0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn zemelen?

We beginnen bij het begin. Wat zijn zemelen eigenlijk? Haver is niet de enige graansoort die zemelen heeft. De andere graansoorten hebben dit voedzame deel namelijk ook. Tarwezemelen worden ook vaak gebruikt om mee te bakken, net als haverzemelen.
 
Een graankorrel, zoals een haverkorrel of een tarwekorrel, bestaat uit drie belangrijke delen: de zemel, de kiem en de endosperm. De endosperm wordt ook wel het meellichaam genoemd. Dit deel bestaat vooral uit zetmeel en wat eiwitten. Het is het enige deel van de graankorrel dat terecht komt in bloem. De kiem is het gedeelte van de graankorrel waar weer een nieuw plantje uit kan groeien. De kiem is erg voedzaam, omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en proteïne. 
 
Ten slotte hebben we nog de zemel. Dit is het buitenste vliesje die de graankorrel beschermt. Dit vliesje is ontzettend gezond. Het bevat namelijk veel vezels, mineralen en vitaminen. De zemel van haver bevat ook gezonde vetzuren. 
 
De zemelen komen niet altijd terecht in je brood of cake. Graankorrels worden vermalen om meel en bloem te maken. Bij bloem worden de zemelen en de kiemen volledig uit het meel gezeefd. Alleen de endosperm of het meellichaam blijft achter. Dat is ook de reden dat bloem van alle meelsoorten het minst gezond is. Voor volkoren meel wordt niks uit het meel gezeefd. Alle delen van de graankorrel komen in het meel terecht. Dan is er nog gebuild meel. Dit meel wordt voor bruin brood gebruikt. Dit meel is deels gezeefd, waardoor het niet alle zemelen en kiemen meer bevat, maar wel nog wat. Gebuild meel is daardoor gezonder dan bloem, maar minder gezond dan volkoren meel. 
 
Elke graansoort heeft een eigen zemel. De verschillende zemelen hebben verschillende eigenschappen en voedingswaarden. De zemelen die je meestal los kan kopen zijn haverzemelen en tarwezemelen. Maar zemelen van andere graansoorten, zoals boekweitzemelen, speltzemelen en roggezemelen bestaan dus ook. 
 
Nu we weten wat zemelen zijn, kunnen we meer leren over haverzemelen.

Wat zijn haverzemelen?

Haverzemelen zijn dus de zemelen van haver. Haver is een glutenvrije graansoort die behoort tot de grassenfamilie. Haver is enorm gezond, omdat het erg rijk is aan eiwitten en goede vezels. Hierin is haver gezonder dan sommige andere graansoorten, zoals tarwe.
 
Dat geldt ook wanneer het aankomt op de zemelen van deze twee graansoorten. Haverzemelen worden over het algemeen beschouwd als de gezondste zemelen. Deze zemelen bevatten namelijk bijzondere vezels en gezonde vetzuren. 
 
Ook zijn haverzemelen beter als je gewicht wil verliezen. Deze zemelen vullen namelijk snel en zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft. Deze bijzondere zemelen winnen het dan ook van tarwezemelen, maar ook van andere haverproducten. 

Voordelen haverzemelen

Zoals we al zagen, zijn haverzemelen ontzettend gezond. Deze zemelen zijn bijzonder rijk aan vezels en eiwitten. En niet zo maar eiwitten en vezels. De eiwitten bevatten namelijk essentiële aminozuren. Deze aminozuren zijn erg belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren. En eiwitten zijn dat natuurlijk ook. De proteïne in haverzemelen zijn dus extra goed! Het is ook niet voor niets dat haverzemelen vaak worden toegevoegd aan sportvoeding. Ook voor vegetariërs en veganisten zijn deze eiwitten erg handig als vleesvervanger. 

Unieke voedingsvezels

De vezels zijn ook bijzonder. Haver is namelijk rijk aan een bepaald soort vezel, die bètaglucaan heet. Deze voedingsvezel is oplosbaar, wat het een waardevolle vezel maakt. Niet alleen hebben deze vezels een positief effect op de darmflora en stoelgang, maar ze helpen ook het slechte LDL-cholesterol te verlagen, geven je een verzadigd gevoel en helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. 
 
