0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is gerstemout?

Gerstemout is een poeder die gemaakt wordt door mout te malen. Zoals de naam al doet denken, wordt gerstemoutpoeder gemaakt van gerst. Gerst is een graansoort die tot dezelfde familie behoort als tarwe, rogge en gierst. Wanneer je gerst mout, maak je gerstemoutpoeder.
 
Dat mouten gebeurt op een speciale manier. In een mouterij laat men de gerstkorrels ontkiemen. Op de gerstkorrel zit een kiem. Dit is het deel van de graankorrel waar een nieuw plantje uit kan groeien. In een vochtige omgeving laat men de kiemen van de gerstkorrels worteltjes schieten. Wanneer gerstekorrels kiemen, wordt het zetmeel dat aanwezig is in de graankorrels omgezet in een soort suiker, welke maltose heet. 
 
De ontkiemde gerstekorrels worden dan gebrand of geroosterd. Dit proces is vergelijkbaar met het branden van koffiebonen. Door de hoge temperatuur waaraan de gerstkorrels worden blootgesteld, karameliseert de maltose. Dit zorgt ervoor dat de korrels een diepe donkerbruine kleur krijgen en een lekkere gebrande, zoete smaak. 
 
De gerstemout wordt dan gemalen tot een fijn poeder. Dit poeder kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo wordt er vaak bier gebrouwen van gerstemoutmeel. Maar voor ons is het bakken met gerstemoutmeel natuurlijk veel interessanter. Als je dit meel toevoegt aan je brooddeeg, bak je een heerlijk brood met de karakteristieke smaak van mout. Ook kleurt je brood mooi bruin door te toevoeging van dit poeder. 

Gerstemout voordelen

Gerstemout in brood is in Nederland ontzettend populair. Het is niet voor niets dat Waldkorn broden zo veel gegeten worden in ons land. Waldkorn voegt dit moutmeel namelijk aan bijna al hun broden toe. Dit heeft nog wel eens tot consternatie geleid. Omdat gerstemoutmeel het brood donkerbruin kleurt, leek het brood met dit poeder op bruin brood of volkoren brood, terwijl het brood in feite met bloem gebakken werd en dus als wit brood geclassificeerd wordt. 
 
Toch heeft gerstemoutmeel nog steeds zeer veel fans. De smaak van dit meel is erg lekker, vooral in zoete broden, zoals Fries suikerbrood, en in zuurdesembrood. En de kleur is voor sommige mensen tevens een pluspunt. Het is belangrijk dat je weet dat het niet waar is dat donkerder brood per definitie gezonder is dan lichtgekleurd brood. Gerstemoutmeel is een kleurstof die de voedingswaarde van het brood niet of nauwelijks beïnvloedt. 
 
Maar de kleur is ook gewoon mooi. Als je geen kleurstof toevoegt aan bruin brood, bijvoorbeeld, dan krijg je een licht-grijs brood. Hoe lekker je brood ook is, je hebt geen zin om het te eten als het er niet lekker uitziet. Zolang je weet dat de kleur niks zegt over de voedingswaarde van het brood, kan het geen kwaad dat gerstemout het uiterlijk van je brood verbetert.
 
Je voegt gerstemoutmeel dus aan je deeg toe om je brood lekkerder en mooier te maken. En welke thuisbakker wil dat nu niet?

Bakken met gerstemout

Bakken met gerstemout is erg makkelijk. Je voegt dit poeder simpelweg aan je deeg toe om je brood die karakteristieke smaak en kleur van mout te geven. 
 
De hoeveelheid gerstemoutmeel dat je gebruikt, ligt helemaal aan jouw smaak. Sommige mensen vinden maximaal tien gram gerstemoutmeel per vijfhonderd gram meel of bloem genoeg, terwijl andere (thuis)bakkers liever rond de dertig gram gerstemoutmeel per vijfhonderd gram meel of bloem toevoegen. Als je nog nooit met gerstemoutmeel gebakken hebt, is het dus een goed idee om zelf uit te proberen wat jij het lekkerst vindt. 
 
Wil jij ook een heerlijk brood met gerstemout bakken? Bekijk dan onze brood recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je gerstemout?

Bij Bakwinkel koop je zalige gerstemoutmeel met een diepe donkerbruine kleur en een heerlijke zoete geur en smaak. Voeg dit meel toe aan je brooddeeg voor een mooi donker brood met de typische smaak van mout.

Wat is gerstemoutmeel?

Gerstemoutmeel is een poeder van gekiemde gerstkorrels die verhit zijn. Door het kiemen van de gerst, wordt het zetmeel in de graankorrel omgezet in een suiker. Tijdens het verhitten van de gekiemde gerstkorrel, karameliseert het suiker. De graankorrels worden vermalen tot een poeder, die je kan toevoegen aan je brooddeeg. Hiermee krijgt je brood een mooie bruine kleur en de zoete smaak van mout.

Wat is gerstemoutextract?

Gerstemoutextract is een ander woord voor gerstemoutmeel. Gerstemoutextract bestaat uit gemoute en gemaalde gerste. Dit donkerbruine en zoete poeder wordt als kleurstof en smaakstof gebruikt bij de bereiding van brood. 

Is gerstemout gezond?

Gerstemoutmeel is niet ongezond. Helaas bevat dit meel na het mouten niet de belangrijke voedingsstoffen die je tegenkomt in gerst. Je kunt gerstemoutpoeder het beste zien als een geur- en kleurstof of als een broodverbeteraar. Het proces van kiemen en branden is veilig, waardoor dit poeder niet gevaarlijk of ongezond is. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...