Het proces van het maken van donuts omvat het maken van deeg dat wordt gefrituurd en daarna wordt versierd. Het deeg wordt in een ringvorm gevormd en vervolgens gefrituurd in olie. Donuts worden meestal bestrooid met poedersuiker of bedekt met glazuur.
Er zijn verschillende manieren voor donuts versieren. Een populaire manier is door ze te glazuren met een suikermengsel in een kleur naar keuze en vervolgens te besprenkelen met strooisels. Daarnaast kun je donuts ook dippen in chocolade en bestrooien met gehakte noten of andere toppings naar keuze.
Als donuts op kamertemperatuur worden bewaard in een luchtdichte verpakking, blijven ze over het algemeen 1 tot 2 dagen goed. Als je wilt dat donuts langer vers blijven, kun je ze het beste in de koelkast of vriezer bewaren. Donuts kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard als ze goed zijn ingepakt.
Als je donuts over hebt, kun je ze het beste bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur gedurende maximaal 1 tot 2 dagen. Bewaar ze niet in de koelkast, want dit kan ze taai maken. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze invriezen door ze individueel in plasticfolie te wikkelen en in een vriezerzak te doen. In de vriezer kunnen ze tot 3 maanden worden bewaard en je kunt ze opwarmen in de oven of magnetron wanneer je ze wilt eten.
Het gat in een donut werd oorspronkelijk gemaakt om ervoor te zorgen dat de donut gelijkmatig gebakken werd, zonder dat het midden van de donut rauw bleef. Later werd het gat een kenmerkend onderdeel van de donut.