0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is bananenmeel?

Bananenmeel is een meelsoort die gemaakt wordt van bakbananen. Dit zijn een speciaal soort bananen die zeer verschillende eigenschappen bevatten dan de bananen die je gewend bent. Bakbananen worden in Afrikaanse landen, Suriname en Jamaica al voor een lange tijd gegeten. Deze bananen lijken meer op groenten dan op fruit en worden dan ook vaak als groenten bereid en gegeten. 
 
In Suriname worden deze bananen ook wel de Surinaamse aardappel genoemd. Deze vrucht wordt in verschillende landen gegeten zoals aardappelen gegeten worden. Deze banaan heeft vaak een groene, gele, zwarte of roodachtige kleur en kan, in tegenstelling tot de gewone banaan, niet rauw gegeten worden. Je moet deze banaan dus eerst koken of bakken. 
 
De bakbanaan heeft een specifiek rijpingsproces. Wanneer de bakbanaan groen is, is deze onrijp. Onrijpe bakbananen kunnen als vervanger voor aardappelen of rijst gegeten worden. Wanneer de bakbanaan geel is, is deze rijp. Deze banaan is iets zoeter en wordt vaak als dessert gegeten. Wanneer de bakbanaan rood of zwart is, is deze overrijp. Overrijpe bakbananen zijn erg zoet en worden gebruikt om gerechten zoeter te maken. 
 
Bananenmeel wordt meestal van onrijpe bakbananen gemaakt, maar soms ook van rijpe bakbananen. Het meel van onrijpe bakbananen heeft een gele kleur een een neutrale tot licht nootachtige smaak. Dit meel heeft vaak wel een sterke bananengeur, maar deze verdwijnt wanneer je met dit meel bakt. 
 
Bakbananen bevatten erg veel zetmeel. Dit zetmeel bindt vloeistoffen, waardoor de bananen in deeg of beslag voor elasticiteit en een stevige structuur zorgen. In glutenvrije baksels kunnen elasticiteit en stevigheid een uitdaging zijn. In de meeste gevallen zorgen gluten namelijk voor binding. In glutenvrije recepten staat dan ook vaak een glutenvervangend bindmiddel, zoals psylliumvezels. Het is dan ook opmerkelijk dat dit sterk bindende glutenvrije meel nog niet zo vaak gebruikt wordt. 
 
Bakbananenmeel wordt gemaakt door bakbananen te pellen, te snijden en te drogen. Van deze gedroogde bananen kan een poeder gemalen worden, welke gebruikt wordt als bindmiddel en als een glutenvrije vervanger van tarwemeel. 
 
Bakbananenmeel wordt meestal van onrijpe bakbananen gemaakt, omdat de onrijpe variant van deze banaan het meeste zetmeel bevat. Deze bananen zorgen dus voor een betere structuur in je deeg of beslag. Bovendien bevatten deze bananen een speciaal soort zetmeel, namelijk resistent zetmeel. Dit zetmeel heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Resistent zetmeel, ook wel “RS2” genoemd, kan onder meer een bijdrage leveren aan een gezonde darmflora. Daarnaast is meel van onrijpe bakbananen rijk aan vezels. 
 
Dit bakbananenmeel is vrij nieuw in Europa, maar in Jamaica en Afrika werd meel van bakbananen gebruikt als een alternatief voor tarwemeel. Bakbananenmeel was daar goedkoper. Tegenwoordig wordt dit meel vooral gebruikt als een glutenvrij alternatief voor tarwemeel. De ontdekking van resistent zetmeel in bakbananen is een recente ontwikkeling. Door verschillende onderzoeken begrijpen we nu beter hoe resistent zetmeel werkt. Er wordt nu dus ook met bakbananenmeel gebakken voor de gezondheidsvoordelen die resistent zetmeel met zich meebrengt. Vooral mensen die een paleodieet of oerdieet volgen beginnen bananenmeel nu te ontdekken. 
 
Bananenmeel kun je als vervanger voor tarwemeel in allerlei verschillende baksels gebruiken. Omdat de smaak vrij neutraal is, kun je met dit meel broden, zoete baksels en hartige baksels bakken. Maar dit meel blijft ook lekker in bananenbrood en bananenmuffins. 

Hoe wordt bananenmeel gemaakt?

