0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een broodbaksteen?

Een broodbaksteen is een steen die meestal van klei gemaakt wordt. Een broodbaksteen wordt ook wel een pizzasteen of een ovensteen genoemd. Deze steen heeft een enigszins poreuze structuur. Je warmt een ovensteen op in de oven. De hitte wordt over de hele steen verspreid. De pizzasteen houdt de warmte langdurig vast, waardoor je er heerlijke broden, pizza's en andere deegstukken op kunt bakken.
 
Vroeger was het bakken op steen heel normaal. Ovens waren namelijk van steen gemaakt. Het deeg werd op de stenen vloer van de oven gelegd om brood en andere gerechten te bakken. Hier komt de naam “vloerbrood” vandaan. Tegenwoordig bakken we brood niet meer vaak op steen of op de vloer van een oven. Dat is jammer, want je brood wordt heerlijk knapperig als je het op deze manier bakt. Als je een zalig ambachtelijk brood wil bakken, kun je de authentieke bakwijze recreëren door te bakken op een broodbaksteen. 
 
Een ovensteen wordt meestal van een speciaal soort klei gemaakt. Vaak is dit chamotte, een materiaal van gebakken klei. Dit materiaal zorgt ervoor dat de ovensteen de warmte goed op kan slaan en geleidelijk af kan geven aan het deeg. 
 
Een pizzasteen is altijd voedselveilig en vuurvast. Deze bijzondere steen is bestand tegen een temperatuur van maarliefst 1000 graden Celsius. De meeste stenen zijn voor elk soort oven geschikt, al kan het bij zware ovenstenen voorkomen dat het ovenrooster het gewicht niet kan dragen. Bij een gewone broodbaksteen zal dit echter geen probleem moeten zijn. 

Voordelen broodbaksteen

Dat klinkt natuurlijk allemaal goed, maar waarom zou je nu een steen in je oven zetten als je ook gewoon brood kunt bakken in een broodvorm of op een bakplaat? De voornaamste reden is simpel: brood dat op een ovensteen gebakken is, is een stuk lekkerder. Als je zelf brood bakt op een broodbaksteen, zul je het verschil al snel ervaren. Probeer het dus vooral eens uit en laat je verrassen door een verrukkelijk, knapperig brood!
 
Het is niet voor niets dat wij ambachtelijk brood en echte Italiaanse pizza zo lekker vinden. Deze delicatessen zijn namelijk gebakken op een pizzasteen. Hierdoor is zelfs de onderkant van het deeg heerlijk knapperig geworden. Een broodbaksteen ontrekt namelijk vocht uit de onderkant van het deegstuk. Dit is een unieke kwaliteit van ovenstenen. Met een broodvorm of bakplaat gebeurt dit namelijk niet.
 
Bovendien zijn ovenstenen ontzettend veelzijdig. Je gebruikt de steen voor het bakken van brood, kleingebak, pizza, flammkuchen en andere lekkernijen. Sommige broodbakstenen zijn zelfs geschikt voor op de barbeque. En onthoud: alles wat je op de ovensteen bakt, wordt een stuk knapperiger!
 
Zitten er dan nog nadelen aan een broodbaksteen? Ja, dat wel. Anders zou niemand brood bakken in een broodvorm of op een bakplaat. Afhankelijk van het formaat en de dikte, kan de steen zwaar zijn. Op zich kun je de steen gewoon in de oven laten staan, maar als je iets anders wilt bakken, zal de steen toch even verplaatst moeten worden. 
 
Daarnaast duurt het lang voordat de steen opgewarmd is. Maar gelukkig kun je meerdere broden of meerdere baksels naast elkaar bakken op de ovensteen in één keer. Als je pizzasteen eenmaal warm is, maak je er dus optimaal gebruik van.

Brood bakken op een broodbaksteen

Ben jij overtuigd en wil jij een heerlijk knapperig brood bakken op een broodbaksteen? Bakwinkel helpt je natuurlijk graag! Daarom vertellen wij je hier hoe je brood bakt op deze handige steen.
 
Een ovensteen heeft een gladde en een ruwe kant. Je kunt het beste de gladde kant gebruiken. Deze kant van de steen veeg je voor het eerste gebruik schoon met een vochtig doekje. Daarna begin je met het bereiden van je brood:
 
  • Meng de ingrediënten van je brood in een mengkom of in een keukenmachine.
  • Kneed het mengsel stevig samen. Dit kun je met de hand, in de keukenmachine of in de broodbakmachine doen.
  • In een ingevette en afgedekte kom laat je je deeg een uurtje rijzen. Je kan er tevens voor kiezen om je deeg in de broodbakmachine te laten rijzen.
  • Hierna stort je het deeg op een bebloemde werkplek. Met je handen duw je stevig het lucht uit je deeg.
  • Bol je deeg op en laat je bol een kwartier tot een half uur rusten in een rijsmandje.
  • Leg de broodbaksteen in een koude oven. Deze verwarm je een uurtje voor op 225-230 graden.
  • Terwijl je ovensteen aan het opwarmen is, laat je je deeg een uur rijzen, totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Ongeveer tien minuutjes voordat je je brood in de oven schuift, zet je een braadslee met wat water onder in de oven. Hierdoor wordt je brood nog knapperiger.
  • Schuif je brood met een broodschep of inschieter op de voorverwarmde broodsteen. Let op: de steen is erg heet. Gebruik dus een ovenwant.
  • Na een kwartiertje zet je de oven wat lager, ongeveer op 190-200 graden.
  • Laat je brood nog ongeveer 20 minuten goudbruin bakken in de oven.
  • Haal je brood voorzichtig met een ovenwant en een broodschep of pizzaschep uit de oven.
 
