0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn harde broodjes?

Harde broodjes zijn kleine broodjes met een knapperige korst. Soms hebben ze een erg luchtige binnenkant, zoals ciabatta broodjes, en soms hebben ze een lekkere zachte en malse binnenkant. 
 
Deze harde broodjes kun je in allerlei vormen en maten maken. Denk bijvoorbeeld aan het ronde kaiserbroodje of het driehoekige triangelbroodje. Ook kun je jouw harde bolletjes in alle soorten brood maken. Zo is het kaiserbroodje meestal een wit bolletje terwijl het Waldkorn broodje een meergranenbroodje is. En triangelbroodjes kom je juist vaak volkoren tegen. 
 
Wat voor brood jij nu het lekkerst vindt: er is een klein, knapperig broodje die perfect is voor jou. 

Soorten harde broodjes

Er zijn dus erg veel harde broodjes. Ronde harde bolletjes, harde witte broodjes, langwerpige broodjes, harde Italiaanse broodjes. De lijst gaat door. Weet jij al welk harde bolletje jouw favoriete broodje is? Wij zetten de lekkerste harde broodjes op een rij.

Italiaanse bol

De Italiaanse bol is een groot hard broodje. Dit krokante broodje is meer dan dubbel zo groot als een kadetje. Je kan dus lekker lang smullen van dit broodje. 
 
Het gebruik van kruiden, zoals basilicum of oregano, maakt dat deze broodjes een Italiaans aroma hebben. Deze kruiden worden meestal met het deeg zelf meegebakken. Je eet ze vaak met kaas en rucola, waardoor je een soort koude pizza hebt.
 
Je kunt deze Italiaanse bollen maken met een Italiaanse broodmix. Deze broodmix is al op smaak gebracht met olijfolie en Italiaanse kruiden. Maar je kan natuurlijk ook losse ingrediënten gebruiken. Met bloem, gist, bakkerszout, olijfolie en water maak jij een zalig Italiaans broodje. Je kunt je broodje dan nog kruiden als je het lekker vindt. Maak jouw Italiaanse bol helemaal af met maisgries of tarwegries op de korst. 

Kaiserbroodje

Het kaiserbroodje is een Oostenrijks hard wit broodje. Dit broodje is rond en vrij plat. Je herkent een kaiserbroodje aan de karakteristieke stervorm op de bovenkant van de korst. Je maakt dit broodje met meel of bloem, gist, mout, zout en water. 
 
Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken. Zo kun je ook kaiserbroodjes met melk en water bakken. Als je niet van mout houdt, gebruik je het lekker niet. En heb je liever volkoren kaiserbroodjes? Dan gebruik je gewoon volkorenmeel!  
 
De ster kun je maken door het deeg op een bepaalde manier te vouwen. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een broodstempel gebruiken. De korst bestrooi je met sesamzaad of maanzaad om hem helemaal af te maken. Zo ziet jouw harde broodje er net zo uit als bij de bakker!

Pistolet

Een pistolet is een klein, wit, hard broodje. Deze harde broodjes worden in Frankrijk petit pain genoemd en in België heet dit broodje een piccolo broodje. 
 
Je kunt de pistolet in verschillende vormen maken. In Nederland zijn ze vaak langwerpig en lijken ze op kleine stokbroden. In België zijn ze juist vaak bolvormig. Daarnaast kun je ook met de ingrediënten variëren. Je kunt bijvoorbeeld een boterpistolet maken door een klontje boter in je deeg te drukken voordat je de broodjes bakt. Je krijgt dan een heerlijke zachte en romige kruim.
 
Je kan ook tijgerkes maken. Dit zijn piccolo broodjes met een tijgerbrood korst. In België vind je nog veel meer soorten piccolo harde broodjes dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de vloerkes of plaatpistolet. 

Waldkorn broodje

Waldkorn broodjes zijn meergranen harde broodjes in de vorm van een driehoek of piramide. Deze broodjes worden daardoor ook wel Waldkorn pyramidebroodjes genoemd. Deze broodjes hebben de karakteristieke moutsmaak van Waldkorn en kenmerken zich door de havervlokken op de korst. Je maakt ze zelf met een Waldkorn broodmix of een broodmix voor meergranenbrood. 

Triangel broodjes

Niet alleen Waldkorn maakt deze piramidevormige broodjes. Je kunt triangel broodjes ook zonder Waldkorn mix maken. Triangel broodjes zijn vaak meergranen en worden ook bestrooid met havervlokken.
 
Triangel broodjes zijn vaak juist bruin of wit-meergranen. Als je gezonde harde broodjes wil maken, kun je dus makkelijk lekkere triangel broodjes maken. Maak bruine traingel broodjes met bloem en volkorenmeel. Of maak volkoren triangel broodjes met alleen volkorenmeel. Voeg dan nog ingrediënten naar keuze toe, zoals kruiden en specerijen, pitten, zaden of nootjes. 

