0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een broodmix wit brood?

Een broodmix wit brood is een bakmix welke alle ingrediënten bevat die je nodig hebt om wit brood te bakken. Denk hierbij aan bloem en bakkerszout, maar ook aan gist en broodverbeteraars. Je hoeft met een broodmix wit brood zelf alleen nog water toe te voegen. 
 
Voor elke soort brood is er een broodmix. Met een bakmix voor wit brood bak je zelf gemakkelijk een heerlijk vers wit brood. Om de vraag te kunnen beantwoorden wat een broodmix wit brood is, is het dus belangrijk om te kijken naar wat wit brood zelf is.

Wat is wit brood?

Wit brood wordt ook wel wittebrood genoemd. Wit brood kan met iedere graansoort gebakken worden. Je kunt dus een wit tarwebrood bakken, maar bijvoorbeeld ook een wit speltbrood. Het verschil met andere soorten brood is dat wittebrood niet wordt gemaakt met meel. Wit brood bak je namelijk met bloem. 
 
Bloem wordt gemaakt door een graankorrel, in dit geval tarwe, fijn te malen. De tarwekorrel bestaat uit drie voorname onderdelen: de kiem, het meellichaam en de zemel. Het meellichaam is het witte binnenste van de tarwekorrel. Dit deel bestaat voornamelijk uit zetmeel. De kiem ligt bovenop de graankorrel. Dit is het deel waar een nieuw plantje uit kan groeien. De kiem is rijk aan vitaminen, mineralen en gezonde vetzuren. De zemel is het buitenste vliesje van de tarwekorrel. De zemel is rijk aan vezels, maar bevat ook essentiële vitaminen en mineralen. 
 
De kiem en de zemel zijn dus de gezondste delen van de tarwekorrel. Deze twee delen worden volledig uit het meel weggezeefd om bloem te maken. Alleen het meellichaam blijft dus over in de bloem. Hierdoor is wit brood minder voedzaam dan bruin brood en volkorenbrood. Echter, doordat de zemel en kiem niet meer in de bloem zitten, is bloem fijner dan meel. Hierdoor rijst het deeg van bloem makkelijker dan deeg van meel. 
 
Wit brood bevat minstens (tarwe)bloem, water, gist en bakkerszout. Daarnaast worden er vaak nog broodverbeteraars of meelverbeteraars aan het brood toegevoegd. Deze zorgen er onder andere voor dat je brood luchtiger, hoger en malser wordt. 

Geschiedenis van wit brood

Wit brood is in Europa al duizenden jaren oud. Tegen het einde van de negentiende eeuw kwam men erachter dat volkorenbrood en bruin brood gezonder zijn dan wit brood. De mensen werd toen aangeraden om bruin brood of volkorenbrood te eten in plaats van wittebrood. Wij eten in Europa nog steeds veel brood van meel in plaats van wit brood. Buiten Europa is wit brood echter een stuk populairder. Soms wordt bloem voor brood bakken in andere landen zelfs gebleekt. Het bleken van bloem is echter verboden door de Europese Unie, dus in Nederland gebeurt dat niet. 
 
Dat is dus wit brood. Wit brood kun je met losse ingrediënten bakken. Maar je kunt ook een mix voor wit brood gebruiken. Een broodmix wit brood bevat alle ingrediënten die je nodig hebt om wit brood te bakken. Bovendien bevat een broodbakmix ook nog eens broodverbeteraars die de kwaliteit van je brood verbeteren. Deze broodverbeteraars kunnen soms los lastig verkrijgbaar zijn voor thuisbakkers. Een kant-en-klaar broodmix wit brood is dus ontzettend handig. Alle ingrediënten voor jouw brood heb je al bij elkaar in de optimale verhoudingen met een broodmix wit brood. Je hoeft zelf enkel water toe te voegen. 

Voordelen broodmix wit brood

Als je zelf alle ingrediënten voor wit brood kunt kopen en je hebt enkel bloem, gist, zout en water nodig, waarom zou je dan een broodmix wit brood gebruiken voor wit brood bakken?
 
Het klinkt misschien wat overbodig om een broodmix te gebruiken om brood te bakken, maar dat is het zeker niet. Er zitten meerdere voordelen aan broodmixen.
 
Bak jij vaak brood? En als je vaak brood bakt, bak je dan altijd hetzelfde brood? Als je de ingrediënten los koopt, heb je, nadat je je verrukkelijke wittebrood gebakken hebt, bloem, gist, bakkerszout en eventueel meer ingrediënten over. Als je niet vaak brood bakt, zullen deze in je keukenkastje verstoffen. Als je vaak verschillende soorten brood bakt, zul je speltmeel, tarwebloem, amandelmeel en een heleboel andere ingrediënten in je keuken verzamelen. In beide gevallen is het handig om een broodmix te gebruiken. En bakmix voor wit brood bevat precies genoeg voor één brood of voor een aantal kleine broodjes. Op die manier blijft er niks over nadat je klaar bent met bakken. Een broodmix wit brood is dus superhandig als je gewoon eens een brood wil bakken of als je niet enkel wit brood wil bakken totdat je bloem eindelijk op is. 
 