Als je gezonder wil eten en je kiest tussen verschillende haverproducten, kun je het beste gaan voor haverzemelen. Haverzemelen bevatten namelijk meer eiwitten en voedingsvezels dan havermout en havergrutten. 

Een echte superfood

Ook bevatten haverzemelen meer vitaminen en mineralen dan havermout. Haverzemelen zijn rijker in verschillende mineralen dan havermout. Hieronder vallen ijzer, fosfor, magnesium, zink en kalium. Haverzemelen bevatten ook meer vitamine E, B6, B1 en B2 dan havermout. Daarnaast vind je ook vitamine K in haverzemelen. Deze vitamine is belangrijk voor een goede bloedstolling en is mogelijk ook essentieel voor de aanmaak van botten. Havermout bevat deze vitamine niet. 

Tarwezemelen vs haverzemelen

Als je kiest tussen haverzemelen en tarwezemelen zijn de zemelen van haver over het algemeen de gezondere keuze. Tarwezemelen hebben wel hun eigen voordelen. Ze bevatten bijvoorbeeld minder koolhydraten en minder calorieën dan de zemelen van haver. Tevens zijn tarwezemelen rijker in vezels. Maar in dit geval kiezen we voor kwaliteit boven kwantiteit. 
 
De vezels zijn namelijk niet hetzelfde. De zemelen van haver bevatten oplosbare vezels terwijl de zemelen van tarwe niet-oplosbare vezels bevatten. De niet-oplosbare vezels van tarwezemelen zijn in het lichaam dus niet oplosbaar. Ze komen er daardoor na het eten gewoon weer heelhuids uit. Deze vezels heb je ook nodig, maar de vezels van haver winnen het toch als het aankomt op waarde. 
 
De oplosbare vezels lossen op in water en vormen zich dan tot een soort gel. Deze gel is belangrijk voor de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voor de gezonde bacteriën die leven in je maagdarmkanaal. Die bacteriën kunnen de vezels namelijk gebruiken als voeding. 

Kans op hart- en vaatziekten verkleinen

Zemelen van haver zijn door hun gezonde vetten gezonder dan zemelen van tarwe. Tarwe bevat deze vetzuren ook, maar in mindere mate. Deze gezonde vetzuren zorgen voor gezondere vetparameters in je lichaam en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. 

Afvallen met haverzemelen

Als je wil afvallen, kun je een lepeltje zemelen van haver nemen. De oplosbare vezels binden zich namelijk met het water in je maag. Dit geeft je een vol gevoel en zorgt ervoor dat je langer verzadigd blijft. 

Glutenvrij alternatief voor tarwezemelen

Daarnaast zijn zemelen van haver glutenvrij en zemelen van tarwe niet. Haver is een graan dat van nature glutenvrij is. Wel wordt haver vaak verwerkt op een plek waar ook glutenhoudende producten verwerkt worden. Daarom zijn de meeste haverproducten niet helemaal glutenvrij. Wel kunnen ze glutenvrij gemaakt worden, in tegenstelling tot tarwe. Haver is namelijk op zich wel glutenvrij. Je kunt dus glutenvrije haverzemelen kopen die niet verwerkt zijn op een plek waar cross-contaminatie kon plaatsvinden. 
 
Haverzemelen zijn dus enorm gezond. Het is het zeker waard om eens met deze superfoods te bakken. 

Bakken met haverzemelen

Als je meer vezels en eiwitten wil eten, kun je haverzemelen op meerdere manieren toevoegen aan je dieet. Je kunt ze heerlijk toevoegen aan desserts, aan je yoghurt of aan muesli. Ook kun je ze door je sauzen, soepen en pasta roeren. 
 
Wil je liever met deze zemelen bakken? Dat kan ook! Je voegt ze gewoon toe aan je deeg of beslag. 
 
