoegd als smaakmaker, al wordt de specerij over de hele wereld nog steeds gegeten voor medicinale voordelen. In zowel hartige als zoete gerechten kom je deze wereldspecerij in allerlei landen tegen. 

Wat is het verschil tussen steranijs en anijszaad?

Anijszaad wordt vaak verwart met steranijs. Ofschoon de namen op elkaar lijken, hebben we het hier over compleet verschillende planten. Anijszaadjes zijn de zaadjes van een plant uit de schermbloemenfamilie. Tot deze familie behoren tevens venkelzaad, karwijzaad, pastinaak, wortel en peterselie. Steranijs, aan de andere kant, komt van de Illicium verum boom of struik. Steranijs is geen zaad maar een stervormige gedroogde vrucht en behoort tot de Schisandraceae familie.
 
Steranijs en anijs lijken qua smaak en aroma echter wel op elkaar. Omdat steranijs ook anethol bevat, heeft deze vrucht tevens een smaak die een beetje lijkt op drop of zoethout. De smaak van steranijs is echter intenser en wat pittiger en bitterder dan anijs. Anijs heeft een subtielere en zoetere smaak dan steranijs.  
 
Ook steranijs wordt over de hele wereld als smaakmaker toegevoegd aan recepten. Ondanks het feit dat steranijs een intensere en pittigere smaak heeft dan anijs, is steranijs ook lichtzoet, wat het een populair ingrediënt in zowel zoete als hartige of pittige gerechten maakt. Je kunt anijs vervangen door steranijs, al zal je gebak dan wel een ietwat andere smaak krijgen. 

Zijn anijszaad en venkelzaad hetzelfde?

Ook anijszaad en venkelzaad worden soms met elkaar verward. Deze twee zaden komen wel van dezelfde familie en lijken qua smaak meer op elkaar dan anijszaad en steranijs. Een groot verschil tussen de twee is dat de gehele venkelplant eetbaar is, terwijl we van de anijsplant meestal enkel de zaden eten. 
 
De zaadjes van de venkelplant lijken erg op anijszaadjes. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit, al zijn venkelzaadjes wat kleiner dan anijszaadjes. Beide zaadjes bevatten anethol, waardoor je in allebei de zaadjes een lichtzoete zoethoutsmaak of dropsmaak kan bespeuren. Venkelzaad is echter ietsje zoeter en heeft een subtielere smaak dan anijszaad. 
 
Doordat venkelzaad en anijszaadjes sterk vergelijkbare smaken en aroma's hebben, worden ze vaak als alternatieven voor elkaar gebruikt in de keuken. Je kunt anijszaad dus meestal vervangen door venkelzaad in een recept en vice versa. De smaak en aroma van je baksel zullen echter ietsje verschillen wanneer je anijszaadjes vervangt door venkelzaad. Probeer hierin zelf uit welke van de twee jij het lekkerst vindt voor jouw bakrecept.

Is anijszaad gezond?

Anijszaad wordt door de geschiedenis heen al sinds 1500 voor Christus gegeten voor zijn vermeende medicinale werking. Zo wordt er op anijszaad gekauwd voor een frisse adem en om de spijsvertering te ondersteunen. Ook drinken sommige mensen anijszaadthee of anijsmelk na de maaltijd, omdat het zou helpen tegen een zwaar gevoel op de maag. Deze dranken zouden een ontspannende en verlichtende werking hebben.

Medicinale gebruiken van anijszaad

Anijsolie uit anijszaad werd door Native Americans gebruikt tegen winderigheid. Over de hele wereld eet men nog steeds anijszaad tegen winderigheid, spierkrampen en als hoestmiddel. Anijszaad wordt medicinaal ook gebruikt voor zijn vermeende positieve werking op de spijsvertering. Er wordt geclaimd dat anijszaadjes te spijsvertering kan versoepelen, wat zou helpen tegen zure oprispingen, diarree en constipatie. Daarnaast wordt anijszaad ook nog eens geprezen voor zijn vele belangrijke voedingsstoffen, waaronder ijzer, vitamine B6, calcium, magnesium, mangaan, kalium, calcium en meer.
 
Het is met al deze vermeende gezondheidsvoordelen dan ook niet toevallig dat wij beschuit met muisjes eten na de geboorte van een baby. Deze traditie stamt voort uit het idee dat de fyto-oestrogene stoffen in anijszaad helpen de de bevalling te vergemakkelijken en borstvoeding op gang te krijgen.

Is anijs een wondermiddel?

Dit klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Dus, is het waar wat er allemaal gezegd wordt over anijszaad?
 
