0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is druivenpitmeel?

Druivenpitmeel is een meel dat gemaakt wordt door druivenpitten te vermalen tot een meel. Door middel van koude persing wordt de olie verwijderd van de druivenpitten. Daarna worden de druivenpitten gemalen tot een donker, ietwat hartig meel. 
 
Dit donkere meel van druivenpitten behoudt zijn gezonde voedingsstoffen tijdens verhitting. Hierdoor krijg je enorm veel vezels, eiwitten en antioxidanten binnen als je met dit heerlijke meel bakt. Het meel geeft een hartige smaak aan je gerechten, maar niet overheersend. Je kunt dit meel dus gebruiken voor het bakken van onder andere brood, pizza, koekjes, cake en pannenkoeken. Daarnaast kun je dit meel in de keuken ook gebruiken als een paneermeel of om smoothies nog lekkerder en gezonder te maken. 
 
Bovendien is druivenpitmeel glutenvrij. Je kunt dus de lekkerste glutenvrije baksels maken met dit meel. Dat is voordelig voor bijvoorbeeld mensen met een glutenallergie of coeliakie. 
 
De bruine kleur van dit meel zie je terug in je gerechten. Je bakt bijvoorbeeld een bruin gekleurd brood of bruine pannenkoeken met dit neutrale, ietwat hartige meel. 
 
Je kunt dit meel natuurlijk ook in niet-glutenvrije baksels gebruiken. Je vervangt dan een deel van je meel door druivenpitmeel. Op die manier bindt en rijst je deeg of beslag nog steeds goed, maar geniet je wel van de lekkere smaak en gezondheidsvoordelen van dit meel. Vergeet niet om, net als bij kokosmeel, iets meer vocht toe te voegen aan je deeg of beslag. 

Hoe wordt druivenpitmeel gemaakt?

Druivenpitmeel wordt gemaakt van de pitten van druiven. Deze pitten worden van hun vliesjes en vruchtvlees ontdaan. Door middel van koude persing wordt de olie uit de druivenpitten geperst. De druivenpitten worden dan fijngemalen tot een glutenvrij meel waarmee je allerhande heerlijke gerechten bakt. 
 
De pitten waarvan druivenpitmeel gemaakt wordt, komen van wijnbouwers. De druiven die bij deze pitten horen zijn namelijk gebruikt voor het maken van wijn. Zo wordt geen onderdeel van de druif verspilt. 
 
Het meel van druivenpitten bevat nog ongeveer tien procent van de olie die van nature voorkomt in dit meel. Daarnaast kun je op meer dan 50% vezels rekenen en rond de tien procent eiwitten. 

Voordelen druivenpitmeel

Een groot voordeel aan druivenpitmeel is natuurlijk dat dit meel glutenvrij is. Mensen die glutenvrij bakken, bijvoorbeeld mensen met coeliakie, kunnen dus ook van dit heerlijke meel genieten. Je bakt met dit meel van druivenpitten heerlijke glutenvrije broden, koekjes, cake, pannenkoeken en pizza.
 
Dit meel bevat daarnaast OPC. OPC staat voor oligomere proanthocyanidinen. Dit zijn antioxidanten die van nature voorkomen in druivenpitten. Ze hebben een krachtig ontstekingsremmend effect, voorkomen veroudering van het lichaam en hebben een positief effect op je huid, bloedvaten en hart. OPC behoren tot de groep polyfenolen. Polyfenolen zijn plantaardige stoffen met een antioxiderende werking. Ze voorkomen celveroudering, werken ontstekingsremmend en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. 
 
Dit meel heeft bovendien een lage glycemische index. Dat is goed nieuws als je op je suiker let. Door het hoge aantal vezels in druivenpitmeel, verhoogt dit meel je bloedsuikerspiegel niet en kan het zelfs bijdragen aan het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. 
 
Meel van druivenpitten wordt ook veel gegeten voor zijn hoge gehalte aan vezels. Dit meel bestaat voor meer dan 50% uit vezels, wat het een enorm vezelrijk meel maakt. Vezels hebben een positieve werking op je darmen, spijsvertering en stoelgang. Voor wat extra vezels in je dieet, bak je dus met dit meel of voeg je het toe aan je pap of smoothies. 
 
Daarnaast is dit meel natuurlijk erg lekker en veelzijdig. Je kunt broden, zoete gerechten en hartige gerechten bakken van dit meel. Als je vaak verschillende soorten gerechten bakt, kun je met druivenpitmeel daardoor een heel eind vooruit. 

