0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is broodpoeder?

Broodpoeder is een broodverbetermiddel. Dit poeder wordt soms ook broodcrème genoemd en kom je tegen in poedervorm, als pasta, als crème en in vloeibare vorm. Thuisbakkers gebruiken meestal poeder en professionele bakkers gebruiken meestal vloeibare broodverbeteraars.
 
Een broodverbeteraar is een hulpmiddel voor je brood. Er zijn bepaalde ingrediënten die je brood malser, krokanter, langer houdbaar of mooier van kleur kunnen maken. Deze ingrediënten staan bekend als broodverbeteraars. 
 
Er zijn tal van verschillende broodverbeteraars. Zo kun je kiezen voor een enzymmix. Dit broodverbetermiddel bestaat uit enzymen en ascorbinezuur. Enzymen en ascorbinezuur zijn allebei hulpmiddelen die je deeg of beslag helpen rijzen. Door deze ingrediënten bak je dus een hoger en malser brood. 
 
Enzymmix kun je voor alle typen brood gebruiken. Maar er zijn ook broodverbeteraars die de specifieke hulpmiddelen bevatten voor een speciaal soort brood. Zo verbeter je de smaak en structuur van melkbrood met melkpoeder en de smaak en kleur van bruin brood met moutpoeder. Deze specifieke broodverbeteraars staan bekend onder de naam “broodpoeder”. Bij deze poeders zie je aan de naam voor welk type brood de broodverbeteraar bedoeld is. Zo kies je bijvoorbeeld voor klein broodpoeder wanneer je kleine broodjes wil bakken en voor krokantpoeder wanneer je krokante broodjes wil bakken.
 
Je hoeft natuurlijk geen broodverbeteraar te gebruiken als je zelf brood bakt. Met de vier essentiële ingrediënten: meel of bloem, water, zout en gist, bak je ook heerlijke broden. Maar een broodverbeteraar, zoals broodpoeder, helpt je een brood te bakken die net wat lekkerder, krokanter, malser, mooier of langer houdbaar is. 

Voordelen broodpoeder

Broodpoeder heeft verschillende voordelen voor je brood. Wat het broodverbetermiddel precies doet, hangt af van het soort poeder dat je gebruikt. Zo kan het poeder ervoor zorgen dat je brood een mooiere kleur of een betere structuur krijgt. Krokantpoeder zorgt er bijvoorbeeld voor dat je brood langer houdbaar blijft en een krokante korst heeft.
 
Elk broodverbetermiddel heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Dat geldt dus ook voor broodpoeder. Maar een voordeel van dit poeder is dat dit broodverbetermiddel specifiek ontwikkeld is voor een bepaald soort brood. Je krijgt voor het brood dat jij wil bakken het beste resultaat met een broodpoeder. Andere broodverbeteraars, zoals enzymmix, helpen natuurlijk ook om je brood malser en luchtiger te maken, maar met een specifieke broodverbeteraar combineer je de beste ingrediënten om jouw brood zo lekker mogelijk te maken. 
 
Dat is belangrijk, omdat sommige soorten brood niet zomaar met een algemene broodverbeteraar gebakken kunnen worden. Zo bak je met enzymmix niet de lekkerste harde broodjes of rozijnenbroden. Daarvoor zijn speciale ingrediënten nodig die je niet in algemene broodverbeteraars terugvindt. Met een broodpoeder hoef je bij het brood dat jij wil bakken dus niet uit te zoeken wat je precies nodig hebt om jouw brood zo lekker mogelijk te maken. Alles wat je nodig hebt zit namelijk al in het broodpoeder dat past bij jouw brood.

Broodpoeder ingrediënten

Broodpoeder komt dus voor in allerlei soorten. Elke soort poeder bestaat uit ingrediënten die speciaal zijn samengesteld voor een specifiek soort brood. Toch zijn er een aantal ingrediënten die je in bijna elke soort broodpoeder tegenkomt. 

Ascorbinezuur

Eén daarvan is ascorbinezuur. Ascorbinezuur, ook wel vitamine C genoemd, is een broodverbetermiddel die het E-nummer E300 draagt. Ascorbinezuur verbetert de kwaliteit van de glutenvormende eiwitten in je bloem of meel. Deze gluten zijn essentieel voor de structuur van je deeg. Ascorbinezuur zorgt ervoor dat je deeg beter rijst en elastischer wordt, waardoor je een brood bakt die hoger en luchtiger is dan een brood zonder ascorbinezuur.

Enzymen

Een ander ingrediënt die je in bijna alle broodverbeteraars tegenkomt, zijn enzymen. Enzymen komen van nature al voor in de graankorrel, maar in sommige gevallen niet voldoende. Enzymen zetten een deel van het zetmeel in de graankorrel om in suikers. Deze suikers dienen als voeding voor je gist. De toevoeging van enzymen zorgt ervoor dat je deeg nog beter kan rijzen. Daarnaast wordt er meer suiker geproduceert door de toevoeging van extra enzymen dan nodig is voor de gistcellen. De suiker die overblijft, helpt de korst van je brood om mooi bruin te worden. 

