0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is een ciabatta?

Ciabatta is dus een Italiaanse broodsoort. Dit brood kenmerkt zich door zijn platte, rechthoekige vorm. Het is een wit brood dat gemaakt wordt van bloem, gist, melk, olijfolie, zout, water en Italiaanse kruiden. Door de olijfolie en de kruiden smaakt dit brood dus ook echt Italiaans.
 
Verder is het ook een erg luchtig brood. De binnenkant van het brood bestaat vooral uit gaten. Je bijt zo door de knapperige, harde korst in het luchtige, poreuze brood. De structuur maakt dit brood zeer geschikt voor dik beleg, zoals je ziet bij bijvoorbeeld een broodje gezond of een broodje puur. 
 
Het brood wordt meestal gebakken op dezelfde afmetingen, namelijk 10 bij 35 centimeter. Je komt ook wel eens mini-ciabatta's tegen. Deze hebben dan meestal afmetingen van 10 bij 10 centimeter of 5 bij 10 centimeter. 

Hoe herken je een ciabatta?

De ciabatta lijkt erg op Frans brood. Deze Italiaanse broodsoort is ook van Frans brood afgeleid. Maar de Italianen hebben er wel een eigen draai aan gegeven. En dat zie je.
 
Het meest kenmerkende aan ciabattabrood zijn de gaten. Die gaten maken het brood erg luchtig. Verder is deze broodsoort erg Italiaans gemaakt en dat proef je terug. Met Italiaanse kruiden en olijfolie als ingrediënten, waan je je in Venetië als je dit heerlijke brood eet. 
 
Ten slotte verschilt ciabatta van Frans brood in het brooddeeg. Het brooddeeg waarmee je ciabattabroodjes bakt, is namelijk een stuk natter dan het deeg voor bijvoorbeeld stokbroden. 

Waar komt de ciabatta vandaan?

De ciabatta is een erg recente broodsoort. Door de populariteit van de Franse baguette heeft een Italiaanse bakker in 1982 ciabatta ontwikkeld. Hij nam het recept voor baguettes en paste het aan naar de Italiaanse smaak. Doordat dit brood pas in 1982 uitgevonden is, kan het goed zijn dat jij nog een tijd voor de ciabatta meegemaakt hebt. Kun je het je voorstellen?
 
Het recept voor de ciabatta werd in licentie gegeven door een Italiaans bedrijf in 1999. Vanaf toen werd dit recept ook in andere landen door bakkers gebruikt. 

Soorten ciabatta

Veel Italiaanse regio's hebben hun eigen variaties op het originele ciabatta recept. Ook zijn er bakkers in Italië die zelf een soortgelijk brood gemaakt hebben. Deze broden worden daar geaccepteerd als variaties op het ciabattabrood. De broden verschillen vooral in textuur en in de kruiden die in het brooddeeg gebruikt worden. Elke streek heeft weer een iets andere smaak. Zo is het ciabattabrood in Rome vaak op smaak gebracht met echte marjolein. Dit kruid staat ook bekend onder de naam “majoraan”. De geur van majoraan lijkt op die van oregano, maar de smaak is zachter en zoeter. 
 
Dit brood is erg populair in Italië. Daardoor worden er vaak nieuwe varianten op dit brood ontwikkeld. Je kunt bijvoorbeeld ook volkoren ciabatta kopen. Dit brood heet in Italië “ciabatta integrale”. Wanneer je melk toevoegt aan het beslag, dan heet je brood in Italië “ciabatta al latte”. 

Hoe maak je ciabattabrood?

Dit luchtige brood maak je niet met tarwebloem, zoals normaal wit brood. Je gebruikt in plaats daarvan Amerikaanse patentbloem. Verder heb je alleen gist, zout en olijfolie nodig. Je kunt het brood natuurlijk lekkerder maken door het te kruiden naar smaak. Je kunt naast water ook melk gebruiken. 
 
Je begint met je brood bakken een dag van tevoren. Je mixt gist, water en patentbloem bij elkaar in een mengkom en laat het een nacht rijzen. De volgende dag voeg je meer water, gist en eventueel melk toe. Met de platte menghaak van je keukenmachine kneed je dan het deeg. Doordat het deeg erg kleverig is, kan het lastig zijn om het met je handen te kneden. Het helpt als je je handen eerst invet met olijfolie.
 
Het deeg giet je in een rechthoekige bakvorm die rijkelijk ingevet is met olijfolie. Dek de bakvorm af met plastic folie en laat het nog drie kwartier rijzen. 
 
Na het rijzen begin je met het deeg te vouwen. Je vouwt het deeg drie keer over zichzelf heen met natte handen. Doe dit voorzichtig, zodat je de luchtigheid die ontstaan is na het rijzen niet verloren gaat. Het rijzen en omslaan van het deeg herhaal je nog twee keer totdat je eindigt met nog drie kwartier rijzen. De herhaling hoeft niet per se, maar het zorgt wel voor het lekkerste, luchtigste brood. Als laatste bak je het brood in de oven totdat het goudbruin is.
 
Met een recept voor ciabattabrood kun je jouw ciabattabroodjes zo lekker mogelijk maken, afhankelijk van de tijd die je eraan wil besteden. Met een ciabatta broodmix heb je het gros van je ingrediënten al bij elkaar. Zo hoef je niet bang te zijn voor de verhoudingen van je deeg. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor ciabatta maken?

De lekkerste ingrediënten voor ciabatta maken, koop je bij Bakwinkel. Je kunt ciabattabroodjes maken met een broodmix voor ciabattabrood. Ook kun je ciabattabrood maken met tarwebloem, waardoor je ook een broodmix voor wit brood kunt gebruiken. Het lekkerste ciabattabrood bak je met patentbloem. Ook deze soort bloem koop je bij Bakwinkel. Verder haal je natuurlijk ook je andere broodingrediënten, zoals gist en bakkerszout, bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook Italiaanse kruiden?

Jazeker! Italiaanse kruiden zijn erg lekker in je ciabattadeeg. Je kunt dan denken aan losse kruiden zoals dille of oregano. Maar je kunt ook een Italiaanse kruidenmix gebruiken voor het lekkerste ciabattabrood.

Hoe maak je glutenvrije ciabatta?

Het is moeilijk om zelf een glutenvrije ciabatta te maken. Je kan zonder patentbloem of tarwebloem ook niet een erg luchtige ciabattabroodje maken. Met een glutenvrije mix voor ciabattabroodjes kun je een glutenvrij brood bakken dat net als ciabattabrood een knapperige korst heeft. Met deze mix maak je een brood dat luchtiger is dan gewoon brood, maar niet zo luchtig als ciabattabrood met gluten.

Hoe maak je koolhydraatarme ciabatta?

Met bakpoeder en amandelmeel kun je een soort ciabattabrood maken. Ook hier moeten we teleurstellen. Met een recept voor koolhydraatarm ciabattabrood maak je een brood dat een knapperige korst heeft en die zacht is van binnen. Maar je krijgt het brood niet zo luchtig als ciabattabrood van patentbloem. Deze variant is dus niet hetzelfde als het originele recept, maar laat dat je niet tegenhouden. Het brood is nog steeds hartstikke lekker. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...