0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een kaasstengel?

Een kaasstengel is een broodstengel of zoutje die gemaakt wordt van bladerdeeg en kaas. De kaasstengel lijkt zijn oorsprong te vinden in het huidige Indonesië. De Nederlandse kolonisten hebben waarschijnlijk een recept voor een soort kleine kaaskoekjes meegebracht naar Nederland vanuit Indonesië. In Nederland werd deze lekkernij gereïnterpreteerd, waardoor er een heel ander soort baksel uitgevonden is: de huidige kaasstengel. 
 
Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken voor een kaasstengel maken. Het ligt net aan jouw voorkeur. Je kunt ervan uitgaan dat de smaak intenser wordt, des te ouder de kaas is. 
 
Kaasstengels zijn over het algemeen lang en dun, maar je kunt ze in verschillende maten maken en kopen. Zo zijn sommige kaasstengels zacht vanbinnen, zoals een croissant, terwijl andere, dunnere kaasstengels hard zijn vanbinnen. Deze harde kaasstengels lijken dus meer op zoutjes dan op brood. De zachte kaasstengels hebben een binnenkant zoals een croissant met smeuïge kaas. De buitenkant van dit soort kaasstengel is knapperig en hard. 
 
Er zit nog een verschil tussen kaasstengels en kaastengels. Kaasstengels zijn broodstengels van bladerdeeg waarin kaas meegebakken is. Kaastengels zijn hartige hapjes die op kleine loempiaatjes lijken. Ze zijn gevuld met kaas en worden vaak als een borrelhapje gegeten. Deze hapjes hebben een intense kaassmaak, doordat ze gevuld zijn met oude kaas, zoals Old Amsterdam. 

Wat zijn broodstengels?

Een broodstengel, ook wel een soepstengel of grissino genoemd, is een langwerpig hard brood die vaak bij de soep gegeten wordt. Soms kom je broodstengels ook als voorafje tegen in restaurants.  
 
Het is niet precies duidelijk wanneer de broodstengel uitgevonden is, maar broodstengels lijken in de zeventiende eeuw te zijn uitgevonden in Italië. Er bestaan verschillende ideeën over waar en wanneer broodstengels precies zijn uitgevonden. 
 
Broodstengels worden in verschillende landen op verschillende manieren gegeten. Wij kennen broodstengels als soepstengels en als voorgerechtje. Vaak zijn ze onbedekt, maar soms kom je ze ook tegen met sesamzaadjes. In de Verenigde Staten kom je ze soms als toetje tegen. Ze zijn dan bedekt met glazuur, suiker en kaneel. En soms worden ze met een dip, zoals nacho kaas, gegeten. 

Hoe maak je kaasstengels?

Een makkelijke manier om zelf een kaasstengel te maken, is met een rol bladerdeeg. Deze kun je zo kopen, waardoor je het kaasstengel deeg niet zelf hoeft te maken. Je snijdt dan reepjes in je bladerdeeg en bestrijkt je reepjes met ei. Dan strooi je geraspte kaas op je deeg. Je kunt dus een kaas naar keuze gebruiken, maar let wel: hoe ouder de kaas, hoe intenser de kaassmaak.
 
Dan prik je met een vork gaatjes in het deeg en strooi je er nog zout, peper, kruiden of andere ingrediënten op. Gedroogde tijm of spek zijn erg lekker met een kaasstengel. Je kunt ze dan draaien om de karakteristieke vorm van een kaasstengel te maken. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zo in de oven bakken. Zo gedaan dus!
 
Je kunt je (gedraaide) kaasstengel deeg ook nogmaals bestrijken met ei. Dan strooi je er nog wat geraspte kaas of sesamzaadjes op. Ook kun je je deeg bestrijken met zachte roomboter in plaats van ei, voor een lekkere botersmaak. Wil je je bladerdeeg liever zelf maken? Bekijk dan een recept voor bladerdeeg. 

Hoe maak je een soepstengel?

Soepstengels kun je het makkelijkst maken met een broodmix voor wit brood. Je hebt verder nog gist nodig, als dat niet al in de broodmix zat. Voor de smaak van je broodstengels, kun je kruidenolie en kruiden, zoals gedroogde tijm of gedroogde oregano, toevoegen. Je mengt je ingrediënten met water en laat je beslag rijzen in een afgedekte beslagkom. Dan kun je je deeg verdelen en er rolletjes van maken. Deze rolletjes bak je in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.
 
Maak je jouw broodstengels liever zonder broodmix? Dat kan ook. Je gebruikt dan bloem, kruidenolie of olijfolie, water, gist en wat zout. Ook kun je kruiden of zaden naar keuze toevoegen. Ook hier kneed je je deeg en laat je het rijzen in een afgedekte beslagkom. Dan verdeel je je deeg en maak je langwerpige rolletjes. Deze bestrijk je met water, ei of boter en bestrooi je met een topping naar keuze. En dan de oven in.
 
Een broodstengel of kaasstengel maken is dus helemaal niet lastig. Met een recept voor broodstengels of een recept voor kaasstengels maak jij zelf heerlijke zoute (of zoete) stengels.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf broodstengels maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf broodstengels maken. Zo kun je voor broodstengels maken een broodmix voor wit brood gebruiken, maar ook bloem en gist. Je wilt voor soepstengels kwalitatief goede ingrediënten gebruiken. Die proef je namelijk meteen terug! Ga dus voor de heerlijke ingrediënten van Bakwinkel.

Verkopen jullie ook toppings voor een kaasstengel?

Bij Bakwinkel vind je de heerlijkste toppings voor jouw zelfgemaakte kaasstengel. Je kunt jouw kaasstengel bijvoorbeeld bestrooien met zeezout, zaden of gedroogde kruiden en specerijen. Met gedroogde tijm, gedroogde oregano, sesamzaadjes of maanzaadjes maak jij de lekkerste kaasstengel.

Welke kaas is het beste voor zelf een kaasstengel maken?

Welke kaas het beste is voor jouw kaasstengel hangt af van jouw voorkeur. Hoe ouder de kaas, hoe intenser de smaak van jouw kaasstengel. Sommige mensen houden meer van belegen kaas in hun kaasstengel, terwijl anderen liever Parmezaanse kaas gebruiken. Probeer uit welke kaas jij het lekkerst vindt in een kaasstengeltje.

Hoe maak je glutenvrije broodstengels?

Glutenvrije broodstengels kun je makkelijk maken met een glutenvrije broodmix. Tevens kun je een glutenvrije meelmix gebruiken. Als je je soepstengels liever zelf maakt, kun je ook een mix van amandelmeel en kokosmeel gebruiken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...