0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is focaccia?

Focaccia is een plat Italiaans brood die je in de oven bakt. Dit brood lijkt qua vorm op een plaatpizza. Maar een focaccia is niet hetzelfde als een pizza. Het deeg van dit Italiaans brood is een stukje dikker dan pizzadeeg, waardoor dit brood beter vult en malser is dan een pizza. Je maakt focacciadeeg in de basis met bloem, olijfolie, suiker, zout, gist en water. Vaak worden er nog Italiaanse kruiden, zoals basilicum of oregano, toegevoegd aan het deeg. 
 
Het brood wordt, net als een pizza, belegd voordat het gebakken wordt. Vaak beleg je het brood met verschillende groenten, zoals tomaten en olijven. Bakkers bakken dit brood meestal in een steenoven.

Waar komt focaccia vandaan?

We weten niet precies wanneer focaccia brood voor het eerst gemaakt werd, maar historica geloven dat dit recept al erg oud is. Mogelijk werd dit verrukkelijke brood al door de Romeinen gebakken. 
 
Het brood zou ontwikkeld zijn door de Etrusken. De Etrusken waren een volk die in Ertrurië woonden. Tegenwoordig wordt het Italiaanse broodrecept vooral geassocieerd met de Liguriaanse keuken. Ligurië is een regio in noordwest Italië. Focaccia is dus hoe dan ook een Italiaanse uitvinding. 
 
Italiaanse handelaren verspreidden dit brood naar andere landen, waar het snel populair werd. De varianten op het traditionele recept zijn wel recent. Dat komt doordat meer ingrediënten uit verschillende landen redelijk recentelijk pas beschikbaar zijn voor elke bakker. 

Is focaccia gezond?

Focaccia brood wordt, net als witbrood, gemaakt van bloem. Dit Italiaanse brood bevat dus niet de voedingsstoffen die in de kiem en zemel van de tarwekorrel voorkomen. Het dus niet zo gezond als bruin brood of volkoren brood.
 
Wel is dit brood vaak gezonder dan gewoon wit brood. Focacciabrood wordt namelijk gemaakt met olijfolie. Olijfolie is een overzadigd vet, waardoor het LDL-cholesterol verlaagt. Daarnaast is olijfolie rijk aan vitamine E. 
 
Ook wordt focacciabrood belegd met groenten, zoals tomaten en olijven. Hierdoor zitten er in focacciabrood meer vitaminen en mineralen dan in gewoon wit brood. 
 
Een groot voordeel aan het Italiaanse brood, is dat het vegan is. Je gebruikt geen melk, boter of eieren in dit brood. Je kunt het brood natuurlijk beleggen met vlees, maar als je het Italiaanse brood zelf bakt, is dat een keuze. Dit brood is dus een heerlijke keuze voor veganisten en mensen met een lactose intolerantie. 

Soorten focaccia 

Er bestaan tegenwoordig veel variaties op het originele recept van dit Italiaanse brood. Ook in Italië zelf zijn er regionale verschillen in hoe het brood gemaakt en belegd wordt. 
 
Focaccia secco, bijvoorbeeld, heeft een korst die even hard is als een koekje. In Voltri maken ze juist een compleet tegenovergestelde variatie. Daar wordt het deeg gemaakt met maïsmeel. Het is dikker, zachter en vettiger dan gewoon focacciadeeg. 
 
Een bijzondere variant is de focaccia genovese. Bij dit brood wordt er met de vinger deukjes in het deeg gemaakt, waardoor het brood zelf gaatjes of deukjes heeft na het bakken. Dit brood is ook wat harder en wordt bedekt met olijfolie en besprinkeld met zeezout.
 
Focaccia col formaggio is een variant met de Italiaanse stracchinokaas. Dit brood maak je met twee dunne laagjes deeg. Tussen deze laagjes leg je de kaas. 
 
Zo zijn er nog veel meer varianten op het Italiaans brood. En je kunt natuurlijk oneindig veel variëren in het beleg of de toppings van dit brood. 

Hoe maak je focaccia?

Voor een basisrecept focacciabrood heb je bloem, zout, gist, water en olijfolie nodig. Je kunt daarnaast ook suiker toevoegen aan je deeg. 
 
Je bakt het brood eigenlijk als een gewoon brood. Je voegt je ingrediënten samen en kneed er een mooi deeg van. Je vet een mengkom in met olijolie en laat je focacciadeeg daarin rijzen. Je vormt dan je brood in een bakplaat en belegt het brood. Na de tweede rijs kun je je brood dan in de oven bakken.
 
Je kunt naast de basisingrediënten ook kruiden naar keuze toevoegen aan je deeg. Denk aan rozemarijn, tijm, oregano of basilicum. Ook het beleg kies je zelf. Je kunt ook in het beleg kruiden en specerijen gebruiken. Ook zeezout is erg lekker als topping. Daarnaast kun je kiezen voor jouw favoriete toppings. Denk aan olijven, tomaten, ui, kaas en gegrilde paprika. 
 
Bak je liever met een broodmix? Dat kan ook. Je kunt een focacciamix gebruiken, maar ook een broodmix voor Italiaans brood of een witbroodmix. Het ligt er maar net aan wat voor soort brood je bakt en wat jij het lekkerst vindt.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf focaccia maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf focaccia maken. Je hebt bijvoorbeel bloem nodig met een hoog glutengehalte. Daarnaast heb je ook goede gist en bakkerszout nodig. Voor die echte Italiaanse smaak gebruik je olijfolie en Italiaanse kruiden. De lekkerste ingrediënten voor jouw lievelingsbrood koop je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een broodmix voor focacciabrood?

Zeker! Als je zelf focacciabrood maakt, kun je ook een broodmix gebruiken. Bij Bakwinkel kies je uit een focacciamix, een witbroodmix of een broodmix voor Italiaans brood. Zo kun je zelf kiezen welke jij het lekkerst vindt voor jouw brood.

Waar koop je de bakbenodigdheden voor focaccia maken?

Bij Bakwinkel koop je de bakbenodigdheden die jij nodig hebt voor focacciabrood maken. En natuurlijk kun je ook voor je andere bakprojecten bij Bakwinkel terecht. Als je dit heerlijke Italiaanse brood zelf maakt, heb je minimaal een bakplaat, bakpapier, een deegroller en een mengkom nodig. Ook kun je een keukenmachine met deeghaken gebruiken om je deeg te kneden. Deze bakspullen en meer koop je bij Bakwinkel.

Waar eet je focacciabrood bij?

Als je brood af is, kun je het als avondeten, lunch of ontbijt eten. Je eet het eigenlijk net als een pizza. Je kunt dit brood dus op elk moment van de dag eten. Ook is een stukje Italiaans brood lekker als voorgerechtje of bij de soep.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...