Bovendien zijn de verschillende ingrediënten in je witbroodmix natuurlijk niet in willekeurige hoeveelheden toegevoegd. De bloem, gist, het zout en de andere ingrediënten zijn in hun optimale verhoudingen aanwezig in de broodmix wit brood. Daar hoef je dus al niet meer over na te denken. Je kunt het wegen achterwege laten en moeiteloos een zalig wit brood bakken. 
 
Daarnaast bevat jouw broodmix wit brood niet alleen gist, tarwebloem en bakkerszout. Als jij een wit brood bakt met een broodmix wit brood, heb je ook meteen broodverbeteraars in je deeg zitten. Dit zijn ingrediënten waar je misschien zelf niet meteen aan denkt als je wit brood bakt. Sommige broodverbeteraars, zoals emulgators, zijn zelfs niet makkelijk te krijgen als thuisbakker. Deze hulpmiddelen helpen je brood luchtiger, hoger en malser te worden. Ook zorgen ze ervoor dat je korst lekker knapperig en bruin wordt en dat je brood langer vers blijft. Daar hoef je niks extra's voor te doen. Met een bakmix wit brood bak je in een handomdraai dus een heerlijk brood van hogere kwaliteit. 
 
Dus, als jij niet een heleboel halfvolle zakken bloem, gist en andere ingrediënten op voorraad wil hebben en als jij zonder moeite een hoger, luchtiger en malser wit brood wil bakken, gebruik je een broodmix wit brood. Maar wat zit er dan precies in een broodmix wit brood? Dat vertellen we je nu!

Broodmix wit brood ingrediënten

Een broodmix wit brood bevat alle ingrediënten die je nodig hebt om zelf een overheerlijk en vers wit brood op tafel te kunnen zetten. Je hoeft zelf alleen nog maar water toe te voegen. 
 
Jouw broodmix wit brood bevat natuurlijk tarwebloem. Daarnaast vind je ook bakkerszout terug in je bakmix. Bakkerszout is een speciaal soort zout met toegevoegd jodium. In Nederland en België gebruiken bakkers bakkerszout in brood om jodiumtekorten tegen te gaan. Als je zelf brood bakt, wil je genoeg jodium toevoegen. Dat doe je met bakkerszout. Tevens maakt zout je brood natuurlijk lekkerder. Zout maakt je brood ook malser, doordat het het vocht in je deeg vasthoudt. Daarnaast bevat je broodmix voor wit brood droge gist. Deze gist zorgt ervoor dat je deeg kan rijzen.
 
Dan zijn er nog de broodverbeteraars en meelverbeteraars. Jouw broodmix wit brood bevat bijvoorbeeld enzymen. Enzymen zijn moleculen die van nature voorkomen in tarwe en andere graansoorten. Ze zetten een deel van het zetmeel in je bloem om in suikers. Deze suikers voeden je gist. Je gist heeft deze voeding nodig om zijn werk te kunnen doen. Zonder enzymen rijst je deeg dus niet. 
 
Het kan echter voorkomen dat je deeg niet genoeg enzymen heeft om je gist voldoende te kunnen voeden. Tarwe uit een zeeklimaat bevat bijvoorbeeld niet genoeg enzymen. Daarnaast hangt het af van de oogst. Je weet dus nooit hoe goed je deeg zal rijzen. Daarom voegen veel bakkers extra enzymen toe. Deze zorgen ervoor dat je brood beter rijst, waardoor het malser en luchtiger wordt. Daarnaast zorgen de suikers ervoor dat je korst mooi bruin en knapperig wordt.
 
Jouw broodmix wit brood bevat ook dextrose. Dextrose, ook wel glucose of druivensuiker genoemd, is het soort suiker dat in je deeg voorkomt wanneer de enzymen het zetmeel omgezet hebben in suikers. We hebben het hier dus niet over het suiker dat je in je koffie doet. Je deeg heeft een speciaal soort suiker nodig. Naast de toegevoegde enzymen, zorgt toegevoegde dextrose dus ook voor voldoende voeding voor je gist. Dextrose helpt dus tevens mee om je brood luchtiger, malser en hoger te maken met een lekkere korst. 
 
Een mix voor wit brood zal ook een emulgator bevatten, bijvoorbeeld emulgator E472e. Deze emulgator wordt ook wel DAWE of DATEM genoemd en wordt vooral voor krokante baksels gebruikt. Deze emulgator bindt vet en vocht. Je gebruikt meestal een vet of olie en water in je brood. Water en olie stoten elkaar af. Voor een juiste binding voeg je daarom een emulgator toe aan je deeg. Een emulgator maakt je brood malser, vergroot het volume van je brood en verlengt de houdbaarheid van je zelfgebakken brood. Deze emulgator is dus super handig om aan je deeg toe te voegen. En met een broodmix wit brood hoef je daar niet meer over na te denken. 
 
