0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een bagel?

Een bagel, ookwel beigel genoemd, is een rond broodje die gebakken wordt met een gat in het midden, zoals een donut. De bagel wordt dan ook vaak verward met een donut, maar beigels en donuts zijn niet hetzelfde. Het beslag van een donut wordt namelijk gefrituurd, terwijl het beslag van een bagel in water wordt gekookt voordat het gebakken wordt in de oven. 
 
De traditionele manier van beigels bakken vergt veel tijd. Ze moeten lang gekneden worden en de rijstijd is ook erg lang. De beigel werd vroeger met de hand in een ring gevormd. Tegenwoordig leggen we het bagelbeslag meestal in een ringvorm. Dat is toch wat makkelijker. 
 
Wanneer je bagelbroodjes bakt, kook je ze eerst in water met siroop. Daarna kun je ze bakken in de oven. Je maakt beigels meestal met bloem en gist, maar je kunt ook volkoren bagels maken. Dan gebruik je dus meel. Vaak versier je een beigel met maanzaad of sesamzaad. Als je je beigels zelf maakt, kun je ze natuurlijk versieren hoe jij dat wil. 

Waar komt de bagel vandaan?

De bagel vindt zijn oorsprong in de Joodse gemeenschappen van Polen. Maar de oudste vermelding van een brood in een donutvorm is terug te leiden tot de dertiende eeuw en komt uit een Arabisch kookboek. De Arabieren waren dus waarschijnlijk de eersten die beigels maakten. Zij noemden de beigel een “ka'ak”. 
 
De bagel verspreidde zich met Joodse immigranten naar de Verenigde Staten. De Poolse Joden vestigden zich veelal in Manhattan, New York. De bakkers waren in die tijd gesloten op zondag. Had je op zondag toch brood nodig, dan kon je bij de Joodse bakkers challes, ofwel Joods vlechtbrood, en beigels halen. De Joodse bakkerijen werden erg drukbezocht op zondagen. Het duurde niet lang voordat de bakkers met karren naar de mensen kwamen op de zondagen. Zij verkochten in de stad en aan de huizen dan hun brood, waaronder beigels.
 
De bagel wordt al tijden geassocieerd met de Amerikaanse stad New York, waar de beigel als eerste geïntroduceerd werd door de Joodse Poolse bakkers. Beigels worden in New York niet altijd meer gebakken door Joodse bakkers, waardoor dit broodje vaak niet kosher is. De klassieke New Yorkse bagel is belegd met roomkaas, zalm en uitjes. Maar ook in veel Poolse steden zijn beigels nog erg populair. 

Voor- en nadelen bagels

Bagels zijn op zich niet gezonder dan gewoon wit brood, wanneer je ze maakt met bloem. Maar ze worden wel als gezond gezien door hun vergelijking met donuts. Doordat ze gebakken worden, zijn beigels wel een stuk gezonder dan donuts, welke gefrituurd worden. Daarnaast worden bagelbroodjes zonder boter gebakken, waardoor ze minder vet bevatten dan donuts. 
 
Een ander voordeel aan bagelbroodjes is de vorm. Door de ronde vorm met het gat in het midden, kun je ze meer gelijk bakken, waardoor ze een even kleur krijgen. Het verkopen van beigels werd vroeger ook vergemakkelijkt door de gaten. Je kon de beigels door een draad rijgen om ze makkelijk te transporteren en presenteren. 
 
De beigel is daarnaast makkelijk om te eten. Het is dan ook niet gek dat je ze veel in kraampjes en kiosken kunt kopen. Door de vorm en maat eet je een bagel zo op de hand. Doordat je ze op allerlei manieren kunt beleggen, is er een bagel voor iedere smaak en voorkeur. 

Soorten bagels

Omdat bagelbroodjes zo populair zijn en omdat ze in veel verschillende landen verkocht worden, zijn er meerdere variaties op de bagel ontworpen.
 
De New York bagel wordt met mout gemaakt en wordt meerdere dagen gefermenteerd. Hierdoor krijgen deze beigels de karakteristieke New Yorkse smaak. De beigels worden gekookt in zout water, waardoor ze wat zouter zijn dan andere varianten. 
 
