0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn havervlokken?

Havervlokken zijn vlokken die gemaakt worden van haver. Haver is een graansoort die deel uitmaakt van de grassenfamilie. In tegenstelling tot de meeste granen uit de grassenfamilie, is haver glutenvrij. 
 
Wanneer haver geteeld wordt, worden de haverkorrels gewonnen. Deze zijn bij de meeste haverrassen omhuld met een laagje die niet eetbaar is. Dit laagje wordt ook wel de haverpel of haverdop genoemd. Wanneer haver het verwerkingsproces ingaat, is het verwijderen van die pel het eerste dat er gebeurt. Met een speciale machine wordt de haverkorrel gepeld. 
 
De haverkorrel bestaat dan nog uit de zemel, de kiem en het meellichaam. De haverzemel is het buitenste laagje van de haverkorrel. Deze zemel is erg gezond, omdat het rijk is aan vezels en gezonde olie. Onder de zemel zit het meellichaam, welke ook wel de endosperm genoemd wordt. Dit meellichaam bevat vooral veel haverzetmeel. Ook bevinden zich wat gezonde oliën en eiwitten in de endosperm. De haverkiem is het gedeelte op de haverkorrel waaruit een nieuw plantje kan groeien. De kiem is ook erg gezond. Het is namelijk rijk aan eiwitten, mineralen en vitaminen. 
 
Deze haverkorrel kan bewerkt worden om meerdere haverproducten te maken. Eén daarvan is vlokken van haver. Dit zijn geplette haverkorrels. Omdat alle delen van de graankorrel aanwezig zijn in deze vlokken, zijn havervlokken volkoren. 

Hoe worden havervlokken gemaakt?

Havervlokken worden van havergrut gemaakt. Havergrutten worden ook gemaakt van haverkorrels. Wanneer je haverkorrels plet, maar niet knipt, krijg je havergrutten. Deze havergrutten kun je dan snijden en stomen om vlokken van haver te maken. Soms worden ze niet gesneden. De havergrutten worden dan alleen gestoomd. Hierdoor gaan ze een beetje open. Wanneer je de havergrutten dan plet, krijg je vlokken van haver. 
 
Het verschil tussen havervlokken en havermout is dat havermout altijd klein geknipt wordt. Havermout wordt gemaakt door de vlokken nogmaals te verhitten, te stomen, te pletten en in stukjes te knippen. 
 
Vlokken van haver hebben meer een bite dan havermout en zijn vaak ook iets gezonder. 

Voordelen havervlokken

Havervlokken zijn ontzettend gezond. Haver is namelijk een echte superfood onder de granen. 
 
Haver is rijk aan belangrijke voedingsvezels. Deze vezels zijn oplosbare vezels die verteerd worden. Deze vezels dragen bij aan een gezonde darmflora en een gezonde stoelgang. Ook helpen de vezels je cholesterolgehalte te verlagen. 
 
Daarnaast bevat haver erg veel eiwitten, waardoor deze graan vaak wordt toegevoegd aan sportvoeding. Deze eiwitten bevatten op hun beurt essentiële aminozuren. Aminozuren zijn, net als eiwitten zelf, belangrijk voor de opbouw en het herstel van spiermassa. Niet alleen maakt dat haver geschikt voor sportvoeding, maar ook voor vegetariërs en veganisten. Haver is met zijn grote hoeveelheid aan eiwitten namelijk een goede vleesvervanger. 
 
Tevens bevat haver veel vitaminen en mineralen. Zo is haver een goede bron van B-vitaminen, zink, ijzer en magnesium. De gezonde vetten in haver helpen je risico op hart- en vaatziekten te verkleinen en de antioxidanten in dit graan leveren een bijdrage aan je weerstand. 
 
Ten slotte is haver ook een goede toevoeging aan je dieet als je gewicht wil verliezen. Haver bevat namelijk langzame koolhydraten die geleidelijk glucose afgeven aan je bloed. Hierdoor blijf je langer verzadigd na het eten van haver. Je krijgt dus minder snel weer honger.
 
Ook is haver van nature glutenvrij. Haverproducten zijn in principe dus geschikt voor mensen met coeliakie. Let wel dat veel haverproducten niet helemaal glutenvrij zijn. Haver kan niet onbewerkt verkocht worden. Hierdoor wordt dit graan vaak bewerkt op een plek waar ook granen die wel gluten bevatten verwerkt worden. Vlokken van haver en andere haverproducten kunnen hierdoor sporen van gluten bevatten. Als je glutenvrij eet, is het bij haver dus belangrijk dat je goed oplet dat het product dat je koopt ook echt glutenvrij is. 
 
Haver is dus enorm gezond! Het is dan ook een goed idee om haverproducten, zoals havervlokken, toe te voegen aan je dieet. 

Bakken met havervlokken

Eén manier waarop je haver kunt toevoegen aan je dieet, is door havervlokken of havermout door je yoghurt of muesli te roeren. Zo maak je een ontbijt waarmee je geweldig aan je dag begint. 
 
Maar je kunt ook heerlijk bakken met vlokken van haver. Je kunt bijvoorbeeld je broodjes versieren met geroosterde vlokken op de korst. Je maakt de bovenkant van je brood dan een beetje nat na de eerste rijs. Dan strooi je er wat havervlokjes overheen. Niet alleen voeg je een heerlijke bite toe aan je brood, maar je maakt jouw broodje ook meteen een stuk gezonder! 
 
Je kunt de vlokken ook door je deeg zelf mengen. Je mengt je havervlokken dan gewoon met je andere ingrediënten voor je deeg of beslag. Haver is altijd erg lekker in muffins, haverkoekjes en (bananen)brood! 
 
Het is dus erg simpel om met deze vlokken te bakken. Je voegt ze simpelweg toe waar je ze hebben wilt! Wil jij ook lekker bakken met havervlokken? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je havervlokken?

Heerlijke havervlokken koop je bij Bakwinkel. Deze gezonde en glutenvrije vlokken kun je toevoegen aan je ontbijt voor wat extra vezels en eiwitten. Ook kun je er heerlijk mee bakken. Strooi ze over de korst van je brood of meng ze door je deeg of beslag. 

Verkopen jullie ook andere haverproducten?

Jazeker! Bij Bakwinkel kun je terecht voor al je ingrediënten. Je kunt bij Bakwinkel bijvoorbeeld ook haverkorrels, havermout, havermeel en havergrutten kopen. Al deze producten zijn rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels.

Zijn havervlokken glutenvrij?

Ja en nee. Haver is een graan dat van nature glutenvrij is. Helaas wordt haver vaak verwerkt op een plek waar ook glutenhoudende producten verwerkt worden, waardoor haverproducten sporen van gluten kunnen bevatten. Eet jij glutenvrij? Kijk dan altijd goed of het product dat jij koopt ook echt glutenvrij is. Sommige haverproducten zijn dat namelijk wel en andere niet. 

Hoe eet je havervlokken?

Vlokken van haver kun je gewoon zo eten. Meestal zijn de vlokken die je koopt al geroosterd, maar niet altijd. Je kunt de vlokken ook eerst koken en dan even laten wellen. Je voegt ze toe aan je yoghurt of muesli voor een voedzaam ontbijt. Ook kun je ze gebruiken ter versiering op je broodkorst. Wil je een baksel dat lekker naar haver smaakt? Meng de vlokken dan door je deeg of beslag. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...