0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is guargom?

Guargom is dus een hulpmiddel die onder andere gebruikt kan worden als bindmiddel of verdikkingsmiddel. Je kunt dit hulpmiddel tegenkomen onder de namen guargom, guaran, guarmeel en guarpitmeel. Dit bindmiddel wordt gewonnen uit de zaden van guarbonen. Deze zaden worden eerst ontdopt. Dat betekent dat de kaf verwijderd wordt. Dan worden ze gehydrateerd en fijngemalen tot een poeder. Dat poeder wordt gezeefd en dan blijft guarmeel over. 
 
Guarbonen komen van de guarplant. Deze bonen worden voornamelijk geteeld in India, de Verenigde Staten, Australië, Pakistan en Afrika. Van deze landen is India de grootste producten in guar met ruim 2,5 miljoen ton per jaar. 
 
Guargom heeft het E-nummer E412 en is daarmee door de EU erkend als een veilig voedingsadditief. Het is een voedingsvezel die oplosbaar is in water. Wanneer guaran in contact komt met water, vormt het zich tot een soort gel. Guarmeel wordt vooral als stabilisator en verdikkingsmiddel gebruikt in ijs, glutenvrije baksels, vlees, soepen en meer. Als je zelf (ei-vrij) ijs maakt, kun je guaran bijvoorbeeld gebruiken om de vorming van ijskristallen te voorkomen. 
 
Het guarpitmeel dat je koopt, is een geel-wit fijn poeder met een neutrale smaak. Daardoor is dit hulpmiddel geschikt voor allerlei gerechten. In verschillende gerechten heeft guargom verschillende functies. Dit multifunctionele hulpmiddel kan gebruikt worden als stabilisator, bindmiddel, verdikkingsmiddel, vulmiddel en emulgator. Ook kan het de houdbaarheid van je gerecht verlengen. Het is dus een super handig poeder om in huis te hebben, wat je ook bakt of kookt! 
 
Dit is natuurlijk allemaal uitermate interessant, maar wat betekent dat nu voor jou als thuisbakker? Nu je weet wat guargom is, kunnen we het hebben over wat je met guargom kan en waarom je guaran zou gebruiken in je gerechten.

Voordelen guargom

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van guargom in je gerechten. Als je bijvoorbeeld normaliter johannesbroodpitmeel gebruikt, kan het dat je beter guaran kunt gebruiken. Guarpitmeel lost namelijk beter op in water dan johannesbroodpitmeel. Johannesbroodpitmeel is dan weer zelfgelerend, wat guargom niet is. Het ligt dus maar net aan je recept welk bindmiddel je wil gebruiken. 
 
Gebruik je meestal een zetmeel, zoals maïszetmeel, als bindmiddel in bijvoorbeeld cake of soepen? Dan is het een stuk zuiniger en voordeliger om je Maïzena te vervangen door guarpitmeel. Guargom is namelijk acht maal sterker dan Maïzena! Je hebt dus maar een heel klein beetje nodig. Jouw potje guaran gaat daardoor lang mee. 
 
Guaran is ook nog eens heel gezond. Maïzena bevat bijvoorbeeld niet veel belangrijke voedingsstoffen. Dat is voor guargom wel anders! Guarmeel is bijvoorbeeld rijk aan vezels. Met wel 80% vezels, is dit bindmiddel een perfecte toevoeging aan je eetpatroon. Deze vezels zijn onder andere belangrijk voor een soepele stoelgang. Ook zorgen de vezels ervoor dat je langer verzadigd blijft. Je krijgt dus minder snel opnieuw honger, waardoor guaran kan helpen bij gewichtsverlies. Dat is natuurlijk altijd fijn, zeker als je als thuisbakker veel te lekkere gerechten bakt. 
 
Alsof dat nog niet genoeg reden was om te kiezen voor guargom, heeft onderzoek ook nog eens uitgewezen dat dit hulpmiddel helpt bij het verlagen van cholesterol en de bloedglucosespiegel. 
 
Ben je veganistisch? Ook dan is guaran interessant voor jou. Dit verdikkingsmiddel kan namelijk dienen als vervanging voor gelatine en als ei-vervanger. Eén ingrediënt voor al je vegan recepten vindt je dus in de guarboon. 
 
Daar houden de voordelen nog niet op. Ben jij bij bindmiddelen ook altijd weer opnieuw aan het kijken welke nu voor koude gerechten is en welke juist voor warme gerechten? Stop daarmee! Guarmeel verdikt en bindt elk gerecht, of het nu koud, warm, vast of vloeibaar is. 
 
Maak jij zelf ijs? Dit glutenvrije en vegan bindmiddel houdt niet alleen de vorming van ijskristallen tegen, maar zorgt als eivervanger ook nog eens voor de ideale romige structuur in ei-vrij ijs. En bak jij glutenvrij? Dan gebruik je guargom als een glutenvervanger. Zo bak jij met guarpitmeel heerlijke glutenvrije baksels die luchtig en elastisch zijn. Je merkt helemaal niet dat jouw brood of cake glutenvrij is! 
 
Waar wacht je nog op? Bestel een potje guargom en begin nu met bakken! 

