0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn gluten?

Tarwegluten poeder bestaat uit gluten. Voordat we bespreken wat deze broodverbeteraar is, is het eerst handig om te weten wat gluten eigenlijk zijn. 
 
Gluten zijn een mengeling van eiwitten die voorkomen in verschillende soorten granen. Zo bevatten tarwe, kamut, rogge, durum, gerst, spelt en tritordeum gluten. De gluten worden door deze granen opgeslagen in het meellichaam, ofwel de endosperm, van de graankorrel en dienen als voedsel voor de plant. 
 
Gluten kun je onderverdelen in twee groepen eiwitten: gliadines en glutenines. Gliadines zijn de eiwitten die mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit niet kunnen verdragen. Bij deze mensen kunnen producten met gluten, bijvoorbeeld tarwegluten, buikpijn, diarree, vermoeidheid en zelfs ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Als je geen glutensensitiviteit of coeliakie hebt, reageert je lichaam hetzelfde op gluten als op eiwitten uit andere bronnen. 

Gluten in brood

Als je bakt met een glutenhoudend meel, zijn de gluten erg belangrijk. Gluten zorgen er namelijk voor dat je brood of gebak luchtig is en goed rijst. Ook geven gluten elasticiteit aan je brood of gebak en werken de gluten als een bindmiddel. Vooral voor zware broden, zoals volkorenbrood of meergranenbrood, en voor gebak dat erg luchtig moet worden, zoals cake of biscuit, zijn gluten onmisbaar.
 
De werking van de gluten in je brooddeeg begint tijdens het kneden. Terwijl je je deeg kneedt, ontstaan er glutennetwerken die het deeg elastischer en steviger maken. Daarna laat je je deeg natuurlijk rijzen. Tijdens het rijzen, komen er gasbelletjes van koolstofdioxide vrij. Deze gasbelletjes vormen zich in kamertjes in het deeg die ervoor zorgen dat je brood tijdens het rijzen luchtig en hoog kan worden. Je kunt de gluten zien als het skelet van het brood. De gluten dragen namelijk de vulling van je brood. Als je bakt zonder gluten of met te weinig gluten, kan je brood kruimelig, compact en droog worden. 

Wat is glutenpoeder?

Glutenpoeder is een broodverbeteraar die bestaat uit de eiwitten in tarwemeel. Dit poeder wordt ook wel glutenmeel of tarwegluten genoemd en bestaat meestal voor 75-83% uit gluten. Je kunt tarwegluten toevoegen aan je deeg om je brood beter te laten rijzen en binden. 
 
Vooral voor brood heb je een meel nodig met voldoende gluten. Zo kun je bijvoorbeeld Zeeuwse bloem, een bloem met minder eiwitten dan gewone tarwebloem, wel gebruiken voor koekjes en taart, maar niet voor brood. Meestal is een gewoon broodmeel of gewone bloem voldoende om een goed brood te bakken. Maar soms bevat je meel of bloem te weinig glutenvormende eiwitten. Dat kan liggen aan het gebied waar het graan vandaan komt of het weer. Dezelfde boer kan bijvoorbeeld op hetzelfde gebied soms tarwe met sterke of minder sterke glutenvormende eiwitten produceren, afhankelijk van de weersomstandigheden. 
 
Door glutenpoeder aan je brood toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat je brood goed rijst, ook als je een meel met minder gluten gebruikt. Bovendien is deze broodverbeteraar altijd handig. Thuisbakkers maken over het algemeen minder gebruik van broodverbeteraars, maar professionele broodbakkers gebruiken tarwegluten vaak om de kwaliteit van hun brood te verhogen. 
 
Ten slotte wordt glutenpoeder ook gebruikt voor vleesvervangers. Wanneer je tarwegluten kookt, krijg je een stevige en vaste substantie die het vocht en de smaak van andere ingrediënten opneemt. Daarom wordt tarwegluten ook gebruikt om vegetarisch vlees te maken, zoals seitan. 

