0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn havergrutten?

Havergrutten komen van de haverkorrel. Haver is een plant die, net als veel andere graansoorten, behoort tot de grassenfamilie. Haver is een echte oergraan die al sinds 7000 v. Ch. verbouwd wordt. Net als andere graansoorten, zoals tarwe en spelt, heeft haver korrels die bestaan uit een meellichaam, een kiem en een zemel.  
 
Havergrutten maak je door deze korrels te snijden, maar niet te pletten. Van deze grutten kun je havervlokken maken, door ze wel te pletten. Als je deze havervlokken stoomt en in stukjes breekt, maak je havermout. Havergrutten zijn van deze haverproducten dus het minst bewerkt. Hierdoor bevatten de grutten van haver meer gezonde voedingsstoffen dan havermout, waar een deel van de kiem en zemel verloren kan gaan. De grutten zijn altijd volkoren. 
 
Havergrutten hebben een stevigere bite dan havermout of havervlokken. Je kunt ze daardoor als knapperige stukjes toevoegen aan je muesli of yoghurt. Ook in je salade zijn de grutten van haver erg lekker. Je kunt deze grutten gebruiken als een gezonde vervanger voor rijst en couscous en je kunt ze meebakken in je deeg of beslag. De grutten zijn dus enorm veelzijdig, waardoor het nooit verkeerd is om een zakje in huis te hebben. 
 
Doordat de haverkorrels enkel gesneden hoeven te worden om grutten te maken, hebben de grutten niet alleen een meer knapperige bite dan havermout en havervlokken, maar ook een vollere, nootachtige smaak. Tevens blijven alle belangrijke voedingsstoffen die in de haverkorrel voorkomen behouden in de grutten. Hierdoor maak je elk gerecht gezonder door wat havergrutten toe te voegen. 

Voordelen havergrutten

Het grote voordeel aan havergrutten is het feit dat ze niet geplet worden. Alle gezonde voedingsstoffen in haverkorrels blijven dus intact in de grutten. Dat is fijn, want haver is enorm gezond! 
 
De grutten van haver blinken uit in hun hoge gehalte aan vezels en eiwitten. De vezels in haver zijn oplosbare vezels, wat ze erg waardevol maakt. Net als onoplosbare vezels, bevorderen de vezels in haver een soepele stoelgang. Omdat de vezels oplosbaar zijn, dragen ze ook nog eens bij aan een gezonde darmflora en helpen ze je slechte LDL-cholesterol te verlagen. Wanneer deze vezels in contact komen met water, zetten ze zich om tot een soort gel. Deze gel beschermt de slijmvliezen in je maagdarmkanaal en dient als voeding voor de gezonde bacteriën in je maagdarmkanaal. Ook zorgen ze ervoor dat je langer verzadigd blijft, wat voordelig is als je wil afvallen. 
 
De eiwitten in haver zijn ook erg bijzonder. Deze eiwitten zijn namelijk rijk aan aminozuren. Deze zuren ondersteunen, net als eiwitten zelf, de opbouw en het herstel van je spiermassa. Hierdoor wordt haver vaak gebruikt in sportvoeding en als vleesvervanger voor veganisten en vegetariërs. 
 
Havergrutten zijn daarnaast rijk aan gezonde vetten. Deze vetten bevorderen gezonde vetparameters in je lichaam en kunnen je risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Deze grutten bevatten ook nog eens belangrijke mineralen, vitaminen en antioxidanten. 
 
De grutten van haver zijn niet keto-vriendelijk. Ze zijn juist redelijk rijk aan koolhydraten. Deze koolhydraten zijn wel erg handig als je gewicht wil verliezen. Het zijn namelijk langzame koolhydraten die geleidelijk suiker afgeven aan je bloed. Hierdoor blijf je langer verzadigd. 
 
Goeie grutten! Die grutten zijn gezond! Het is dus nooit een slecht idee om wat meer grutten van haver toe te voegen aan je gerechten. Maar hoe doe je dat dan?

Bakken met havergrutten

Het is het dus zeker waard om wat meer te bakken met havergrutten. Je kunt echt van alles met deze grutjes. Zo kun je ze eten ter vervanging van rijst, risotto, couscous of nasi. Ook kun je ze toevoegen aan je smoothie, salade, yoghurt of muesli. Ook heerlijke muesli repen kun je bakken met de grutten van haver. En je kunt de grutten meebakken met je deeg of beslag om gezonde koekjes, cake en brood te maken met een lekkere bite. 
 
Wat je ook doet met je grutten, je moet ze eerst koken. Meestal kook je ze voor 30 minuten in water of melk. Voor een al dente resultaat kun je ze naar smaak ook wat minder lang koken. Je kooktijd kun je verlagen door ze een nacht van tevoren te laten wellen in water of melk. Je kunt je havergrutten koken in 300 ml water per 100 gram grutten. 
 
Daarna bak je er bijvoorbeeld een heerlijk brood mee. Je voegt de gekookte grutten dan simpelweg toe aan je ingrediënten voor een deeg met lekker knapperige stukjes. Een heerlijk volkoren brood of volkoren cake bak je met volkoren speltmeel of havermeel en grutten. Het is ook lekker om naast de grutten nog havervlokken toe te voegen. 
 
Ben jij ook benieuwd geworden naar wat voor lekkere baksels je kunt maken met havergrutten? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je havergrutten?

Havergrutten koop je bij Bakwinkel. Deze gezonde grutten zijn breed inzetbaar in de keuken. Maak bijvoorbeeld een lekkere pap, een gezonde muesli, een knapperige rijstvervanger of een deeg met een goede bite. 

Verkopen jullie ook havervlokken?

Ja, ook havervlokken kun je kopen bij Bakwinkel. Deze vlokken hebben een net iets andere bite, smaak en bereidingswijze dan grutten. In brood, cake en muffins is het lekker om zowel de grutten van haver als de vlokken van haver toe te voegen. Alles wat je nodig hebt om verrukkelijke gerechten te bakken, koop je bij Bakwinkel. 

Hoe bereid je havergrutten?

Voordat je grutten van haver toevoegt aan een gerecht, moet je ze eerst koken. Je kookt de grutten voor ongeveer een half uur in melk of water. Als je deze kooktijd wat wil verlagen, kun je de grutten een nacht van tevoren alvast laten wellen in melk of water. 

Wat doe je met havergrutten?

Er zijn erg veel dingen die je kunt doen met grutten van haver. Je kunt de grutten bereiden zoals je normaliter rijst of couscous zou bereiden. Zo kun je ze als een lekkere en gezonde vervanging gebruiken voor rijst, nasi en couscous. Je kunt ze na het koken toevoegen aan je salade, muesli of yoghurt. Als je van bakken houdt, kun je ook lekkere muesli repen maken met deze superfoods. Als je de grutten toevoegt aan je deeg of beslag, bak je zalige broden, cakes en muffins met een knapperige bite. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...