Suiker

In sommige broodverbeteraars zul je ook suiker aantreffen. De toevoeging van suiker heeft dezelfde functie als de toevoeging van extra enzymen. De suiker fungeert als voeding voor je gist, waardoor je brood beter rijst. Daarnaast kleurt suiker dat overblijft je korst mooi bruin. Natuurlijk maakt suiker je brood ook wat zoeter.

Vetten en emulgators

Vetten en emulgators verlengen de houdbaarheid van je brood. Deze stoffen komen dus ook vaak voor in broodverbeteraars. Vet, zoals plantaardige olie, reuzel of boter, zorgt ervoor dat je brood malser wordt en langer houdbaar blijft. Een emulgator doet dat ook, maar bindt daarnaast water met olie of vet in je deeg. Emulgators die veel gebruikt worden in broodverbeteraars zijn bijvoorbeeld soja en lecithine. 

Melkpoeder

Bovendien zijn er stoffen die je aan je brood kunt toevoegen om de smaak, geur of kleur van je brood te beïnvloeden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld melkpoeder. Melkpoeder zorgt voor een zachte smaak en wordt vaak gebruikt in melkbrood. Melkpoeder bevat daarnaast ook vet, waardoor dit broodverbetermiddel de houdbaarheid en malsheid van je brood verbetert. De suikers in melkpoeder geven je korst een mooie bruine kleur.

Moutpoeder

Een andere kleur- en smaakstof die je soms tegenkomt in broodverbeteraars is moutpoeder. Moutpoeder is een poeder van fijngemalen mout en kom je veel tegen in bruin brood, volkoren brood en meergranenbrood. Dit poeder geeft je brood een diepe, donkerbruine kleur en de karakteristieke smaak van mout. Brood met moutpoeder smaakt licht zoet.

Glutenpoeder

Ten slotte is er nog glutenpoeder. Glutenpoeder is een poeder van gemalen tarwegluten. Deze gluten zorgen ervoor dat je deeg beter rijst en bindt. Hierdoor draagt glutenpoeder bij aan de malsheid, luchtigheid en het volume van je brood. Dit poeder is vooral een uitkomst wanneer je een meelsoort gebruikt met weinig glutenvormende eiwitten, zoals speltmeel of eenkoornmeel.
 
Al deze ingrediënten kun je dus tegenkomt in je broodpoeder. Elk poeder is anders en bevat de ingrediënten die het beste resultaat leveren voor het specifieke brood waarvoor het poeder ontworpen is. 

Soorten broodpoeder

Je kunt dus kiezen uit verschillende soorten broodpoeders. Elk poeder bevat de ingrediënten die zorgen voor een optimaal resultaat voor het specifieke brood dat jij wil bakken. Wij zetten hier de meest bekende poeders op een rij:

Volkoren broodpoeder

Volkoren broodpoeder is een poeder die ontworpen is voor volkoren brood. Dit poeder kan echter ook gebruikt worden voor het bakken van bruin brood of meergranenbrood. Volkoren broodverbeteraar bevat onder meer glutenpoeder voor een malsere kruin en een hoger volume. Daarnaast kom je in dit broodverbetermiddel ook moutpoeder tegen voor een mooiere kleur en lekkerdere smaak. Enzymmix, ofwel enzymen en vitamine C, zit natuurlijk ook in deze broodverbeteraar, alsmede een vet en/of een emulgator.

Boterstollenpoeder

Boterstollenpoeder is een broodverbeteraar die speciaal ontworpen is voor boterstollen. Je gebruikt dit poeder dus voor stollen. Deze broodverbeteraar bevat enzymmix, glutenpoeder, suiker en een grote hoeveelheid vet. Vaak vind je ook een emulgator terug in boterstollenpoeder. Een kleurstof die vaak toegevoegd wordt aan dit broodpoeder is E100, ofwel curcumin. Dit is een natuurlijke kleurstof die gewonnen wordt uit de wortelstokken van de Curcuma longa. Kurkuma, welke van dezelfde plant afkomstig is, is een specerij die je waarschijnlijk in je keuken hebt staan. 

Vruchtenbroodpoeder

Vruchtenbroodpoeder wordt ook wel krentenbroodpoeder genoemd. Dit broodpoeder is speciaal ontwikkeld voor die heerlijke zachte smaak, luchtige structuur en gelige kleur van krentenbrood. Vruchtenbroodpoeder kun je voor allerlei gevuld brood gebruiken, zoals appel-kaneelbrood of panettone. Deze broodverbeteraar bevat enzymmix, vet en een emulgator, glutenpoeder, smaak- en geurstoffen en een kleurstof. Ook in deze broodverbeteraar is die kleurstof meestal E100. 

Krokantpoeder

Krokantpoeder of krokant broodpoeder is een broodverbeteraar die ontworpen is voor krokant brood. In dit broodverbetermiddel vind je onder meer dextrose, moutpoeder, enzymmix, glutenpoeder en vet. Een variant op krokantpoeder is hard broodpoeder. Deze bevat ongeveer dezelfde ingrediënten  als krokant broodverbeteraar en is geschikt voor harde broodjes. 

