0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Soorten broodroosters

Weet jij wat jouw broodrooster allemaal kan? En voldoet jouw toaster aan jouw wensen? Er zijn enorm veel verschillende soorten broodroosters. Zo hebben sommige toasters een LED-scherm, kun  je bij sommige toasters de bruiningsstand instellen en zijn er toasters waarmee je broodjes kunt ontdooien of warm houden. Dan zijn er broodroosters met een tostiklem en toasters voor stokbrood. En verschillende broodroosters hebben ook nog eens verschillende sleuven, waarmee je bijvoorbeeld vloerbrood, bagels en panini's kunt roosteren. 
 
Het kan wat overweldigend zijn om een nieuwe toaster te vinden. Daarom zetten wij hier de belangrijkste en meest populaire soorten voor je op een rij.
 
Ten eerste zijn er twee verschillende soorten toasters waaruit je kunt kiezen: verticale broodroosters en horizontale broodroosters.

Verticale broodroosters

De verticale toaster is waarschijnlijk het apparaat dat je gewend bent. De sleuven zijn diep en kort. Ze zijn erop gemaakt dat je je boterham verticaal in de sleuf zet. Als je sneetjes geroosterd zijn, springen ze er dan ook verticaal uit. Deze toaster is vaak wat compacter dan de horizontale broodrooster. Hierdoor berg je de verticale toaster makkelijker op.

Horizontale broodroosters

Het tegenovergestelde van de verticale toaster is de horizontale toaster. De sleuven zijn lang, waardoor je meerdere boterhammen naast elkaar kunt leggen. Daarnaast is dit apparaat geschikt voor het roosteren van groot brood, zoals vloerbrood. Je legt je sneetjes horizontaal in de sleuf. Meestal kun je tosti's en panini's maken in deze sleuven, maar dat hangt af van jouw toaster. Een nadeel aan deze variant is dat je boterham wegzakt in de sleuf en er niet helemaal goed uitkomt. Je brandt hierdoor eerder je vingers aan een horizontale toaster dan aan een verticale toaster. 

Broodrooster met tostiklem

Naast de horizontale en verticale apparaten, zijn er ook speciale broodroosters voor specifieke doeleinden. Een voorbeeld hiervan is de broodrooster met tostiklem. Een tostiklem is een soort mandje dat op een smal frituurmandje lijkt. De tostiklem kan met je toaster geleverd worden, maar het kan ook dat je hem los moet kopen. Niet elk formaat past in iedere sleuf. Je kiest dan dus de tostiklem die geschikt is voor jouw apparaat.
 
Je tosti zit klem in de tostiklem. Hierdoor zitten de sneetjes brood stevig tegen elkaar aangedrukt. Er valt dus niks uit je tosti. De onderkant van de tostiklem is dicht. Je verliest dus geen ingrediënten en je houdt je toaster schoon. 
 
Aan de tostiklem zit een handvat waarmee je je tosti's makkelijk uit je broodrooster kunt halen. De tostiklemmen zijn van roestvrijstaal gemaakt en de handvatten zijn hittebestendig.

Broodrooster voor stokbrood

Een broodrooster voor stokbrood is een bijzonder soort toaster. Dit apparaat heeft een uniek lange sleuf, waarin je een half stokbrood kunt roosteren. Zo maak je je (oude) stokbrood lekker knapperig.  Sommige stokbroodroosters hebben te dunne sleuven om een heel stokbrood in één keer te roosteren. Vaak snijd je je stokbrood in de lengte doormidden voordat je hem roostert. 
 
Een stokbroodrooster is natuurlijk ook geschikt voor het roosteren van groot brood en voor het roosteren van dik brood, zoals boerenbrood. Dit apparaat is dus nooit weg. 

Hoe kies je een broodrooster?

Als je op zoek gaat naar broodroosters, kom je ontzettend veel soorten, verschillende functies en afmetingen tegen. Hoe kies je nu de perfecte toaster voor jou?
 
