0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is gerstemeel?

Gerstemeel is een meel die wordt gemaakt van de graansoort gerst. De gerst wordt gemalen om er meel van te maken. Met deze meel kun je bepaalde soorten broden bakken, al is de meelsoort voor de meeste broden niet geschikt.  
 
Gerst is een graansoort die er uitziet als een dikke, bruine rijstkorrel. Je kunt deze graankorrels dus verwerken in bijvoorbeeld brood of andere baksels, maar ze worden vooral gebruikt voor het maken van whisky en bier. 
 
Als je gerst gebruikt voor het bakken, pel je eerst het buitenste vliesje van de gerstkorrel af. De korrels die dan overblijven, noemen we gort. Als je deze gort dan nog wat bijslijpt in de vorm van een parel, heb je parelgort.  
 
Er zijn verschillende rassen van gerst die, net als tarwe, onder te verdelen zijn in zomergerst en wintergerst. Wintergerst wordt gezaaid in oktober en zomergerst wordt gezaaid in februari. De rassen die tot de zomergerst horen, zijn ook weer onder te verdelen in voergerst en brouwgerst. 
 
Wanneer je bier of whisky maakt van gerst, moet je de gerst eerst vermouten. Gerst is omhuld met kafjes die voor de mens onverteerbaar zijn. Bij de vermouting van gerst, verwijder je deze kafjes. Je laat de gerstkorrels dan ontkiemen met koud water. Tijdens het ontkiemen komen er suikers vrie die omgezet worden in alcohol. 

Hoe wordt gerstemeel gemaakt?

Gerstemeel wordt gemaakt door gerst te drogen en fijn te malen. Eerst worden natuurlijk de onverteerbare vliesjes verwijderd. 
 
Vroeger werd gerst gepeld met een pelmolen. Enkele ambachtelijke bakkers doen dat nu nog steeds zo, maar meestal wordt gerst nu machinaal gepeld. 
 
Je kunt gerstebloem of gerstemeel maken met gerst. Als je parelgort fijnmaalt, krijg je een fijne gerstebloem. Voor gerstemeel of gerstegries gebruik je gewone gepeld gerst die je meer of minder doorzeeft, afhankelijk van hoe fijn je het meel wil hebben. 
 
Ook kun je patentgerstemeel maken. Dit wordt gedaan door de gerste in grotere mate te malen, waardoor het erg fijn wordt.

Voordelen gerstemeel

Gerstemeel kun je gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld brood. Je moet dan wel een mix maken met meel van gerst en meel van tarwe om ervoor te zorgen dat het brood voldoende rijst. Toch is het het zeker waard om een te bakken met meel van gerst. Gerst is namelijk ontzettend gezond.
 
Gerst is rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat gerst een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel en dat het de slechte LDL-cholesterol kan verlagen. Ook heeft een studie met muizen uitgewezen dat gerst een gunstige werking kan hebben op de darmflora.

Bakken met gerstemeel

Gerst bevat bijna geen glutenvormende eiwitten. Hierdoor zal meel van deze graansoort niet rijzen en is het niet geschikt voor het bakken van brood. Wel kun je een brood bakken met meel van tarwe en meel van gerst. Je gebruikt dan ongeveer 25% gerstemeel en 75% tarwemeel. Zo kun je toch een brood bakken met de gezonde voedingsstoffen die terug te vinden zijn in gerst. Let wel dat een brood met deze meelmix nog steeds niet erg hoog zal worden.
 
Meel van gemalen gerst is dan wel weer geschikt voor platbrood, zoals Marokkaans brood. Je maakt een platbrood met een combinatie van gerstemeel en tarwebloem. Als rijsmiddel wordt gist gebruikt, maar na het rijzen, wordt het deeg toch platgedrukt. Je bakt het deeg in een hete pan tot een platbrood. 
 
Met gerst kun je ook gewone broden of broodjes maken. Gerst heeft een bijzondere en milde smaak, waardoor je brood net wat anders smaakt met gerstemeel. Meestal wordt gist of bakpoeder als rijsmiddel gebruikt bij broden die deels gemaakt zijn met meel van gerst.
 
Als je glutenvrij eet, kun je ook bakken met meel van gemalen gerst. Vaak zitten er sporen van tarwe in de meel van gemalen gerst die je kunt kopen, dus deze zijn niet geschikt voor mensen met coeliakie. Je kiest dan voor een pak glutenvrije gerstemeel. Dit meel is gemaakt in een ruimte waar geen tarwe verwerkt wordt. 
 
Wil jij weten hoe je een lekker gerstebrood bakt? Bekijk dan ons recept voor gerstebrood en maak dit verrukkelijke brood zelf! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je gerstemeel?

De lekkerste meel van gemalen gerst koop je bij Bakwinkel. Met dit meel kun je heerlijke gerstebroodjes of Marokkaanse platte broden bakken. Je moet dit meel wel mixen met tarwemeel om ervoor te zorgen dat je deeg rijst.

Is gerstemeel glutenvrij?

Meel van gemalen gerst bevat haast geen glutenvormende eiwitten, maar het kan wel sporen van tarwe bevatten. Daarom is deze meel niet geschikt voor mensen met coeliakie. Wel kun je glutenvrije meel kopen, waarbij de gerst gemaald is in een ruimte waar geen tarwe verwerkt is. 

Is gerst gezond?

Ja, gerst is erg gezond. Gerst is namelijk rijk aan eiwitten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen, zoals kalium en fosfor. Ook heeft gerst een positieve werking op je bloedsuikerspiegel en darmflora. Gerst helpt ook het ongezonde LDL-cholesterol te verlagen. 

Kun je zelf meel van gerst maken?

Ja, dat kan ook. Je maalt de gerstekorrels dan in een koffiemolentje of met een staafmixer. In een vijzel kun je het meel dan nog fijner malen. Je gebruikt hiervoor gort of parelgort.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...