0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is gierstmeel?

Gierstmeel is een meel die gemaakt wordt van de graansoort gierst. Gierst is een graansoort die behoort tot de grassenfamilie. Dit graan kenmerkt zich door zijn zeer kleine korrels. Er zijn verschillende soorten gierst. Het is ook niet helemaal duidelijk welke graansoorten behoren tot de overkoepelende categorie van gierst. Zo worden sorghum en teff door hun kleine graankorrels soms tot gierst gerekend en soms niet. Meestal hebben we het over de graansoort Panicum miliaceum als we het over gierst hebben. 
 
Gierst is een echt oergraan. Verschillende soorten gierst werden in de prehistorie al verbouwd in China. De oudste sporen van gedomesticeerde gierst komen uit 8300 v.Chr. Deze graansoort kan dus met recht een oergraan genoemd worden. 
 
In verschillende gebieden over de hele wereld werd gierst in die tijd in grotere mate geteeld dan rijst. Deze graansoort vormde dus een belangrijke bron van voedsel. Ook in Europa werd gierst veel verbouwd. Tegenwoordig is gierst in sommige Aziatische en Afrikaanse gebieden nog steeds een van de belangrijkste voedingsmiddelen. 
 
In Nederland is pluimgierst waarschijnlijk een van de eerste gierstsoorten die verbouwd werden. Op zogenaamde raatakkers werd pluimgierst meer dan tweeduizend jaar geleden al geteeld. Tegenwoordig is parelgierst de meest verbouwde gierstsoort voor menselijke consumptie. 
 
Wanneer je de gierstkorrel pelt, kun je deze koken en net als couscous of rijst eten. Hiervoor wordt meestal parelgierst gebruikt. Daarnaast wordt gierst verwerkt tot vlokken, wordt er popcorn gemaakt van gierst en wordt gierst grof gemalen tot griesmeel. Maar je kunt gierst dus ook tot een meel malen. 
 
Meel van gierst heeft een lichtgele kleur en een zachte, zoete smaak. Dit meel kun je gebruiken voor het maken van brood, taart, wafels en zelfs pudding. 
 
Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor meel van gierst, maar een voorname reden dat dit meel ook in Nederland soms nog gebruikt wordt, is het feit dat gierst van nature glutenvrij is. Gierstmeel kun je dus gebruiken voor het bakken van glutenvrije baksels. 

Hoe wordt gierstmeel gemaakt?

Gierst bevat, net als sorghum, meer stoffen die door mensen niet verteerd kunnen worden dan andere graansoorten. Gierst bevat namelijk fytinezuur, kiezelzuur en oxaalzuur. Daarnaast heeft ongepelde gierst vaak een bittere nasmaak. Je kunt gierstmeel alsnog volkoren maken, maar het is lastig om te verteren en wat minder lekker als je niet houdt van een bittere nasmaak. 
 
Daarom worden de gierstkorrels vaak gepeld voor het maken van meel. Daarnaast heeft gierst een harde kaf, die gepeld moet worden voordat gierst verder verwerkt kan worden.
Na het pellen, wordt gierstmeel gemaakt zoals andere meelsoorten gemaakt worden. De korrels worden gereinigd en tot een fijn meel gemalen. Dit gebeurt vaak op molenstenen.

Voordelen gierstmeel

Het voornaamste voordeel van gierstmeel voor veel (thuis)bakkers is het feit dat dit meel glutenvrij is. Je kunt met dit meel dus heerlijke glutenvrije broden, pizza, taart en koekjes bakken. Dit is voordelig voor mensen met coeliakie of met een glutenintolerantie, maar ook voor mensen die gluten moeilijk kunnen verteren.
 
Daarnaast is dit meel erg lekker. Meel van gierst is lichtzoet, maar kan voor zowel hartige als zoete baksels gebruikt worden. Het meel neemt namelijk grotendeels de smaak over van het gerecht. Dat maakt dat dit meel een zeer veelzijdig meel is. Als je zowel hartige quiches als zoete koekjes bakt, is het dus handig om meel van gierst in huis te hebben.
 
Bovendien is gierst ook nog eens super gezond. Het graan is rijk aan gezonde vetzuren, vitaminen, mineralen en eiwitten. Zo is gierst een uitstekende bron van fosfor, licithine, bètacaroteen, silicium, calcium, ijzer, magnesium, kalium, B-vitamines en vitamine E. Dat is nogal wat! Deze voedingsstoffen zijn allemaal ontzettend belangrijk. Silicium, bijvoorbeeld, is essentieel voor je huid, nagels en haar. Vitamine E is een antioxidant die je afweersysteem ondersteunt. En magnesium is belangrijk voor je botten, spieren en zenuwstelsel. 
 
Gierstmeel is dus gezond, lekker en glutenvrij. Wat wil je nog meer? Als je nog nooit met dit meel gebakken hebt, wordt het dus tijd om het eens te proberen.

Bakken met gierstmeel

Gierstmeel heeft dus een lichtzoete smaak, maar als je andere smaakmakers hebt, bijvoorbeeld in zoete of hartige gerechten, neemt dit meel de smaak van je andere ingrediënten op. Je kunt dit meel dus voor allerlei soorten recepten gebruiken. Zo bak je heerlijke broden, muffins, wafels en pizza met dit meel.
 
Gierstmeel is glutenvrij. Dat betekent dat dit meel niet goed kan rijzen of binden. Net als andere glutenvrije meelsoorten, heeft dit meel dus een gebruiksaanwijzing. Je kunt dit meel goed gebruiken voor gerechten die niet veel hoeven te rijzen. Denk bijvoorbeeld aan pizza en platbrood. 
 
Het is altijd handig om een bindmiddel te gebruiken als je met glutenvrij meel bakt. Je kunt bijvoorbeeld Maïzena of psylliumvezels gebruiken. Met verschillende bindmiddelen moet je op verschillende manieren omgaan. Het is dus altijd handig om een recept te volgen. 
 
Daarnaast kun je glutenvrij meel meestal het beste in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten gebruiken. Je kunt dus bijvoorbeeld een brood bakken met meel van gierst in combinatie met rijstmeel of kokosmeel. 
 
Wil jij weten hoe je met gierstmeel de lekkerste glutenvrije baksels maakt? Bekijk dan onze recepten!
Veelgestelde vragen
Waar koop je gierstmeel?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke gierstmeel met een zachte, zoete smaak en een fijne structuur. Ons meel van gierst is natuurlijk en bevat geen additieven. Het bestaat namelijk voor 100% uit gierst. Zo weet je precies wat je eet. Je kunt met dit glutenvrije meel verrukkelijke broden, pizza, wafels, muffins en nog veel meer bakken. 

Is gierstmeel geschikt voor de broodbakmachine?

Ja, meel van gierst kun je gewoon met je andere ingrediënten mengen en bakken in de broodbakmachine. Houd er wel rekening mee dat niet alle ingrediënten die vaak voor glutenvrije baksels gebruikt worden in de broodbakmachine kunnen. 

Is gierstmeel glutenvrij?

Ja, gierst is van nature glutenvrij. Meel van deze graansoort is dan ook uitermate geschikt voor mensen met coeliakie, een glutenallergie of een glutenintolerantie. Je kunt met dit meel glutenvrije broden, hartige baksels en zoete baksels maken. 

Hoe lang is gierstmeel houdbaar?

Meel van gierst is over het algemeen minstens een aantal maanden houdbaar. Bewaar dit meel afgesloten op een koele en donkere plek. Bekijk de houdbaarheidsdatum en kijk, ruik en proef voordat je begint met bakken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...