0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een cakevorm?

Een cakevorm is een bakvorm die speciaal ontworpen is om cake mee te bakken. Je kunt allerlei soorten cake bakken met een cakevorm. Denk aan boerencake, cupcakes, madeleines, muffins en nog veel meer. 
 
Een ander woord voor cakevorm is cakeblik. Een cakevorm wordt bovendien ook wel eens een cake bakvorm of een cake bakblik genoemd. Dit zijn allemaal termen voor hetzelfde product. 
 
Cake bakken doe je met een cake bakvorm. Uiteraard is elke cake anders. Je kunt een grote cake bakken of juist een klein cakeje. Daarnaast kun je cake in allerlei vormen bakken. Daarom bestaan er enorm veel soorten cakevormen. Er is een cakeblik voor haast elke soort cake. Voordat je een cake bakvorm koopt, wil je dus eerst weten wat voor soort cake je gaat bakken. Dan kun je de vorm, grootte en het materiaal van jouw cake bakblik bepalen.  

Wat is de beste cakevorm?

Begint het je een beetje te duizelen als je naar alle soorten cakevormen kijkt? Als het op bakvormen voor cake aankomt, heb je enorm veel keuze. Als bakker weet je natuurlijk hoe belangrijk het is om met de juiste bakspullen te werken. Het is het daarom toch waard om goed na te denken over welke cakevorm het beste is voor jou. 

Materiaal

Als eerste bepaal je het materiaal waar je cakeblik van gemaakt is. Er zit bijvoorbeeld nogal een verschil tussen een cakevorm metaal en een siliconen cakeblik. 
 
Er zijn een aantal verschillende materialen voor cakevormen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan siliconen bakvormen. Een siliconen cakeblik is flexibel, waardoor je je cake makkelijk uit het cake bakblik kunt halen. Een siliconen cakevorm hoef je niet met bakpapier te bekleden. Het is wel handig om deze bakvorm cake licht in te vetten. 
 
Plaatstaal is ook een populaire keuze voor cakevormen. Een cakeblik van plaatstaal gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken. Je moet een bakvorm van plaatstaal vaak wel eerst inbranden. Een andere optie is een aluminium cake bakvorm. Aluminium is een geweldige geleider. Je cakeblik zal dus snel warm worden en snel afkoelen. Een nadeel aan een aluminium cakevorm is dat deze bakvorm absoluut niet in de vaatwasser mag. 
 
Kies je voor een metalen cakevorm? Dan is het handig om een cakeblik met antikleeflaag te kopen. Cakevormen met een antikleeflaag gaan langer mee en maken het makkelijker om je cake uit het bakblik te halen. Een cakeblik met een keramische laag fungeert ook als een antikleeflaag. De antikleeflaag in je bakblik kan helaas wel snel beschadigd worden. Als je krassen in je antikleeflaag hebt, kun je deze niet meer herstellen. 
 
Ten slotte kun je ook kiezen voor een glazen cakevorm. Een cakevorm van glas is ideaal voor het meebakken van zure ingrediënten. Als je vaak fruitcake bakt, is een cake bakvorm van glas dus handig. Deze cakevormen zijn gemakkelijk met de hand schoon te maken en mogen meestal tevens in de vaatwasser. 

Vormen en figuren

Cakevormen kun je in verschillende vormen kopen. Meestal zijn cakeblikken rechthoekig, rond of vierkant. Rechthoekige cakeblikken gebruik je bijvoorbeeld voor een boerencake. Ronde cakes komen minder vaak voor, maar ook deze kun je met een ronde cakevorm bakken. Een vierkant bakblik is handig voor bijvoorbeeld plaatcake of brownies. 
 
Tegenwoordig kun je ook nog kiezen uit een heleboel speciale vormen. Sommige speciale bakvormen zijn voor specifieke soorten cake ontworpen. Denk bijvoorbeeld aan een tulband cakevorm. Dan heb je nog cakeblikken met een gedetailleerd reliëf of voor bepaalde patronen. Zo kun je een bakblik voor cake in de vorm van een hart, bloem, ster of diamant gebruiken om je cake een leuke vorm te geven. Een merk dat bekend staat om haar bijzondere bakblikken is Nordic Ware. Met een cakeblik van Nordic Ware bak je de meest unieke cake en gebakjes. 
 
