0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn brood ingrediënten?

Brood ingrediënten zijn ingrediënten die je gebruikt bij het bakken van brood. Je denkt nu misschien meteen aan de basisingrediënten voor brood. Dit zijn de vier ingrediënten die je nodig hebt om je brood überhaupt brood te mogen noemen. Dit zijn bakkerszout, gist, water en bloem of meel. Natuurlijk gebruik je niet altijd deze vier brood ingrediënten. Zo is het rijsmiddel niet altijd gist. Voor zuurdesembrood gebruik je zuurdesem en voor sodabrood gebruik je baking soda. Daarnaast mag je ook een ander soort zout dan bakkerszout gebruiken. Maar over het algemeen zijn dit de vier ingrediënten die je gebruikt als je brood bakt.
 
Maar met die vier brood ingrediënten ben je nog niet per se klaar. Je kunt je brood namelijk nog lekkerder maken met één of meer toevoegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bakzaden. Met bepaalde zaadjes of met een bakzadenmix bak jij een heerlijk brood met een knapperige bite. Of misschien bak jij een bananenbrood waar je carobepoeder aan toevoegt. Carobepoeder lijkt qua smaak sterk op cacaopoeder, maar is een stuk gezonder. Je kunt je brood tevens een heerlijke smaak en een lekkere bite meegeven door roggevlokken, tarwekorrels of havergrutten te gebruiken. 
 
Bovendien kun je ervoor kiezen om je brood wat gezonder te maken. Je voegt dan zemelen of haverproducten, zoals havermout, toe aan je deeg. Op die manier krijg je meer vitaminen, mineralen en vezels binnen. Daar hoef je helemaal geen moeite voor te doen. Je gooit simpelweg een extra ingrediënt in je mengkom. 
 
Kortom, brood ingrediënten zijn ingrediënten die je aan je deeg toevoegt om je brood lekkerder, mooier of gezonder te maken. Niet alleen verbeter je op die manier de kwaliteit van je brood, je maakt het bakken van je brood ook nog eens een stuk leuker. Je kunt elk brood namelijk net iets anders maken. 

Brood ingrediënten kopen

Bij Bakwinkel kun je uit een enorm assortiment aan ingrediënten voor brood bakken kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende bindmiddelen, rijsmiddelen en broodverbeteraars. In principe zijn dat natuurlijk allemaal brood ingrediënten. Maar je hebt ook keuze uit diverse andere ingrediënten voor brood. Dit zijn ingrediënten die niet thuishoren onder meel en bloem, bindmiddelen, rijsmiddelen, broodverbeteraars en broodmixen. 
 
Bindmiddelen zijn hulpmiddelen die de ingrediënten in je brood binden. Je kunt hierbij denken aan verdikkingsmiddelen of stabilisatoren die water en olie binden. Rijsmiddelen zijn hulpmiddelen die je deeg laten rijzen. Dit zijn bijvoorbeeld gist en baking soda. Broodverbeteraars verbeteren je brood, door het rijsproces een handje te helpen of door op een andere manier de textuur of kleur van je brood te verbeteren. Broodmixen zijn bakmixen met de ingrediënten die je nodig hebt om een specifiek soort brood te bakken. Vaak hoef je alleen nog water of water en boter toe te voegen.
 
Er blijven dan nog diverse ingrediënten voor brood over. Deze ingrediënten binden niet, helpen je deeg niet met rijzen en verbeteren je brood niet op de manier waarop broodverbeteraars je brood verbeteren. Deze brood ingrediënten doen iets anders. Ze veranderen de smaak of textuur van je brood, waardoor je brood nog lekkerder wordt. De meeste van deze ingrediënten kun je zien als smaakmakers. Zo is een brood met pitjes of tarwekorrels net iets lekkerder dan brood zonder pitjes. Ook deze brood ingrediënten kun je kopen bij Bakwinkel.
 
Als jij iets extra's wil toevoegen aan je brood, voor net een lekkerdere smaakbeleving of knapperige bite, kies je dus voor één of meer van deze ingrediënten voor brood. Maar over welke ingrediënten hebben we het dan? 

Brood ingrediënten: maak elk brood uniek

We hebben het over smaakmakers en andere diverse brood ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan zemelen, havergrutten, desempoeder of speltvlokken. Al deze brood ingrediënten voegen een unieke beleving toe aan je brood. We noemen hier enkele voorbeelden.

