0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is babka?

Babka, soms ook bobka of krantzcake genoemd, is een zoet brood uit de Joodse Oost-Europese keuken. Je maakt krantzcake vaak met kaneel of met chocolade. Dit brood is niet alleen lekker, maar ook erg mooi. Bobka is namelijk prachtig gevlochten. 
 
De structuur van krantzcake lijkt een beetje op brioche en suikerbrood. Het is dus een zacht, zoet broodje. Dit brood is vooral populair in Israël en Oost-Europa, maar wordt tegenwoordig ook veel gegeten in de rest van Europa en de Verenigde Staten.

Waar komt babka vandaan?

Babka vindt zijn oorsprong in Oekraïne en Polen. In het begin van de 19e eeuw werd dit brood ontwikkeld door de Joodse gemeenschappen in Oost-Europa. Zij maakten bobka door overgebleven challe brood op te rollen met kaneel. 
 
Het recept bereikte Amerika toen Joodse immigranten krantzcake meenamen naar New York. Het recept werd daar wat aangepast. De originele babkabroden werden bijna uitsluitend met kaneel gemaakt. Maar in New York was de smaak anders. Nu werd er vaak chocolade in het brood gerold, al dan niet met hazelnoot. Sinds 2010 is krantzcake erg populair in New York.
 
In de jaren '50 brachten Joodse immigranten dit brood niet alleen naar de Verenigde Staten, maar ook naar Israël. Vanaf het moment dat bakkers babka begonnen aan te bieden buiten Polen, kwamen er snel variaties op het brood. Naast chocolade werd krantzcake nu met allerhande lekkere ingrediënten gevuld. Je kon snel bobka's krijgen met kaas, amandelpasta en maanzaadjes. Sommige bakkers begonnen streusel toe te voegen.
 
De populariteit van bobka begon storm te lopen toen een bekende bakker uit Israël deze broden begon te verkopen. Hij verkocht natuurlijk de traditionele bobka met kaneel, maar ook unieke versies, zoals krantzcake met Nutella, appel, roomkaas, kwark, feta of za'atar. 

Soorten babka

Er zijn dus veel variaties op de traditionele babka. Maar ook voordat de varianten in New York op de markt kwamen, waren er al veel verschillende versies van dit brood. 
 
Eerst de Amerikaanse krantzcake. Dit brood wordt gemaakt met een deeg dat lijkt op het deeg dat ook voor challe brood gebruikt wordt. Vaak is de bovenkant van het brood versierd met broodkruimels, blauwmaanzaadjes of streusel. 
 
De Israëlitische variant wordt gemaakt met gelaagd deeg en boter. Dit deeg rol je dan om en om. Daardoor zie je laagjes in het babkabrood, zoals bij rugelach. In Israël kom je dit broodje niet alleen tegen in zijn traditionele langwerpige vorm. Van kleine rolletjes en broodjes tot platte versies, bobka kun je in Israël in alle vormen en maten krijgen. 
 
Kokosh is een cake die lijkt op krantzcake. Babka is natuurlijk een brood, maar met de zachte structuur en zoete smaak is het niet lastig om een cake te maken door het recept iets aan te passen. Kokosh is vooral populair in Joodse bakkerijen. Ook kokosh wordt meestal met kaneel of chocolade gemaakt. 
 
In Groot-Britannië is er ook een versie van de krantzcake. De Engelsen willen natuurlijk altijd net wat anders zijn en dat zie je terug in hun interpretatie van het zoete brood. Zij hebben bobka namelijk gemixt met hun hot crossed buns. De hot cross bun is een Brits broodje dat vaak met Goede Vrijdag gegeten wordt. Het zijn kleine zoete, gekruide broodjes. 
 
De mix van deze broodjes met het Joodse zoete brood noemen de Engelsen “hot cross babka”.  Dit brood wordt gerold zoals een bobka en bevat ook kaneel. Maar dit broodje bevat ook marmelade, rozijnen, krenten en kruiden. Dit brood is niet zonder kritiek. Net als de hot cross bun wordt er namelijk een wit kruis op de hot cross babka gezet. Het kruis is natuurlijk een christelijk symbool dat op een Joods broodje gezet wordt. Vice magazine noemde het brood “an unholy union, but delicious”. 

Hoe maak je babka?

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar dit interessante brood? Je hoeft gelukkig niet helemaal naar Israël of New York om bobka te proeven. Het is namelijk helemaal niet lastig om het zelf te maken. 
 
Je maakt zo'n mooie vlecht door je lappen deeg plat en languit op je werkblad te leggen. Je doet dan je vulling in het midden van de lappen deeg en rolt de kanten naar binnen. Dan vlecht je de twee slierten. Ze moeten er dan rond en dik uitzien en de vulling moet nog zichtbaar zijn. 
 
Je kunt dus meerdere soorten vullingen gebruiken. Als je een kaneel babkabrood wil maken, gebruik je boter, basterdsuiker en kaneel. Je kunt natuurlijk ook Nutella en hazelnoten of een andere vulling naar keuze maken. 
 
Bekijk eens een recept voor babka als je dit verrukkelijke zoete brood zelf wil bakken. Wat zeker aan te raden is! 
Veelgestelde vragen
Waar kan ik de ingrediënten voor babka kopen?

De ingrediënten die je nodig hebt voor bobka koop je bij Bakwinkel. Je hebt bijvoorbeeld bloem, gedroogde gist, basterdsuiker en hazelnoten nodig. Deze ingrediënten en alle andere spullen die je nodig hebt voor babkabrood maken, vind je bij Bakwinkel.

Waar koop je de bakbenodigdheden voor babkabrood bakken?

Voor krantzcake bakken heb je niet veel bakspullen nodig. Als je sinaasappelrasp gebruikt, heb je een rasp nodig. Ook zijn een mengkom, een broodblik of cakevorm en een deegroller handig. Alle bakspullen die je nodig hebt voor babkabrood bakken, koop je bij Bakwinkel.

Serveer je babka warm of koud?

Je kunt krantzcake het beste warm of op kamertemperatuur serveren. Als je een chocoladebabka gemaakt hebt, is het wel lekker om het brood warm te eten. De chocolade is dan nog wat vloeibaarder en smeuïger. 

Hoe lang kun je babka bewaren?

Als je het brood goed verpakt in plastic folie is hij buiten de koelkast ongeveer drie dagen houdbaar. Als je je bobka invriest, kan het drie maanden houdbaar blijven. Als je de krantzcake daarna warm wil serveren, kun je hem gewoon nog een keer in de oven verwarmen. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...