Ten slotte kun je ook kiezen voor een cakevorm met deksel. Een cakeblik met deksel is van alle kanten gesloten. Wanneer je cake in de oven rijst, kan het dus geen kant op. Met een cakeblik met deksel bak je daardoor een perfect vlakke cake. Gesloten bakvormen kun je onder meer gebruiken voor boerencake en casinobrood. 

Hoe groot moet een cakevorm zijn?

Naast het materiaal en de vorm van je cakevorm moet je uiteraard ook het formaat van je cakeblik bepalen. Hoe groot je cake bakvorm moet zijn, hangt uiteraard af van hoe groot je je cake wilt hebben. Populaire formaten zijn een cakevorm 20 cm, een cakevorm 30 cm, een cakevorm 25 cm en een cakevorm 15 cm. Een cakevorm van 15 of 16 cm wordt ook wel een cakevorm mini genoemd. Naast deze formaten kun je uit nog veel meer cakevorm maten kiezen. 
 
Misschien heb je wel een idee van hoe groot je cake moet worden, maar niet hoeveel centimeter dat nu precies is. Het is altijd handig om een set cakeblikken te hebben. Dan heb je altijd de juiste bakvorm voor de cake die je wilt maken. 
 
Een cakeblik van 30 cm gebruik je om een grote cake te bakken. Een cakevorm 25 cm is een standaard cakeblik. Een cakeblik 20 cm gebruik je dus voor een iets kleinere cake. En de kleine cakevorm van ongeveer 15 cm gebruik je om een kleine cake te bakken. 

Cakevorm inhoud omrekenen

Als je een cake recept gebruikt om je cake te bakken, zul je misschien een suggestie zien staan voor de beste cakevorm maat. Vaak zal de cakevorm maat aangegeven staan in centimeters, maar soms geeft de bakker het formaat aan in liters. Een bekende cakeblik maat is dan 1,5 liter. Dit staat gelijk aan een cakeblik van 26 cm. Je kunt dan dus een standaard bakblik van 25 of 26 cm gebruiken. 
 
Wil je snel kunnen bepalen welk cakeblik je nodig hebt voor je recept? Dan kun je de inhoud van je cake bakvorm uitrekenen met de volgende formule: breedte x lengte x hoogte = cakevorm inhoud. Stel je hebt een standaard cakevorm van 25 cm. Dan hoef je alleen nog te weten wat de breedte en hoogte van je cakeblik zijn. Een cakeblik met een breedte van 10 cm en een hoogte van 7 cm heeft dus een inhoud van 10x25x7 = 1750 milliliter, ofwel 1,75 liter. 

Hoe bak je cake in een cakevorm?

Een cake bakken in een cakevorm is een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je cake er perfect rond of rechthoekig uitkomt, zonder dat je hem zelf hoeft te vormen. Dit is hoe je een heerlijke cake bakt in een cakeblik:
  1. Verwarm je oven voor.
  2. Vet je cake bakvorm in met bakspray of boter.
  3. Bereid je cakebeslag volgens je recept.
  4. Giet het beslag in de cakeblik en vul deze tot ongeveer tweederde.
  5. Zet het cake bakblik in de oven en bak de cake.
  6. Haal de cake uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen voordat je hem omkeert op een bord.
  7. Serveer met je favoriete glazuur of topping.
Zo bak je eenvoudig en snel een zalige cake. Geniet ervan!

Speciale cakevormen

Wil je een speciale soort cake bakken? Dan heb je een speciaal cakeblik nodig. Cakesoorten die een specifieke vorm hebben, bak je met een speciaal cakeblik. Denk bijvoorbeeld aan een tulbandring voor een tulbandcake of cakevormpjes zoals een bakvorm voor cupcakes, muffins of madeleines. 
 
Een populaire bakvorm cake is de chiffon cake bakvorm. Een chiffon cake is een extreem luchtige cake die meestal rond is met een gat in het midden. Een chiffon cake lijkt dus wel een beetje op een tulbandcake. De randen van een chiffon cake lopen echter recht naar beneden en de bovenkant van een chiffon cake is vlak. Als je deze cake wilt bakken, heb je dus een chiffon cake bakvorm nodig. De meest gebruikte bakvorm voor chiffon cake is de chiffon cake bakvorm 26 cm. Deze bakvorm voor cake wordt ook wel een pandan cake bakvorm genoemd. Pandan cake heeft namelijk dezelfde vorm als chiffon cake. 
 