We beginnen met de claims rondom zwangerschap en borstvoeding. De traditie van beschuit met muisjes is natuurlijk typisch Nederlands en door het hele land geliefd. Helaas klopt de achterliggende gedachte waarschijnlijk niet. Onderzoeken wijzen niet uit dat anijs kan helpen met de bevalling of met het geven van borstvoeding. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van anijszaadthee en anijsmelk zelfs af voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. “Borstvoedingsthee” met anijs en venkelzaad bevat allylalkoxybenzenen. Dit zijn aromastoffen, waaronder trans-anethol, d-carvon en estragol. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de lever en hebben in studies met muizen zelfs levertumoren veroorzaakt. Uit een onderzoek van BuRo, het onafhankelijk onderzoeksbureau van de NVWA, blijkt dat er mogelijk risico's kunnen zijn voor de baby wanneer je borstvoedingsthee drinkt. Volwassenen die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven, kunnen echter van 1-2 koppen anijsthee per dag genieten. Anijszaadjes en venkelzaadjes in hun pure vorm kun je zorgeloos eten, behalve als je allergisch bent.
 
Maar het is niet alleen maar slecht nieuws voor anijszaadjes. Onderzoeken wijzen namelijk méér mogelijke gezondheidsvoordelen uit dan voorheen werden toegeschreven aan anijs. Er is bijvoorbeeld bewijs dat anijs inderdaad kan bijdragen aan de spijsvertering. In studies met ratten is gevonden dat anijszaadjes maagzuur verminderen en de maagwand beschermen tegen schade. Een dierstudie wijst bovendien uit dat anijszaad de kans op maagzweren kan verkleinen. Echter is er meer onderzoek nodig naar de effecten van anijs op de maag en spijsvertering bij mensen. Enkele andere dierstudies en onderzoeken met mensen geven echter een veelbelovend beeld bij de effecten op de maag en spijsvertering van anijs.
 
Een ander interessant mogelijk voordeel van anijszaadjes is dat er onderzoek is gedaan naar het effect van anijs op klinische depressie. Uit een studie met muizen blijkt dat anijs net zo effectief is in het verlichten van symptomen van depressie als twee antidepressiva die vaak worden voorgeschreven. Tijdens een ander onderzoek namen 107 mensen driemaal per dag drie gram anijszaadpoeder. Uit dat onderzoek bleek dat anijs effectief was in het verlichten van postpartum depressie. Een derde studie gaf vergelijkbare resultaten. 120 mensen namen in die studie pillen met 200 milligram anijszaadolie driemaal per dag. In vergelijking met een controlegroep, had de groep die anijszaadolie nam een zichtbare vermindering van symptomen van milde depressie. Meer onderzoek is nodig om werkbare conclusies te kunnen trekken, maar de resultaten zien er tot nu toe veelbelovend uit.
 
Dan de voedingswaarden van anijszaadjes. Anijs wordt vaak in kleine hoeveelheden toegevoegd aan gerechten. Echter bevat anijs veel belangrijke voedingsstoffen die zeker niet verwaarloosbaar zijn. Anijs is vooral rijk aan ijzer, wat bijvoorbeeld kan bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook bevat anijs veel mangaan. Mangaan is een mineraal die je lichaam nodig heeft voor je metabolisme en ontwikkeling. Daarnaast werkt mangaan als een antioxidant. Ook voor een boost aan essentiële mineralen is het dus een goed idee om anijszaadjes toe te voegen aan jouw favoriete baksels.
 
Niet alle claims over de gezondheidsvoordelen en geneeskrachtige werking van anijs zijn dus waar. Maar onderzoeken naar verschillende mogelijke voordelen van anijszaad zijn veelbelovend. Als het aankomt op het effect van anijs op de darmen, spijsvertering, bloedsuiker en andere mogelijke gezondheidsvoordelen, is er meer onderzoek nodig. Het goede nieuws is dat het erop lijkt dat er in de meeste vermeende voordelen van anijszaad een kern van waarheid zit. 

Bakken met anijszaad

Anijszaad is een veelzijdige specerij die als smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten een verrukkelijk aroma toevoegt. Anijs kun je als hele anijszaadjes of als gemalen anijs toevoegen aan koekjes, taarten, desserts, cake, peperkoek en brood. Kook je ook graag? Dan is anijs heerlijk in Indiase gerechten, diverse Franse wortelgerechten en met pompoen. Met anijszaad kun je dus alle kanten op.
 
