0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is havermeel?

Havermeel, ook wel havermoutmeel genoemd, is een meel die gemaakt wordt van de graansoort haver. Haver was vroeger in Nederland een populaire graansoort die erg veel verbouwd werd. Naast de witte haver die we nu kennen, werden tot de late Middeleeuwen ook gele haver en zwarte haver verbouwd. 
 
Haver is een éénjarig graan die, net als veel andere granen, zoals tarwe, tot de grassenfamilie behoort. Deze graansoort wordt al vebouwd sinds 7000 voor Christus. Oorspronkelijk komt deze graansoort uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azie. Vroeger was haver een belangrijk gewas op de zandgronden. Haver werd zowel voor menselijke consumptie als voor veevoer verbouwd. Daarnaast werd haver gebruikt voor het maken van bier. Tegenwoordig wordt, in plaats van haver, meestal gerst gebruikt voor de productie van bier. 
 
Een haverkorrel bestaat uit meerdere componenten. De meeste haverrassen hebben een haverpel die ook wel een haverdop genoemd wordt. Mensen, en de meeste diersoorten, kunnen deze pel niet verteren. Met een speciale pel-molen wordt daarom de pel verwijderd voordat er eetbare haverproducten worden gemaakt van de haverkorrel. De naakte haver bevat deze haverpel niet. Naakte haver is een haverras die vooral geteeld wordt in het Verenigd Koninkrijk. Naakte haver heeft blootliggende zaden waarbij de kafjes niet om de korrels blijven zitten. 
 
Wanneer de haverpel verwijderd is, zie je de haverzemel. De haverzemel is het beschermende vliesje om de haverkorrel heen. De zemel is vooral rijk aan gezonde vetzuren en vezels. Op de haverkorrel zit de haverkiem. Uit deze kiem kan een nieuw plantje groeien. De haverkiem bevat veel mineralen, vitaminen en proteïne. Ten slotte is er het binnenste gedeelte van de haverkorrel. Dit gedeelte wordt het meellichaam of de endosperm genoemd. Deze bestaat voor het overgrote deel uit zetmeel, maar bevat ook eiwitten en olie. 
 
Havermeel dat alle delen van de haverkorrel bevat en waarbij de zemelen zichtbaar aanwezig zijn, mag volkoren havermeel genoemd worden. Wanneer de kiem en zemel uit het meel gezeefd worden, blijft alleen de endosperm over. Dit is haverbloem. Het meel van haver heeft een lichtbruine kleur en de bloem van haver heeft een lichtere, beige tot witte kleur. 
 
Havermeel wordt vaak gebruikt in gerechten als een glutenvrije of gezonde vervanger voor tarwemeel. Met dit meel kun je broodjes, koekjes, pannenkoeken, muffins, cake, wraps en nog veel meer verrukkelijke baksels maken. Daarnaast wordt dit meel soms ook gebruikt als verdikkingsmiddel. 
 
Omdat havermoutmeel (vrijwel) glutenvrij is, is het niet geschikt voor het bakken van luchtige baksels. Het wordt daarom vaak gemengd met een andere meelsoort of aangevuld met baking soda. Voor glutenvrije baksels kun je tarwemeel prima vervangen door een glutenvrije meel van haver. Je bakt je brood of cake dan net zoals andere glutenvrije baksels. 

Hoe maak je havermeel?

Er bestaan verschillende soorten haverproducten. Zo heb je hele haverkorrels. Dit is het meest onbewerkte haverproduct. Alleen de haverdop is verwijderd. Haverzemelen kun je ook kopen. Dit zijn alleen de zemelen van de haverkorrels. Dit is dus geen meel, maar een vezel. Havergrutten zijn gesneden haverkorrels die niet geplet worden. Vaak koop je ze geroosterd. Havervlokken maak je door havergrut te stomen en te pletten. Wanneer je die havervlokken nogmaals stoomt en in stukjes slaat, krijg je het fijnere havermout. 
 
Havermeel wordt meestal gemaakt door gepelde haverkorrels fijn te malen. Zelf kun je ook makkelijk meel van haver maken. De makkelijkste en snelste manier om meel van haver te maken, is door havermout fijn te malen in een blender of een koffiemolentje, in plaats van de hele haverkorrels. Je doet dit totdat je een fijn havermeel hebt. 

Voordelen havermeel

Havermeel en andere haverproducten zijn erg gezond. Het kenmerkende gezondheidsvoordeel van havermoutmeel is de vezel bètaglucaan. Dit is een oplosbare voedingsvezel die bijzonder gezond is onder de vezels. Het grootste voordeel van deze voedingsvezels is dat ze bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Deze gezondheidsclaim is goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA). Ook zijn de vezels belangrijk voor een gezonde darmflora. 
 
Tevens kan havermeel helpen bij gewichtsverlies. Haver bevat langzame koolhydraten die ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Dat komt doordat haverzetmeel langzaam en volledig verteert. Glucose wordt bij het eten van haver geleidelijk afgegeven aan het bloed, wat niet alleen handig is voor een langer verzadigd gevoel, maar ook gunstig is voor mensen met diabetes. 
 
