0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is havermout?

Havermout is gemaakt van de graansoort haver. De haverkorrels worden gepeld, gedroogd en geknipt. Er blijven dan platte havervlokjes over waarmee je heerlijk kunt bakken. 
 
Haver is een graan die, net als tarwe, behoort tot de grassenfamilie. Haver is een echte oergraan. Deze graansoort werd namelijk al gebruikt voor menselijke consumptie en voor veevoer in 7000 v.Ch. Ook werd haver gebruikt voor het maken van bier, totdat gerst het meest gebruikte ingrediënt in bier werd. 
 
Haver is een bijzondere soort graan, omdat het van nature glutenvrij is. Hierdoor zijn de eigenschappen van dit graan anders dan van andere soorten graan. 
 
Een haverkorrel bestaat uit meerdere delen. De meeste soorten haver hebben een laagje om de korrel heenzitten die niet verteerbaar is voor mensen. Deze moet dus altijd verwijderd worden voordat de korrel verder bewerkt kan worden. Met speciale machines worden haverkorrels daarom altijd eerst gepeld. Dit omhulsel wordt een haverdop of haverpel genoemd. Er is ook een haverras die deze haverpel niet bevat. Dit is de zogenaamde naakte haver. Naakte haver is een ras van haver die vooral geteeld wordt in het Verenigd Koninkrijk. Bij naakte haver blijft de pel tijdens het rijpen van de blootliggende haverkorrels niet om de korrel heenzitten. 
 
Wanneer je de haverkorrel pelt, kom je als eerste de zemel tegen. Dit is het buitenste vliesje van de haverkorrel en is rijk aan voedingsvezels en gezonde vetten. Op de haverkorrel vind je de kiem. Dit is het gedeelte van de graankorrel waar een nieuw haverplantje uit kan groeien. Ook de kiem is erg voedzaam. De haverkiem is namelijk rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Het binnenste gedeelte van de haverkorrel is de endosperm of het meellichaam. Deze bevat minder voedingsstoffen en bestaat voor het grootste deel uit zetmeel. Ook bevat het meellichaam wat gezonde vetten en eiwitten. 
 
Met haverkorrels kun je verschillende producten maken. Je kunt de haverkorrels zelf kopen. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken als je zelf havermeel wil maken, maar je kunt ze ook koken en als een vervanger voor rijst eten. Je kunt ook alleen de zemelen, ofwel de buitenste vliesjes, van de haverkorrels kopen. Deze haverzemelen zijn erg gezond en kunnen voor een vezelboost toegevoegd worden aan brood en muesli. 
 
Wanneer de haverkorrels gesneden worden, maar niet geplet, krijg je havergrutten. Dit voedzame product kun je net als haverzemelen toevoegen aan je muesli, maar ook aan je brood of muffins. Wanneer je havergrutten stoomt en plet, maak je havervlokken. Deze kun je nogmaals stomen en klein snijden om havermout te maken. 
 
Deze geplette en gesneden havervlokken zijn altijd volkoren. Dat betekent dat dit graanproduct alle delen van de haverkorrel bevat. Dat maakt dit haverproduct erg gezond. Het wordt dan ook vaak gegeten als een voedzaam ontbijt. Je vindt deze haver in yoghurt, muesli, ontbijtrepen en als pap. Maar je kunt het ook gebruiken om je brood, muffins of pannenkoeken mee te decoreren en wat gezonder te maken. 

Hoe wordt havermout gemaakt?

Havermout wordt dus gemaakt van haver. De haverkorrel wordt na de teelt eerst goed gewassen en ontdaan van zijn niet-eetbare pel. De haverkorrel wordt dan gestoomd, geplet en in stukjes geknipt. Door de haver te knippen, hoef je deze graansoort nog maar vijf minuten te koken in plaats van vijftien minuten. 
 
Volkoren havermout wordt slechts eenmaal geknipt. Je kunt bij supermarkten vaak ook voorgekookte kant-en-klare variant kopen. Deze is meerdere malen geknipt en daardoor wat minder gezond. Je herkent deze kant-en-klare versie aan de structuur. Het lijkt namelijk meer op een poeder dan op vlokjes. 