Ciabatta broodje

Een ciabatta broodje is een kleine versie van het bekende ciabatta brood. Deze harde broodjes zijn perfect voor dik belegde broodjes, zoals een broodje gezond. 
 
De ciabatta is een typisch Italiaans brood. Je maakt het kleine ciabatta broodje dan ook volgens het Italiaanse recept. Als je graag brood bakt met broodmixen, kun je een broodmix voor ciabatta of een brood mix voor wit brood gebruiken. 
 
Je maakt een ciabatta broodje net als een gewone ciabatta. Je maakt ze het lekkerst met patentbloem, maar je kunt ook tarwebloem gebruiken. Verder heb je ook water, zout en gist nodig. Je geeft je ciabatta broodje een heerlijke Italiaanse smaak met olijfolie en Italiaanse kruiden naar keuze. 

Hoe maak je harde broodjes?

Je ziet dus al dat je erg veel keuze hebt als het aankomt op harde broodjes bakken. Je maakt deze verschillende soorten harde broodjes en harde bolletjes allemaal dus ook net even anders. Het belangrijkste aan harde bolletjes bakken, is dat je ervoor zorgt dat je broodjes knapperig zijn. Je wil natuurlijk een lekkere harde korst; en dan het liefst ook nog mooi goudbruin. Maar hoe doe je dat?
 
Het verschil tussen harde broodjes bakken en zachte broodjes bakken zit hem in het bakken zelf. Je kan dus vaak dezelfde ingrediënten gebruiken voor zachte broodjes als voor harde broodjes. Jij bakt lekkere broodjes met een knapperige korst, net als zachte broodjes, in de oven. Maar bij knapperige broodjes zet je ook nog water in de oven. 
 
Hè? Water? Dan worden ze toch juist zacht? 
 
Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar je hebt dus echt water nodig als je harde broodjes wil bakken. Je zet tijdens het bakken een braadslee met kokend water op de vloer van je oven om die lekkere krokante korst te maken. Gebruik je geen water of te weinig water? Dan krijg je dus zachte broodjes. Maar geen stress. Zachte bolletjes zijn natuurlijk ook lekker! 
 
Je kunt jouw harde broodjes zelf met de hand in de juiste vorm maken. Je legt de broodjes dan naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je dat jouw broodjes allemaal dezelfde vorm hebben? Gebruik dan een mini broodvorm. Voor een iets groter broodje, zoals een ciabattabroodje, kun je ook een kleine broodvorm of een kleine cakevorm gebruiken. Vet je bakvormen natuurlijk wel altijd in! 
 
Wil jij weten hoe je jouw favoriete harde broodje bakt? Bekijk dan onze broodrecepten, bijvoorbeeld een recept voor pistoletjes. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor harde broodjes?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor harde broodjes bakken. Welke ingrediënten je nodig hebt voor jouw harde broodje, hangt er maar net vanaf wat voor broodje je wil maken. Maak je bijvoorbeeld een volkoren triangel broodje? Dan heb je volkorenmeel en havervlokken nodig. Bak je een ciabattabroodje? Dan heb je patentbloem en lekkere Italiaanse kruiden nodig. Wat voor broodjes jij ook wil bakken, je ingrediënten haal je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een broodmix voor harde broodjes?

Voor harde broodjes kun je dezelfde broodmixen gebruiken als voor zachte broodjes. Al je broodmixen koop je bij Bakwinkel. Voor een bruin hard bolletje, koop je bijvoorbeeld een broodmix voor bruin brood. Voor een ciabattabroodje kun je een witbroodmix of een ciabatta mix gebruiken. En voor Waldkorn pyramidebroodjes gebruik je een meergranen broodmix of een Waldkorn mix. 

Waar koop je een braadslee?

Een goede braadslee koop je bij Bakwinkel. Als jij houdt van knapperige broodjes, dan kan een braadslede niet in jouw keuken missen. Deze zet je namelijk, gevuld met water, onderin je over wanneer je harde bolletjes bakt. Zorg dus dat je altijd een braadslee in huis hebt.

Kun je harde broodjes ook in de broodbakmachine maken?

Je kunt jouw knapperige broodjes deels in de broodbakmachine maken. Je voegt dan je ingrediënten toe en zet je machine aan. Je broodbakmachine maakt dan een brooddeeg van je ingrediënten en voltooid de eerste rijs. Na de eerste rijs haal je je broodjes uit de broodmachine en maak je ze verder zelf af. Het scheelt toch kneedwerk. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...