0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is eenkoornmeel?

Eenkoornmeel wordt ook wel eenkoorntarwemeel of eenkorenmeel genoemd. Dit meel wordt gemaakt door eenkoorn te malen. Eenkoorn is, voor zover bekend is, de eerste graansoort die ooit gecultiveerd is. Uit opgravingen blijkt dat dit oergraan al meer dan veertienduizend jaar geleden verbouwd werd. Eenkoorn is een van de voorouders van emmer, spelt en later van tarwe. De aar van eenkoorn lijkt sterk op die van spelt, behalve dat de aar van eenkoorn een stuk kleiner is dan die van spelt. Eenkoorn wordt daarom soms ook “kleine spelt” genoemd.
 
Tegenwoordig wordt deze oergraan nog maar op kleine schaal verbouwd. Dat is een beetje vreemd, want eenkoorn is helemaal geen moeilijke plant. Deze graansoort is resistent tegen de meeste ziekten die bij moderne graansoorten voorkomen en groeit ook nog eens goed op velden met een minder goede bodemkwaliteit. 
 
In sommige landen, zoals Zwitserland en Italië, begint de teelt van eenkoorn weer wat op te bloeien. Zo wordt in Italië het gerecht Brescia Pane di Monococco met eenkoornmeel gebakken. Ook in de Turkse keuken wordt eenkoorn veel toegepast en in Spanje wordt dit graan gebruikt als veevoer.
 
Een nadeel aan eenkoornmeel is dat dit meel minder glutenvormende eiwitten bevat dan het meel van veel moderne graangewassen, zoals de moderne tarwe. Hierdoor rijst je deeg of beslag moeilijker en bak je compactere broden en muffins. Wel is dit meel erg veelzijdig. Eenkoornmeel wordt onder andere gebruikt voor het bakken van broden, cake, pizza, pasta, pannenkoeken en koekjes.  

Hoe wordt eenkoornmeel gemaakt?

Eenkoornmeel wordt op dezelfde manier gemaakt als veel andere soorten meel. De eenkoornkorrels worden op molenstenen fijngemalen. Deze fijngemalen korrels zijn al te gebruiken als meel, namelijk volkoren eenkorenmeel. Wanneer dit meel gezeefd wordt, krijg je gebuild meel of bloem. 
 
Wanneer het op andere meelsoorten, zoals tarwemeel aankomt, worden alle drie de soorten meel veel gebruikt. Volkoren tarwemeel gebruik je bijvoorbeeld voor volkoren brood, gebuild tarwemeel wordt gebruikt voor het bakken van bruin brood en tarwebloem gebruik je voor het bakken van wit brood en gebak. Dit geldt niet voor eenkoorn. Hoewel gebuild eenkorenmeel en eenkoornbloem hier en daar beschikbaar zijn, zul je meestal volkoren eenkoornmeel tegenkomen. 
 
Dit volkoren meel bestaat dus uit alle delen van de eenkoornkorrel. Net als bij andere graansoorten kun je hierbij denken aan het meellichaam, de zemel en de kiem. Het meellichaam is het binnenste gedeelte van de graankorrel en bestaat vooral uit zetmeel. De kiem is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vetzuren. Ten slotte voegt de zemel in het meel voedingsvezels toe aan je brood of gebak. 
 
Over het algemeen zul je dus volkoren meel hebben wanneer je kiest voor eenkoornmeel. Omdat de zemel en kiem nog volledig in volkoren meel voorkomen, is dit meel de gezondste soort die je kunt krijgen. Gebuild meel bevat slechts een deel van de kiem en zemel, waardoor dit meel minder gezond is dan volkoren meel. Bloem bevat alleen het meellichaam, waardoor dit de minst gezonde keuze is.

Eenkorenmeel voordelen

Ofschoon eenkoornmeel niet veel meer gebruikt wordt door professionele bakkers of door thuisbakkers, heeft dit meel een aantal voordelen, wat het toch een aantrekkelijke keuze maakt voor (thuis)bakkers. 
 
Eén voordeel van dit meel is de unieke smaak. Eenkoornmeel heeft een zalige zachte en nootachtige smaak. Meel van eenkoren smaakt een beetje naar emmermeel, met tonen van cashewnoten en hazelnoten. Deze smaak maakt eenkorenmeel geschikt voor zowel hartige als zoete baksels. Je bakt verrukkelijke broden, pizza's, wraps en cakes met dit bijzondere meel. Eenkoorn is hierin niet alleen. De diepe smaak van oergranen, waaronder emmer en eenkoorn, is de reden dat sommige passievolle bakkers nog zo veel mogelijk met meel van oergranen werken. 
 
Eenkoorntarwemeel is tevens goed voor het milieu. Dit graan heeft kleine korrels die zijn vergroeid met het kaf. Hierdoor zijn de graankorrels van eenkoorn goed beschermd tegen schimmels en ziektes. Verdelgingsmiddelen zijn hierdoor niet nodig bij dhet verbouwen van eenkoren, waardoor het meel van deze graansoort meestal biologisch is. 
 