Wit broodpoeder

Wit broodpoeder is een broodverbeteraar die geschikt is voor wit brood. Dit poeder zorgt voor een wittere kruim, een verse en malse structuur en een hoger volume. In dit broodverbetermiddel zit minimaal enzymmix, vet, suiker en een emulgator.

Melkbroodpoeder

Melkbroodpoeder lijkt op wit broodpoeder, maar is speciaal gemaakt voor melkbrood. Deze broodverbeteraar bevat enzymmix, vet, suiker, een emulgator en natuurlijk melkpoeder.

Bruin broodpoeder

Bruin broodpoeder lijkt op volkoren broodpoeder. Dit poeder verbetert de kwaliteit van je zelfgebakken bruin brood en is te koop in verschillende varianten. Zo bevatten enkele broodverbeteraars voor bruin brood desempoeder, terwijl andere dit ingrediënt niet hebben. Meestal kom je in dit poeder de gewoonlijke ingrediënten, zoals vet en enzymmix tegen, alsmede moutpoeder voor een mooiere kleur en een lekkerdere smaak. 

Klein broodpoeder

Klein broodpoeder is speciaal gemaakt voor kleine, zachte broodjes. Je kunt hierbij aan puntjes en bolletjes denken. Voor die luchtige textuur, zachte smaak en mooie buitenkant gebruik je dit broodverbetermiddel. Dit broodverbetermiddel bevat dextrose, glutenpoeder, enzymmix, vet, emulgator en melkpoeder of weipermeaat.
 
Elk poeder is anders en zelfs elk specifiek poeder, bijvoorbeeld elk krokantpoeder, is anders. De ingrediënten die hier genoemd zijn, zijn ingrediënten die je minimaal in de meeste poeders van dat soort tegenkomt. Bekijk daarom altijd de ingrediënten en instructies op de verpakking van jouw broodpoeder.

Bakken met broodpoeder

Als je ervoor gekozen hebt om een broodpoeder te gebruiken als broodverbetermiddel, ben je klaar om te bakken. Voor de meeste soorten poeders gebruik je 2-3% poeder van de hoeveelheid meel of bloem. Als je 500 gram meel gebruikt, voeg je dus ongeveer 10 gram broodverbeteraar toe. De hoeveelheid verschilt echter per broodverbeteraar. Bekijk dus altijd de instructies op de verpakking van jouw poeder.
 
Wanneer je krokant broodpoeder gebruikt, kun je het beste bakken met stoom. Zo bak je een brood of broodjes met een heerlijk knapperige korst. Je bakt je brood dan in de oven met een braadslee met daarin kokend water. Als je broodjes niet knapperig uit de oven komen, kan het dat je te veel of te weinig water hebt gebruikt. 
 
Wanneer je je broodverbeteraar toevoegt, kun je het beste je poeder met je meel of bloem mengen voordat je de rest van je ingrediënten toevoegt. Op die manier mengt je poeder sowieso goed met je meel of bloem.
 
Verder hangt het erg van je broodsoort en poeder af hoe je het lekkerste brood bakt met een broodverbeteraar. Wil jij ook heerlijke broden bakken met broodpoeder? Volg dan een van onze brood recepten voor het beste resultaat!
Veelgestelde vragen
Waar koop je broodpoeder?

Het beste broodpoeder voor jouw brood koop je bij Bakwinkel. De broodverbeteraars van Bakwinkel zijn optimaal samengesteld voor het beste bakresultaat. Met een poeder van Bakwinkel bak jij dus een brood die lekkerder en mooier is dan het brood van de bakker! 

Welke soorten broodpoeders verkopen jullie?

Bij Bakwinkel kies je in ons uitgebreide assortiment uit verschillende broodverbeteraars. Zo bak je zalige bolletjes met het poeder voor klein brood van Bakwinkel. Ook krokantpoeder, poeder voor wit brood, stollenpoeder en meer koop je bij Bakwinkel. Alles wat je nodig hebt om de lekkerste broden te bakken, vindt je bij Bakwinkel.

Wat is broodpoeder?

Broodpoeder een broodverbeteraar die de kwaliteiten van je zelfgebakken brood verbetert. Zo kan deze broodverbeteraar er bijvoorbeeld voor zorgen dat je brood langer houdbaar is, een malsere structuur heeft, lekkerder is, een mooiere kleur heeft of luchtiger is. Er zijn verschillende soorten poeders, elk ontworpen voor een specifieke broodsoort. 

Hoe gebruik je broodpoeder?

Dit poeder gebruik je als een broodverbeteraar. Je mengt dit poeder door je meel of bloem om de kwaliteiten van je brood te verbeteren. Zo maak je je brood bijvoorbeeld malser, luchtiger of langer houdbaar met dit poeder. Je kiest het beste poeder voor het soort brood dat jij wil bakken en voegt ongeveer 2-3% van het gewicht van je meel of bloem in poeder toe. Voor 500 gram bloem gebruik je dus ongeveer 10 gram poeder. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...