0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder bestaat uit gedroogd eiwit van gepasteuriseerde eieren. Door de rauwe eieren te pasteuriseren, worden de micro-organismen gedood waardoor je de kans op bijvoorbeeld Salmonella verkleint. 
 
Dit poeder kun je gebruikten als een vervanger voor echt eiwit. Je kunt ook weer vloeibaar eiwit van dit uitgedroogde poeder maken, door water toe te voegen. Het poeder bestaat puur uit eiwitten. Wanneer je weer eiwitten maakt van het poeder, kun je ze kloppen als echte eiwitten. Je kunt het eiwit dan veilig gebruiken, omdat de eieren gepasteuriseerd zijn. Je kunt met dit poeder dus prima rauw eiwit in je recept vervangen. 
 
Eiwitpoeder bestaat uit gedroogde eiwitten van kippeneieren. 5 gram poeder gemengd met 30 ml water staat gelijk aan één eiwit. Je kunt dit poeder gebruiken als een vervanger voor rauw eiwit, om meringue mee te maken en om Royal Icing mee te maken. 

Voordelen eiwitpoeder

Waarom zou je een poeder van gedroogde eieren gebruiken als je ook gewoon echte eieren kunt nemen? Dat is voorheen toch ook altijd goed gegaan?
 
Eén reden om te kiezen voor eiwitpoeder is het risico op Salmonella wanneer je rauwe eieren gebruikt. Het poeder is gemaakt van gepasteuriseerde eieren, waardoor de kans op Salmonella aanzienlijk verkleind is. 
 
Ook heb je minder verspilling met het gebruik van eiwitten in poedervorm dan echte eiwitten. Je zal vaak recepten tegenkomen waarbij je alleen het eiwit nodig hebt en niet het eigeel. Dat eigeel bewaar je in dat geval natuurlijk niet. Dat verdwijnt in de prullenbak. Die verspilling vermijdt je door enkel eiwitten te gebruiken in de vorm van een poeder. 
 
Dit poeder is een stuk langer houdbaar dan echte eieren. Je zal dus nooit teleurgesteld naar een bak beslag kijken met rotte eieren in je hand. Dit poeder kun je erg lang bewaren. Je hoeft dus ook niet bakken met meringues in één keer te maken (al mag dat natuurlijk wel!). 
 
Ook kan het gebruik van het poeder beter zijn voor je gezondheid als je minder vet en cholesterol binnen wil krijgen. In veel recepten die vragen om een heel ei, zoals muffins en quiche, kun je dat ei vervangen door het poeder van enkel eiwitten. Het overgrote deel van vetten en cholesterol bevindt zich in het eigeel. Met poeder van eiwit heb je dat eigeel niet meer nodig. 

Bakken met eiwitpoeder 

Dat klinkt natuurlijk allemaal geweldig. Maar hoe bak je dan met eiwitpoeder? Er zijn meerdere recepten waarbij je dit handige poeder kunt gebruiken.
 
Ten eerste kun je het poeder gebruiken als een alternatief voor rauwe eieren. Je voegt dan water toe aan het poeder, om het eiwit te reconstrueren. Als je één eiwit wilt vervangen, gebruik je 5 gram eiwitpoeder met 30 ml water. 
 
Eiwitten in poedervorm worden ook vaak gebruikt voor het maken van meringue en schuimpjes. Voor schuimpjes kun je bijvoorbeeld 10 gram poeder van eiwitten mengen met 30 ml water. Je voegt natuurlijk een smaak naar keuze toe, zoals aardbei of vanille. Je zoet je schuimpjes met kristalsuiker en poedersuiker. En die mooie textuur krijg je door een paar gram maïszetmeel toe te voegen. 
 
Voor deze schuimpjes meng je je water en smaakmaker met je eiwitpoeder. Hierdoor ontstaan er klontjes. Blijf mengen of wacht totdat de klontjes weg zijn. Let wel op dat je het mengsel niet te lang mengt. Je wil je eiwit nog niet opkloppen. Dat doe je pas wanneer alle klontjes weg zijn. Je voegt je kristalsuiker toe aan het eiwitmengsel en klopt het stijf met een staafmixer. Je voegt dan je poedersuiker en maïszetmeel toe en roert alles samen. Dit mengsel giet je in een spuitzak met spuitmondje, zodat je het juiste formaat schuimpjes in een mooie vorm op je met bakpapier beklede bakplaat kunt spuiten. Je bakt ze dan in de oven voor ongeveer anderhalf uur op 100 graden. Als ze uit de oven komen, zullen ze erg zacht zijn. Laat ze even afkoelen en ze krijgen vanzelf de juiste structuur. 
 
Royal Icing is natuurlijk een favoriet onder de taart- en koekjesdecoreerders. Dit glazuur is hard, waardoor je een knapperig suikerlaagje op je cake of koekjes hebt. Zelf Royal Icing maken is helemaal niet lastig; zeker niet met eiwit in poedervorm.
 
Je hebt 450 gram poedersuiker, 11 gram eiwitpoeder en 67,5 gram water nodig. Je mengt al je ingrediënten in een mengkom tot een glad glazuur. Je kunt dan beetje bij beetje water blijven toevoegen totdat je Royal Icing de juiste textuur heeft. Wanneer je een mooi zacht glazuur hebt, ben je klaar. Zo simpel is het.
 
Als je graag eieren wil vervangen door een droog poeder dat lang houdbaar en veiliger is, is eiwitpoeder misschien perfect voor jou. Ook als je het leuk vindt om meringue of Royal Icing te maken, zul je baat hebben bij eiwitpoeder. Wat ga jij maken?
Veelgestelde vragen
Waar koop je eiwitpoeder?

Bij Bakwinkel koop je gepasteuriseerde poeder van kippeneiwitten. Dit poeder is lang houdbaar, makkelijk tot eiwitten te reconstrueren en veiliger dan echte eieren, omdat dit poeder gepasteuriseerd is. Hierdoor heb je een veel kleine kans op Salmonella dan met rauwe eieren. 

Waar koop je meringue poeder?

Bij Bakwinkel kun je ook meringue poeder kopen. Dit poeder lijkt op eiwitpoeder, maar bevat naast eiwitten ook suiker, een voedingszuur en een verdikkingsmiddel. Hierdoor is dit poeder zeer geschikt voor het maken van meringue, schuimpjes en pavlova.

Is eiwitpoeder gezond?

Ja, poeder van eiwitten is gezond en veilig in gebruik. Dit poeder bevat geen eigeel, waardoor je het meeste vet en cholesterol uit eieren niet binnenkrijgt met dit poeder. Je kunt dit poeder dan ook goed gebruiken als een vervanger voor een heel ei in bijvoorbeeld muffins. Daarnaast zijn de eieren eerst gepasteuriseerd, waardoor de levende micro-organismen in het ei gedood zijn. Dit verkleint aanzienlijk de kans op Salmonella. 

Waarvoor gebruik je eiwitpoeder?

Eiwitpoeder kun je voor meerdere gerechten en recepten gebruiken. Je kunt dit poeder bijvoorbeeld gebruiken als een veilige vervanger voor rauwe eieren. Ook kun je het poeder gebruiken om makkelijk meringues of Royal Icing te maken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...