Daarnaast is havermeel rijk aan verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vetzuren. Deze gezonde vetzuren dragen bij aan het verlagen van je kans op hart- en vaatziekten. Havermoutmeel is onder andere rijk aan B-vitaminen, ijzer, zink en magnesium. 
 
Tevens bevat haver veel proteïne, waardoor het soms ook gegeten wordt door sporters. Deze proteïne is zeer goed verteerbaar en is rijk aan aminozuren. Aminozuren zijn, net als proteïne, essentieel voor de opbouw en het herstel van spiermassa. Doordat havermeel veel eiwitten en aminozuren bevat, is het een goede vleesvervanger en uitermate geschikt als toevoeging aan sportvoeding.
 
Daarnaast is haver van nature glutenvrij. Dat betekent dat havermeel altijd past binnen een glutenarm dieet. Havermoutmeel is echter niet altijd glutenvrij. Dit meel wordt namelijk vaak verwerkt in molens of fabrieken waar ook andere graansoorten, zoals tarwe, verwerkt worden. Dit meel is daardoor niet altijd veilig voor mensen met coeliakie. Havermoutmeel wordt soms wel glutenvrij gemaakt. Het meel wordt dan verwerkt op een plek waar geen glutenhoudende producten verwerkt worden. Wanneer havermeel glutenvrij is, staat dat op de verpakking vermeld. 
 
Glutenvrij havermeel is belangrijk, omdat veel glutenvrije producten weinig vezels bevatten. Haver is rijk aan vezels, waardoor het een belangrijke toevoeging kan zijn aan je dieet als je geen gluten kunt eten. Meel en andere producten mogen als glutenvrij verkocht worden wanneer zij minder dan 20 ppm (parts per million) gluten bevatten. Een meel dat minder dan 20 milligram gluten per kilo meel bevat, maar daardoor verkocht worden als glutenvrij. Dat geldt ook voor havermoutmeel. Voor het gros van de mensen met coeliakie zijn producten met een glutengehalte van 20 ppm veilig. Toch is er een kleine groep mensen die een te hoge gevoeligheid hebben voor gluten om veilig havermeel te kunnen gebruiken. 
 
Als je geen glutenintolerantie, glutenallergie of coeliakie hebt, maar om andere redenen glutenvrij of glutenarm eet, is elke havermeel geschikt. Omdat haver van nature glutenvrij is, kan havermeel enkel sporen van gluten bevatten. 
 
Er zitten dus erg veel voordelen aan havermeel. Deze meelsoort is ontzettend gezond, glutenarm en er bestaan zelfs glutenvrije meel van haver. Het is het daarom zeker waard om eens te bakken met deze superfood van een graan. 

Bakken met havermeel

Havermeel is een ontzettend veelzijdig meel. Je kunt zowel zoete baksels als hartige baksels maken met dit meel. Zo kun je met havermoutmeel koekjes, cake, brood, pizza, pannenkoeken en muffins bakken. De mogelijkheden zijn eindeloos! 
 
Wel is het wat lastig bakken met dit meel. Dat komt doordat havermeel erg glutenarm is. Een deeg of beslag met dit meel rijst daarom niet of haast niet. Als jouw deeg of beslag moet rijzen, kun je dus niet zomaar tarwemeel vervangen door havermeel. Ook wordt je brood of cake met dit meel sowieso iets compacter en minder luchtig dan met glutenhoudende meelsoorten. 
 
Als je niet glutenvrij bakt, kun je dit makkelijk oplossen door slechts een deel van je tarwebloem of tarwemeel te vervangen door meel van haver. Hierdoor rijst je deeg of beslag alsnog mooi. Het kan ook helpen om wat baking soda toe te voegen aan je meel. Als je wel glutenvrij bakt, ben je al bekend met de problemen waar je tegenaan loopt als je ene brood of cake probeert te bakken met enkel glutenvrije producten. Glutenvrij bakken is anders dan niet glutenvrij bakken, maar het is zeker mogelijk. Jij kunt dus een verrukkelijk glutenvrij brood of een glutenvrije cake bakken met havermoutmeel. 
 
Meestal zal je de beste broden en cakes bakken wanneer je een mix maakt van meerdere soorten glutenvrij meel. Aan jouw glutenvrije mix voeg je dan een glutenvrij rijsmiddel toe, zoals wijnsteenbakpoeder. Voor de binding en elasticiteit helpt het om vezels of glutenvervangende bindmiddelen toe te voegen aan je gerecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan psylliumvezels of xanthaangom. 
 
Omdat havermeel zo breed toepasbaar is voor allerlei soorten baksels, is er niet één manier om met dit meel te bakken. Het is dan ook handig om altijd een recept te gebruiken, zodat je precies weet welke andere ingrediënten nodig zijn en in welke hoeveelheden. 
 