Een andere leuke bakvorm voor cake is de cake smash bakvorm. Cake samsh is een traditie die uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Wanneer een klein kind jarig is, krijgt het kind een grote cupcake. De jarige mag de cupcake dan helemaal kapotslaan, ofwel “smashen”. Dit levert dan grappige foto's op. Als jij ook een smashcake wilt maken, heb je dus een bakvorm voor een grote cupcake nodig. Dit cupcake bakblik is veel groter dan normale cupcake bakvormen. Als je je cake in dit bakblik bakt, hoef je hem natuurlijk niet te smashen. Je mag hem ook gewoon opeten. 
 
Zo zijn er nog veel meer speciale cakevormen. Voor elke soort cake bestaat er wel een bakblik. Wil je weten welke soorten cake je allemaal nog meer kan bakken? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment aan cakevormen en onze cake recepten voor inspiratie!

Cakevorm kopen

Bakken is een leuke en heerlijke manier om tijd door te brengen met familie en vrienden. Of je nu een cake, taart of partij koekjes bakt, de juiste tools maken het verschil. Daarom biedt Bakwinkel alles wat je nodig hebt om te bakken als een pro. We verkopen cakevormen in alle soorten en maten, evenals andere soorten bakvormen. Denk bijvoorbeeld aan springvormen om cake in te bakken. Een springvorm is een soort cake bakvorm met een uitneembare bodem, waardoor de cake na het bakken gemakkelijk loskomt. 
 
Daarnaast kun je in onze webshop ook cakevormen bestellen van de merken Nordic en Wilton. Met blikken van deze vertrouwde merken weet je zeker dat je cakes elke keer weer perfect uit de oven komen. Shop vandaag nog en ga aan de slag met je volgende bakmeesterwerk!
Veelgestelde vragen
Waar kun je cakevormen kopen?

Cakevormen en andere bakvormen koop je bij Bakwinkel. Wij bieden een enorm uitgebreid assortiment aan cakeblikken. Welke vorm, materiaal en maat cakeblik je ook nodig hebt, je vindt het bij Bakwinkel. 

Waar kan ik een springvorm kopen?

Bij Bakwinkel kun je ook een springvorm kopen. Met een springvorm kun je allerlei heerlijke soorten gebak bakken. Denk aan cake, taart en sloffen. Een springvorm is een bakvorm waarbij de onderkant losgemaakt kan worden. Zo kun je je cake gemakkelijk uit de vorm halen.

Kun je brood bakken in een cakevorm?

Afhankelijk van de soort cake bakvorm kun je brood bakken in deze bakvorm. Je kunt bijvoorbeeld een standaard rechthoekig cakeblik gebruiken om brood te bakken. Let er echter wel op dat een broodblik vaak wat groter is dan een cakeblik. Het kan dus dat je de hoeveelheden in je recept moet aanpassen als je brood gaat bakken in een cakeblik. Andersom kun je ook cake bakken in een broodblik. 

Wat is een chiffon cakevorm?

Een chiffon cakevorm is een speciale soort bakvorm voor een chiffon cake. Een chiffon cake heeft vaak een ronde vorm en wordt gebakken met een gat in het midden, net als een tulbandcake. Een chiffon cake is echter rechter en vlakker dan een tulbandcake. Om chiffon cake te kunnen maken, heb je dus een speciale chiffon cake bakvorm nodig.

Hoe krijg ik cake uit de vorm?

Het kan soms lastig zijn om je cake uit je bakvorm te krijgen. Het is belangrijk dat je je cake in de vorm eerst ongeveer tien minuutjes laat afkoelen. Je cake zal een klein beetje krimpen wanneer hij afkoelt. Dat maakt het net wat makkelijker om je cake uit de vorm te krijgen. Dan stort je je cake voorzichtig en langzaam uit de vorm. Als je een siliconen cake bakvorm hebt, gaat dit eenvoudig. Een siliconen bakvorm is namelijk erg flexibel. Heb je een glazen of metalen cakeblik? Dan helpt het om je cakeblik na het invetten te bekleden met bakpapier. Je kunt je cakeblik na het invetten ook bestuiven met bloem, poedersuiker of cacaopoeder om je cake makkelijker uit de vorm te krijgen.

Wanneer haal je je cake uit de vorm?

Je laat je cake eerst 10 minuten of een kwartiertje afkoelen. Je cake krimpt dan een klein beetje, waardoor deze makkelijker uit de vorm komt. Je keert je bakblik dan om op een bord of rooster. Laat je cake niet volledig in het cakeblik afkoelen. Je cake blijft dan hardnekkig vastplakken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...