Dan is er nog ascorbinezuur. Ascorbinezuur is een meelverbeteraar die soms als “antioxidant” op de ingrediëntenlijst voor een brood staat. Ascorbinezuur klinkt misschien een beetje eng, maar het is simpelweg de scheikundige naam voor vitamine C. Vitamine C eet je elke dag wanneer je groenten of fruit eet. Deze meelverbeteraar heeft een E-nummer, namelijk E300. Ascorbinezuur versterkt de glutenvormende eiwitten in je bloem door extra zuurstof aan de gluten af te geven. Er zijn verschillende soorten tarwe, zoals tarwe uit een zeeklimaat of tarwe uit een gematigd klimaat, waarvan de glutenvormende eiwitten niet sterk genoeg zijn. E300 helpt je gluten een handje mee. Hierdoor wordt jouw brood hoger en luchtiger. En wie wil nu niet een hoog en luchtig wit brood bakken?
 
Als jij al je broodingrediënten bij elkaar wilt hebben, inclusief meelverbeteraars, in de juiste verhoudingen, gebruik je voor wit brood bakken dus een broodmix wit brood. 

Bakken met een broodmix wit brood

Ben jij om en kies je voor een broodmix wit brood? Dan wordt het tijd om zelf het lekkerste wit brood te bakken!
 
Je kunt je brood bakken in een broodbakmachine. Je giet dan je broodmix in de broodbak. Hieraan voeg je 300 gram water per 500 gram bakmix toe. Je selecteert dan de stand voor wit brood en wacht totdat je brood klaar is. Zo bak je geheel moeiteloos een zalig, vers wit brood. 
 
Wit brood bakken in de broodbakmachine is natuurlijk erg simpel. De broodmachine is handig als je gaat voor het resultaat en zo snel mogelijk wilt kunnen genieten van een vers, warm wit brood. Je hoeft 's ochtends bijvoorbeeld niet meteen aan het werk voordat je aan het ontbijt kunt. Maar als je met het bakken zelf bezig wilt zijn, bak je jouw wittebrood met de hand. 
 
Als je je brood in de oven wilt bakken, meng je 300 gram water met 500 gram broodmix wit brood. Je kneed de bakmix en het water in een mengkom stevig samen voor ongeveer twintig minuten. Je mengkom dek je dan af met een vochtige theedoek. Laat je deeg ongeveer een uurtje rijzen. Na een uur zal je deeg in volume verdubbeld zijn. Je drukt dan de lucht uit je deeg. Je deeg kun je op een ingevette bakplaat of in een ingevette broodvorm leggen. Je laat het deeg dan afgedekt nog anderhalf uur rijzen. Na het rijzen bak je je wit brood goudbruin in een voorverwarmde oven op 220 graden. Na twintig tot dertig minuten haal je je brood uit de oven en laat je het nog even afkoelen. Daarna smul je van je zelfgebakken wit brood.
 
Wil jij zelf een overheerlijk wit brood bakken met een broodmix wit brood? Bekijk dan onze brood recepten voor in de oven en onze brood recepten voor in de broodbakmachine en verwen jezelf met een versgebakken brood. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je een broodmix wit brood?

De lekkerste broodmix wit brood koop je bij Bakwinkel. Onze broodmix voor wit brood bevat alle ingrediënten die je nodig hebt voor het bakken van een zalig wit brood. Daarnaast bevat deze bakmix ook nog eens broodverbeteraars die ervoor zorgen dat je brood hoger, malser, luchtiger en langer houdbaar is met een knapperige, bruine korst. Daar hoef je zelf helemaal niks voor te doen. 

Verkopen jullie ook andere witbroodmixen?

Jazeker! Elke soort brood bak je met net wat andere ingrediënten. Sommige soorten wit brood hebben bijvoorbeeld baat bij melkpoeder, extra vet of extra suiker. Als jij een specifiek wit brood wilt bakken, krijg je het beste resultaat door te kiezen voor een broodmix die gemaakt is op jouw gewenste brood. Kies bijvoorbeeld voor de ciabatta broodmix of voor de broodmix voor melkbrood. Deze broodmixen en nog veel meer vind je bij Bakwinkel.

Wat kun je allemaal bakken met een broodmix wit brood?

Met de broodmix wit brood van Bakwinkel bak je de lekkerste wittebroden. Je kunt deze mix ook gebruiken om kleine broodjes te bakken. Maar daar houdt het nog niet op! Je kunt namelijk van alles bakken met een broodmix wit brood. Een zoet brood, zoals een bananenbrood of een appelbrood bak je ook makkelijk met een broodmix wit. Of wat dacht je van een saucijzenbroodje of een pizza? Ook kaneelbroodjes of een stol kun je met deze broodmix maken. Voor de creatieve thuisbakker is er met een broodmix voor wit brood dus genoeg te beleven!

Is een broodmix wit brood vegan?
Over het algemeen is een broodmix wit brood vegan. Meestal worden er geen dierlijke producten gebruikt. Toch kunnen sommige broodmixen ei of melk bevatten. Vraag het daarom na of bekijk de ingrediënten goed om erachter te komen of een broodmix werkelijk vegan is. 
 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...