0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een biologische broodmix?

Een biologische broodmix is een speciaal soort broodmix. Dat een broodmix biologisch is, zegt nog niks over wat voor soort brood je ermee kan bakken. Het zegt juist iets over waar de ingrediënten in de broodmix vandaan komen.  Om te weten wat een biologische broodmix is, moeten we dus eerst weten wat biologisch brood is.
 
Biologisch brood is in Nederland een beschermde productaanduiding. Je mag je brood dus niet zomaar biologisch noemen. Biologisch brood moet biologische ingrediënten bevatten. Het graan waarvan de meel of bloem is gemaakt, moet biologisch geteeld zijn. Dat betekent dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest zijn gebruikt door de boer. Omdat hetzelfde gewas zonder deze middelen niet elk jaar op dezelfde grond goed groeit, wordt de grond afgewisseld. Het ene jaar staat er graan op een bepaald stuk grond en het andere jaar staat er een ander gewas op datzelfde stuk grond.
 
Brood bevat natuurlijk ook andere ingrediënten naast graan. Zo bevat een brood soms ook suiker, een rijsmiddel en melkpoeder. Om je brood biologisch te mogen noemen, moet 95% van de ingrediënten biologisch zijn. 
 
In een biologische broodmix zijn dus ook minimaal 95% van de ingrediënten biologisch. Verder heb je verschillende soorten biologische broodmixen. Je kunt eigenlijk alle soorten brood biologisch maken als je een biologische broodmix gebruikt. 

Waarom een biologische broodmix 

Er zijn verschillende redenen waarom je een biologische broodmix zou willen gebruiken. Ten eerste is het goed om een biologische broodmix te gebruiken omdat de ingrediënten biologisch zijn. Biologische teelt is beter voor het milieu, omdat het zorgt voor minder grondvervuiling. Er zijn geen chemicaliën gebruikt voor de teelt van het graan, wat de grondkwaliteit ten goede komt. Ook draagt biologische landbouw bij aan de biodiversiteit van de omgeving waar graan en andere ingrediënten verbouwd worden.
 
Ook voor het gemak is een biologische broodmix handig. Als je biologisch brood wil bakken, moet je dus zelf ervoor zorgen dat minstens 95% van je ingrediënten biologisch zijn. Het kan lastig zijn om naar al die verschillende biologische ingrediënten op zoek te gaan. In de broodmix voor biologisch brood zitten al die ingrediënten al. 
 
Verder is een broodmix voor biologisch brood ook handig als je niet vaak (biologisch) brood bakt. Als je alle losse ingrediënten verzamelt, zul je altijd van alle ingrediënten wat over hebben. Als je vaak brood bakt, is dat natuurlijk geen probleem. Maar als je soms brood bakt of als je het gewoon eens wilt proberen, is het wel handig om een broodmix voor biologisch brood te gebruiken. Je houdt dan niet een heleboel verpakkingen met meel, gist en bakkerszout over na het bakken.
 
Ten slotte bevatten ook biologische broodmixen meelverbeteraars en broodverbeteraars. Deze toevoegingen zijn natuurlijk biologisch waar mogelijk. Soms kunnen ingrediënten niet biologisch zijn. Een voorbeeld daarvan is water. Je gebruikt water als een ingrediënt voor je brood, maar biologisch water betekent niks. Waar de meelverbetermiddelen wel biologisch kunnen zijn, zijn ze dat ook. 
 
Deze hulpstoffen zorgen ervoor dat je moeiteloos een beter brood bakt dan zonder de meel- en broodverbeteraars. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je brood beter rijst of dat je biologische brood langer houdbaar is. Je bakt dus met een biologische broodmix een hoger, luchtiger en malser brood. 

Biologische broodmix ingrediënten

Een biologische broodmix bevat verschillende ingrediënten. De ingrediënten hangen natuurlijk ook af van welke biologische broodmix je gebruikt. Als je bijvoorbeeld een biologische tarwebroodmix gebruikt, bevat je broodmix de ingrediënten voor een bruin tarwebrood. 
 
Jouw broodmix voor biologisch brood is dus voor minstens 95% biologisch. Daarom bevat een biologische broodmix biologisch tarwemeel, biologische tarwegluten, biologische suiker en biologische plantaardige olie. 
 
Daarnaast zijn, waar mogelijk, de meelverbetermiddelen ook biologisch. Een broodmix voor biologisch brood bevat bijvoorbeeld een biologische emulgator van soja. Daarnaast vind je ook gist, ascorbinezuur en enzymen in je broodmix voor biologisch brood. De enzymen en ascorbinezuur zorgen ervoor dat je brood meer volume krijgt. Daarnaast is je brood langer houdbaar door de enzymen. 

Soorten biologische broodmixen

Je kunt dus kiezen uit verschillende soorten biologische broodmixen. Met de verschillende broodmixen kun je verschillende soorten brood bakken. Wel kun je erop rekenen dat elke broodmix ook echt biologisch is.
 
Voor een bruin brood, kun je gaan voor een biologische tarwebroodmix. Ook een volkorenbrood kun je biologisch maken. Je gebruikt dan de biologische volkorenbroodmix. Deze bevat biologisch volkoren tarwemeel. Hou je meer van wit brood? Dan bak je een overheerlijk biologisch wit brood met de biologische witbroodmix. 
 
Daarnaast kun je ook een heerlijk meergranenbrood met pitjes bakken met een biologische broodmix. Met een biologische meergranenbroodmix bak jij een meergranenbrood met biologische tarwe, biologische spelt, biologisch maïsmeel, biologische gerst, biologische rijstebloem en biologische rogge. Ook de pitjes en zaden zijn natuurlijk biologisch. Jouw brood bevat dan biologische zonnebloempitten, biologisch lijnzaad en biologisch sesamzaad. Super lekker en gezond! 

Biologische brood bakken met een biologische broodmix

Als je je biologische broodmix in huis hebt, wil je natuurlijk ook een zalig biologisch brood bakken.  Met de broodmix is dat zo gedaan. Je hebt al je ingrediënten immers al.
 
Je begint door je broodmix samen te voegen met wat water. Je kunt er dan met de hand een deg van kneden of met een keukenmachine met deeghaken. In een afgedekte mengkom laat je je deeg rijzen. 
 
Na de rijstijd, druk je de lucht uit je deeg en plaats je je deeg in een ingevet broodblik of op een met bakpapier beklede bakplaat. Daar laat je je deeg nogmaals rijzen. Na de tweede rijs, kan je brood de oven in. Je bakt je brood mooi goudbruin en laat het dan nog even afkoelen.
 
Wil jij weten hoe je jouw biologisch brood, bijvoorbeeld een biologisch volkorenbrood, bakt? Bekijk dan de biologische broodrecepten van Bakwinkel. 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...