0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een braadslee?

Een braadslee is een schaal die lijkt op een ovenschaal. Een braadslede kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals gietijzer, aluminium en roestvrijstaal. Deze schaal kun je zowel in de oven als op het fornuis gebruiken.
 
Braadsledes zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor groente, ovenschotel, vlees, vis en baksels. Als je een braadslee gebruikt voor het koken, is deze handig als je jouw gerecht even wil laten aanbraden en daarna voor een wat langere tijd wil laten stoven. 
 
Voor brood en andere baksels vul je de braadslede met wat water en zet je deze met je brood in de oven. Jouw brood krijgt hierdoor een heerlijk knapperige korst. 

Braadslede of ovenschaal?

Een braadslede lijkt een beetje op een ovenschaal. Maar ze zijn niet precies hetzelfde. Het is dus handig om een braadslee te hebben, zelfs als je al een ovenschaal hebt.
 
Een braadslede is vaak groter dan een ovenschaal. Als je je braadslee gebruikt voor het koken van bijvoorbeeld vis of vlees, is een ovenschaal vaak niet groot genoeg. Er is natuurlijk tijdens het koken of bakken niets zo frustrerend als erachter komen dat je niet de juiste bakbenodigdheden voor je recept hebt. Je doet er daarom goed aan om zowel een ovenschaal als een braadslede in de keuken te hebben.
 
Een braadslede is daarnaast voor een ander doel gemaakt dan een ovenschaal. De verschillen tussen de twee bakbenodigdheden zijn hierdoor belangrijk. Je kiest het bakgereedschap dat het beste aansluit op jouw recept. 
 
Braadsledes zijn meestal van metaal gemaakt, zoals gietijzer, aluminium of RVS. Ovenschalen, aan de andere kant, zijn meestal van glas of aardewerk gemaakt. Braadsledes hebben bovendien vaak een deksel en/of een rooster. Je kunt dus andere gerechten maken met een braadslee dan met een ovenschaal. 
 
Ten slotte kan een braadslede in de oven, op het fornuis en op een kookplaat. Een ovenschaal van keramiek of van glas is enkel geschikt voor de oven. Als je wil stoven of braden op je fornuis, heb je dus een braadslee nodig. 

Voordelen braadslee

We zagen al dat een braadslee breed inzetbaar is en groot genoeg voor verschillende gerechten die mogelijk niet in de ovenschaal passen. Als je van koken houdt, zijn dit belangrijke voordelen. Maar voor de thuisbakker is een braadslede ook erg handig. Je gebruikt de braadslede namelijk om brood en andere lekkernijen te bakken.
 
Je vult de braadslede met water en plaatst deze in de oven samen met je brood. Hierdoor bak je je brood met stoom. Dit heeft een aantal voordelen. 
 
Bakken met stoom zorgt voor een betere ovenrijs. In de oven rijst je deeg namelijk nog steeds. Omdat de oven een droge omgeving is, zal er zich echter snel een korst vormen om je brood. Je deeg kan hierdoor in de oven niet lang genoeg rijzen. Door te bakken met stoom zorg je ervoor dat je deeg niet te snel een korst krijgt. Je deeg heeft nu meer tijd om te rijzen. Je bakt met stoom dus een hoger en luchtiger brood. 
 
Daarnaast maakt stoom je brood nog lekkerder. Doordat het langer duurt voordat je brood een korst krijgt, zal de korst dunner en knapperiger zijn. Als je een dikkere korst hebt, trekt tijdens het afkoelen van je brood vocht in de korst. De korst is zo dik dat het vocht nergens anders heen kan. Maar als je een dunnere korst hebt, kan het vocht door de korst heen ontsnappen. Hierdoor is korst heerlijk knapperig. 
 
Of je van koken of van bakken houdt, een braadslede is een geweldig hulpmiddel om in de keuken te hebben staan. Probeer het zelf eens en laat je verrassen door een verrukkelijke verse korst. 

Waarvoor gebruik je een braadslede?

Een braadslede kun je voor meerdere gerechten gebruiken. Meestal kook je vlees, vis of gevogelte in een braadslee. Je vult de braadslee dan met water. Je kunt er ook een lekkere bouillon of kruiden in doen. Je braadt je vlees of vis dan in de oven. Het vocht kun je gebruiken voor het arroseren van je vlees. 
 
Als je liever bakt, kun je ook erg veel met een braadslede. Je kunt brood met een betere ovenrijs en een heerlijke korst bakken. Maar ook andere baksels worden nog lekkerder met een braadslee. 
 
Je kunt bijvoorbeeld makkelijk heerlijke crème brûlée bakken in de oven. Je zet de crème brûlée schaaltjes dan in een braadslede met water. 
 
Maar er hoeft niet altijd water in een braadslede. Braadsledes zijn groter dan ovenschalen en geleiden warmte beter door hun materiaal. Een groot en plat baksel die een knapperige bodem moet hebben, zoals een plaatcake, kun je daardoor prima in een braadslee bakken. Je bekleedt de braadslee met bakpapier en bakt makkelijk een heerlijke plaatcake met een natte vulling, zoals fruit, en een stevige bodem. 

Brood bakken met een braadslee

Als je vaak brood bakt, zul je soms een recept tegenkomen waarin staat dat je een braadslee nodig hebt. Maar als dat niet in je recept staat, kun je er ook zelf voor kiezen om een braadslede te gebruiken. 
 
Er zijn meerdere manieren om een braadslede te gebruiken voor het bakken van brood. Je kunt kokend water in je braadslee gieten en deze dan meebakken met je brood. Maar je kunt de braadslede met water ook voorverwarmen in de oven, voordat je deeg erin gaat. Probeer zelf uit wat jij het fijnste vindt. 
 
Als je een brood bakt, kun je tijdens de tweede rijs de oven voorverwarmen. De braadslede verwarm je in de oven mee. Wanneer je het brood in de oven schuift, giet je wat water in de braadslede. Je zal ongeveer 1,5 deciliter willen gebruiken. 
 
Na twintig minuutjes haal je de braadslede uit de oven en verlaag je de oventemperatuur. Omdat de stoom een beschermend laagje om je deeg vormt, kun je van tevoren de oven op ongeveer 220 graden hebben staan. Wanneer je de braadslee uit de oven haalt, verlaag je de temperatuur naar ongeveer 190 graden. Je brood bak je dan nog een kwartiertje in de oven. 
 
Je moet dus wat beter bij je oven blijven als je brood bakt met een braadslede. Maar het heerlijke resultaat is het de moeite echt waard!
 
 
Wil jij ook de lekkerste broden, taarten en andere gerechten bakken? Bestel dan nu een braadslee bij Bakwinkel en ontdek het verschil! 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...