De gluten in eenkoorn kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Eenkoorntarwemeel bevat minder glutenvormende eitwitten dan bijvoorbeeld tarwemeel. Dat maakt dat deeg of beslag van eenkorenmeel minder goed rijst en bindt dan deeg of beslag van tarwemeel. Aan de andere kant is de kleinere hoeveelheid aan gluten in dit meel een voordeel voor mensen die gluten slecht kunnen verdragen. Als je speltmeel wel kunt verdragen, maar tarwemeel niet, dan is eenkoorntarwemeel waarschijnlijk ook een goede keuze voor jou. 
 
Bovendien is meel van eenkoorn ook nog eens ontzettend gezond. Dit meel is rijk aan voedingsvezels en gezonde vetzuren. Daarnaast bevat dit meel vitamine B, vitamine E en veel essentiële mineralen. 
 
Meel van eenkoren is dus erg gezond, goed voor het milieu en ontzettend lekker. Reden genoeg dus om eens met eenkorenmeel te bakken.

Bakken met eenkoornmeel

Ben jij overtuigd en wil jij ook een verrukkelijk brood, een zalige cake of lekkere pannenkoeken bakken met eenkoornmeel? Dat is helemaal niet zo lastig. Je bakt met meel van eenkoren zoals je ook bakt met andere meelsoorten die weinig gluten bevatten, zoals speltmeel. 
 
Je kunt allerlei heerlijke baksels maken met eenkoorntarwemeel. Denk bijvoorbeeld aan brood, cake, koekjes, pannenkoeken, taart en muffins. Dit meel bevat minder glutenvormende eiwitten dan tarwemeel, waardoor je net iets anders te werk gaat met eenkorenmeel dan met tarwemeel. 
 
Een simpele manier om een brood of ander gerecht te bakken die net zo goed bindt en rijst als een baksel van tarwemeel, maar met de zachte, nootachtige smaak van eenkorenmeel is door eenkorenmeel toe te voegen aan je tarwemeel. Zo bak je een verrukkelijk brood met gelijke delen tarwemeel of tarwebloem en volkoren eenkoornmeel. Zo gebruik je bijvoorbeeld 250 gram tarwebloem en 250 gram volkoren eenkorenmeel.
 
Bak jij met eenkoorntarwemeel omdat je gluten niet goed kunt verdragen? Dan wil je waarschijnlijk juist geen tarwemeel of tarwebloem gebruiken. In dat geval help je de gluten die voorkomen in eenkoornmeel een handje mee door je deeg met de hand te kneden. Kneed dan erg voorzichtig, zodat je de kwetsbare gluten in dit meel niet beschadigt. Verder laat je het deeg wat langer rijzen dan deeg van tarwebloem. Je krijgt betere resultaten wanneer je zuurdesem gebruikt als rijsmiddel in plaats van gist. 
 
Bakken met eenkorenmeel is dus net iets anders dan bakken met tarwemeel of tarwebloem. Maar als je eenkoorntarwemeel mengt met tarwemeel of tarwebloem bak je toch een brood met de structuur van tarwebrood en de smaak van eenkoornbrood. Wil je enkel met eenkorenmeel bakken? Dan kneed je je deeg voorzichtig met de hand, gebruik je zuurdesem als rijsmiddel en geef je je deeg wat langer de tijd om te rijzen. 
 
Wat ga jij bakken met eenkoornmeel?
Veelgestelde vragen
Waar koop je eenkoornmeel?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste meel van eenkoorn. Eenkoorn is een gezond oergraan met een zalige, zachte en nootachtige smaak. Je bakt heerlijke broden, cakes, koekjes, pizza's en meer met het eenkorenmeel van Bakwinkel.

Is eenkoornmeel gezond?

Meel van de oergraan eenkoorn is ontzettend gezond. Dit meel is rijk aan voedingsvezels, mineralen en vitaminen, zoals vitamine B en vitamine E. Ook bevat eenkorenmeel belangrijke gezonde vetzuren. Zelfgebakken brood en andere baksels van dit meel zijn dus een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.

Is eenkorenmeel glutenvrij?

Eenkoornmeel bevat minder glutenvormende eiwitten dan tarwemeel. Eenkorenmeel is niet glutenvrij en daardoor niet geschikt voor mensen met coeliakie. Wel kan dit meel geschikt zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten. Als je tarwemeel niet goed kunt verdragen, maar speltmeel wel, dan is eenkoornmeel waarschijnlijk ook een goed alternatief voor tarwemeel. 

Hoe bak je met eenkoornmeel?

Je kunt van alles bakken met eenkoornmeel. Dit meel heeft een nootachtige smaak en is geschikt voor zowel zoete als hartige baksels. Je bakt heerlijke broden, pizza's, koekjes, taarten en muffins met dit meel. Doordat meel van eenkoorn minder gluten bevat dan meel van tarwe, ga je net iets anders te werk met dit meel. Je kunt eenkorenmeel mengen met tarwemeel voor een brood met de textuur van tarwebrood en de smaak van eenkoornbrood. Als je enkel meel van eenkoorn gebruikt, kneed je je deeg voorzichtig met de hand en laat je je deeg langer rijzen. Ook kun je voor het beste resultaat zuurdesem gebruiken als rijsmiddel in plaats van gist. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...