0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is een Zeeuwse bolus?

Een Zeeuwse bolus is een Zeeuws gesuikerd koffiebroodje waar vaak ook kaneel in verwerkt wordt. De bruine kleur krijgt de Zeeuwse bolus vooral door de bruine basterdsuiker waarmee bolussen gezoet worden. De Zeeuwse bolus wordt gemaakt van luxe witbrood deeg, zoals briochedeeg. 
 
De bolus is rond en plat. Je maakt hem van een streng deeg die je oprolt om de karakteristieke spiraalvorm van bolussen te maken. Het suiker en het eventuele kaneel smeer je op de deegstreng voordat je hem oprolt. De Zeeuwse bolus is dus “gevuld” met bruine basterdsuiker.
 
Het koffiebroodje komt oorspronkelijk uit de provincie Zeeland, maar het heeft wortels in Portugal en Spanje, waar de Joodse gemeenschap een broodje maakte die lijkt op de huidige Zeeuwse bolus.

Waar komen bolussen vandaan?

Bolussen zijn van origine Joodse broodjes. De Joden hebben deze bolussen over de hele wereld verspreid, waardoor je in verschillende landen een variatie op de Zeeuwse bolus kan vinden. Zo kom je in de Verenigde Staten, in Frankrijk, in Jerusalem en in Rusland bolussen tegen in bakkerijen.
 
In Zeeland werden bolussen voor het eerst verkocht in bakkerijen toen Portugese en Spaanse Joden naar Nederland vluchtten. Zij werden in Spanje en Portugal onder het katholieke gezag vervolgd. Zij hadden al een soort bolus, waarvan zij het recept meebrachten naar Middelburg. Daar is het recept aangepast, deels aan de lokale smaakvoorkeuren van de lokale bevolking en deels doordat sommige ingrediënten in Middelburg duur of niet te krijgen waren. Zo ontstond de Zeeuwse bolus, die anders is dan andere bolussen. Op een gegeven moment verspreidde de Zeeuwse bolus zich vanuit Middelburg naar de rest van Zeeland. 
 
De originele bolus zag er heel anders uit dan de huidige Zeeuwse bolus. Voor de Sefardische Joden was de bolus een feestgebak. Deze werd gemaakt met rozijnen en sukade. Het brood kon gefrituurd of gebakken worden. Deze ingrediënten zie je niet vaak terug in de Nederlandse bolus. Maar dit recept wordt wel gezien als de voorganger van het bekende Zeeuwse koffiebroodje.
 
In Zeeland is dit koffiebroodje zo populair dat er jaarlijks een wedstrijd voor bolusbakkers georganiseerd wordt. Deze wedstrijd begon in 1988 met 82 bakkers. Heden ten dage wordt de wedstrijd gehouden in maart. In maart valt namelijk de week van de bolus. 

Soorten bolussen

Een bolus is ook een benaming voor een ander Joods gebakje. Deze lijkt niet heel erg op de Zeeuwse bolus, maar wordt wel als een variant van het Zeeuwse broodje gezien. Het is een gebakje die gemaakt wordt met gember, orgeade of amandelspijs. De bolus met gember heet een gemberbolus. De orgeadebolus wordt gevuld met orgeade of amandelspijs. Orgeade is een amandelsiroop die oorspronkelijk uit Suriname komt.
 
De gemberbolus en de orgeadebolus hebben een andere vorm dan de Zeeuwse variant. Ze worden overgoten met siroop, waardoor ze ook een stuk kleveriger zijn. Zowel de gemberbolus als de orgeadebolus komen oorspronkelijk uit Amsterdam.
 
In België wordt een andere variant op de bolus gemaakt. Het recept van de Belgische bolus, of baulus, ligt dichter bij het originele Joodse recept. Deze bolus is namelijk gevuld met rozijnen en bruine suiker. Deze Belgische bolus heeft wel de bekende spiraalvorm en bevat, naast rozijnen en bruine suiker, ook nog bloem, melk en boter. 
 
Daarnaast zijn bolussen in elk land weer een beetje anders. Zo ook de bolus uit New York. Deze bolus is net zo mals en stroperig als de Zeeuwse variant, maar hij is nog zoeter en dubbel zo groot. Zo wordt het recept per land aangepast op de beschikbare ingrediënten en de voorkeuren van de lokale bevolking.

