0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is griesmeel?

Griesmeel is een bijproduct van de productie van bloem. Tijdens het malen van het graan, worden grove stukken meellichaam van de graankorrels opgevangen om griesmeel van te maken. Semolina kan gemaakt worden van bijvoorbeeld tarwe, rijst, durum, maïs en spelt. 
 
Semolina bevat dus meestal alleen het meellichaam van de graankorrel, maar je kunt soms ook volkoren griesmeel kopen. Dit meel is meestal gemaakt met durumtarwekorrels en bevat ook nog de kiem en zemel van de graankorrel. 
 
Een graankorrel bestaat uit een zemel, een kiem en een meellichaam. Het meellichaam is het binnenste gedeelte van de graankorrel en bevat vooral zetmeel en eiwitten. Dit gedeelte is niet erg voedzaam. De kiem zit op de graankorrel en is het gedeelte waar een nieuw plantje uit kan groeien. De kiem is wel erg gezond, omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen, gezonde vetzuren en antioxidanten. Dan is er nog de zemel, ofwel het vliesje rondom het meellichaam. De zemel is vooral rijk aan vezels, maar bevat ook vitaminen en mineralen. 
 
Wanneer je meel maakt, maal je de graankorrels fijn. Als alle delen van de graankorrels behouden blijven, heb je volkoren meel. Je kunt ook een deel van de kiem en zemel uit het meel zeven om gebuild meel te maken. Dit meel wordt vooral veel gebruikt in bruin brood. Bloem maak je door de zemelen en kiemen volledig uit het meel te zeven. Alleen het meellichaam blijft dan over. Omdat het meellichaam niet de belangrijke voedingsstoffen van de kiem en zemel bevat, is bloem minder gezond dan (volkoren) meel. 
 
Griesmeel is dus eigenlijk griesbloem. Gries is namelijk wat er overblijft als je de meellichamen zeeft, nadat de zemel en kiem er al uit zijn. Gries is dan ook een bijproduct van het maken van bloem. Bloem moet erg fijn zijn. Alleen de fijnste delen van het meellichaam mogen dan ook in de bloem terechtkomen. De grovere stukjes meellichaam blijven achter en worden verkocht als griesmeel. 

Hoe wordt semolina gemaakt?

Semolina is dus een bijproduct van de productie van bloem. Wanneer een graansoort tot meel gemalen wordt, worden er tegenwoordig speciale machines gebruikt die de zemelen en de kiemen van de tarwekorrel afpellen. Deze machines bestaan uit gegroefde stalen rollen met net iets minder ruimte tussen de rollen dan de breedte van de graankorrel. Hierdoor worden de zemelen en kiemen voorzichtig verwijderd van het meellichaam. Het meellichaam wordt in grove stukken gebroken. Op deze manier ontstaat er griesmeel. Deze kan worden vermalen tot bloem, waarbij later de kiemen en zemelen weer toegevoegd kunnen worden om (volkoren) meel te maken.
 
Het binnenste gedeelte van het meellichaam heeft de neiging om in kleinere stukjes te breken dan het buitenste deel. Wanneer de meellichamen gezeefd worden om bloem te maken, blijven de grotere stukjes meellichaam over. Dit is griesmeel. Het griesmeel wordt dan nog gepoetst met een speciale griesmeelpoetsmachine.

Soorten griesmeel

Er bestaan verschillende soorten griesmeel. Ten eerste kun je griesmeel meer of minder fijngemalen hebben. Grove gries is tussen de 0,6 – 1 mm groot, middelgrove gries is tussen 0,5 – 0,6 mm groot en fijne gries is minimaal 0,3 mm groot. Het ligt er hierbij aan hoe groot de stukken meellichaam zijn.
 
Ook kun je semolina maken van verschillende soorten graan. Zo kun je griesmeel maken van tarwe. Dit meel heeft een lichtgele tot witte kleur en wordt vooral gebruikt voor pap of couscous. 
 
Durumgriesmeel wordt gemaakt van durumtarwe. Deze meel heeft een geelachtige kleur en wordt vooral gebruikt voor pizza en pasta. Samen met tarwegriesmeel, kun je met durumgriesmeel couscous maken. 
 
Daarnaast kun je ook semolina maken van rijst, maïs, spelt en gerste. Zo wordt maïsgriesmeel vaak gebruikt om deeg minder plakkend te maken. Je duwt je deeg dan in maïsgries voordat je het op je inschieter legt. Door het maïsgriesmeel blijft het deeg niet plakken aan de inschieter en kun je het makkelijk verplaatsen naar de bakplaat of ovensteen. Maïsgriesmeel wordt ook wel Polenta genoemd.

Bakken met semolina

Met de verschillende soorten semolina kun je verschillende baksels maken. 
 
Tarwegriesmeel wordt vooral gebruikt voor het maken van griesmeelpap. Je maakt griesmeelpap door tarwegriesmeel en suiker toe te voegen aan een pan met kokende melk terwijl je roert. Per liter melk gebruik je 100 gram tarwegriesmeel en 75 gram suiker. Dit laat je ongeveer drie minuten koken. Dan giet je het mengsel in een puddingvorm en laat je het afkoelen in de koelkast. Je kunt hiervoor ook amandelgriesmeel gebruiken. 
 
In een koekenpan kun je daarna je griesmeelpudding ook bakken. Dit doe je nadat de pudding is afgekoeld in de koelkast. Je serveert je griesmeelpudding plakken lekker met rozijnen of stroop.
 
Durumgriesmeel wordt dan weer vooral gebruikt voor het maken van pasta, maar ook voor pizza, brood en koekjes. Wanneer je zelf pasta maakt, gebruik je speciale pastabloem. Pastabloem is een ander woord voor durumgriesmeel.
 
Voor pasta maken heb je niet veel nodig. In je keukenmachine of met de hand kneed je je pastabloem, eieren, zout en olijfolie voor minimaal tien minuten. Dhet pastadeeg laat je een uurtje in plastic folie rusten in de koelkast. Daarna kun je het deeg door je pastamachine halen om heerlijke verse pasta te maken. 
 
Wil jij weten wat je allemaal met semolina kunt maken? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je griesmeel?

Griesmeel, ofwel semolina, koop je bij Bakwinkel. Met verschillende soorten semolina kun je verschillende baksels maken. Daarom kies je bij Bakwinkel uit verschillende soorten semolina, zodat jij altijd de juiste ingrediënten hebt voor jouw bakproject.

Verkopen jullie ook pastabloem?

Jazeker, bij Bakwinkel koop je ook heerlijke pastabloem om zelf pasta te maken. Pastabloem bestaat uit durumgriesmeel , ofwel grofgemalen durumtarwe, en is zeer geschikt voor het bereiden van pasta, pizza, koekjes, cake en brood. 

Is er een glutenvrije semolina?

Als je glutenvrij eet, maar toch wil genieten van een heerlijke griesmeelpap, kun je de amandelgriesmeel van Bakwinkel gebruiken. Deze griesmeel is net zo geschikt voor het bereiden van griesmeelpudding of -pap als tarwegriesmeel en is volledig glutenvrij en koolhydraatarm.

Waar koop je volkoren griesmeel?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke én gezonde volkoren semolina. De meeste soorten semolina die je tegenkomt zijn alleen met het meellichaam van de graankorrel gemaakt, waardoor ze belangrijke voedingsstoffen missen. Bij Bakwinkel kun je ook kiezen voor een volkoren speltgriesmeel of durumgriesmeel.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...