Zemelen

Zemelen maken deel uit van graankorrels. Ze zijn de buitenste vliesjes van bijvoorbeeld tarwekorrels, haverkorrels en speltkorrels. Deze zemelen zijn ontzettend gezond. Ze bevatten essentiële vitaminen en mineralen.
 
Wanneer je wit brood bakt, gebruik je bloem. De zemelen zijn volledig uit elke soort bloem gezeefd. Ze zullen dan ook niet in je wit brood zitten. In bruin brood zit nog maar een deel van de zemelen. Enkel in volkoren brood zijn de zemelen nog volledig aanwezig. 
 
Houd jij meer van wit brood of bruin brood dan van volkoren brood? Dan kun je jouw wit brood of bruin brood gezonder maken door wat extra zemelen toe te voegen. Zo bak je een brood met de smaak van wit brood en de gezondheidsvoordelen van volkoren brood. 
 
Je kunt namelijk zakjes met tarwezemelen of haverzemelen kopen. Deze meng je simpelweg met je andere ingrediënten wanneer je brood bakt. Je brood wordt in één klap gezonder. Dat is handig! 

Roggevlokken

Roggevlokken kun je ook toevoegen aan je brood. Dit zijn platgestampte roggekorrels. Je ziet ze vaak op de korst van volkoren brood en meergranenbrood liggen. Roggevlokken zijn erg gezond. Ze bevatten alle gezonde delen van de roggekorrel. De vitaminen, mineralen en vezelen van roggekorrels voeg je dus toe aan je brood door roggevlokken mee te bakken met de rest van je deeg. 
 
Roggevlokken zorgen ervoor dat je brood de heerlijk zachte, ietwat zoete smaak van rogge krijgt. Daarnaast voeg je met deze vlokken een stevige, krokante bite toe aan je brood. Je bakt ze mee met je deeg of decoreert je korst met deze verrukkelijke vlokken.

Desempoeder

Hou jij van de smaak van zuurdesembrood, maar wil je niet een week lang bezig zijn met het onderhouden van een zuurdesemstarter? Dan giet je simpelweg wat desempoeder in je mengkom. Desempoeder bestaat uit gedroogde en gemalen desem. 
 
Dit poeder is geen rijsmiddel. De bacteriën in desem die je deeg doen rijzen, zijn inactief gemaakt. Je hebt dus nog steeds een rijsmiddel, zoals gist, nodig wanneer je bakt met desempoeder. Maar desempoeder geeft jouw brood wel die heerlijke smaak van desembrood. Gebruik bijvoorbeeld desempoeder om zelf Oberlander brood te bakken. 

Havermout 

Havermout kennen we allemaal wel. Je maakt van dit haverproduct een zalige havermoutpap. Maar wist je dat je nog veel meer kunt maken met havermout?
 
Havermout wordt gemaakt door hele haverkorrels te snijden. Deze gesneden haverkorrels staan ook wel bekend als havergrutten. Deze havergrutten worden gestoomd, geplet en klein gesneden om havermout te maken. 
 
Havermout kun je voor die lekkere haversmaak en voor een knapperige bite meemengen met je andere brood ingrediënten. Je hebt iets minder knapperige stukjes als je havermout gebruikt dan met havervlokken. Als je dus liever iets zachtere stukjes in je brood hebt, gebruik je havermout. 

Havergrutten

Met haver kun je werkelijk van alles. Er zijn namelijk ook nog havergrutten. Deze brood ingrediënten bestaan uit haverkorrels die gesneden zijn, maar niet geplet. Ze hebben dus een andere vorm dan havermout en havervlokken. Havergrutten zijn minder bewerkt dan havermout en daardoor een stuk gezonder. Havergrutten bevatten nog de vezelrijke kiem en vitaminerijke zemel. Alleen al voor de gezondheidsvoordelen is het een goed idee om havergrutten mee te bakken met je brood.
 
Havergrutten hebben een krokantere bite dan havervlokken en havermout. Ze zijn in je brood dus lekker knapperig. Ze hebben een vollere en meer nootachtige smaak dan havermout en havervlokken, waardoor ze zorgen voor een andere smaakbeleving. Je kiest voor de smaak en textuur zelf welke haverproducten jij het lekkerst vindt in je brood. 
 