Je kunt met meel van haver bijvoorbeeld stevige koekjes of gezonde ontbijtrepen maken. Je gebruikt dan havermoutmeel voor het beslag en havermuesli voor de lekkere krokante stukjes. Met rozijnen of cranberry's maak je jouw koekjes of repen nog gezonder en lekkerder. Voor de structuur gebruik je eieren, kokosolie en honing. Je kunt ook een eivervanger gebruiken, zoals lijnzaad. Je kunt voor een glutenvrij koekje of een glutenvrije reep wijnsteenbakpoeder toevoegen als rijsmiddel. 
 
Maak je liever een cake? Met havermeel en een andere soort meel, zoals tarwemeel of speltmeel, bak jij een heerlijke en luchtige cake. Je cake wordt natuurlijk minder luchtig naarmate je meer meel van haver gebruikt. Voor de smaak is het lekker om 50% van je meelbestanddeel te laten bestaan uit havermoutmeel. Om toch een luchtige cake te bakken, gebruik je baking soda en een zuur als rijsmiddel. Je kunt bijvoorbeeld karnemelk, citroenzuur of appelcider azijn toevoegen om de baking soda te activeren. 
 
Ben je meer van het brood? Dan maak je bijvoorbeeld verrukkelijke bagels met eenvierde deel havermeel en drievierde deel speltbloem of tarwebloem. Je kunt zuurdesem en wat instant gist gebruiken als rijsmiddel. Naast bagels, is ook bananenbrood erg lekker met de toevoeging van meel van haver. Je kunt bijvoorbeeld 100 gram havermeel en 80 gram bloem gebruiken. Je gebruikt hier erg veel meel van haver, omdat de smaak het brood juist zo lekker maakt. Deze smaak wil je dus wel laten terugkomen. Je bakt toch een lekker luchtig bananenbrood door twee theelepels baking soda toe te voegen. Vergeet ook niet het zuur om de baking soda te activeren. Hou je niet van banaan? Dan maak je een heerlijk meergranenbrood met haver als een van de granen! 
 
Je ziet al dat je met havermeel ontzettend veel opties hebt. Wat je ook wil bakken, met haver maak je het nog lekkerder! Wil je weten wat je nog meer met haver kunt bakken? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je havermeel?

Havermeel, ook wel havermoutmeel genoemd, koop je bij Bakwinkel. Dit meel is ontzettend gezond en glutenarm. Je kunt van alles bakken met dit veelzijdige meel. Van koekjes tot brood en van pizza tot pannenkoeken; je maakt jouw baksels nog lekkerder met havermoutmeel van Bakwinkel.

Verkopen jullie ook andere haverproducten?

Jazeker! Haverproducten, zoals havermout, haverzemelen en havervlokken zijn ontzettend voedzaam en heerlijk om mee te bakken. Wil je zelf je havermoutmeel maken? Dan maal je havermout in een keukenmachine of blender. Alles wat je nodig hebt voor het bakken van heerlijke haverbroodjes, haverpannenkoeken en haverkoekjes koop je bij Bakwinkel.

Is havermoutmeel glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Meel van havermout is echt niet altijd veilig voor mensen met coeliakie. Dat komt doordat deze meelsoort vaak verwerkt wordt op plekken waar ook glutenhoudende producten, zoals tarwe, verwerkt worden. Dat komt doordat haver, in tegenstelling tot andere glutenvrije granen, niet onverwerkt verkocht kan worden. Meel van haver kan dus sporen van gluten bevatten. Een meel mag als glutenvrij verkocht worden wanneer het minder dan 20 ppm gluten bevat. Voor meel betekent dat dat een glutenvrij meel maximaal 20 milligram gluten per kilo meel bevat. Voor het overgrote deel van mensen met coeliakie zijn deze “glutenvrije” producten gewoon veilig. Wanneer havermoutmeel verkocht wordt als glutenvrij, kun je er dus op aan dat dit meel maximaal 20 ppm gluten bevat. Wil je weten of het meel dat jij koopt glutenvrij is? Neem dan gerust contact met ons op!

Wat is havermeel?

Havermeel, ook wel havermoutmeel genoemd, is een meel van gemalen haverkorrels. Meel van haver wordt ongeveer op dezelfde manier gemaakt als meel van andere granen, zoals tarwemeel of speltmeel. Dit meel kan gebuild of volkoren zijn. Gebuild meel is gezeefd en bevat daardoor maar een deel van de gezonde kiemen en zemelen. Volkoren meel bevat alle delen van de graankorrel en is de meest gezonde keuze. Havermeel is een zeer glutenarm meel die enkel sporen van gluten kan bevatten door crosscontaminatie. Het meel is daardoor niet altijd geschikt voor mensen met coeliakie, maar je bakt er wel meel zoals andere glutenvrije meel. Door de minieme hoeveelheid gluten rijst deeg of beslag van havermoutmeel namelijk niet goed. Meel van haver is breed toepasbaar. Je kunt bijvoorbeeld koekjes, brood, cake en pannenkoeken bakken met dit meel. Ook kun je havermeel gebruiken als een verdikkingsmiddel. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...