0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is ascorbinezuur?

Ascorbinezuur is de wetenschappelijke of scheikundige naam voor vitamine C. Dit voedingszuur is dus gewoon vitamine C poeder. Omdat het als voedingsstof gebruikt wordt, heeft het een E-nummer, namelijk E-300. Het ascorbinezuur dat gebruikt wordt als meelverbeteraar in brood is vaak afkomstig van granen. 
 
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is voor je immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine kan scheurbuik tot gevolg hebben. De naam 'ascorbine' is dan ook afgeleid van het Griekse woord 'a', wat 'niet' betekent en van het Griekse woord 'scorbus' wat 'scheurbuik' betekent. Dit voedingszuur voorkomt dus scheurbuik. 
 
Ascorbinezuur wordt in voedingsmiddelen vaak gebruikt als antioxidant of als bewaarmiddel. Brood dat gemaakt is met vitamine C poeder blijft dus langer vers. 
 
Dit voedingszuur wordt, naast brood, ook toegevoegd aan vlees, gesneden fruit en fruitsappen. Het voorkomt dat vruchtensappen bruin worden. Ook wordt het gebruikt als antioxidant in emulsies van olie en vet. 

Voordelen vitamine C poeder

Vitamine C is ontzettend belangrijk voor je afweersysteem. Het functioneren van je afweercellen is in grote mate afhankelijk van vitamine C. 
 
Het lichaam maakt deze vitamine niet zelf aan, waardoor je het door middel van je voeding binnen moet krijgen. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag is 90 mg. Met een gebalanceerd voedingspatroon krijg je voldoende vitamine C binnen, maar soms moet je ook wat meer je best doen om genoeg vitamine C in te nemen. 
 
Ascorbinezuur is dus een gezonde toevoeging aan bijvoorbeeld je meel of bloem. Niet alleen helpt het je brood beter te rijzen, maar het geeft je ook een boost van vitamine C.
 
Dit voedingszuur is tevens een belangrijke meelverbeteraar. Dit hulpmiddel geeft zuurstof af aan de gluten in je bloem of meel. Daardoor rijst je brood beter. Je bakt met vitamine C poeder dus een hoger en luchtiger brood dat ook nog eens wat langer vers blijft. 
 
Voor verschillende redenen kan vitamine C handig zijn om toe te voegen aan je meel of bloem. Niet elke tarwe is hetzelfde, waardoor ook niet elk meel of elke bloem hetzelfde is. Meel dat gemaakt is met tarwe uit een landklimaat, zoals Canada of Oekraïne, bevat van zichzelf sterke glutenvormende eiwitten. Meel met dit soort tarwe heeft meestal geen vitamine C nodig om goed te rijzen. Maar meel of bloem van tarwe uit een gematigd klimaat of zeeklimaat bevat eiwitvormende gluten die eigenlijk niet sterk genoeg zijn om een goed brood mee te bakken. Je bakt met dit meel wat compactere broden. Dan kan het helpen om wat vitamine C toe te voegen aan je meel of bloem. 
 
Vroeger was het toevoegen van vitamine C aan broden niet nodig. De toevoeging van dit voedingszuur versterkt namelijk het natuurlijke proces van meel. Meel dat wat ouder is rijst beter dan pasgemalen meel. 
 
Tot het midden van de twintigste eeuw werd het meel lang genoeg bewaard, waardoor de eiwitten in het meel vanzelf al genoeg zuurstof opnamen. Maar tegenwoordig duurt dat te lang. Meel moest toen namelijk drie weken lang rusten. Omdat dat nu te veel geld kost, mag het meel nu nog maar een week rusten voordat het naar de bakker vervoerd wordt. Vitamine C kun je dan toevoegen aan het meel om het rijpproces te versnellen. 

Bakken met ascorbinezuur

Je kunt dit voedingszuur ook zelf toevoegen aan je meel of bloem. Met wat vitamine C poeder rijst je deeg beter, waardoor je hogere broden met een malsere kruin bakt. Ook kan dit voedingszuur helpen om de korst van je brood mooier bruin te maken. 
 
Je hoeft maar erg weinig ascorbinezuur toe te voegen aan je meel. Een beetje voedingszuur ter grootte van een broodkruimel is eigenlijk al ietsje te veel. Als je te veel toevoegt, zal je brood een onprettige geur krijgen. 
 
Je kunt aanhouden dat je ongeveer 0,03% ascorbinezuur toevoegt van de hoeveelheid van je meel. Voor een brood is 10 tot 50 milligram per kilo meel gebruikelijk. Zelfs met een precisieweegschaal is die hoeveelheid lastig af te wegen, maar het is zeker mogelijk om zelf met ascorbinezuur te bakken. 

Vitamine C poeder alternatieven

Vind je het lastig om met zulke kleine hoeveelheden te werken? Dan zijn er ook andere manieren om te bakken met vitamine C. Je kunt bijvoorbeeld wat citroensap toevoegen aan je brood. Je voegt dan ook vitamine C toe met een vergelijkbare meelverbeterende werking.  
 
Je kunt ook acerola kersconcentraat poeder gebruiken als meelverbetermiddel. De acerola kers bevat ook vitamine C en heeft tevens het E-nummer E300. 
 
Het handigste is om een enzymmix toe te voegen. Enzymmix bevat je vitamine C al in de juiste hoeveelheid. Je hoeft dus zelf niet moeilijk te doen om enkele milligram af te wegen. Enzymmix is een mix van vitamine C en enzymen. Daarnaast bevat de mix ook bloem, zodat je niet met zulke kleine hoeveelheden hoeft te werken. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je ascorbinezuur?

Ascorbinezuur koop je bij Bakwinkel. Dit voedingszuur bestaat uit pure vitamine C die je kan toevoegen aan je meel of bloem om ervoor te zorgen dat je deeg beter rijst. Met dit meelverbetermiddel bak je hogere en luchtigere broden. 

Waar koop je enzymmix?

Enzymmix is een mix tussen vitamine C, enzymen en bloem. Deze mix helpt je om een hoger en luchtiger brood te bakken dat langer vers blijft. De bloem is toegevoegd zodat je niet met minieme hoeveelheden hoeft te werken. Deze handige mix koop je bij Bakwinkel.

Waar zit ascorbinezuur in?

Dit voedingszuur staat ook bekend als vitamine C. Van nature komt deze vitamine veel voor in groenten, fruit en in de knoppen en scheuten van sommige planten. Het wordt veel gebruikt als meelverbetermiddel in brood. Je komt dit voedingszuur dan ook tegen in bijna elke broodmix. 

Is ascorbinezuur schadelijk?

Nee, vitamine C is niet schadelijk. Dit voedingsmiddel heeft het E-nummer E300 en is veilig voor consumptie verklaard. Net als alle andere voedingsstoffen, moet je niet te veel vitamine C innemen. In een normaal voedingspatroon is vitamine C juist gezond. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...