0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is hazelnootmeel?

Hazelnootmeel is een soort meel dat gemaakt wordt door blanke hazelnoten tot een grof poeder te vermalen. Het meel heeft een korrelige structuur en een zalige nootachtige en boterachtige smaak. Het fijne aan dit glutenvrije meel is dat je het kan gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kastanjemeel, welke vooral geschikt is voor zoete baksels. 
 
Je kunt hazelnootmeel in twee verschillende varianten kopen. Het meel kan namelijk gemaakt worden van rauwe hazelnoten of van geroosterde hazelnoten. Het meel van rauwe hazelnoten is minder bewerkt en geschikt voor mensen die een paleodieet volgen. Het meel van geroosterde hazelnoten, aan de andere kant, heeft een vollere hazelnootsmaak. Het roosteren zorgt er namelijk voor dat de karakteristieke smaak van hazelnoot bewaard blijft in het meel. 
 
Dit meel kun je voor van alles gebruiken. Als je niet glutenvrij eet, kun je een deel van je meel of bloem vervangen door hazelnootmeel om je baksel een lichte hazelnootsmaak te geven. Als je wel glutenvrij bakt, gebruik je dit meel, al dan niet in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten, om heerlijke glutenvrije broden, gebak, pannenkoeken of wafels te maken. 

Zelf hazelnootmeel maken

Je kunt hazelnootmeel bij bakwinkels kopen, maar als je het leuk vindt, kun je dit meel ook zelf maken. Je hebt dan gedroogde, blanke hazelnoten en een blender, hakmolen of keukenmachine nodig. 
 
Je kunt kiezen voor rauwe hazelnoten of gebrande hazelnoten. Jouw gekozen hazelnoten maal je in een blender of hakmolen. Zorg ervoor dat je dit zeker niet te lang doet. Check om de paar seconden of alle noten gemalen zijn. Als je je hazelnoten te lang blendt, maak je namelijk hazelnootpasta. 
 
Wanneer je hazelnoten omgetoverd zijn tot een poeder, ben je klaar. Zo simpel is het om je eigen meel van hazelnoten te maken!
 
Als jij liever meteen wilt beginnen met bakken, kun je natuurlijk ook de zalige hazelnootmeel van Bakwinkel kopen. 

Voordelen hazelnootmeel

Hazelnootmeel is een enorm gezond en lekker meel. Toch stelen andere soorten notenmeel, zoals amandelmeel, de show. Beide soorten meel hebben zo hun voor- en nadelen. Zo heeft amandelmeel een neutralere smaak, waardoor je dit meel goed kunt gebruiken als een glutenvrije of koolhydraatarme vervanger voor tarwemeel. 

Rijke smaak

Maar de smaak van hazelnootmeel is niets om terughoudend over te zijn. De smeuïge notensmaak past goed in brood, in hartige baksels en in zoete baksels. Dit meel is een stuk rijker van smaak dan amandelmeel, waardoor jouw baksels niet alleen erg lekker worden, maar ook uniek. Gebruik dit meel bijvoorbeeld om jouw bananenbrood of chocoladekoekjes een vleugje hazelnootsmaak te geven. 

Glutenvrij

Dit meel is natuurlijk tevens glutenvrij. Dat maakt dit meel aantrekkelijk voor mensen die glutenvrij bakken, zoals mensen met coeliakie of met een glutenintolerantie. Je bakt met het meel van hazelnoten verrukkelijke glutenvrije cake, glutenvrij brood, glutenvrije pannenkoeken en glutenvrije muffins. 

Paleo-vriendelijk

Als jij het paleodieet of oerdieet volgt, is meel van hazelnoten ook voor jou de perfecte manier om toch van lekkere baksels te kunnen genieten. Zo bak jij met dit meel zalige paleo-vriendelijke hazelnootbroden of andere lekkernijen.

Keto-vriendelijk

Dit meel is ook nog eens een stuk keto-vriendelijker dan andere soorten meel, zoals tarwemeel. De meeste soorten meel van granen bevatten vaak 50 tot 70 gram koolhydraten per 100 gram meel. Meel van hazelnoten, aan de andere kant, bevat slechts 10 tot 11 gram koolhydraten per 100 gram meel. Je kunt dus koolhydraatarme baksels maken van dit meel, of het meel als smaakmaker combineren met amandelmeel, welke slechts tussen de 5 en 6 gram koolhydraten per 100 gram meel bevat. 
 