Hoe maak je een Zeeuwse bolus?

De Zeeuwse lekkernij kun je op verschillende manieren maken. Als je het jezelf makkelijker wilt maken, gebruik je een bakmix. Je kunt een speciale bakmix voor Zeeuwse bolussen gebruiken. Hierin zit je tarwebloem al, alsmede suiker, melkpoeder, kaneel en alle andere ingrediënten die het Zeeuwse broodje zo lekker maken. 
 
Je kunt ook een broodmix voor briochebrood gebruiken. Met een brioche mix maak je een heerlijke bolus. De bolus wordt namelijk gemaakt met luxe wit brooddeeg. Briochebrood wordt natuurlijk ook met dit deeg gemaakt. De brioche mix bevat natuurlijk ook je tarwebloem al. Het deeg dat je met deze broodmix maakt, is zoeter dan het deeg van gewoon wit brood. Deze broodmix bevat namelijk al suiker, fructose, dextrose en glucosestroop. Samen met het melkpoeder en botervet in deze bakmix, maak je dus een heerlijk luxe witbrood deeg. Je kan zelf nog bruine suiker of kaneel toevoegen.
 
Je kan de bolus natuurlijk ook met losse ingrediënten maken. Je hebt dan ei, bloem, gist, zout, suiker, bruine basterdsuiker, melk en boter nodig. Verder kun je nog ingrediënten naar keuze toevoegen, zoals kaneelpoeder. 
 
Doordat het deeg redelijk plakkerig is, kun je het het beste kneden met een keukenmachine en deeghaken. 
 
Je deeg kun je eerst in bolletjes vormen. Je rolt ze dan door je suiker en kaneel. Met een deegroller maak je dan strengen van je deeg die je bedekt met je basterdsuiker en eventuele andere ingrediënten. Je kan hierin goed variëren. Zo maak je de bolus wat frisser door citroenrasp toe te voegen. 
 
De slierten rol je op in een spiraal en bak je in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 
Wil jij zelf zalige Zeeuwse bolussen bakken? Bekijk dan een Zeeuwse bolus recept en maak verrukkelijke Zeeuwse koffiebroodjes helemaal zelf!
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor Zeeuwse bolussen?

De lekkerste ingrediënten voor Zeeuwse bolussen koop je bij Bakwinkel. Zo heb je bijvoorbeeld bruine basterdsuiker, kaneel en bloem nodig. Wanneer je deze heerlijke koffiebroodjes maakt, wil je natuurlijk dat ze zo lekker mogelijk worden. Dat doe je door de beste ingrediënten te gebruiken. Bij Bakwinkel koop je ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit, waardoor jij de lekkerste Zeeuwse bolus kunt bakken.

Verkopen jullie ook een bakmix voor de Zeeuwse bolus?

Jazeker! Met een bolus bakmix of een brioche mix maak jij in een handomdraai deze heerlijke Zeeuwse broodjes zelf. Je hebt al je ingrediënten al bij elkaar met deze broodmixen. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen.

Welke bakspullen heb je nodig voor bolussen maken?

Je hebt een aantal bakspullen nodig als je een bolus gaat maken. Zo heb je sowieso een mengkom nodig om je deeg te kneden en te laten rijzen. Je kunt je deeg met de hand kneden, maar doordat het erg plakkerig is, gaat het kneden beter in een keukenmachine met deeghaken. Met een deegroller maak je strengen deeg die je in de bekende spiraalvorm kunt rollen. Voor het bakken van de Zeeuwse koffiebroodjes heb je bakpapier en een bakplaat nodig voor in de oven. Alle bakspullen die je nodig hebt, bestel je bij Bakwinkel.

Hoe bewaar je zelfgemaakte Zeeuwse bolussen?

Jouw zelfgemaakte Zeeuwse bolussen zijn vers het lekkerst. Je kunt ze dus het beste dezelfde dag nog oppeuzelen. Wil je ze toch bewaren? Bewaar ze dan in een goed afgesloten plastic zak. Een plastic zak is het beste, omdat je de bolussen dan lekker stroperig en klef houdt. Je kunt de Zeeuwse koffiebroodjes ook invriezen. Ze zijn warm natuurlijk het lekkerst, dus wanneer je ze ontdooid hebt, kun je ze nog even opwarmen in de oven.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...