Bakken met guargom

Hoe je guargom gebruikt, hangt af van wat je bakt. Wil jij bijvoorbeeld een cake of brood bakken met meer elasticiteit? Of wil je dat jouw brood langer houdbaar is? Dan voeg je wat guarmeel toe om de deegopbrengst te verhogen. 
 
Bak jij vlaaien of gebak met fruit? Dan wil je niet dat je deeg zompig wordt van al het vocht in je vulling. Een snufje guaran neemt het vocht op, waardoor je een knapperig deeg bakt met een lekkere vulling. 
 
Bak jij een brood met meerdere soorten volkoren meel? Als je bijvoorbeeld meergranenbrood bakt, kan guaran een ontzettend handige toevoeging zijn. Je mengt dan wat guargom om ervoor te zorgen dat je heerlijke mengelmoes aan meel toch gewoon goed rijst. 
 
Als stabilisator, bindmiddel of verdikkingsmiddel kun je guarmeel ook toevoegen aan sauzen, soepen, zuivel en zelfs kruidenmixen. Los gewoon wat guarmeel op in heet of koud water en voeg het toe aan je saladedressings of soep. Wanneer je het poeder oplost in water, vormt zich een dikke gel die je kunt gebruiken in vloeibare gerechten. Je gebruikt ongeveer 0,1 – 0,3% als je guarpitmeel gebruikt als stabilisator. 
 
Wil je guaran gebruiken in je beslag of deeg? Je vervangt bloem of zetmeel dan door een achtste hoeveelheid guarpitmeel. Let op dat je echt niet te veel gebruikt. Je hebt maar een klein beetje guargom nodig. Het kan daarnaast dat je even moet wachten op je gewenste resultaat. Het duurt twee uur voordat guarpitmeel zijn maximale viscositeit heeft bereikt.
 
Je kunt natuurlijk ook heerlijk glutenvrij bakken met guargom. Maar hoe werkt dat dan?

Glutenvrij bakken met guargom

Glutenvrij deeg of beslag bevat natuurlijk geen gluten. Gluten zijn niet alleen nodig voor het rijzen van het deeg of beslag, maar ook voor de structuur. Merk je dat je glutenvrij brood erg compact en kruimelig is? Dan kan het helpen om wat meer gom toe te voegen. Een gom, zoals guarpitmeel, neemt de rol over van gluten, waardoor je toch een verrukkelijk glutenvrij baksel maakt met de juiste structuur. 
 
Eén van je keuzes is dan guargom. Een andere keuze is xanthaangom. Xanthaangom heeft een gelerend effect, wat guarpitmeel weer niet heeft. Guaran heeft wel een streepje voor op xanthaangom als het aankomt op de emulgerende werking. Guarmeel is veel beter dan xanthaangom in het mengen van vetmoleculen. Ook is het voedzamer door de vele oplosbare vezels. Voor een optimaal resultaat is het handig om beide gommen te gebruiken. In deze combinatie versterken beide gommen elkaars werking. Dit wordt ook wel een synergetisch effect genoemd. Xanthaangom verbetert dus de eigenschappen van guaran en vice versa. 
 
Hoe veel guaran je toevoegt, hangt af van je recept. Je gebruikt meestal niet meer dan een eetlepel guarmeel. Voor brood en pizza is twee theelepels genoeg voor 250 gram bloem. Voor koekjes heb je ongeveer de helft nodig, dus één theelepel guaran per 250 gram bloem. Dat geldt ook voor muffins en cake. 
 
Wil je een combinatie gebruiken van xanthaangom en guargom? Dan gebruik je van ieder de helft. Als je bijvoorbeeld een recept hebt die vraagt om een theelepel xanthaangom, kun je ook een halve theelepel xanthaangom en een halve theelepel guarpitmeel gebruiken. 
 
Wil je weten hoe je zelf glutenvrij brood of glutenvrije cake maakt met guargom? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je guargom?

Guargom koop je bij Bakwinkel. Je gebruikt dit hulpmiddel als bindmiddel, stabilisator, vulmiddel, emulgator of verdikkingsmiddel in onder meer glutenvrije baksels, vegan baksels, ijs, soepen en sauzen. 

Verkopen jullie ook xanthaangom?

Jazeker, bij Bakwinkel kun je ook voor xanthaangom kiezen. Xanthaangom is een ander alternatief voor gluten. Deze gom heeft een iets andere werking dan guaran. Voor het beste resultaat kun je tijdens het bakken van glutenvrije baksels kiezen voor gelijke delen xanthaangom en guaran. 

Is guarmeel gezond?

Ja, guarmeel bestaat voor 80% uit oplosbare vezels, welke onder andere gezond zijn voor je stoelgang, darmflora en je cholesterol-gehalte. Daarnaast blijf je na het eten van guarmeel langer verzadigd, waardoor dit bindmiddel ook voordelig kan zijn voor jou als je wil afvallen. Kortom, guarmeel is super gezond!

Is guarpitmeel halal?

Ja, guarpitmeel is afkomstig van de guarboon en volkomen plantaardig. Ook bevat pure guarpitmeel geen andere ingrediënten. Dit bindmiddel kan dus ook in halal recepten gebruikt worden, bijvoorbeeld als vervanging voor gelatine. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...