Of je nu glutenvrij, paleo of keto eet, ook jij kunt genieten van dit heerlijke meel. En bakken met dit meel is een goede keuze. Naast het feit dat meel van hazelnoten erg lekker is, is het ook nog eens super gezond. Dit meel is namelijk rijk aan gezonde vetzuren en eiwitten, welke extra belangrijk zijn voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, vegetariërs en veganisten. Bovendien is meel van hazelnoten een uitstekende bron van verschillende mineralen en vitaminen.

En ook nog eens super gezond

Dit meel is bijvoorbeeld rijk aan mineralen, zoals calcium, natrium en magnesium. Calcium heb je nodig voor je botten en tanden, natrium is onder andere belangrijk voor het regelen van je bloeddruk en magnesium is essentieel voor je botten, spieren en zenuwen. In dit meel tref je ook tal van vitaminen aan. Hazelnootmeel zit boordevol vitaminen, zoals vitamine B6, vitamine K en vitamine C. Vitamine B6 is voor een heleboel processen in je lichaam noodzakelijk. Zo zorgt deze voedingsstof voor de aanmaak van bloed, de werking van je stofwisseling en de werking van je immuunsysteem. Vitamine K is belangrijk voor bloedstolling en vitamine C is belangrijk voor je weerstand. 
 
Daarnaast bevat dit meel nog veel meer essentiële mineralen en vitaminen, zoals vitamine A, vitamine E, kalium, fosfor en selenium. Het is dus een enorm gezond meel, waar je niet alleen overheerlijke baksels mee bakt, maar ook gezonde baksels. 

Bakken met hazelnootmeel

Je kunt ontzettend veel lekkere dingen bakken met hazelnootmeel. Doordat de smaak geschikt is voor zowel zoete als hartige baksels, heb je meer dan genoeg keuze wanneer het op dit meel aankomt.
 
Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat dit meel glutenvrij is. Je deeg of beslag zal dus niet goed rijzen of binden. Daar zijn namelijk gluten voor nodig. Je kunt dit probleem verhelpen door een deel van je tarwemeel of tarwebloem te vervangen door meel van hazelnoten. Voor het beste resultaat geef je jouw baksel een zalige hazelnootsmaak door maximaal een derde van het meel te vervangen door hazelnootmeel.
 
Als je glutenvrij of koolhydraatarm bakt, kan dat natuurlijk niet. In dat geval is het handig om een glutenvervangend ingrediënt toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan vlozaad of maïszetmeel. Daarnaast werkt glutenvrij meel het beste voor baksels die niet goed hoeven te rijzen. Denk bijvoorbeeld aan pizza, pannenkoeken en platbrood. Maar, glutenvrij brood kun je ook prima bakken met dit meel. 
 
Voor een brood maak je bijvoorbeeld een combinatie van hazelnootmeel en amandelmeel of kokosmeel. Als rijsmiddel kun je wijnsteenbakpoeder gebruiken. Als olie zijn kokosolie en mogelijk olijfolie lekker, afhankelijk van je andere ingrediënten. Gebruik eieren, vlozaad of xanthaangom als verdikkingsmiddel. 
 
Wil jij weten hoe jij heerlijke gerechten bakt met hazelnootmeel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je hazelnootmeel?

Het lekkerste hazelnootmeel koop je bij Bakwinkel. Dit 100% natuurlijke meel is glutenvrij, koolhydraatarm en paleo-vriendelijk. Iedereen kan dus van dit heerlijke meel genieten. Je gebruikt meel van hazelnoten om allerlei zalige baksels te maken, zoals brood, cake, taart, pizza en wraps.

Verkopen jullie ook amandelmeel?

Jazeker! Bij Bakwinkel kies je uit een breed assortiment aan glutenvrije meelsoorten, waaronder amandelmeel. Amandelmeel heeft een neutralere smaak dan meel van hazelnoten. Als je de hazelnootsmaak in je baksel iets minder overheersend wil maken, kun je een deel amandelmeel en een deel hazelnootmeel gebruiken.

Is hazelnootmeel glutenvrij?

Ja, hazelnoten zijn van nature glutenvrij. Het glutenvrije meel van gemalen hazelnoten is dan ook geschikt voor mensen met coeliakie. Met dit meel bak je heerlijke glutenvrije baksels, al dan niet in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten. 

Is hazelnootmeel koolhydraatarm?

Meel van hazelnoten is relatief koolhydraatarm. Dit meel bevat rond de 10 tot 11 gram koolhydraten per 100 gram meel. Dit is aanzienlijk minder dan de 50 tot 70 gram koolhydraten per 100 gram meel in veel meelsoorten van graan. Echter, amandelmeel is het meest koolhydraatarm, met slechts 5 tot 6 gram koolhydraten per 100 gram meel. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...