0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een croissant?

Een croissant is een Frans broodje die vaak gegeten wordt voor het ontbijt. Het woord “croissant” betekent “wassende maan” in het Frans. Deze naam dankt het croissantje natuurlijk aan zijn kromme vorm. Croissants behoren tot de categorie “viennoiserie”. Deze categorie bestaat uit verschillende luxe en zoete broodjes, zoals koffiebroodjes, chocoladebroodjes en brioche broodjes. 
 
Croissantjes worden gemaakt van bladerdeeg. Het deeg rol je in de vorm van een halve maan om de karakteristieke vorm van croissants te krijgen. Het traditionele croissantje maak je met vijf ingrediënten: bloem, melk, suiker, gist en lekker veel roomboter. Je kunt eventueel je croissantje bestrijken met een geklutst eitje om hem mooi goudbruin en glanzed te maken. 

Waar komen croissants vandaan?

Iedereen weet dat de croissant van origine uit Frankrijk komt. Maar klopt dat wel?
 
Niet helemaal. Broodjes in de vorm van een halve maan komen al voor sinds de oudheid. De Kipferl is ontstaan in Oostenrijk. Dit broodje lijkt erg op een croissant. Al sinds de dertiende eeuw vinden we vermeldingen van dit brood, maar hoe het precies ontstaan is, is onbekend. Er bestaan wel een aantal legendes over het ontstaan van de kipferl.
 
Zo wordt gedacht dat de kipferl mogelijk ontstaan is toen het Ottomaanse leger Wenen probeerde binnen te dringen. De Ottomanen zouden tunnels naar Wenen gegraven hebben. Een van de tunnels kwam precies uit bij een Weense bakkerij. De bakkers waarschuwden de stad, waardoor de Ottomanen teruggedrongen konden worden. Om de overwinning te vieren, bakten de Weense bakkers broodjes in de vorm van een halve maan. Dit symbool stond op de Ottomaanse vlaggen. Door een broodje in deze vorm te bakken, bespotten de Weense bakkers het Ottomaanse leger. 
 
Er bestaat ook een legende over hoe de kipferl in Frankrijk terechtkwam. Marie Antoinette zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Zij was een prinses van Oostenrijk voordat zij Lodewijk XVI trouwde. Volgens de legende miste de Oostenrijke Marie Antoinette haar ontbijtbroodjes zo veel dat ze een bakker uit Wenen liet komen om kipferls voor haar te bakken.
 
Het lijkt erop dat die legende niet waar is. We weten namelijk dat een Weense zakenman een bakkerij in Parijs opende en daar de beroemde kipferl verkocht. De zakenman bedacht een variant op de kipferl met getoerd deeg. Dit is een soort bladerdeeg, waarmee hij kipferls maakte in Frankrijk. Dit was dus een eerste soort croissant. De Parijzenaren noemden dit broodje een croissant, gebaseerd op de karakteristieke vorm. 
 
We weten dus niet precies waar de croissant vandaan komt, maar hij lijkt zijn oorsprong in Oostenrijk te vinden. 

Soorten croissants

Je kunt tegenwoordig ontzettend veel varianten op dit geliefde ontbijtbroodje vinden. In Nederland, bijvoorbeeld, eten we de croissant graag met ham en kaas. Je kan in de supermarkt zelfs croissants kopen die al met ham en kaas belegd zijn. 
 
Het chocolade croissantje is natuurlijk ook erg populair. Je maakt deze croissant door bakvaste chocolade mee te bakken in het deeg. Een kaascroissant is een croissantje met meegebakken kaas. Zo kun je vanalles meebakken in je croissantdeeg.
 
De sint-maartenscroissant is een Poolse variant op de croissant. Deze wordt met Sint-Maarten gegeten in Polen en is gevuld met zoetigheid, zoals amandelen of een zoete witte maanzaad vulling.
 
De amandelcroissant is een croissantsoort die gevuld is met amandelspijs. Deze wordt met het deeg meegebakken. Deze croissants heten ook wel een frangipani.
 
Croissants kun je tegenwoordig ook in verschillende vormen maken en kopen. Zo zie je in Nederland vaak de rechte croissants. Deze worden dus niet meer in de vorm van een halve maan gebakken. Ook de ronde croissant is een bekende vorm. Deze maak je zoals de croissant in een halve maan vorm, maar de uiteinden maak je aan elkaar vast. Hierdoor krijg je een croissantje in de vorm van een dichte cirkel. 

Hoe maak je croissantjes?

De makkelijkste manier om croissantjes te maken, is met croissantdeeg. Dit croissantdeeg kun je in blik kopen. Je rolt het dan alleen nog in de gewenste vorm en bakt jouw croissants zo in de oven. 
 
Als je jouw croissants helemaal zelf wil maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Je kunt jouw bladerdeeg maken met patentbloem of met tarwebloem. Verder heb je verse gist of instant gist, water, volle melk, suiker, roomboter en zout nodig. Met een geklutst eitje en wat water kun je jouw croissantjes bestrijken voor een mooie goudbruine kleur.
 
Je hebt ook nog een aantal bakspullen nodig. Met een deegroller rol jij jouw croissantdeeg uit. Met een pizzaroller snij jij makkelijk driehoekjes uit jouw deeg. Je bakt jouw croissants naast elkaar in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat. Het eistrijksel veeg je op jouw croissantjes met een kwast. 
 
Wil jij zelf een heerlijke croissant maken? Bekijk dan onze croissant recepten en maak verrukkelijke croissantjes voor het ontbijt. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf een croissant maken?

De lekkerste ingrediënten voor zelf een croissant maken, koop je bij Bakwinkel. Wanneer je zelf een croissant maakt, heb je patentbloem of tarwebloem nodig. Je hebt daarnaast de keuze uit verse gist en instant gist, soms ook droge gist genoemd. Je hebt ook witte basterdsuiker en zout nodig. Deze ingrediënten en meer koop je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook croissantdeeg?

Jazeker! Een croissantje kun je makkelijk maken met een blik croissantdeeg. Bij Bakwinkel vind je het lekkerste croissantdeeg waarmee jij zelf verrukkelijke croissantjes bakt. Je hoeft ze alleen nog te vormen en te bakken. De rest doen wij! Je kan zelf nog ingrediënten toevoegen zoals kaas of chocolade. Zo maak je in een handomdraai de croissants die jij het lekkerst vindt.

Waar koop je de bakbenodigdheden voor croissants maken?

Ook al je bakbenodigdheden koop je bij Bakwinkel. Voor croissants maken heb je een kwast nodig voor het eistrijksel. Verder heb je ook een bakplaat en bakpapier nodig. In een mengkom meng je jouw beslag en laat je je croissantdeeg rijzen. Met een mesje of pizzaroller snij je jouw deeg en met een deegroller rol je jouw deeg uit. Alle bakspullen die je nodig hebt voor zelf een croissantje maken, koop je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook bakvaste chocolade voor chocoladecroissants?

Bij Bakwinkel kun je heerlijke Callebaut bakvaste chocolade kopen voor chocoladecroissants maken. Deze chocoladestukjes bak je gewoon met je deeg mee. Ze worden dan heerlijk zacht, maar ze smelten niet helemaal. Zo maak je overheerlijke croissants met stukjes chocolade. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...