0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is desempoeder?

Desempoeder wordt ook wel zuurdesempoeder of zuurdeegpoeder genoemd en bestaat uit gedroogde zuurdesem. 
 
Zuurdesem is een papje van meel en water die minimaal een week gefermenteerd is. Tijdens het proces komen de gisten, melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën vrij die van nature aanwezig zijn in de desem. Na een week is de desem meestal actief genoeg om mee te bakken. Je gebruikt het dan als rijsmiddel in zuurdesembrood. Maar zuurdesem is niet alleen een rijsmiddel. Het is eigenlijk ook een smaakmaker. Zuurdesembrood heeft namelijk een heerlijke frisse en ietwat zurige smaak. 
 
Dit zuurdesem wordt gedroogd en tot een poeder gemalen om desempoeder te maken. Dit zuurdesempoeder bevat dan de gisten, geurstoffen, smaakstoffen en geïnactiveerde bacteriën van desem. Omdat de bacteriën niet meer actief zijn, kun je zuurdesempoeder niet als een rijsmiddel gebruiken. 

Ingrediënten zuurdesempoeder

Vaak bevat desempoeder niet alleen gedroogde zuurdesem. De gedroogde zuurdesem kan je brood immers niet helpen rijzen. Daarom wordt er vaak ook wat gist aan het zuurdesempoeder toegevoegd, zodat het alsnog als rijsmiddel gebruikt kan worden. 
 
Verder bevat zuurdesempoeder ook enzymen, die je helpen om een hoger brood te bakken die langer houdbaar is. Ook bevat zuurdesempoeder een meelverbeteraar die je deeg helpt rijzen. Hierdoor bak je een malser, luchtiger en hoger brood met een lekkere korst. 

Voordelen zuurdesempoeder 

Als zuurdesempoeder geen rijsmiddel is, waarom zou je het dan alsnog gebruiken? Zuurdesempoeder zonder de toegevoegde gist helpt inderdaad niet om je brood te laten rijzen. Maar het gebruik van zuurdesempoeder voegt wel die lekkere zurige smaak van zuurdesembrood toe aan je brood. 
 
Als je zelf zuurdesembrood wil bakken, moet je je zuurdesemstarter minimaal een week laten fermenteren, terwijl je hem elke dag voedt. Het duurt dus best lang voordat je kunt beginnen met een zuurdesembrood bakken. Ook moet een zuurdesembrood zonder gist een stuk langer rijzen dan een brood met gist. Als je dus niet zo lang wil wachten voordat je kunt beginnen met bakken en de rijstijd van je brood wil verminderen, maar wel een lekker zuurdesembrood wil bakken, is zuurdesempoeder een uitkomst. Je brood heeft wel die lekkere smaak van zuurdesembrood zonder dat je er zo lang mee bezig moet zijn als met zuurdesembrood.
 
Je kunt zuurdesempoeder dus zien als een smaakstof die je toevoegt aan je brood. Omdat er al gist in zuurdesempoeder zit, hoef je die niet meer toe te voegen. Maar het desempoeder zelf is dus geen rijsmiddel. Je brood zal ook niet precies zoals echt zuurdesembrood smaken, maar het zal er wel erg op lijken. 

Desembrood bakken met desempoeder

Wil jij snel een brood bakken die net zo lekker is als zuurdesembrood? Dan bak je dus een brood met zuurdesempoeder. 
 
Net als met zuurdesem, kun je verschillende soorten brood maken met zuurdesempoeder. Denk bijvoorbeeld aan volkoren tarwebrood of speltbrood. De meel kies je dus zelf. 
 
Je kneed eerst je desempoeder, bloem of meel, zout en water tot een deeg. Dat kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaken. Je laat het deeg dan een half uurtje rijzen. Als je pitten of zaden gebruikt, kneed je die na de eerste rijs door je deeg. Dan giet je je deeg in een ingevet broodblik of op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het dan nog twee tot drie uur rijzen. Na de tweede rijs bak je je brood of broodjes goudbruin in de oven. 
 
Smullen maar!
Veelgestelde vragen
Waar koop je desempoeder?

Bij Bakwinkel koop je lekkere desempoeder van gedroogde zuurdesem. Met het zuurdesempoeder van Bakwinkel bak je een snel een heerlijk brood die net zo lekker is als echt zuurdesembrood.

Verkopen jullie ook een broodmix met zuurdesempoeder?

Ja, als je meteen het hele pakket voor je brood wil, koop je de broodmix zuurdesembrood of de Waldkorn desembroodmix van Bakwinkel. Je hebt dan niet alleen je zuurdesempoeder, maar ook je deeg, pitten en zaden en meelverbetermiddelen.

Kun je desempoeder gebruiken als rijsmiddel?

Ja, dat kan. Zuurdesempoeder bestaat uit gedroogde zuurdesem, gist, enzymen en een meelverbeteraar. Door de toegevoegde gist, kun je je zuurdesempoeder gewoon als rijsmiddel gebruiken. Je hoeft zelf dus geen gist meer toe te voegen.

Hoeveel zuurdesempoeder gebruik je voor een brood?

Je gebruikt 4% van het gewicht van je bloem of meel. Als je meel dus 500 gram weegt, gebruik je 20 gram zuurdesempoeder.   

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...