Bananenmeel wordt gemaakt door bakbananen te schillen, hakken, drogen en malen. Soms wordt het schillen en hakken met de hand gedaan, naar de traditionele methode. De stukjes bakbanaan worden dan gedroogd. Dit kan door ze in de zon te leggen, maar thuis kun je de stukjes in een oven of voedseldroger drogen als je zelf bakbananenmeel wil maken. 
 
De droogtemperatuur is belangrijk. Om het zetmeel intact te houden, mag de droogtemperatuur niet hoger zijn dan 57 graden. Na het drogen blijft er natuurlijk een stuk minder banaan over om te vermalen. Je hebt dan ook tussen de acht en tien kilo bakbananen nodig om één kilo bakbananenmeel te maken. 
 
In Chili wordt bananenmeel op een andere manier gemaakt. Zij combineren rijpe bananenschillen met de rijpe vrucht van de banaan. De bananenschillen voegen voedingsvezels toe aan het meel. De rijpe bananenvrucht beschikt niet over het resistent zetmeel waar groene bakbananen wel over beschikken. 

Bananenmeel vs bakbananenmeel

Tot nu toe hebben we het gehad over een enkele meelsoort: bananenmeel, ofwel bakbananenmeel. Dit is een meelsoort die gemaakt wordt van bakbananen, welke meestal onrijp zijn. Bakbananenmeel van onrijpe bakbananen wordt vaak bananenmeel genoemd. Toch is er nog een ander soort bananenmeel. Dit meel wordt gemaakt van de bananen die wij allemaal kennen, de zoete bananen die je rauw eet. 
 
Je kunt dus het onderscheid maken tussen bananenmeel, welke van zoete bananen gemaakt wordt en bakbananenmeel, welke van bakbananen gemaakt wordt. Je zult het eerste soort meel dan niet veel tegenkomen, al kun je dit meel zelf wel maken. Dit meel kun je rauw gebruiken om je smoothie of pap wat meer smaak en structuur te geven. Met bakbananenmeel kan dat niet, omdat de bakbanaan niet rauw gegeten kan worden.
 
Toch wordt meel van zoete bananen haast niet verkocht. Het is dan ook niet gek dat bakbananenmeel vaak verkort bananenmeel wordt genoemd. 
 
Bakbananenmeel is makkelijker te gebruiken dan bananenmeel. Meel van zoete bananen is klonterig en heeft een sterke banaansmaak. Bakbananenmeel, aan de andere kant, heeft een neutrale smaak en een fijne structuur. Bakbananen geven een stevige structuur aan baksels, terwijl gewone bananen een zachte en vochtige structuur met zich meebrengen. Hierdoor kun je meel van bakbananen prima als een vervanger voor tarwemeel gebruiken, terwijl meel van zoete bananen niet erg geschikt is voor bakken.
 
Bakbananen verschillen namelijk sterk van gewone bananen. Gewone bananen zijn zoet en redelijk zacht. Bakbananen, daarentegen, hebben van nature een neutrale smaak en een stevige structuur. Ze bevattten minder vocht en meer zetmeel dan gewone bananen. In Zuid-Amerika en Afrika worden bakbananen daarom als groenten gegeten en niet als fruit. 
 
Daarnaast is bakbananenmeel mede populair dankzij het bijzondere resistent zetmeel, ofwel RS2, waarover dit meel beschikt. Resistent zetmeel bestaat uit koolhydraten die in de dikke darm worden opgenomen. Dit heeft een positief effect op je darmflora. 
 
Er zijn dus aanzienlijke verschillen tussen zoete bananen en bakbananen. Waarom hebben we het dan vaak over bananenmeel wanneer we bakbananenmeel bedoelen? Naast het feit dat meel van zoete bananen haast niet verkocht wordt, is het duidelijker om te spreken van bananenmeel. Zoete bananen en bakbananen komen van dezelfde familie. Met de term “bananenmeel” wordt niet gespecificeerd over welke soort banaan het gaat. Vooral omdat soms de term “bananenbakmeel” gebruikt wordt, kan het duidelijker zijn om het te hebben over bananenmeel in plaats van bakbananenmeel. 
 
Er zijn dus twee verschillende soorten bananenmeel: meel van bakbananen en meel van zoete bananen. Als je het meel verpakt kunt kopen, zal het bijna altijd meel van bakbananen zijn. In de ingrediënten van het meel zal ook aangegeven staan of het gaat om bakbananen of gewone bananen.

Is bananenmeel gezond?