Voordelen van glutenmeel

Er zijn meerdere redenen om glutenmeel toe te voegen aan je brooddeeg:

  1. Vaak gebruiken molenaars tarwe uit Nederland om meel en bloem te maken. Dat is vanuit ecologisch oogpunt natuurlijk fantastisch, maar Nederlandse tarwe bevat niet erg sterke glutenvormende eiwitten. Je kunt je meel of bloem verbeteren door extra glutenmeel toe te voegen. 
  2. Je kunt gemakkelijk zelf bepalen hoeveel glutenpoeder je toevoegt. Door goed te meten en wegen kun je je deeg dus precies zo maken zoals je het wilt hebben. Hoe meer glutenpoeder je toevoegt, hoe hoger je brood zal worden.
  3. Als andere broodverbeteraars, zoals ascorbinezuur en enzymen, niet voldoende zijn, kun je je brood verbeteren met glutenpoeder. Ascorbinezuur verbetert de kwaliteit van je gluten en enzymen werken met het zetmeel in je meel om de gist te voeden. Maar als je niet genoeg gluten hebt, kan ascorbinezuur je deeg niet redden en zal je brood ook met goed gevoede gist niet genoeg rijzen. Tarwegluten kunnen dus je laatste redding zijn om een hoog en luchtig brood te bakken. 
  4. Je kunt glutenpoeder ook gebruiken om een ketovriendelijk brood te bakken dat toch gewoon kan rijzen met gist. Tarwegluten zijn namelijk koolhydraatarm, in tegenstelling tot tarwemeel of tarwebloem. Je kunt glutenpoeder toevoegen aan een koolhydraatarm meel om je brood toch te laten rijzen. Je kunt zelfs een groot deel van je meel vervangen door tarwegluten. En met een glutenpoeder voeg je meteen eiwitten toe aan je brood. Glutenmeel bevat per 100 gram slechts 7-15 gram koolhydraten en maar liefst 70-80 gram eiwitten.

Verschil tarwegluten en tarwezemelen

Tarwegluten en tarwezemelen worden soms met elkaar verward. Deze twee ingrediënten zijn beide afkomstig van tarwe en kunnen gebruikt worden als ingrediënten voor brood. Echter dienen deze ingrediënten niet voor hetzelfde doel. 
 
Tarwegluten komen voor in het zetmeel van de tarwe. Het zetmeel vind je in de endosperm of het meellichaam. Dit is het binnenste gedeelte van de tarwekorrel. De zemelen bevinden zich juist aan de buitenkant van de tarwekorrel en vormen een beschermend jasje om de graankorrel. De zemelen zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels. Je gebruikt tarwezemelen daarom niet als broodverbeteraar, maar om je brood gezonder te maken. 

Bakken met glutenpoeder

Door te bakken met glutenpoeder, kun je je brood hoger, luchtiger en elastischer maken. Ook kun je glutenpoeder gebruiken om vegetarisch vlees, zoals seitan, te maken. Maar hoe doe je dat dan? Glutenpoeder gebruiken is eigenlijk heel simpel. Je hebt een goede keukenweegschaal nodig en je moet weten hoeveel tarwegluten je moet toevoegen. Verder kun je met glutenpoeder gewoon bakken zoals je gewend bent. 
 
Om je alvast op weg te helpen, delen wij hier een brood recept met tarwegluten en een seitan recept met tarwegluten. 

Glutenpoeder kopen

Ben jij overtuigd van de voordelen en wil je glutenpoeder kopen? Dan ben je bij Bakwinkel aan het juiste adres! Je kunt glutenpoeder namelijk helaas vaak niet in de supermarkt kopen. Gelukkig kun je glutenpoeder wel bestellen in speciale bakwinkels. Bij Bakwinkel koop je vanuit Nederland en België de beste tarwegluten met 82,5% gluten. Bestel je tarwegluten nu eenvoudig online en bak de lekkerste broden zoals een professionele broodbakker!

Veelgestelde vragen
Waar kan ik tarwegluten kopen?