Meel bevat natuurlijk al zemelen. Volkoren brood en bruin brood hebben dus al zemelen. Wil je wit brood bakken, maar wel genieten van de gezondheidsvoordelen van zemelen? Dan kun je gewoon wat extra zemelen toevoegen aan je bloem. Maar ook je gebuild meel of volkoren meel kun je gezonder maken door zemelen toe te voegen. 
 
Ook als je koolhydraatarm eet, kun je zemelen toevoegen aan je brood. Je gebruikt daar geen haverzemelen, maar tarwezemelen voor. Tarwezemelen zijn immers een stuk koolhydraatarmer. Je vermindert het aantal koolhydraten in koolhydraatrijk brood, zoals tarwebrood, door een deel van je meel of bloem te vervangen door zemelen. 
 
Als je zelf brood bakt, kun je haverzemelen toevoegen om je brood gezonder te maken en een lekkere haversmaak te geven. De zachte smaak van haver past bij zowel hartige als zoete baksels, waardoor je deze gezonde zemelen overal aan toe kunt voegen. Zemelen nemen wat meer vocht op, waardoor je voor een goede structuur van je brood wat extra water moet toevoegen aan je deeg. 
 
Je kunt haverzemelen ook toevoegen aan je beslag voor zoete lekkernijen. Zo maak je verrukkelijke haverkoekjes, haverpannenkoeken en havermuffins. Ook aan pizzadeeg kun je zemelen toevoegen. Je vervangt simpelweg een deel van je bloem of meel door zemelen en voegt wat water toe. Zo simpel is het om in één klap meer vitaminen, mineralen, gezonde vetten, eiwitten én vezels toe te voegen aan je dieet. 
 
Je wil dus altijd een zakje zemelen in de keuken hebben staan. En bak je eventjes niet? Dat kun je ze los eten. Strooi ze bijvoorbeeld over je salade, voeg ze aan je muesli of yoghurt toe of maak smoothies met zemelen. 
 
Wat ga jij maken met haverzemelen?
Veelgestelde vragen
Waar koop je haverzemelen?

Heerlijke en gezonde haverzemelen koop je bij Bakwinkel. Je kunt makkelijk meer gezonde voedingsstoffen toevoegen aan je dieet door deze zemelen te eten. Je kunt ze toevoegen aan je muesli, pasta, soep of smoothie om zonder moeite elk gerecht gezonder en vullender te maken. Ook kun je een deel van je meel of bloem vervangen door deze zemelen voor een gezond en lekker brood, koekje, cake of pizza. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zorg je ervoor dat je deze handige superfoods altijd in huis hebt. 

Verkopen jullie ook andere zemelen?

Ja, bij Bakwinkel kun je ook tarwezemelen kopen. Deze bevatten minder belangrijke voedingsstoffen, maar wel meer niet-oplosbare vezels dan zemelen van haver. Ook zijn zemelen van tarwe caloriearmer, vetarmer en koolhydraatarmer. De twee verschillende zemelen hebben elk hun eigen voordelen. Bij Bakwinkel kun je kiezen welke zemelen het beste passen bij jou. Je kunt natuurlijk ook een mix maken van de twee soorten zemelen. Dan krijg je pas een vezelboost! 

Verkopen jullie ook andere haverproducten?

Jazeker! Bij Bakwinkel koop je alle haverproducten die je maar nodig kunt hebben. Zo kun je ook kiezen voor havermeel, havervlokken en havermout. Met elk haverproduct kun je weer wat anders maken en elk hebben ze andere eigenschappen. Je kunt bij Bakwinkel kiezen voor het haverproduct dat het beste past bij jouw recept. 

Wat kun je doen met haverzemelen?

Haverzemelen zijn erg makkelijk. Je kunt ze namelijk gewoon direct uit het pak eten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan je pasta, je yoghurt of je smoothie. Ook in sauzen en soepen kun je deze zemelen gieten. Daarnaast kun je met deze zemelen bakken. Meel bevat van nature natuurlijk ook al zemelen. Je kunt daarom makkelijk wat meer toevoegen om je brood of gebak in één klap gezonder te maken. Je vervangt een deel van je meel of bloem door zemelen en voegt wat extra water toe. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...