Bananenmeel is ontzettend gezond. Meel van bakbananen is bijzonder rijk aan vezels. Bovendien is dit meel een uitstekende bron van verschillende mineralen en vitaminen, waaronder vitamine A, kalium, magnesium en fosfor.
 
Een groot voordeel aan bakbananenmeel is het resistent zetmeel, of RS2. Deze term heb je nu een aantal keer voorbij zien komen, maar wat is dit speciale zetmeel eigenlijk?
 
Resistent zetmeel is een recente ontdekking. Dit zetmeel staat bekend als “goede koolhydraten”, omdat deze koolhydraten in het lichaam niet worden omgezet in glucose. Dit zetmeel helpt je bloedsuikspiegel in balans te houden door zijn lage glycemische index. Als je op je suikerinname let, hoef je dit zetmeel dus niet als een suiker te zien. Je kunt het beter zien als een vezel. Dat komt doordat de koolhydraten niet worden afgebroken door spijsverteringsenzymen. De koolhydraten halen het dus onverteerd tot in je dikke darm, net als vezels. 
 
Resistent zetmeel heeft meerdere belangrijke voordelen. Doordat de koolhydraten niet worden afgebroken, neemt de bacteriële massa in je dikke darm toe. Dit bevordert je darmflora en heeft een positief effect op je stoelgang. Dit zetmeel zorgt er ook voor dat de zuurtegraad daalt, waardoor de mineralen en vitaminen in dit meel beter worden opgelost en waardoor de eiwitten beter worden afgebroken. Dit gunstige effect is een unieke eigenschap van onrijpe bakbananen. Dit geldt dus niet voor meel van rijpe bakbananen of voor meel van zoete bananen. 
 
Bananenmeel is dus niet alleen gezond dankzij de vitaminen, mineralen en vezels die dit meel bevat, maar ook door zijn unieke resistent zetmeel. Hiermee biedt bakbananenmeel gezondheidsvoordelen die andere meelsoorten niet bieden. Haal daar je voordeel uit en bak met bananenmeel!

Bakken met bananenmeel

Wil je bananenmeel gebruiken als een vervanger van tarwemeel? Dan hebben we goed nieuws. Door de hoge hoeveelheid van zetmeel in bananenmeel, heb je ongeveer 40% minder bananenmeel nodig dan andere soorten meel. Je vervangt honderd gram tarwemeel of tarwebloem dus door ongeveer zestig gram bakbananenmeel. 
 
Je kunt dit glutenvrije meel door zijn neutrale smaak voor allerlei soorten baksels gebruiken. Je bakt bijvoorbeeld heerlijke glutenvrije broden, pizza, pannenkoeken, cake of koekjes met dit meel. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat bakbananenmeel glutenvrij is. Gluten zorgen voor het rijzen en voor de binding in je deeg of beslag. Het binden hoef je je met dit meel gelukkig geen zorgen over te maken. Bakbananenmeel heeft namelijk een sterke vocht-bindende werking en geeft van zichzelf al structuur aan je baksel. Het is hierdoor handig om wat meer vocht te gebruiken wanneer je met bananenmeel bakt. 
 
Wil jij zelf met dit bijzondere meel bakken? Bekijk dan onze recepten en bak een verrukkelijk brood, quiche, pizza en nog veel meer met bananenmeel!
Veelgestelde vragen
Waar koop je bananenmeel?

Bij Bakwinkel koop je een heerlijke bananenmeel van groene bakbananen. Dit meel geeft een stevige structuur aan je baksels en heeft een sterke vocht-bindende werking in je deeg of beslag. Daarnaast beschikt dit meel over het bijzondere resistent zetmeel, welke verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. 

Is bakbananenmeel glutenvrij?

Ja, bakbananenmeel is glutenvrij. Dit meel wordt gemaakt van onrijpe bakbananen, welke van nature glutenvrij zijn. Je kunt dus met dit meel bakken als je een glutenintolerantie of coeliakie hebt.

Wat kun je met bananenmeel?

Bakbananenmeel heeft een neutrale, ietwat nootachtige smaak. Dit glutenvrije meel is geschikt voor het bakken van brood, zoete baksels en hartige baksels. Bak bijvoorbeeld brood, platbrood, cake of pizza met dit bijzondere meel. 

Hoe bewaar je bakbananenmeel?

Bakbananenmeel bewaar je net zoals andere meelsoorten. Je kunt dit meel het beste luchtdicht op een donkere en koele plek bewaren. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...