Je kunt tarwegluten online bestellen bij Bakwinkel. Ons glutenpoeder bestaat voor 82,5% uit gluten en is van de hoogste kwaliteit. Zo kun jij heerlijke broden bakken met de kwaliteit van een echte broodbakker. Bestel je glutenpoeder vandaag nog eenvoudig online in onze webshop en bak iets bijzonders!

Wat kun je met tarwegluten?

Met tarwegluten kun je de kwaliteit van je brood verhogen. Door extra gluten toe te voegen, zorg je ervoor dat je brood hoger, luchtiger en elastischer wordt. Je kunt glutenpoeder tevens gebruiken om vegetarisch of veganistisch vlees te maken, zoals seitan. Ten slotte wordt glutenpoeder ook vaak gebruikt om ketovriendelijk brood te laten rijzen. Glutenpoeder is koolhydraatarm en rijk aan eiwitten.

Hoeveel tarwegluten moet ik toevoegen?

Als je tarwegluten toevoegt als broodverbeteraar, wil je 2-5% van het meelgewicht gebruiken. Voor een brood met 500 gram meel gebruik je dus 10-25 gram glutenpoeder.

Wat zit er in broodverbeteraar?

Er zijn verschillende soorten broodverbeteraars. Enzymmix is een populaire broodverbeteraar. Deze meelverbeteraar bevat ascorbinezuur en enzymen. Ascorbinezuur verbetert de kwaliteit van je gluten, waardoor je brood beter rijst. Enzymen zetten een deel van het zetmeel om in suikers die de gist voeden. Ook dit zorgt ervoor dat je brood beter rijst. Krijg je met Enzymmix niet de gewenste resultaten? Dan kun je extra gluten toevoegen. Glutenpoeder is een broodverbeteraar die je gebruikt als je brood niet goed rijst doordat je meel of bloem niet genoeg of zwakke glutenvormende eiwitten bevat. Andere soorten broodverbeteraars zijn melkpoeder, suiker, moutpoeder, vetten en emulgators.

Hoe worden tarwegluten gemaakt?

Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die glutenpoeder maken van tarwe. Zij maken dit glutenmeel door de gluten in bloem te scheiden van het zetmeel. Het scheiden van de gluten en het zetmeel is gemakkelijk, omdat gluten niet oplosbaar zijn in water. Deze bedrijven voegen water toe aan de bloem en kneden het natte deeg dat ontstaat. Door het kneden ontstaat een glutennetwerk. Dit glutennetwerk wordt dan uit het deeg gehaald door alsmaar meer water toe te voegen om het zetmeel weg te spoelen. De gluten worden namelijk een stevige substantie wanneer ze in contact komen met water. De natte, stevige brokken gluten moeten daarna gedroogd worden. Dit proces is wel wat lastiger. Het is dus niet mogelijk om thuis zelf glutenpoeder te maken. Na het drogen, worden de gluten gemalen tot een poeder en verkocht aan bakwinkels en aan producenten van meel. Sommige molenaars voegen namelijk al extra gluten toe aan hun meel, voordat het meel verkocht wordt. 

Wat doen gluten in je lichaam?

Gluten is een mengsel van twee soorten eiwitten: glutenines en gliadines. Het Voedingscentrum zegt dat deze eiwitten bij de meeste mensen worden verteerd in het maag-darmstelsel. Je lichaam verteert gluten op dezelfde manier als andere eiwitten, bijvoorbeeld eiwitten uit eieren of vlees. Er zijn echter een aantal mensen, volgens het Voedingscentrum ongeveer 1% van alle Nederlanders, die gluten niet kunnen verdragen. Dit zijn mensen met coeliakie en mensen met een glutensensitiviteit. Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat er ontstekingsreacties ontstaan in de de dunne darm en het darmslijmvlies wanneer iemand met coeliakie gluten eet. Mensen die geen coeliakie, glutensensitiviteit of tarwe-allergie hebben, kunnen gewoon gluten eten. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...