Welke broodrooster het beste bij jou past, hangt ervan af wat je verwacht van jouw toaster. Vraag jezelf dus af wat jij belangrijk vindt en waarvoor je het apparaat wilt gebruiken. Er zijn een aantal zaken waar je dan rekening mee moet houden.

Vermogen

Eerst het technische gedeelte. Als je een toaster uitzoekt, heb je de keuze voor het vermogen. Dit verschilt per model en heeft invloed op de functionaliteit van het keukenapparaat. Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit het apparaat verbruikt. In de meeste gevallen is een vermogen tussen 800 Watt en 1000 Watt goed. Als je een lager vermogen hebt, zal het roosteren langer duren. Als je het niet erg vindt om iets langer op je geroosterde boterham te wachten, volstaat een toaster met een lager vermogen prima.

Capaciteit

Dan heb je de keuze voor de capaciteit van je keukenapparaat. Iedere broodrooster kan minimaal twee sneetjes brood tegelijkertijd roosteren. Maar er zijn ook toasters die vier of zelfs zes boterhammen in één keer kunnen roosteren. Hoe groot de capaciteit moet zijn, verschilt natuurlijk per persoon.

Grootte

Er zijn kleine en compacte toasters, middelgrote toasters en erg grote toasters. Hoe groot jouw broodrooster is, is afhankelijk van de functionaliteit en capaciteit. Een apparaat met een capaciteit van zes boterhammen is natuurlijk groter dan een apparaat met een capaciteit van twee boterhammen. En een stokbroodrooster is uiteraard groter dan een toaster voor kleine bammetjes. Je moet dus een overweging maken tussen hoeveel ruimte het apparaat in mag nemen en hoe veel het apparaat moet kunnen. 

Functies

Deze keuze lijkt makkelijk, maar toasters kunnen ontzettend veel. Je wil deze overweging dus niet onderschatten. Wat wil je allemaal kunnen doen met je broodrooster? Moet het apparaat een ontdooifunctie hebben? Wil je een grill of tostiklemmen kunnen installeren? Hoeveel bruiningsstanden heb je nodig? Wil je een pauzeknop en een stopknop? Sommige broodroosters hebben een LED-scherm. De meeste toasters hebben een uitwerpfunctie, maar niet allemaal. Een snoeroprolsysteem onder het apparaat kan handig zijn. Kortom, er zijn ontzettend veel opties om uit te kiezen. Vergelijk de verschillende modellen en bepaal wat voor jou wel en niet belangrijk is. 
 
Naast deze zaken, wil je ook letten op het design van je broodrooster. Als je toaster in het zicht staat, bijvoorbeeld op de eettafel of op het aanrecht, wil je natuurlijk wel een mooi apparaat hebben. En gelukkig zijn er enorm veel verschillende designs. Verder speelt de prijs natuurlijk ook een rol. Over het algemeen betaal je meer voor een apparaat met meer functies of van betere kwaliteit. Ten slotte is het handig om rekening te houden met hoe je het apparaat moet schoonmaken. Verticale modellen hebben een uitschuifbare kruimellade en horizontale modellen hebben een uitneembaar rooster. 
 
Het verbaast je misschien, maar de perfecte toaster vinden is nog niet zo makkelijk. Het is dus handig om eerst na te denken over jouw ideale broodrooster. 

Hoe werkt een broodrooster?

Iedereen heeft dit apparaat in de keuken. Je denkt er misschien niet veel bij na, maar dit handige hulpmiddel werkt volgens een ingenieus systeem. Hoe zit dat?
 
Een toaster bestaat uit sleuven waar je je boterham in zet of legt. Deze sleuven roosteren je brood door middel van elektriciteit. Als je in een broodrooster kijkt terwijl je brood roostert, zul je zien dat er een aantal draden of kleine buisjes zijn die rood worden. 
 