Voordelen havermout

Haver is van nature glutenvrij. Havermout is daardoor meestal geschikt voor mensen met coeliakie. Wel vindt er soms cross-contaminatie plaats. Dat komt doordat haver meestal verwerkt wordt op een plek waar ook glutenhoudende producten, zoals tarwe, verwerkt worden. Let er daarom altijd op dat je echt glutenvrije haver koopt als je glutenvrij eet. 
 
Haver is rijk aan belangrijke voedingsvezels. Deze vezels hebben een positief effect op je darmflora en helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Haver is dus erg gezond. Voor wat extra vezels kun je altijd haver toevoegen aan je gerechten. 
 
Daarnaast bevat haver nog een heleboel andere belangrijke voedingsstoffen. Deze graansoort is bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten, vitaminen, zoals B-vitaminen en mineralen, zoals kalium en ijzer. Ook bevat haver veel gezonde vetten die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. 
 
Haver bevat ook langzame koolhydraten. Dat betekent dat er geleidelijk glucose aan je bloed wordt afgegeven als je haver eet. Voor mensen met diabetes is dat voordelig, maar ook als je wil afvallen is dat handig. Het betekent namelijk dat je langer verzadigd blijft na het eten van haver en dus minder snel weer honger krijgt. 
 
Ten slotte is haver ook nog rijk aan eiwitten. Die eiwitten zijn op hun beurt weer rijk aan aminozuren. Zowel eiwitten als aminozuren zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van spiermassa. Hierdoor is haver een goede vervanger voor vlees en uitermate geschikt voor sportvoeding. 
 
Er zijn dus genoeg redenen om eens wat havermout aan je gerechten toe te voegen. Je kunt ze natuurlijk door je yoghurt of muesli heen roeren, maar je kunt er ook mee bakken. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder!

Bakken met havermout

Je kunt havermout toevoegen als gezonde decoratie op je broodjes, cake en andere baksels. Het is super simpel en erg lekker. Vooral bij meergranenbrood zie je dat de korst vaak bestrooid is met havermout. 
 
Je kunt ook makkelijk havermeel maken met deze gesneden en geplette havervlokken. Je maalt de haver dan in een keukenmachine of in een blender totdat je een fijn poeder hebt. Zo simpel is het! Met dit havermeel kun je heerlijke (glutenvrije) broodjes, koekjes, cake, pizza, pannenkoeken en muffins maken. 
 
Havermoutpannenkoeken zijn ook erg lekker. Je gebruikt helemaal geen meel voor deze gezonde pannenkoeken! Je mengt simpelweg melk, havermout, ei en banaan samen tot een pannenkoekbeslag. Dit bak je in een pan met wat boter of kokosolie totdat je heerlijke goudbruine pannenkoeken hebt. 
 
Wil jij weten wat je nog meer kunt bakken met havermout? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je havermout?

Heerlijke havermout koop je bij Bakwinkel. Meng het met je yoghurt of muesli voor een gezond en voedzaam ontbijt of bak er lekkere broodjes en pannenkoeken mee. Je kunt er tevens havermeel van maken.

Is havermout glutenvrij?

Ja, dit voedingsmiddel wordt gemaakt van haver. Haver is van nature glutenvrij. Vaak wordt de haver echter bewerkt op een plek waar ook glutenhoudende producten verwerkt worden. Niet alle haverproducten zijn daardoor helemaal glutenvrij. Let altijd op of het product dat jij koopt echt glutenvrij is. 

Is havermout een graan?

Dit haverproduct wordt gemaakt van haver, welke een graan is die behoort tot de grassenfamilie. Haver is een glutenvrij graan. Wanneer je haver verhit, plet, knipt en stoomt, krijg je havermout. 

Is havermout gezond?

Ja, dit haverproduct is zeker gezond. Haver is onder andere rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten. De vezels in haver helpen je LDL-cholesterol te verlagen en de gezonde vetzuren in dit graan leveren een bijdrage aan het verlagen van je risico op hart- en vaatziekten. Dit graan is dus een echte superfood! 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...