Zo zijn er nog veel meer brood ingrediënten de je brood een stukje rijker maken. Je kunt bijvoorbeeld ook tarwekorrels of speltkorrels meebakken met je deeg. Ook bakzaden maken je brood weer net iets anders. Welke brood ingrediënten ga jij uitproberen?

Bakken met brood ingrediënten

Met verschillende brood ingrediënten bak je net iets anders. De meeste ingrediënten bak je mee met je deeg. Je mengt ze dus gewoon mee met je bloem, gist en water. Maar zaden en havervlokken kun je natuurlijk ook ter decoratie toevoegen aan je korst. Welke brood ingrediënten je gebruikt en hoe je ermee bakt, is helemaal aan jou. Dat houdt het bakken toch leuk!

Haver

Havermout kun je met je andere ingrediënten mengen en meebakken in je brood. Maar je kunt ze ook over je korst strooien. Dit zie je vaak bij meergranenbrood en volkoren brood. 
 
Bovendien kun je havermout vermalen tot een zelfgemaakt havermeel. In een keukenmachine maal je je havermout dan tot een fijn poeder. Dit meel gebruik je om verrukkelijke broden, pizza, pannenkoeken en muffins te maken.
 
Havergrutten en tarwegrutten kun je heerlijk meebakken met je brood. Je moet ze dan wel eerst koken voor ongeveer een half uurtje. Dan meng je ze gewoonweg mee met je andere ingrediënten voor een overheerlijk brood met een spannende bite.

Tarwe

Zoals eerder al even genoemd, kun je ook lekker bakken met tarwekorrels. Dit zijn de hele korrels van tarwe. Deze brood ingrediënten zijn eerst gereinigd, waardoor ze meteen klaar zijn voor gebruik. Je kunt van deze korrels je eigen tarwemeel maken met een graanmolen. Maar je kunt ze ook heelhuids toevoegen aan je brood. Deze korrels maken je brood anders dan andere broden met een knapperige bite en de intacte zemelen en kiemen van deze wonderlijke plant. 
 
Wil je jouw brood nog gezonder maken? Dan voeg je tarwezemelen of haverzemelen toe. Je vervangt dan een deel van je meel of bloem door tarwezemelen of haverzemelen. Je kunt natuurlijk ook beide soorten zemelen gebruiken. 
 
Kortom, jij kunt unieke broden bakken met deze heerlijke brood ingrediënten. Ben jij enthousiast geworden en wil je zelf overheerlijke broden bakken met iets extra's? Bekijk dan onze brood ingrediënten en recepten!
Veelgestelde vragen
Waar koop je brood ingrediënten?

De lekkerste ingrediënten voor zelf brood bakken, koop je bij Bakwinkel. Kies uit een veelzijdig assortiment aan de lekkerste smaakmakers en toevoegingen om jouw brood nóg lekkerder te maken.

Welke brood ingrediënten verkopen jullie?

Bij Bakwinkel kies je uit verschillende toevoegingen voor jouw brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brood ingrediënten zoals desempoeder om moeiteloos zelf desembrood te maken. Wil jij jouw brood wat gezonder maken? Dan kies je voor tarwezemelen of haverzemelen. Hou jij wel van een stevige bite?Dan ga je voor een bakzadenmix, havergrutten, tarwekorrels of havermout. Daarnaast heb je natuurlijk nog veel meer keuze. Bekijk ons assortiment aan brood ingrediënten en bak het brood dat jij wil bakken. 

Wat zijn de basisingrediënten voor brood?
Er zijn vier basisingrediënten voor brood: water, gist, bakkerszout en meel of bloem. Soms vervang je gist door een ander rijsmiddel. Zo gebruik je zuurdesem voor zuurdesembrood en baking soda voor sodabrood. Bovendien kun je een ander soort zout dan bakkerszout gebruiken. Maar in de basis, zijn dit de brood ingrediënten die je in elk brood tegenkomt.
 
Verkopen jullie ook desempoeder?

Ja, bij Bakwinkel kun je ook desempoeder kopen. Dit poeder bestaat uit gedroogde en gemalen desem. Desempoeder voeg je samen met een rijsmiddel toe aan je brood voor een zalige desemsmaak. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...