Bakken met druivenpitmeel

Klinkt een vezelrijk en antioxidantrijk glutenvrij meel je als muziek in de oren? Dan wordt het tijd om heerlijke baksels te maken met druivenpitmeel. 
 
Je kunt bijvoorbeeld lekkere pannenkoeken bakken met dit meel. Je kunt kiezen voor zowel hartige pannenkoeken als zoete pannenkoeken. Om de smaak nog wat neutraler te maken, meng je je druivenpitmeel met een ander glutenvrij meel, zoals amandelmeel of boekweitmeel. 
 
Je mengt je meel met een verdikkingsmiddel. Je kunt bijvoorbeeld een ei gebruiken, maar als je zoete pannenkoeken maakt, kun je ook een rijpe, geprakte banaan toevoegen aan je beslag. Verder heb je een olie nodig om in te bakken en ingrediënten naar keuze. Bak je een hartige pannenkoek? Dan bak je je pannenkoeken bijvoorbeeld met lekkere kruiden, kaas en zongedroogde tomaatjes. Je kunt ze in boter of in olijfolie bakken. Maak je zoete pannenkoeken? Dan voeg je fruit, suiker of kaneel toe en bak je je pannenkoeken in boter of een neutrale plantaardige olie. 
 
Je krijgt met meel van druivenpitten snel klontjes. Je kunt dus al je ingrediënten, behalve je meel, mengen en beetje bij beetje je meel toevoegen. Je kunt je meel ook eerst stevig mixen met water totdat alle klontjes wegzijn. Verder meng je je ingrediënten tot een beslag. Het beslag giet je in een pan met olie of boter. Je bakt je pannenkoekjes dan in een pannenkoekenpan of een gewone koekenpan. 
 
Je kunt ook heerlijke glutenvrije broden maken met dit meel. Je brood krijgt vanzelf een prachtige bruine kleur door dit donkere meel van druivenpitten. Voor het beste resultaat meng je je druivenpitmeel dan met andere glutenvrije meelsoorten. Bak je niet glutenvrij? Dan vervang je een deel van je meel door dit glutenvrije meel. Vervang niet meer dan een derde van je tarwemeel of ander glutenhoudend meel. Als je te veel glutenvrij meel gebruikt, rijst en bindt je deeg of beslag minder goed. Verder voeg je een ei toe, extra vocht en gebruik je (wijnsteen)bakpoeder als rijsmiddel. Je kunt als glutenvervangend product ook nog vlozaad of xanthaangom toevoegen. 
 
Wil jij weten hoe je met druivenpitmeel bakt? Bekijk dan snel onze recepten en bak zelf de lekkerste gerechten met dit bijzondere meel.
Veelgestelde vragen
Waar koop je het lekkerste druivenpitmeel?

Bij Bakwinkel koop je het lekkerste druivenpitmeel. Dit meel wordt gemaakt van druivenpitten die afkomstig zijn van wijnbouwers. Het meel bevat geen toevoegingen en is 100% natuurlijk. Je gebruikt dit meel onder andere voor het bakken van broden, pizza, pannenkoeken en koekjes, maar ook in je smoothie of als paneermeel.

Is druivenpitmeel glutenvrij?

Ja, druivenpitten zijn van nature glutenvrij. Dit meel is dan ook glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen met een glutenallergie of mensen met coeliakie. 

Is druivenpitmeel gezond?

Jazeker! Dit meel is ontzettend gezond. Meel van druivenpitten is een waardevolle vezelboost. Dit meel bestaat namelijk voor meer dan 50% uit vezels. Daarnaast bevat dit meel krachtige antioxidanten die celveroudering tegengaan en een positief effect hebben op je huid, hart en bloedvaten. En dit gezonde meel is nog lekker ook! Het is dus altijd een goed idee om met dit verrukkelijke meel te bakken. 

Is meel van druivenpitten koolhydraatarm?

Meel van druivenpitten is redelijk koolhydraatarm met rond de 20 gram koolhydraten per 100 gram meel. Dit is beduidend minder dan de 50 tot 70 gram koolhydraten per 100 gram meel dat veel meelsoorten van granen bevatten, maar meer dan de 4 tot 10 gram koolhydraten per 100 gram meel dat amandelmeel bevat.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...