De bagelbroodjes in Montreal zijn juist zoeter. Net als de New Yorkse variant, wordt de Montreal beigel gemaakt met mout. Maar in tegenstelling tot New York bagels, worden Montreal bagels gekookt in zoet water. Er wordt namelijk honing toegevoegd aan het kookwater. Het deeg wordt met suiker gemaakt in plaats van zout. Deze bagels bevatten dus helemaal geen zout, maar zijn juist lekker zoet. 
 
De asiago bagel wordt gemaakt met asiago kaas. De kaas wordt niet in het deeg meegebakken, maar als topping gebruikt. Deze variant kun je in meerdere landen kopen, maar is vooral populair in de Verenigde Staten. 
 
Verder kun je bagelbroodjes maken zoals jij ze het lekkerst vindt. Denk aan volkoren bagels of meergranen bagels. Ook de topping kun je zelf kiezen. Ga jij liever voor de traditionele maanzaadjes en sesamzaadjes, of kies jij liever voor zeezout of pompoenpitten?

Hoe maak je bagels?

Bagels kun je dus op verschillende manieren maken. Het is daarom handig om een bagel recept te kiezen voordat je aan de slag gaat met jouw bagels. 
 
Voor de traditionele beigel heb je bloem nodig. Verder gebruik je zout, suiker, water en gist. Ook wordt er soms melk gebruikt, voor een zachtere smaak. Voor de topping kun je kiezen uit bijvoorbeeld zeezout of verschillende soorten pitten en zaden. Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad of zonnebloempitten. 
 
Je hebt een aantal bakbenodigdheden nodig als je zelf bagels gaat bakken. In een mengkom maak je je deeg. Je kookt ze in een pannetje met water, waar je eventueel zout of honing aan toevoegt. Je kunt ze het beste uit de pan halen met een schuimspaan. Je kunt ze zelf in cirkels vormen, maar je kunt ook een bagel bakvorm of donut bakvorm gebruiken. Dan krijg je natuurlijk de mooist gevormde bagels. Je bakt ze in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 
Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Je kunt voor beigels maken een bakmix voor bagels gebruiken. Deze bevat al wat zaden, je bloem, zout en deegverbeteraar. Sommige bakmixen voor bagels bevatten ook je gist al. Maar omdat deze broodringen eigenlijk gewoon wit brood zijn, kun je ook een bakmix voor wit brood gebruiken. 
 
Hoe je jouw bagel ook wilt bakken, met de bakspullen, ingrediënten en bakmixen van Bakwinkel maak jij de lekkerste bagels.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor een bagel bakken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor bagelbroodjes bakken. Als je zelf een bagel wil bakken, heb je bloem of meel nodig. Verder gebruikt je ook gist, suiker en bakkerszout. Voor de topping kun je verschillende soorten pitten en zaden gebruiken. De lekkerste ingrediënten voor zelf een bagel maken, vindt je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een bakvorm voor bagels?

Jazeker! Met een bakvorm voor bagels maak jij de mooist gevormde beigels. Omdat de vorm juist het bijzondere aan deze broodsoort is, wil je natuurlijk wel een bagelvorm die ook echt mooi rond is. De mooiste bagelvorm maak jij met een bagel bakvorm of een donut bakvorm van Bakwinkel.

Waarom moet je bagels koken?

Je zag dus dat je beigels eerst moet koken voordat je ze bakt. Maar waarom eigenlijk? Het koken heeft meerdere functies. Door je bagels eerst te koken, geef je ze die lekkere smaak, vooral als je ze kookt in zout water of in water met honing of siroop. Daarnaast zorgt het koken ook voor de textuur van je bagelbroodje. Jouw broodring moet namelijk wel lekker chewy zijn. Die textuur krijg je niet als je je bagels alleen maar in de oven bakt. Je moet ze dus echt koken.

Hoe maak je keto-vriendelijke bagels?

Het is niet moeilijk om je brood aan je keto dieet aan te passen. Je bakt makkelijk een koolhydraatarme bagel met koolhydraatarm meel. Denk bijvoorbeeld aan amandelmeel en kokosmeel. Verder moet je natuurlijk geen suiker, siroop of honing gebruiken. Je kan dus beter de zoute New York variant maken. Je gebruikt dan geen suiker in je deeg en je kookt je beigels in zout water. Heerlijk én koolhydraatarm.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...