Houd er rekening mee dat de ovensteen erg heet wordt. Je wil de steen dus niet aanraken voordat deze compleet is afgekoeld. Gebruik een lange inschieter en een ovenwant wanneer je je brood op de steen schuift en wanneer je deze weer van de steen afhaalt.
 
Ook is het belangrijk om te onthouden dat de ovensteen kan breken. Laat de steen dus niet vallen, dompel de steen niet onder in water en stel de steen niet bloot aan plotselinge temperatuurverschillen. Dit is ook de reden dat je een koude broodbaksteen nooit in een voorverwarmde oven zet. 
 
Tip: Als je merkt dat je deeg vast blijft plakken aan je ovensteen, kun je de steen van tevoren bestrooien met maïsgriesmeel. 

Broodbaksteen kopen

Wil jij zelf een broodbaksteen kopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste vorm en maat kiest. 
 
Je kunt kiezen tussen ronde ovenstenen en rechthoekige ovenstenen. De ronde ovenstenen zijn niet voor elk brood even geschikt. Zo kan het dat een stokbrood niet op de ronde steen past. Maar een ronde ovensteen is natuurlijk wel erg geschikt voor pizza's. Als je één ovensteen wilt hebben voor zowel pizza als brood, dan is een ronde pizzasteen misschien wel de juiste keuze voor jou. Wil je lange broden kunnen bakken? Dan kies je voor een rechthoekige broodbaksteen.
 
Dan moet je nog bepalen welke afmetingen jouw voorkeur hebben. Verschillende ovenstenen hebben in de lengte en breedte (of in de diameter bij ronde stenen) verschillende afmetingen. Bepaal dus hoe veel ruimte je nodig hebt en wat de capaciteit van jouw oven is. 
 
Ook in de dikte van de broodbakstenen zitten grote verschillen. Je hebt pizzastenen die 30 millimeter dik zijn en pizzastenen die slechts 5 millimeter dik zijn. Hoe dikker de steen, hoe langer de steen warmte kan vasthouden. Daarnaast is een dikkere steen beter bestand tegen breken. Maar een dikkere steen met dezelfde lengte en breedte is natuurlijk een stukje zwaarder dan een dunnere steen met dezelfde afmetingen. 
 
Jij beslist dus zelf welke vorm en afmetingen het beste aansluiten op jouw bakstijl en op jouw oven. Heb je een keuze kunnen maken? Dan koop je jouw perfecte broodbaksteen bij Bakwinkel!
Veelgestelde vragen
Waar kun je noten kopen?

De lekkerste noten koop je in de online notenshop van Bakwinkel. Je kunt kiezen voor verschillende noten die erg lekker zijn in notenbrood, zoals amandelen, pecannoten en pistachenoten. Ook kun je gaan voor een gezonde ongebrande en ongezouten notenmix. Met een notenmix kun je makkelijk verschillende noten aan je brood toevoegen. Daarnaast kun je bij Bakwinkel ook lekkere zaden en pitten voor je brood kopen. 

Verkopen jullie ook gedroogde vruchten voor brood bakken?

Jazeker! Notenbrood is erg lekker met zuidvruchten. Denk bijvoorbeeld aan dadel walnootbrood. Bij Bakwinkel koop je niet alleen je bakbenodigdheden, broodingrediënten en walnoten, maar ook heerlijke gedroogde dadels. 

Welke noten zijn lekker in notenbroden?

Je kunt notenbroden bakken met veel verschillende noten. Vaak is een mix van noten juist erg lekker. Walnoten zijn populair in broden met dadels of in bananenbrood. Peccannoten passen bij elk brood. Je kunt bijvoorbeeld pecannotenbrood met vijgen maken. Maar ook bij bananenbrood en brood met appel en kaneel passen pecannoten goed. Amandelen zijn erg lekker met rozijnenbrood en appelbrood. Je kunt je brood versieren met amandelschaafsel en bakken met amandelmeel om zoveel mogelijk amandel in je brood te verwerken. Omdat het gezond en lekker is.Ten slotte zijn pistachenoten ook lekker in brood. Pistachebrood is perfect als je een hartig brood wil bakken. Maak bijvoorbeeld een brood met pistache en pesto. 

Wat voor meel kun je gebruiken voor notenbrood?

Je kunt eigenlijk alle soorten meel gebruiken voor notenbrood. Je kunt volkoren notenbroden maken met volkorenmeel, bruine notenbroden met tarwemeel en glutenvrije broden met amandelmeel. Ook boekweitmeel en kokosmeel zorgen voor lekkere notenbroden. Je kan ook witbrood met noten maken. Je gebruikt dan bloem. Je kan zelfs notenbroden maken zonder meel of bloem! Alleen maar noten.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...