Anijszaad overtuigt met zijn verrukkelijke en unieke smaak. Koekjes zoals pepernoten en lebkuchen kun je niet zonder anijs maken. Maar ook aan simpele koekjes voeg je voor een uniek karakter anijs toe. Het is vaak lekker om zowel anijszaadjes als gemalen anijs, ofwel anijspoeder, te gebruiken in je bakrecepten. Dat doe je bijvoorbeeld als je anijsbrood maakt. Heel anijszaad verrijkt jouw brood of gebak met een frisse anijsbite. Gemalen anijspoeder mengt beter met je andere ingrediënten, waardoor je hele koekje, gebak of brood heerlijk naar anijs smaakt. Voor een hemelse lichtzoete smaak kun je anijszaadjes aan vrijwel al je favoriete gerechten toevoegen. Nog een voordeel: doordat anijszaad van zichzelf al zoet is, heb je minder suiker nodig. 
 
Anijszaadjes tref je tevens aan in verschillende kruidenmixen. Denk aan de Chinese 5-kruidenmix, rommelkruid, speculaaskruiden, koekkruiden en Lebkuchengewürz. Wil jij zelf je eigen kruidenmix maken? Dan combineer je anijspoeder lekker met kardemom, kruidnagel, piment, komijn, kaneel, steranijs, venkelzaad en nootmuskaat. Ga je voor een hartig gerecht? Dan is anijs ook heerlijk met knoflook en peper.
 
Wil jij zelf ook de lekkerste koekjes, muffins, broden, taarten, cake en meer bakken met anijszaadjes? Bekijk dan de heerlijke recepten van Bakwinkel en ga met deze wereldspecerij aan de slag!

Anijszaad kopen

Ben jij enthousiast geworden? Natuurlijk! Want anijszaad is ontzettend lekker, universeel en ook nog eens gezond. Het wordt dus hoog tijd om zelf met deze verrukkelijke specerij te gaan bakken. Daarom bestel je bij Bakwinkel eenvoudig online anijszaadjes van de hoogste kwaliteit. Ons anijszaad is zalig zoet, 100% natuurlijk en van de hoogste kwaliteit. Daardoor kun jij met de anijszaadjes van Bakwinkel rekenen op de lekkerste anijsbroden en anijsgebakjes. 
 
Bij Bakwinkel kies je uit hele anijszaadjes en gemalen anijszaad, ofwel anijspoeder. Zo bak jij helemaal op jouw manier. Wil jij jouw baksels verrijken met een hemels zoet, warm en subtiel aroma? Bestel dan nu de lekkerste anijszaadjes, heel of gemalen, bij Bakwinkel!

 

Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste anijszaadjes?

Bij Bakwinkel bestel je eenvoudig online de lekkerste anijszaadjes van de hoogste kwaliteit. Je kiest bij Bakwinkel tussen hele anijszaadjes of gemalen anijszaadjes. Onze anijszaadjes zijn puur, zalig zoet en perfect voor zowel hartige als zoete gerechten. Bestel het anijszaad van Bakwinkel nu online en bak de lekkerste broden, koekjes en gebakjes met de unieke smaak van deze bijzondere specerij. 

Waar is anijs goed voor?

Anijs is over de hele wereld een geliefde smaakmaker. Met zijn lichtzoete, warme en ietwat pittige smaak, is deze specerij uiterst geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor zijn vermeende medicinale werking. Er is onderzoek dat uitwijst dat anijs kan helpen met het ondersteunen van de spijsvertering, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en zelfs het verlichten van depressiesymptomen. Er is echter meer onderzoek nodig om hier beslissende uitspraken over te kunnen doen.

Kun je anijszaad vervangen?

Jazeker, in een recept kun je anijszaad gemakkelijk vervangen door venkelzaad. Venkelzaad en anijszaadjes lijken qua smaak en aroma namelijk sterk op elkaar. Afhankelijk van het recept, kun je anijszaad tevens vervangen door steranijs. 

Is anijszaad gevaarlijk?

Anijszaad kan enkele bijwerkingen of gevaren met zich meebrengen. Het Voedingscentrum raadt het drinken van borstvoedingsthee met anijs en venkel af voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Verder is anijs veilig om te eten, behalve als je allergisch bent.

Kun je beter met anijszaad of anijspoeder bakken?

Of je anijszaad of anijspoeder nodig hebt, ligt aan het recept. Vaak is het lekker om zowel hele anijszaadjes als gemalen anijszaadjes toe te voegen aan je baksels. Hele anijszaadjes zorgen voor een frisse anijsbite, terwijl gemalen anijs zich makkelijk gelijkmatig over je deeg of beslag verdeelt, waardoor je met elke hap geniet van een hemelse anijssmaak.

Hoe bewaar je anijszaad?

Anijszaadjes kun je het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren. Bewaar anijszaadjes buiten het bereik van kinderen. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...