Deze draden zijn nichroom. Nichroom is een corrosiebestendige legering die deels uit chroom en deels uit nikkel bestaat. Deze draden geven infrarode warmtestraling af. De elektriciteit die door de draden loopt, maakt de draden enorm heet. Deze hitte zorgt ervoor dat een deel van het water in je boterham verdampt. Dit maakt je geroosterd brood zo lekker knapperig. Daarna treedt de maillardreactie op, die ervoor zorgt dat je brood bruin kleurt en die lekkere smaak van geroosterd brood krijgt. 
 
Dit is hoe jouw broodrooster ervoor zorgt dat jij in de ochtend van een heerlijke geroosterde boterham kunt genieten. Knap staaltje werk van deze machine!

Hoe gebruik je een broodrooster?

Het voornaamste gebruik van een broodrooster is natuurlijk voor het roosteren van boterhammen. Maar zoals we al zagen, kun je nog veel meer met dit handige hulpmiddel. Je kunt het apparaat gebruiken voor het ontdooien van brood, voor het maken van tosti's en voor het roosteren van broodjes en bagels. Om maar een paar voorbeelden te noemen, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je sleuf wijd genoeg is kun je zelfs platte broodjes, zoals pitabroodjes opwarmen. 
 
Op zich kan eenieder overweg met een broodrooster, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. 
 
Als je je toaster voor het eerst gebruikt, zal hij een geur van verbrand plastic afgeven. Je kunt hem daardoor het beste een aantal keer gebruiken op maximaal vermogen. De geur van verbrand plastic trekt op die manier niet in je geroosterd brood.
 
Lees de instructies van tevoren goed door. Zo weet je hoe je speciale gerechten maakt, zoals tosti, met jouw toaster en wat de bruiningsstanden zijn. 
 
De bruiningsstanden zijn belangrijk. Niet alleen heeft iedereen een andere voorkeur voor hoe bruin het geroosterd brood moet zijn, maar hoe bruin je brood wordt, hangt tevens af van het soort brood. Oud brood roostert sneller dan vers brood en dunne sneetjes brood roosteren sneller dan dikkere sneden. Kies dus de juiste stand voor jouw voorkeur en voor het brood dat je gebruikt.
 
Ten slotte is het belangrijk dat je bij de broodrooster blijft totdat je boterham klaar is en dat je geen metaal bestek gebruikt om je brood uit de toaster te halen.
 
Weet jij al wat voor soort toaster jij wilt hebben? Bestel dan nu de perfecte broodrooster voor jou!
Veelgestelde vragen
Waar koop je een broodrooster?

Bij Bakwinkel koop je de perfecte broodrooster voor jou. Je kiest zelf wat voor soort toaster je wil hebben: met of zonder tostiklemmen, de hoeveelheid en ligging van de sleuven, het design en meer.

Wat kun je allemaal met een toaster?

Dat ligt helemaal aan welk apparaat je gebruikt. Sommige toasters hebben een ontdooi- of warmhoudfunctie, sommige toasters zijn geschikt voor croque-monsieurs en tosti's en sommige toasters kun je gebruiken om broodjes of zelfs stokbrood te roosteren. De toaster die precies voldoet aan jouw wensen, vind je bij Bakwinkel.

Hoe maak je een broodrooster schoon?

Als je een verticale toaster hebt, kun je deze schoonmaken door de kruimellade uit te trekken. Hier klop je de kruimels uit. Het apparaat zelf schud je ondersteboven om de overige kruimels te verwijderen. Als je een horizontale toaster hebt, kun je meestal het rooster uithalen en deze schoonmaken. De buitenkant van het apparaat kun je schoonmaken met een vochtig doekje.

Hoe gooi ik mijn oude broodrooster weg?

Je oude broodrooster en andere huishoudelijke apparaten kun je op enkele plekken inleveren. De (online) winkel waar je een huishoudelijk apparaat koopt, neemt soortgelijke apparaten in. Er zijn daarnaast verzamelpunten in verschillende winkels. Ten slotte kun je je toaster altijd inleveren bij de milieustraat.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...